Haastattelussa: Rahat-on Nainen

mennessä 3.01.2021Muut0 Kommenttia

 

Millainen projekti e-kirjan kirjoittaminen oli? -postauksessa kerroin, kuinka olin tutustunut Oonaan (Rahat-on Nainen) ja saanut häneltä korvaamatonta apua ja tsemppiä kirjaprojektissani. 

On mahtavaa, kuinka bloggaajakollegan kanssa voidaan tehdä yhteistyötä ja auttaa toinen toistamme. En siis missään nimessä halua ajatella muita samoista aiheista bloggaavia kilpailijoina, vaan iloitsen aidosti myös heidän menestyksestään. 

Minä sain kirjani valmiiksi ja myyntiin joulukuussa. Oonan projekti hieman muutti muotoaan matkan varrella, ja nyt hän on saanut valmiiksi huomenna alkavan säästöhaasteen. Tässä postauksessa Oona pääseekin siis esittelemään itsensä, bloginsa ja mistä säästöhaasteessa on kyse.

Myös Oona haastatteli minua omaan blogiinsa, joten käy myös lukemassa tämä, jos et ole sitä vielä tehnyt.

 

Kuka olet, mitä teet, mistä pidät? Miksi aloitit bloggaamisen ja mistä aiheista kirjoitat?

Olen Oona, 31-vuotias nainen Helsingistä. Rakastan hyvää ruokaa, mukaansa tempaavia kirjoja ja luontoa. 

Kirjoitan Rahaton Nainen-blogia, joka on ollut eetterissä vuodesta 2018. Kirjoitan matkastani taloudelliseen riippumattomuuteen. Aiheet pyörivät pääsääntöisesti säästämisen, sijoittamisen ja minimalismin ympärillä. Aloitin blogin tietynlaisena motivaationa itselleni, että näkisin, miten matkani etenee. Nyt yritän enemmän ja enemmän kirjoittaa niin, että blogista saisi motivaatiota ja näkökulmia oman talouden ylläpitoon ja vaurastumiseen. 

 

Miten aloitat päiväsi?

Ilman herätyskelloa, mikä on arjen parasta luksusta. (Olen tällä hetkellä minieläkkeellä töistä, joten olen elänyt hyvin rauhallista arkea.) Löydän itseni hetken kuluttua sohvalta, kädessäni kuppi kahvia tai teetä. Tämän jälkeen unohdun puhelimen ääreen, missä ihmettelen maailman menoa hetken. Syön aamupalan ja lähden aamulenkille, kun pieni italianvinttikoiramme päättää herätä lämpöisen peittonsa alta. 

 

Tärkein oppimasi asia / suurin oivallus vuonna 2020?

Ei tarvitse tehdä mitään. Ei tarvitse suorittaa mitään. Ei tarvitse miellyttää ketään. Ei tarvitse lukea uutisia. Ei tarvitse stressata turhasta. Koko vuosi 2020 on ollut yksinkertaistamisen vuosi ja elämänlaatuni on parantunut aivan järisyttävästi. 

 

Millaisen taloudellisen kasvatuksen olet saanut?

Taloudellinen kasvatus on ollut meillä niin salakavalaa, että vasta vuosikymmeniä myöhemmin olen tajunnut, että minua on yritetty taloudellisesti kasvattaa! Olemme isän kanssa tuijotelleet kilohintoja kaupassa ja hänellä oli tapana antaa minulle aina joululahjaksi rahaa. Valitettavasti en muista saaneeni mitään oppeja sijoittamisesta ja korkoa korolle ilmiöstä, joten rahat tuhlasin. 

Isäni myös lupasi minulle hevosen ja antoi 500 markkaa käteen. Innostuin, kunnes tajusin, että rahalla saa todellakin hevosen, mutta ei mitään muuta. Talli, ruuat ja varusteet jäivät puuttumaan, joten taisin hevosrahat tuhlata lopulta karkkiin ja muihin turhuuksiin, mitä nyt 12-vuotias ostaakaan, 

Jälkikäteen ajateltuna tämä on ollut yksi suurin talouskasvatus. Onko sinulla OIKEASTI varaa siihen vai onko sinulla vain rahat sen ostamiseen, mutta ei ylläpitämiseen?  

 

Miten säästäminen ja sijoittaminen saivat sinulla alkunsa?

Kauan kauan sitten, kun Englannin kuningatar lähti Australiaan vuonna 1953. Eikun se olikin The Crown-sarja eikä sijoittamiseni alkuaskeleet. 

Olin farmaseuttina töissä, mutta tein liikaa töitä. Päätin muuttaa elämääni ja palata opiskelemaan. Päädyin lukemaan kauppatieteiden pääsykokeisiin ja sieltä pääsykoekirjojen välistä koin suuren ahaa-elämyksen sijoittamisen mahtavuudesta. Ostin muutamia osakkeita ja paniikkissa möin ne, kun niiden arvo laski 2 %. Palasin muutaman kuukauden kuluttua takasin, kunhan olin niellyt ylpeyteni ja ostin rahastoja. Kauppatieteisiin en koskaan päässyt, mutta sijoittamisen tielle jäin. Hiukan sen jälkeen törmäsin Mr. Money Mustache-blogiin, jossa puhutaan taloudellisesta riippumattomuudesta ja sillä tiellä olen edelleen. Nykyään pörssikurssien heilahtelut ovat arkipäivää, eivätkä aiheuta paniikkia. 

