Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot – 10 vinkkiä rahan säästämiseen

mennessä 3.01.2018Säästäminen4 Kommentit

Kuten vanha sanontakin toteaa, ei vaurastumiseen tarvita suuria tuloja, riittää vain kun menot ovat riittävän pienet. Näin vuoden alussa onkin hyvä aika tarkkailla omia kulutustottumuksia ja tehdä niihin muutoksia. Nämä vinkit sopivat niin niille, joilla rahat kyllä riittävät, mutta haluavat saada entistä enemmän säästöön kuin niillekin, joilla rahat ei tahdo millään riittää kuukauden loppuun. Jos siis haluat saada taloutesi parempaan tasapainoon ja pienentää menojasi, jatka lukemista.

Menojen pienentäminen ei onnistu, jos ei tiedä mihin rahaa kuluttaa ja kuinka paljon. Kannattaa siis aloittaa tarkkailemalla kulutustaan. Itse seuralainen omaa rahan käyttöä excelillä, mutta tähän tarkoitukseen löytyy myös paljon valmiita sovelluksia. Voit myös listata menosi ihan perinteisesti kynän ja paperin avulla. Listaa siis parin kuukauden ajan kaikki menot eri kategorioihin, esim. ruoka, vaatteet, viihde, kosmetiikka, asuminen jne. Tällöin näet mihin oikeasti kulutat rahaa ja kuinka paljon. Huomaat varmasti tässä vaiheessa jo joitain menoja joista voisit karsia.

Jos et itse keksinyt karsittavaa, esittelen seuraavaksi 10 tapaa miten itse säästän rahaa.

1.Ravintolat ja kahvilat

Jos rahaa palaa paljon ulkona syömiseen, pyri säästämään tässä. Ulkona syöminen on usein kallista ja epäterveellistä. Valmista mieluummin kotona edullista ja terveellistä kotiruokaa. Osta mielluummin vaikka välillä kotiin kalliimpia raaka-aineita ja kokkaa ravintolatason illallinen. Varmasti halvempaa kuin ulkona syöminen ja itsetehtyä ruokaa arvostaa paljon enemmän.

Entä vietätkö paljon aikaa ystävien kanssa kahviloissa kalliista erikoiskahveista ja leivoksista nauttien. Sopikaa välillä treffejä jonkun luo, jossa nauttitte mieluummin itse tehtyjä herkkuja. Tai välillä on hyvä jättää kokonaan herkut pois. Kukkaro ja kroppa kiittää. Välillä nautiskeluun riittää vain herkullinen erikoiskahvi tai tee.

2.Musiikki- ja suoratoistopalvelut

Onko käytössäsi Spotify, Netflix, Viaplay ja/tai muita palveluita. Nämä palvelut maksavat keskimäärin kymmenen euroa kuussa, mikä ei ole paljon jos palvelua todella käyttää. Jos kuitenkin käytät Spotifyitä vain satunnaisesti juhlissa, muodostuu se vuodessa melko kalliiksi. Erilaiset suoratoistopalvelut tarjoavat paljon katsottavaa koko rahalla, mutta palveluita alkaa nykyisin olla jo todella monta. Montako palvelua sinulla on käytössä ja montako niistä käytät oikeasti? Mieti voisitko irtisanoa muut ja keskittyä vain yhteen.

Itse hyödynnän usein palveluiden ilmaistarjouksia, jonka jälkeen pidän palvelua pari kuukautta. Sitten onkin hyvä aika testata vaikka toista palvelua liittymistarjouksen myötä.

Esimerkiksi jos sinulla on Spotify, Netflix ja HBO, maksat näistä vuodessa yhteensä yli 350 €. Mieti onko se oikeasti sen arvoista, vai voisitko käyttää rahan muuhunkin.

3.Tarjoukset ja alennusmyynnit

Näin joulun jälkeen on myös loistava aika hyödyntää alennusmyynnit. Osta esimerkiksi jo ensi vuoden joulukoristeet valmiiksi tarjoushinnoin. Myös vaatteita saa nyt halvalla. Usein kannattaakin suosia alennusmyyntejä ja ostaa jo ennkkoon seuraavan kauden vaatteita ja tavaroita.

