Lapsiperheen kulujen jakaminen – miten jakaa perhevapaiden kustannukset reilusti

mennessä 16.05.2021Perheen talous0 Kommenttia

Väärinkäsitysten välttämiseksi, todettakoon aluksi, että lapset ovat rikkaus, jota ei voi rahassa mitata. Se, että lapsiin liittyviä kuluja tai perheen taloustilannetta miettii, ei tarkoita sitä että lapset olisivat vähemmän arvokkaita tai että kukaan suhtautuisi heihin vain pakollisena menoeränä. On kuitenkin koko perheen etu, että rahasta puhutaan avoimesti ja että perheen taloutta suunnitellaan.

Lapsen syntymän ja perhevapaiden lähestyessä on erityisen tärkeää että menojen jakamisesta keskustellaan avoimesti. Jos tätä keskustelua ei ole aiemmin käyty, niin nyt viimeistään on sen aika, tai tiedossa voi olla isojakin ongelmia.

Monessa parisuhteessa on automaattisesti tapana, että kaikki menot jaetaan puoliksi, riippumatta siitä paljonko tienataan. Tällainen malli ei kuitenkaan ole tasa-arvoinen perhevapaiden aikana. Kotiinjäävän osapuolen tulot tippuvat huomattavasti, jolloin olisi reilua, että myös kulujen jakamista suunniteltaisiin uudestaan.

Malli, jossa molemmat maksavat yhtä paljon, ei välttämättä ole reilu, jos toinen tienaa moninkertaisesti toiseen verrattuna. Tällöin parille voi muodostua täysin erilainen elintaso ja sen myötä riitoja rahasta. Pienempituloisella ei välttämättä jää ollenkaan omaa rahaa, vaan kaikki rahat saattavat kulua vain perheen pakollisten menojen hoitamiseen.

Koska kyseessä on yhteiset lapset, tulisi myös taloudelliset seuraukset kärsiä yhdessä. On reilua, että molemmille jää omaa rahaa, sekä mahdollisesti rahaa säästöön. Tällöin suurempituloisen tulee ehkä ottaa enemmän vastuuta perheen taloudesta, kun toinen ottaa enemmän vastuuta kotona.

Tällöin tulisi unohtaa vain itsensä ajattelu ja keskittyä perheen etuun ja me-henkeen. Koska lapsi on yhteinen päätös, myös kustannusten pitäisi tuntua molempien kukkarossa.

Viimeistään siis silloin kun lasten hankintaa suunnitellaan tai lapsi ilmoittaa tulostaan, perheen kannattaa keskustella taloudesta ja laskea, kuinka paljon tulot ja menot tulevat muuttumaan perhevapaiden myötä. Lapsentuloon voi valmistautua etukäteen taloudellisesti.

LUE LISÄÄ:

PARHAIMMAT VAUVA-ARJEN SÄÄSTÖVINKIT

MITEN VAUVA VAIKUTTAA PERHEEN TALOUTEEN

MITEN VARAUTUA ÄITIYSLOMAAN TALOUDELLISESTI?

 

Miten jakaa perhevapaiden kustannukset reilusti?

Malleja kustannusten jakamiselle on useita. Tärkeintä kuitenkin on, että näistä puhutaan ja että molemmat ovat tyytyväisiä. Avainasemassa onkin puhuminen, luottamus, samat arvot ja samankaltaiset rahatavat. Huonoin malli on aina se, jossa ei puhuta. Perhevapaiden aikana voi myöskin ottaa väliaikaisesti käyttöön erilaisen mallin kuin muuten olisi sovittu.

Esittelen seuraavaksi muutaman erilaisen vaihtoehdon, joilla kustannukset saadaan jaettua reilusti. Jos kuitenkin kyseessä on uusperhe, voi raha-asioiden sopiminen olla vieläkin monimutkaisempi palapeli. Nämä mallit eivät välttämättä täysin toimi tässä tilanteessa, vaan avainasemassa on entistä avoimempi keskustelu ja tarkempi suunnittelu.

Tasapuolinen perhevapaiden jako

Molemmat ovat yhtä kauan pois työelämästä lapsen kanssa kotona. Vanhempainvapaa ja hoitovapaa jaetaan tasan, jolloin molempien tulotaso tippuu, eikä tappiot osu vain yhdelle. Valitettavasti tämä ei ole realistista kaikille perheille, esimerkiksi silloin kun äiti täysimettää vauvaa. Onneksi kuitenkin suunniteltu perhevapaauudistus mahdollistaisi tämän.

Tasainen vapaiden jako tasaa kulut itsestään.

 

Täysin yhteiset rahat

Pariskunta voi sopia kaikkien tulojen ja menojen olevan täysin yhteisiä, ja avata yhteisen tilin. Jos kaikki menot katetaan yhteisillä rahoilla, ei ole väliä kuka tienaa mitäkin.

Tässä mallissa on erityisen tärkeää puhuminen ja luottamus. Yhteiset rahat eivät saa aiheuttaa katkeruutta tai vallankäyttöä. On myös tärkeää, että hankinnoista ollaan samaa mieltä.

Mallia voidaan toteuttaa väliaikaisesti vain perhevapaiden aikana tai parilla voi olla muutenkin täysin yhteiset rahat.

