Aloittelijan sijoitusmokat
Poimin netin keskustelupalstoilta ja asiantuntijoiden artikkeleista erilaisia sijoitusmokia, joihin varsinkin aloittelijat mutta välillä myös kokeneetkin sijoittajat sortuvat. Listaan mokat tähän ja paljastan mihin niistä itse olen sortunut. Lasketaan vaikka huvikseen vielä pisteitä, kuinka monta mokaa tulee.
1. Puutteellinen hajautus
Sijoitusten hajauttaminen on paras ja helpoin keino riskien minimointiin. Eli vaikka joku sijoituskohde menisi tappiolle, tuottavat muut yleensä voittoa, jolloin keskimääräinen tuotto pysyy kuitenkin positiivisena. Muista hajauttaa ajallisesti, maantieteellisesti, toimialallisesti ja valuutallisesti.
Ylpeänä voin todeta tämän olevan varmaan yksi ja ainoa moka johon en ole sortunut. Hyvä hajautus on onneksi kompensoinut monia muita virheitä.
LUE MYÖS: HAJAUTTAMINEN PIENENTÄÄ SIJOITUSTEN RISKIÄ
ei pistettä
2. Liian korkeat kulut
Rahastojen korkeat hallinnointikulut syövät voittoja, joten kulut kannattaa minimoida. Tuottoihin et voi vaikuttaa, mutta kuluihin voit.
Toisaalta kuluja ei kannata pelkästään pelätä. Välillä korkeampi kulu on perusteltu, esimerkiksi jos rahasto sijoittaa maantieteellisesti haastavaan alueeseen.
Tähänkin olen itse aluksi sortunut kun ostin rahastoa jonka kulut olivat 1,5%. Nyt olen onneksi myynyt nuo rahasto-osuudet ja sijoittanut rahat matalakuluisempiin rahastoihin.
Lempirahastoni ovat Nordnetin(*) kuluttomat indeksirahastot, sillä onhan ilmainen aina ilmainen.
LUE MYÖS: ERILAISET RAHASTOTYYPIT JA NIIDEN KULUT – MIHIN KANNATTAA SIJOITTAA?
1 piste
3. Aktiivinen osakekauppa
Passiivinen indeksisijoittaja voittaa suurimman osan aktiivisista sijoittajista. Toki osa tekee suuria voittoja treidaamalla, mutta se on melkoista uhkapeliä. Aloittelijan ei tarvitse muuta tehdä kuin ostaa ja unohtaa. Osakkeiden ostamisesta ja myymisestä aiheutuu kuluja, joten ne kannattaa minimoida.
Tähän en onneksi ole sortunut, vaan noudatan (välillä ehkä jopa liikaakin) osta ja unohda -taktiikkaa.
ei pistettä
4. “Halpa osake”
Alhaisen kappalehinnan osake ei ole aina halpa. Osakkeen kappalehinta ei kerro mitään yhtiön arvosta tai kannattaisiko siihen sijoittaa. 0,20€/kpl maksava osake voi olla kallis ja vastaavasti 100€/kpl maksava osake voi olla halpa.
Olen ostanut “senttiosakkeita”, mutta en pelkästään alhaisen hinnan takia. Tämä on eräänlaista uhkapeliä ja haluan uskoa yhtiön menestykseen.
ehkä 1 piste
5. Massan mukana meneminen
Pelkäät, että jäät suurien tuottojen ulkopuolelle ja yrität juosta trendien perässä. Yleensä tässä vaiheessa olet jo myöhässä. Jos ostat silloin kun hypetys on suurinta, on arvo yleensä jo romahtamassa.
Itse tein tämän mokan bitcoinien kanssa, ostin juuri huipulla kunnes arvo romahti heti. Taisin siis joutua maksajaksi, kun muut lunastelivat voittojaan.
LUE MYÖS: KANNATTAAKO BITCOINIIN SIJOITTAA? LUE TÄSTÄ BITCOIN KOKEMUKSENI
1 piste
6. Putoavaan puukkoon tarttuminen
Ostetaan osaketta kun hinta on laskenut. Jos osakkeen hinta laskee paljon, siihen on usein hyvä syy. Usein syynä voi olla se, että yhtiön tulevaisuuden näkymät ovat heikenneet tai koko maailmantalous on vinksallaan. Jälkimmäinen voi olla usein hyvä paikka ostaa jos yhtiön tulevaisuuden näkymät näyttävät yhä hyvältä.
Kyllä! Tähän olen erityisesti sortunut. Teen useinkin lisäostoja “alennusmyynnistä”. Usein osakkeen arvo on kuitenkin putoamisen jälkeen jatkanut nousuaan, joten olen onnistunut melko hyvin ajoittamaan ostot. Kyse voi kyllä olla tuuristakin.
1 piste
7. Ei uskalleta myydä tappiolla
Osakkeisiin ei kannata kiintyä liikaa, vaan tappiolla olevatkin pitäisi uskaltaa myydä jos niiden tulevaisuuden näkymät ovat heikot. Ei pitäisi pelkästään tuijottaa ostohintaa, vaan miettiä ostaisiko nyt tällä hinnalla. Jos vastaus on, en ostaisi, niin silloin osake pitäisi myydä. Salkkua on välillä järkevää siivota ja sijoittaa rahat johonkin paremmin tuottavaan kohteeseen.
Tähän olen sortunut ja sorrun edelleen. Vaikka tiedän miten pitäisi toimia, en syystä tai toisesta vieläkään tajua myydä tappiollisia osakkeita.
LUE MYÖS: MILLOIN KANNATTAA MYYDÄ OSAKKEET?
1 piste (tai jopa enemmän!)
8. Oman osaamisen yliarviointi
Harva sijoittaja pystyy voittamaan indeksin, ja tällöinkin usein tuurilla. Älä siis yliarvioi osaamistasi, sillä sinäkin teet virheitä, tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin. Usein aloittelijoille onkin kannattavinta sijoittaa matalakuluisiin indeksirahastoihin.
En mielestäni ole sortunut tähän. Olen kyllä harrastanut osakepoimintaa, mutta ennemmin harrastuksen ja jännityksen takia, sekä pienillä summilla. En odota voittavani markkinoita, mutta haluan nähdä itse millaista tuottoa onnistun saamaan. Suurin osa salkun painosta on silti edullisissa rahastoissa.
ei pistettä
9. Oman osaamisen aliarviointi
Edellisen vastakohta. Ei uskota ollenkaan omiin kykyihin ja pidetään sijoittamista rakettitieteenä, jolloin sijoittamista ei uskalla ollenkaan aloittaa. Tai sijoitetaan vain pankkivirkailijan suosittelemiin kalliisiin rahastoihin, sillä ei uskota omiin kykyihin sijoittaa itse.
Itsekin pidin sijoittamista vaikeana, kunnes kolme vuotta sitten uskalsin ottaa asiasta selvää ja siitä se sitten lähti. Mielestäni kuka vaan osaa sijoittaa ja se kannattaa aloittaa heti eikä turhaan viivytellä asiaa.
LUE MYÖS: MILLOIN KANNATTAA ALOITTAA SIJOITTAMINEN?
1 piste (joka harmittaa eniten)
Yhteensä pisteitä 6/9
Paljonko sinä sait pisteitä? Ja tuleeko mieleesi jotain muita sijoitusmokia?
*Postaus sisältää affiliate-linkin
0 kommenttia