Miten passiivisia tuloja saa? Katso 7 parasta passiivista tulonlähdettä

mennessä 24.02.2019Tienaaminen0 Kommenttia

Edellisen postauksen luettuasi olet varmaan jo melko kiinnostunut rahan tienaamisesta passiivisesti. Seuraavaksi mieleen voi tulla kysymys, että miten passiivisia tuloja sitten saa ja miten passiivista tulovirtaa kannattaisi alkaa rakentaa.

Valitettavasti mitään helppoa ja nopeaa keinoa passiivisten tulojen hankintaan ei ole. Passiivisten tulojen ansaitseminen vaatii yleensä ensin paljon työtä pohjalle ja vasta tämän jälkeen rahaa alkaa pikkuhiljaa valua tilille. Älä myöskään laske sen varaan, että yksittäinen passiivinen tulovirta tuottaa rahaa loputtomiin.

Tee jotain mistä pidät

Kuten lähes kaikessa työnteossa ja rahan ansaitsemisessa, myös passiivisten tulonlähteiden kohdalla on tärkeää tekemisen mielekkyys. Ei siis kannata aloittaa tekemään mitään pitkällä tähtäimellä, jonka tekemisestä ei pidä, koska ennen pitkää tällaiseen työntekoon usein väsyy ja se alkaa kovasti tympimään.

Suurimmat tuotot saat tehtyä sellaisella toiminnalla josta oikeasti pidät ja jossa sinulla on osaamista. Esimerkiksi blogi- ja nettisivu-bisneksessä se näkyy kyllä heti, jos teet asiaa vain rahan takia ja aito kiinnostus puuttuu. Tämä lopulta karkoittaa kaikki potentiaaliset asiakkaat.

Passiivista tulonlähdettä luotaessa kannattaa miettiä, mistä jutuista jo valmiiksi tietää paljon tai missä asioissa on saavuttanut asiantuntijatason tietämyksen. Tämä tekee tienaamisen aloituksesta selvästi nopeampaa, kun ei tarvitse käyttää aikaa uusien asioiden opetteluun ja kokemuksen hankkimiseen. Näin varmistat myös sen, että sinulla on jotain arvokasta annettavaa sisällön ja tietotaidon suhteen, jos esimerkiksi suunnittelet blogin tai nettisivun tekoa, jossa voit esittää omia ajatuksiasi sekä myydä omaa osaamistasi muille.

Blogissa tai digitaalisissa tuotteissa ei kuitenkaan tarvitse olla todellinen asiantuntija. Riittää, että sinulla on jotain sanottavaa ja annettavaa. Usein omakohtaiset kokemukset ovat arvokkaampia kuin koulunpenkiltä hankittu tietämys. Itsekään en ole talouden tai sijoittamisen asiantuntija, mutta silti monet blogiani lukevat. Ihmisiä kiinnostaa henkilö, joka on samaistuttava ja joka on aiemmin ollut samassa tilanteessa kuin itsekin on tällä hetkellä.

Jos on kovin kokematon passiivisten tulojen suhteen, kannattaa aloittaa niiden tavoittelu vain pienellä rahallisella panostuksella. Lisäksi kannattaa varmistaa mahdollisuudet hankkeesta pois vetäytymiseen, jos kaikki ei menekään nappiin. Esimerkiksi asunto- tai osakesijoittamisen aloittaminen ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta on kovin riskialtista, koska kyseessä ovat yleensä suuremmat rahamäärät.

Muista myös, että normaali palkkatyö tai yrittäjyys ei ole passiivista tuloa, sillä yleensä tienaat sitä enemmän mitä enemmän töitä teet. Kaikkien aika on kuitenkin rajallista, joten kun työaika loppuu myös tulot loppuvat. Passiivisten tulojen etu on kuitenkin se, että voit skaalata bisnestä vaikka kuinka isoksi, tekemättä kuitenkaan hirveästi enempää työtä.

Seuraavaksi esittelen 7 mahdollisuutta alkaa hankkimaan passiivisia tuloja. Tulonlähteet eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaan jokainen voi löytää ne itselleen sopivimmat tulovirrat.

Passiiviset tulonlähteet:

1. osakesijoittaminen

Osinkotulot ovat yksinkertainen ja melkein vähiten työtä vaativa keino nauttia passiivista tuloista. Osakesijoittamisen aloittaminen on helppoa. Sinun tarvitsee vain avata arvo-osuustili verkkopankkitunnuksillasi ja osakesalkku on auki hetkessä ja voit ruveta sijoittamaan yritysten osakkeisiin. Tuoton saat joko arvonnoususta ja/tai yrityksen vuosittain jakamasta osingosta.

