Elänkö mieheni rahoilla?

mennessä 2.05.2021Minä, Perheen talous2 Kommentit

Tällä kertaa ajattelin ottaa esille aiheen, joka saattaa herättää tunteita. Kerron nimittäin rehellisesti millä rahalla kotihoidontuella oleva äiti oikein elää. Minulla ei nimittäin ole tällä hetkellä kotihoidontuen ja satunnaisten blogitulojen lisäksi muita tuloja.

Elänkö siis mieheni rahoilla? Kyllä, näinkin voisi sanoa. 

En varsinaisesti halua kuitenkaan ajatella eläväni mieheni rahoilla, sillä meidän perheessä kaikki on yhteistä, myös rahat. Avioliittomme aikana myös mies on ollut opiskelija, jolloin minä olen ollut enemmän tienaava osapuoli. Joten vuorotellen ollaan tässä elätetty toisiamme.

Minä panostan tällä hetkellä enemmän kotitöihin ja mies tienaa enemmän rahaa. Kaikki menee kuitenkin yhteiseen hyvään. Ajattelemme mieluummin perhettämme yhteisenä tiiminä tai yrityksenä, johon molemmat tuovat oman panoksensa ja tuotot ovat yhteisiä. Ei ole minun ja sinun rahoja. Olenkin kirjoittanut jo aiemmin postauksen siitä miksi meillä on yhteiset rahat.

Välillä tuntuukin ristiriitaiselta kirjoittaa talouden hallinnasta, säästämisesta ja sijoittamisesta, kun eihän minulla yksin olisi varaa mihinkään. Siksi haluan tuoda ilmi, että kaikki rahat ovat perheemme yhteisiä ja puhun aina perheemme taloustilanteesta ja sijoituksista, en siis vain omista rahoista.

Minulta on kuitenkin kovasti toivottu avointa katsausta perheemme talouteen. Niinpä kerron tässä postauksessa paljonko tienaamme, kulutamme ja säästämme. Luvut ovat vuoden ajalta keskiarvoja, joten luonnollisesti hajontaa eri kuukausien välillä on. 

 

Mitä me tienaamme?

 • kotihoidontuki 342,95 €
 • lapsilisä 94,88 €
 • blogitulot keskimäärin 250 €
 • mies tienaa lisien kanssa suunnilleen mediaanipalkan verran tai välillä vähän enemmän eli noin 3000 €
 • plus muita satunnaisia tuloja, kuten s-bonukset, kirppistulot jne.

verojen jälkeen käteen jäävä osuus on noin 3000 euroa kuukaudessa

 

Mihin rahaa kuluu?

 • ruoka, juoma, ravintolat ja muut ruokakaupasta ostetut kodin tavarat 550 €
 • asuminen 800 €
 • auto 200 €
 • terveys (lääkkeet, vitamiinit, silmälasit, hammaslääkäri) 50 €
 • vaatteet ja kosmetiikka 50 €
 • palvelut (hieronta, kampaaja) 50 €
 • puhelin & netti 30 €
 • viihde ja kulttuuri 70 €
 • lapsi (vaipat, vaatteet ja muut tarvikkeet) 50 €
 • muut 150 €

menot keskimäärin 2000 euroa kuukaudessa 

ja loput säästöön ja sijoituksiin seuraavasti

 • asp-tili väh. 50 €
 • sijoituksiin ja säästöön 1000 €

säästöaste 30% tai usein jopa enemmän

 

Miten tulot muodostuvat?

Minulla blogitulot vaihtelevat siten, että joinakin kuukausina ei tule kuin joitakin hiluja ja välillä useita satasia.

Miehellä palkka vaihtelee, sillä kyseessä on vuorotyö. jolloin joinakin kuukausina tulee enemmän, jos on paljon pyhiä tai yövuoroja.

Sijoitustuloja emme laske, sillä niitä ei nosteta pois arvo-osuustileiltä. Ne eivät siis ole kuukausittaista käyttörahaa.

Vanhempainvapaan aikana minun tuloni olivat korkeammat, mutta perheen menot pysyivät samoina, jolloin sijoituksiin jäi enemmän. Aiemmin asp-tilille meni enemmän, mutta hoitovapaan myötä pienensimme kuukausittaista summaa minimiin. Myös korona tilanne vaikutti, sillä sen myötä halusimme lisätä sijoitusten osuutta. 

Puskurissa  meillä on reilu 5000 euroa. Huonompina kuukausina turvaudumme hieman siihen, mutta parempina kuukausina sinne taas jää rahaa säästöön. Välillä säästötiliin kertyykin enemmän rahaa kuin olisi tarve, jolloin siirrämme sieltä rahaa sijoituksiin.

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

2 Kommentit

 1. Emmi

  Olisi kiinnostavaa jos kerrot vielä auton menot eriteltynä ja kuinka paljon ajoa tulee? Todella edulliset auton kustannukset teillä!

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos hyvästä kommentista Emmi! Voisin tästä tehdä jopa kokonaan oman postauksen, jossa perehdyn autoilun kuluihin. 🙂

   Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This