 

Onko säästäminen sinulle helppoa vai pitääkö sen eteen tehdä töitä?

Säästäminen ei tule luonnostaan, koska olen suhteellisen impulsiivinen henkilö. 

Automatisoidun säästämisen ansioista voin äkkiä piilottaa rahat itseltäni säästöihin ja sijoituksiin. 

Toisaalta taas sijoituksiin rahan laittaminen on helpompaa, koska rahat kasvavat ja se motivoi säästämään lisää. 

Blogini nimikin tulee sanaleikistä Rahaton Nainen – Rahat on Nainen. Säästämällä ensin tililleni jää mitä jää ja olen mielestäni Rahaton Nainen, vaikka sijoitussalkun puolella Rahat On.

 

Mitä tavoittelet säästetyillä rahoilla?

Pitkällä tähtäimellä taloudellista riippumattomuutta, eli sitä, että omaisuuteni tuottaa minulle tarpeeksi rahaa elämiseen. 

Välitavoitteena isäni oli jo eläkkeellä, kun synnyin. Joten haaveilen siitä, että jos saamme lapsen, pystyn jäämään hänen kanssaan kotiin kaikessa rauhassa. 

Se mitä teen sitten, kun saavutan taloudellisen riippumattomuuden – sen näkee sitten. 

 

Paras käytössäsi oleva säästövinkki? Entä oudoin kuulemasi säästövinkki?

Paras säästövinkki automatisoitu kuukausisäästäminen. Osta ja unohda ja vaurastu. Ja sen kanssa hyvällä jaetulla ykköspaikalla on ÄLÄ JÄNISTÄ VAIN ALOITA HETI! Mikään ei harmita niin paljon, kuin se, ettet aloittanut sijoittamista ja säästämistä tällä sekunnilla kun luet tämän lauseen. 

Oudoin. Hmm tämä on paha, koska aika monet säästövinkit on vain hyviä. 

Ehkä sellaiset, missä käytetään teepussi uudestaan, koska ruoka on elämäni ja teestä ei tule enää toisella kerralla omasta mielestäni hyvää. Toinen mikä tulee mieleen on tämä ”lainaan työpaikalta vessapaperia” –  ei näin. 

Monissa säästövinkeissä pitää pohtia sitä, kuinka paljon omaa aikaa käyttää säästön saamiseen. Onko taloudellisesti järkevämpää kerätä mustikoita 12 tuntia saadaksesi 15 € säästön vai mennä ylimääräiseen työvuoroon tienaamaan hiukan enemmän. Vaakakuppiin pitää aina laittaa aika ja raha, koska näistä aika on niukempaa ja arvokkaampaa. 

 

Missä asiassa et ainakaan säästä?

Ruoka ja matkailu. Ruuassa on helppo säästää ja edullisesti saa hyvää ruokaa, mutta olen herkuttelija, joten kaupassa harvoin kiellän itseltäni mitään. Matkailussakin säästöjä toki tulee valitsemalla lennot ja majoitukset sesongin ulkopuolelta, mutta matkalla ollessa ei kuluja tule karsittua, vaan tehdään ja mennään mielen mukaan. 

 

Lopuksi, kerro lisää tammikuussa alkavasta säästöhaasteesta.

SÄÄSTÖHAASTE! Tämä ajatus on kiehunut aivoissani jo pitkän aikaa, mutta nyt sain sen ulos ja tekstiksi. Haaste on kaikille, jotka haluavat viilata säästämistä ja oppia säästämisen arkiseksi tavaksi elämässä. 

Oma näkemykseni on, että säästäminen on tapa, siinä missä muutkin. Hyvän tavan oppiminen vaatii pieniä toistoja usein ja säännöllisesti, joten säästöhaasteessa saat joka maanantai sähköpostiin pienen tehtävän, jossa jollain tavalla parannetaan sinun säästöprosenttiasi. 52 viikkoa ja toistoa myöhemmin olet varmasti oppinut jotain uutta säästämisestä ja saanut rahaa helposti säästöön. 

Haaste alkaa 4.1.2021 ja mukaan pääset liittymällä Rahattoman Naisen sähköpostilistaan

rahatonnainen.com/saastohaaste

Jos luet tämän myöhemmin, niin voit silti hypätä mukaan. Et saa enää aiempien viikkojen haasteita, mutta pulkkaan voi hypätä mukaan myös puolimäessä. 

 

Kiitos Oona haastattelusta! Itse odotan ainakin innolla säästöhaasteen alkamista.

Kyseessä on täysin ilmainen haaste, jonka avulla jokainen voi saada lisää rahaa säästöön. En siis näe mitään syytä, miksei sinun kannattaisi myös liittyä tähän.

Tutustu Rahat-on nainen -blogiin ja ota seurantaa myös Instagram-tili @rahatonnainencom

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This