Osakesijoittaminen on suhteellisen helppoa ja vaivatonta eikä vaadi suuria ponnisteluita. Jonkun verran pääomaa sijoittaminen vaati. Mutta jo pienillä summilla kannattaa aloittaa ja kasvattaa sijoitussummia ajan myötä. Pääoman lisäksi sijoittaminen vaatii jonkinlaista tietämystä taloudesta ja vallitsevasta markkinatilanteesta.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa rahastoihin, jolloin tietämystä ei tarvitse olla niin paljon. Tämä on hyvä ja turvallinen säästämisvaihtoehto monille. Suurin osa rahastoista ei jaa tuottoja pihalle vaan sijoitustuotteiden korot ja osingot sijoitetaan uudelleen rahaston sisällä. Rahastosta ei siis kerry kassavirtaa vaan tuotto perustuu rahasto-osuuksien arvonnousuun. Rahastosijoittaminen ei siis varsinaisesti ole passiivista tuloa.

Päästäksesi alkuun, lue sijoittamista käsittelevät postaukseni ja avaa arvo-osuustili Nordnettiin. Nordnetin arvo-osuustili on ilmainen ja sitä kautta voit alkaa hankkimaan passiivisia tuloja heti, sillä kevään osinkokausi on juuri tulossa.

 

2. sijoitusasunnot

Asuntosijoittaminen on osakesijoittamista riskittömämpää ja vakaampaa, sillä kohteen arvo ei heittele yhtä voimakkaasti kuin yritysosakkeissa. Asuntosijoittaminen onkin siksi erinomainen tapa ansaita passiivista tuloa.

Täysin riskitöntä asuntosijoittaminen ei kuitenkaan ole ja sijoittajan on osattava välttää pahimmat sudenkuopat. Asuntosijoittaminen vaatii myös jonkin verran tietoa, osaamista, aikaa, työtä ja pääomaa.

Asuntosijoittamisen ajatus piilee siinä, että otat lainaa, ostat asunnon, tarjoat vuokralaiselle ja vuokralainen maksaa kuukausittain lainaasi pois. Ostat sitä mukaa lisää sijoitusasuntoja, kun mahdollista, jolloin vuosien kuluttua sinulla on useampi sijoitusasunto ja passiivisia tuloja tulee mukavasti.

Asuntosijoittamisen hyvä puoli on se, että vuokralaisen maksaman vuokratulon lisäksi myös asuntojen arvot yleensä nousevat ajan saatossa, jolloin osan tuotosta voi saada myös arvonnousuna. Käytännössä passiivinen tulo voi tässä tapauksessa tulla joko vuokratuloina tai asunnon jälleenmyynnistä.

 

3. kirjat

Yksi tunnetuimmista passiivisen tulonlähteistä ovat kirjat. Kirjan kirjoittamisessa työ tehdään etukäteen, mutta se tarvitsee tehdä vain kerran, jonka jälkeen voi nauttia kirjan myyntituloista. Jokaisesta myydystä kirjasta kilahtaa rojaltit kirjailijan tilille.

Kirjan kirjoittamiseen ei myöskään tarvitse olla mikään kirjailija, sillä jokaisella meistä on yksilölliset kokemukset ja näkökulmat elämään. Siksi periaatteessa helpointa onkin kirjoittaa kirja omista elämänkokemuksistaan.

Vaikka omiin elämänkokemuksiin perustuva kirja voi olla helppoa kirjoittaa, ei se välttämättä kuitenkaan kiinnosta muita ihmisiä yhtä paljon. Tämän vuoksi kannattaa ottaa hyöty irti myös mahdollisesta omasta osaamisesta ja kirjoittaa jostakin, josta ihmiset voivat oppia jotain uutta. Jos muita kiinnostavaa osaamista ei ole, voi myös yrittää kirjoittaa täysin erilaisesta näkökulmasta, sillä usein juuri erilaisuus tai uniikkius saavat ihmiset ostamaan jonkin kirjan.

Suomen markkinoilla kirjoilla ansaitseminen on kuitenkin hiukan haastavampaa, sillä markkinat ovat pienet. Ja mitenkään helppoa ja nopeaa ei kirjan kirjoittaminen tai sen saaminen kustannettavaksi ole.

 

4. patentit & lisenssit

Jos on keksijä-tyyppi ja pää on pullollaan hyviä ideoita, voi passiivisen tulon hankkiminen patenteilla ja lisenseillä olla mahdollista. Patenteilla ja lisenssisopimuksilla tehdään suuria omaisuuksia maailmalla, mutta täällä kotisuomessa markkinat ovat pienet.