Itse ostan esimerkiksi käyttämäni kosmetiikan yleensä niiden ollessa tarjouksessa jo hyvissä ajoin ennen kuin vanhat putelit alkavat loppumaan.

Muista kuitenkin, että ikinä ei kannata ostaa mitään turhaa vain halvan hinna takia. Se ei hyödytä kukkaroa eikä luontoa. Osta siis vain tarpeeseen!

4.Muut palvelut

Kuten kasvohoidot, kampaaja, kuntosali, elokuvakäynnit. Itsensä hemmotelusta ei kannata luopua, mutta välillä voi pysähtyä miettimään tarvitseeko esimerkiksi kampaajalla tai kasvohoidoissa käydä joka kuukausi tai riittäisikö harvemmin.

Myös elokuvissa käynti maksaa nykyään paljon, joten suunnittele välillä leffa-ilta kotiin. Mieti tarvitseeko jokaista leffaa nähdä heti ensi-iltana vai voisitko odottaa kunnes se tulee myyntiin/vuokrattavaksi/suoratoistopalveluun.

Kuntosalilla tai muissa liikuntapaikoissa käyminen on kannattavaa eikä siitä kannata luopua säästösyistä. Mieti kuitenkin käytkö liikkumassa tarpeeksi usein vai maksatko kalliita kuukausimaksuja turhaan. Entä voisitko löytää jostain halvemman liikuntapaikan?

5.Kilpailuta puhelinlasku, netti, sähkö, vakuutukset…

Vertaile hintoja ja kilpailuta muut käyttämäsi palvelut. Varsinkin netti ja puhelinliittymissä on usein tinkausvaraa ja operaattoreilla usein tarjouskampanjoita. Itsekin sain juuri puhelinlaskuani pienennettyä jopa 8 euron verran kilpailuttamalla. Sähkösopimusten kilpailuttaminen onnistuu esimerkiksi täällä.

6.Säästä sähköä & vettä

Säästä kotona sähköä sammuttamalla turhat valot ja elektroniikkalaitteet. Kypsennä uunissa ja hellalla samaan aikaan monta ruokaa, ja hyödynnä jälkilämpö. Älä vietä suihkussa liikaa aikaa, jolloin säästät vettä.

Näin säästät sekä rahaa että ympäristöä.

7.Julkiset kulkuvälineet & lihasvoima

Me emme omista autoa, sillä sille olisi niin vähän käyttöä ja rahaa menisi siis aivan turhaa. Jos asut ja työskentelet kaupunkialueelle, mieti tarvitsetko autoa todella. Usein julkisilla liikkuminen tulee halvemmaksi ja on ympäristöystävällisempää kuin yksityisautoilu. Lyhyillä matkoilla kannattaa suosia myös kävelyä tai pyöräilyä, säästät rahaa ja luontoa, sekä saat samalla hyvää hyötyliikuntaa.

Julkiset toimivat hyvin myös pitkillä matkoilla ja ovat usein edullisempi vaihtoehto. Mekin teimme juuri reissun Turusta Helsinkiin autolla ja huomasimme tämän olleen paljon kalliimpaa, kuin jos saman matkan olisi tehnyt bussilla.

Jos kuitenkin tarvitset autoa, valitse mahdollisimman taloudellinen ja kilpailuta vakuutukset.

8.Ruoka

Ihmisen täytyy syödä, mutta ruokakaupassa voi silti säästää huomattavia summia. Suunnittele kauppalista etukäteen, vertaile kilohintoja ja suosi tarjouksia. Muut vinkkini voit lukea täältä.

9.Kirpputori

Myy tarpeettomat tavarasi kirpputorilla tai netissä. Tienaat rahaa tavaroilla, joita et enää tarvitse ja samalla joku toinen saa tarvitsemansa tavaran edullisesti. Myös ostamalla tavaroita käytettynä voit säästä sievoisia summia.

10.Osta vain tarpeeseen niin menot pysyvät pieninä

Melkein tärkein neuvo on, että suunnittele ostoksesi ja osta vain tarpeeseen. Tähän yhdistyy kaikki edelliset kohdat. Menot pysyvät pieninä, kun et kuluta rahaa mihinkään mitä et tarvitse. Nykyään elämme maailmassa jossa tavaroita ja palveluita on aivan liikaa, ja ihmiset hukkuvat materiaan. Tämä on todella kallista ja epäekologista.