 

Kulujen jako suhteessa tuloihin

Perheen kulut jaetaan suhteessa tuloihin. Tällä laskutavalla vähemmän tienaavallekin jää enemmän rahaa yhteisten kulujen jälkeen verrattuna siihen, että kulut jaettaisiin tasan puoliksi.

Tämä malli voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla.

Toinen tapa on, siten että molemmat siirtävät esimerkiksi 60% omista tuloistaan yhteisiin menoihin.

Esimerkki. Henkilö A tienaa nettona 2800 € ja henkilö B tienaa vanhempainvapaan ajalta 1600 €. A maksaa yhteisistä kuluista 1680 € (0,6*2800) ja B maksaa 960 € (0,6*1600).

Toinen tapa taas on, että lasketaan tulojen suhde. Yllä olevassa tilanteessa A tienaa 64% ja B 36%. Joten A maksaa 64% perheen kuluista ja B 36% perheen kuluista.

 

Molemmille jää yhtä paljon omaa rahaa

Lasketaan perheen tulot yhteen ja tehdään perheen yhteinen budjetti, jossa kartoitetaan kuinka paljon yhteisiin kuluihin menee rahaa, loput jäljelle jääneet rahat tasataan molemmille. Eli huolehditaan siitä että molemmille jää sama summa omiin kuluihin tai säästettäväksi.

Esimerkki 1: Henkilö A tienaa nettona 2800 € ja henkilö B tienaa vanhempainvapaan ajalta 1600 €, eli yhteensä 4400 €. Perheen yhteisiin kuluihin (asuminen, ruoka, lapsi jne.) menee kuukaudessa noin 2200 €. Jäljelle jää 2200 €, eli molemmille vanhemmille jäisi omiin kuluihin ja säästöön 1100 €. Yhteiseen pottiin A laittaisi 1700 € ja B laittaisi 500 €.

Esimerkki 2: Henkilö A tienaa nettona 2800 € ja henkilö B tienaa hoitovapaan ajalta hoitorahan ja lapsilisän noin 400 €, eli yhteensä 3200 €. Perheen yhteisiin kuluihin menee kuukaudessa noin 2200 €. Jäljelle jää 1000 €, eli molemmille vanhemmille jäisi omiin kuluihin ja säästöön 500 €. Eli A:n tulisi maksaa B:lle 100 €, jonka lisäksi hän maksaisi perheen kaikki kulut.

Tämä jakotapa mahdollistaa puolisoille saman elintason. Malli on lisäksi melko helppo toteuttaa, sillä se ei edellytä monimutkaisia laskutoimituksia.

 

Ylen uutisessa on lisää hyödyllisiä vinkkejä ja kätevä laskuri, jonka avulla lasket miten yhteisiä kuluja voidaan jakaa eri mallien mukaan.

 

 

Mitä muuta tulisi ottaa huomioon kuin vain senhetkisten kustannusten jako

Olen jossain kuullut sanonnan, että vanhemmaksi tuleminen vaikuttaa äitien tuloihin kolminkertaisesti: nykyhetkeen, tulevaisuuden palkkaan ja eläkkeen suuruuteen. Vaikka siis kustannukset tasattaisiinkin perhevapaiden ajalta, olisi hyvä myös miettiä muita vaikutuksia kotona lapsia hoitavan talouteen.

Kotona lapsen kanssa olevan vanhemman eläke ei kerry samalla tavalla kuin työelämässä ollessa. Tämän voisi toteuttaa esimerkiksi ”eläkkeen” maksuna kotona olevalle. Joko siis enemmän tienaava osapuoli maksaisi toiselle eläkettä tai kulut tasataan niin, että vähemmän tienaavalle jää rahaa säästöön.

Lisäksi perhevapaat ja lapsen kanssa kotonaolo saattaa vaikuttaa myös urakehitykseen, eli ylennyksiin, palkankorotuksiin, työkokemukseen jne. Mitä pidempään kotona on, sitä suuremmiksi vaikutukset kasvavat. Näitä vaikutuksia tuloihin on kuitenkin lähes mahdotonta arvioida ja kompensoida.

 

Miten meillä jaetaan kustannukset?

Kuten olen aiemminkin kertonut, olemme avioliitossa ja meillä on täysin yhteiset rahat. Seurustelun ja yhdessä asumisen alkuaikoina maksoimme kulut suunnilleen puoliksi, mutta olimme molemmat täysin samaa mieltä, että naimisiin mentyämme yhdistäisimme rahamme. Niinpä nyt perhevapaiden aikana kulut ovat automaattisesti tulleet molempien maksettavaksi, sillä rahat ovat yhteisiä.

Meillä rahasta puhuminen ja kulujen jakaminen on aina ollut helppoa, sillä rahaa on ollut riittävästi, kulutuksemme on samankaltaista, meillä ei ole omaisuutta ennestään ja meillä on samat arvot (perhe etusijalla, me-henki jne.). Lisäksi seuraamme yhdessä kulutustamme Excelillä.

Toisaalta meillä ei ole ainakaan vielä mitenkään erityisesti tasattu vaikutuksia eläkekertymään. Mutta sijoitamme yhdessä ja meillä ei ole avioehtoa, näin ollen mahdollisesti eron sattuessa omaisuus jaetaan täysin tasan, joten näin ollen molempien tulevaisuus on turvattu. 

LUE MYÖS: ELÄNKÖ MIEHENI RAHOILLA?

Miten teillä jaetaan perhevapaiden kustannukset?

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This