Ansaitaksesi patenteilla sinun tulee kehittää jokin todella hyvä keksintö tai tuote, joka ratkaisee jonkin tärkeän ongelman. Patentin saadakseen keksinnön on oltava uusi, keksinnöllinen ja teollisesti käyttökelpoinen. Kaikkea ei voi patentoida, sillä esimerkiksi idea tai teoria ei ole patentoitavissa, vaan ratkaisun on oltava jollain tavalla tekninen tuote tai menetelmä.

Patenteilla ja lisensseillä ansaitset parhaassa tapauksessa tekemättä itse yhtään mitään, jolloin tulo on täysin passiivista. Patentin hankkiminen vaatii kuitenkin aikaa, vaivaa ja tutkimustyötä. Patentin hankkimiseen kuluu myös rahaa eikä patentin saaminen silti ole varmaa. Ja vaikka patentin saisikin, ei sen kaupallistaminen ole aina itsestäänselvyys.

 

5. nettisivut ja blogit

Verkkosivut ja blogit ovat taloudellisesti lähes riskitön tapa ansaita lisätuloja. Verkkosivustojen ja blogien kautta voi tehdä rahaa hankkimalla kävijöitä sivustolle ja laittamalla esimerkiksi Google AdSense- tai affiliate-mainoksia sivustolle.

Suomessa on muutamia bloggaajia, jotka ansaitsevat hyvin blogeilla, mutta tällöin blogiin täytyy tuottaa säännöllisesti hyvää materiaalia, jolloin ei voida enää puhua täysin passiivisesta tulosta. Mutta pienempiä tuloja on melko helppo hankkia affiliatemarkkinoinnilla.

Bloggaaminen tai erilaisten nettisivujen luominen vaatii tietysti jonkin verran aikaa ja vaivaa. Tällä tavalla on kuitenkin mahdollista saavuttaa huomattavasti enemmän passiivista tuloa paljon nopeammin sekä huomattavasti pienemmällä pääomalla, kuin vaikkapa sijoittamalla. Ehto on tietysti se, että olet oikeasti valmis paneutumaan omaan tekemiseen.

Bloggaamisen ohella somettaminen on tällä hetkellä todella suosittu tapa tienata rahaa. Kun bloggaamisen yhdistää aktiivisen somettamiseen eri kanavissa, voi tienata paljonkin mainostuloja. Nykyään monet tienaavat pelkästään jo Instagramin kautta jos tili on tarpeeksi suosittu.

Tähän samaan kategoriaan voisi yhdistää myös Youtube videot, jotka tuottavat hyvää tuloa monille. Videoidenkin teko on kyllä todella työlästä, joten helposta tulosta tässäkään ei ole kyse.

Olen kirjoittanut aiemmin postauksen, jossa kerron tarkemmin miten blogilla voi ansaita rahaa sekä postauksen jossa kerron kuinka paljon itse olen ansainnut blogilla.

Periaatteessa bloggaaminen, vloggaaminen ja somettaminen ovat passiivisen tulon rajoilla, sillä jonkin verran työtä julkaisujen eteen on tehtävä. Suuremmat tuotot blogeilla ja verkkosivustoilla tehdään yleensä myymällä sivustojen kautta jotain omia, esimerkiksi digitaalisia, tuotteita ja tähän perehdytäänkin tarkemmin seuraavassa kohdassa.

 

6. digitaaliset tuotteet

Jos olet omassa aiheessasi asiantuntija, niin voit myydä tätä tietämystä ja osaamista muille digitaalisten tuotteiden muodossa.

Digitaalisten tuotteiden erinomaisuus piilee siinä, että niiden valmistaminen ei yleensä maksa yhtään mitään ja tuote valmistetaan vain kerran. Digitaalisilla tuotteilla ei myöskään ole varastointi- tai kuljetuskustannuksia, rikkoontumisen vaaraa tai parasta ennen –päivämäärää. Tuotteen myyntimäärää voi skaalata rajattomasti ilman että kustannukset juurikaan kasvavat.

Perinteisiin kirjoihin verrattuna digitaaliset tuotteet ovat huomattavasti kustannustehokkaampia, jolloin tuottoja jää enemmän käteen. Perinteisen kirjan myynnistä oman osuutensa ottaa kustantaja ja kirjakauppa, jolloin kirjoittajalle voi jäädä käteen vain 20% kirjan myyntituloista. Ihan helppoa ei myöskään ole kirjan saaminen kustannettavaksi ja myyntiin.

Parempi vaihtoehto tälle onkin kirjoittaa e-kirja. E-kirjan valmistaminen ei maksa mitään eikä turhia välikäsiä tarvita. E-kirjan tekeminen ja myyminen ei vaadi alkuinvestointeja eikä sisällä käytännössä mitään riskiä. Lisäksi kuka vaan voi perustaa oman nettisivun, johon saa oman e-kirjansa myyntiin.