Suunnittele siis ostoksesti tästä eteenpäin. Mieti tarkkaan tarvitsetko juuri sitä ihanaa mekkoa vaikka kaapissasi on mekkoja jo kaksinumeroinen summa. Entä kuunteletko musiikkia todella niin paljon, että maksaisit siitä 120€ vuodessa. Mieti myös onko järkeä pitää autoa, jonka vakuutus- ja huoltokulut syövät suuren osan kuukausibudjetistasi. Harkitse aina tarkkaan haetko aamulla sen take-away kahvin vai ottaisitko kotoa mukaan kahvin työpaikalle. Kannattaako kotiin ostaa ruokaa joka lopulta lentää kuitenkin roskiin.

Vaikka kuinka haluaisit ostaa jotain juuri sillä hetkellä, mieti kuitenkin välillä yön yli tarvitsetko sitä todella. Jätä kaikki turha ostamatta, pistä raha säästöön ja tee sillä vaikka ihan matka.

Itse en enää nauti shoppailusta niin kuin nuorena. Nykyään haluan säästää rahani ja shoppailen mieluummin osakkeita. On ihanaa kun rahaa jää säästöön ja voin sijoittaa sen tuottamaan entistä enemmän rahaa. Säästäminen motivoi enemmän kun on joku tavoite.

Oletko sinä onnistunut pienentämään menojasi? Miten ja mistä asioista säästät?

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

4 Kommentit

  1. Jyri

    Minulla oli aikoinaan Netflix. Ja televisio. Iso.

    Nyt olen ollut ilman televisiota ja Netflxiiä kolme vuotta. Päädyin lopettamaan Netflixin vuosien tilauksen jälkeen ja tähän riitti pelkkä vierailu katseluhistoriaan. Katsoin päivämäärät tarkasti kuukaudelle, edelliselle sellaiselle, ja huomasin etten ole juurikaan katsonut muutamaa nimikettä enempää.

    Irtisanoin heti, koska puhutaan 119,88 eurosta. Tykkään kylläkin leffoista. Mutta, vuokraanko yhden leffan, yleensä paremman kuin Netflixissä kerran kuussa ja maksan 2,99 euroa. Vai maksanko siitä huonommasta 9,99 euroa? Vuoden leffat vuokraamalla kustansivat minulle noin 35,88 euroa.

    Katson noin yhden leffan kuussa. Vuokraan sen Googlen elokuvista. Googlen musiikista maksan kyllä 119,88 euroa kuukaudessa, koska se on mielekästä. Musiikin kanssa lenkille, pyöräilemään ja minne vielä. Vedestä olen onnekas, asun vuokralla ja vesi yhdelle on täällä 20 euroa rajattomana.

    Sähköä säästyy paljon, kun en omista televisiota ja toisaalta kuten sanoit, niin kaupassakin voi säästää ostamalla halvempia kaupan omia merkkejä. Teen myös ruokaa kotona, miksi maksaa 20 euroa ravintolaan, kun sillä rahalla voi tehdä päivien ruoat ja jää vielä koirallekin… Olen myös minimalisti.

    Sitä kautta en osta mitään, esimerkiksi älypuhelimeni on 149 euron tarjouspuhelin, joka toimii edelleen pari vuotta täytettyään. Se tarjoaa myös 4G-netin kotiin kilpailutetulla liittymällä (puhelinsoitto operaattorille riitti). Miksi maksaa kiinteästä 32,90 euroa 50M, jos voi saada 21,90 eurolla 50M 4G, 200 min ja 200 sms.

    Hyvä kirjoitus sinulla, pisti miettimään miten säästäisin lisää.

    Vastaa
    • Heidi

      Kiitos kommentistasi Jyri! Paljon hyviä säästökohteita sinulla 🙂

      Vastaa
      • Esko Pallari

        Olen joutunut säätämään koska eläke on aika pieni, siitä on tullut kuin harrastus joka päivä, kirpputorit ovatkin tulleet tutuiksi.

        Vastaa
  2. Tomi

    Hyviä säästövinkkejä!

    Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This