E-kirjojen lisäksi voit tehdä esimerkiksi verkkokurssin tai audio-ohjelman. Digitaalisille tuotteille ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa. Digitaalinen tuote voi sisältää joko tekstiä, kuvia tai videoita tai ehkä asiantuntijahaastatteluita ja ne voivat olla niin pitkiä tai niin lyhyitä kuin mahdollista. Tärkeintä on, että tuote ratkaisee jonkin olemassa olevan ongelman.

Verkkokurssin tuottamiseen on olemassa valmiita palveluita, joten sinun ei tarvitse ymmärtää teknologiasta kovinkaan paljoa onnistuneen verkkokurssin toteuttamiseen. Kamera, mikrofoni ja tietokone riittää.

Esimerkiksi Personal Trainer saattaa auttaa asiakkaitaan digitaalisen treeniohjelman tai ruokavalion muodossa, internet-markkinoija voi opettaa markkinointimenetelmiään verkkokurssin avulla, myyntikouluttaja voi kouluttaa yritysasiakkaitaan videovalmennuksen kautta tai talousbloggaaja voi kirjoittaa säästövinkki-oppaan. Mahdollisuuksia on rajattomasti.

Digitaaliset tuotteet ovat nousseet maailmalla jo todella suosituiksi ja Suomessakin kiinnostus digitaalisia tuotteita kohtaan kasvaa koko ajan. Vaikka Suomen markkinat ovatkin pienemmät, on tapauksia, joissa digitaalisia tuotteita on myyty lyhyessä ajassa kymmenillä tuhansilla euroilla.

Edellä mainittujen tuotteiden lisäksi voit myydä, jotain säännöllisesti julkaistavaa uutiskirjettä tai jäsenyyttä sivustolle, joka antaa luku- tai katseluoikeuden johonkin sisältöön, jossa jaat rahan arvoisia vinkkejä kaikille niille, jotka maksavat tuosta oikeudesta. Ihmiset kyllä maksavat sellaisesta, jonka he ovat huomanneet hyödyttävän heitä rahallisesti. Edellytyksenä on, että sisältö on oikeasti laadukasta ja sitä julkaistaan säännöllisesti. Tämä vaihtoehto on kuitenkin varmaan kaikkein työllistävin digitaalisten tuotteiden muoto.

Muista kuitenkin, että mikään näistä tuotteista ei myy itse itseään. Tuotteen valmistuttua markkinointiin on syytä käyttää paljon aikaa sekä mahdollisesti vähän rahaakin. Digitaalisissa tuotteissa on se etu, että kerran tehtyä tuotetta voi käytännössä myydä rajattomasti marginaalikustannusten ollessa lähes nolla. Kunhan vain markkinointiin panostaa.

Digitaaliset tuotteet kannattaa yhdistää blogiin, jonka kautta saat kerättyä potentiaalisia asiakkaita sekä markkinoitua tuotteitasi pienin kustannuksin.

 

7. verkkokauppa

Kun oman sisällön tai tuotteen luominen ei innosta ja erityistä asiantuntijuutta ei miltään alalta liiemmin löydy, niin vaihtoehtona passiivisen tulon hankkimiseksi on oman verkkokaupan perustaminen. Yksinkertaisesti siis toimisit välikätenä toisille yrityksille, auttaen heitä myymään tuotteitaan asiakkaille. Tältä osin et tarvitsisi niinkään luovuutta ja kokemusta sisällön tekemiseen, vaan sinun tulisi ennemminkin hallita elektroninen kaupankäynti ja panostaa kauppasi helppoon käytettävyyteen.

Mitä sitten myisit omassa verkkokaupassasi? Kannattaa miettiä onko Suomessa vielä olemassa hyviä verkkokauppoja, jotka myyvät harrastukseesi liittyviä tuotteita. Tai jonkun tietyn maan erikoistuotteita, joille arvelisit olevan kysyntää.

Tämä ansaintamuoto on mielestäni eniten passiivisen tulon rajalla, sillä verkkokaupan pyörittäminen vaatii hurjasti aikaa.

Mikä näistä passiivisista tulonlähteistä kiinostaa sinua eniten ja saatko jo tuloja jonkin lähteen kautta? Kerro ihmeessä kommenttikentässä lisää.

*postaus sisältää affiliate-linkkejä

Heidi

Olen alle kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko. Työskentelen erään yrityksen laskutus- ja henkilöstöasioiden parissa ja tällä hetkellä olen äitiyslomalla.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Lue lisää minusta ja blogistani

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This