Mihin minä sijoitan?

mennessä 31.05.2020Sijoittaminen0 Kommenttia

Tässä postauksessa kerron miltä sijoitussalkkumme näyttää ja millä perusteella valitsemme osakkeet ja rahastot. Tarkemmin en halua eritellä yksittäisiä yhtiöitä joiden osakkeita omistamme, mutta avaan kuitenkin hieman minkä tyyppisiä osakkeita meiltä löytyy ja miten olemme näihin päätyneet.

Puhun usein “meidän salkusta”, vaikka todellisuudessa salkku ei voi olla yhteinen. Meillä on kuitenkin avioliitossamme yhteiset rahat ja pidämme sijoituksiammekin yhteisinä. Todellisuudessa virallisesti arvo-osuustili voi olla vain yhden henkilön nimissä, niinpä meillä onkin molemmilla omat arvo-osuustilit joita kuitenkin hallinnoimme yhdessä. Ja yleisesti puhutaan näistä vain yhtenä yhteisenä sijoitussalkkuna.

Muistathan että tämä postaus edustaa vain henkilökohtaista mielipidettäni eikä sitä pidä tulkita sijoitusneuvona.

Hyvin hajautettu salkku

Omistamme 12 eri suomalaisen yhtiön osakkeita. Näiden arvot salkussa ovat noin 1000-7500 euron väliltä. Joukossa on pieniä, keskisuuria ja suuria yrityksiä. Yritykset edustavat seuraavia toimialoja: teollisuus, teknologia, palvelut, rahoitus, terveydenhuolto, viestintä, kulutustuotteet. Osa yrityksistä on ns. osinkoyhtiöitä, osa on kasvuyhtiöitä ja osa on laatuyhtiöitä.

Osakkeet on siis hyvin hajautettu useaan eri yhtiöön sekä toimialaan. Maantieteellinen hajautus ei vielä näillä Helsingin pörssin yhtiöillä kovin hyvin toteudu, mutta onneksi monet näistä ovat kansainvälisiä toimijoita.

LUE MYÖS: HAJAUTTAMINEN PIENENTÄÄ SIJOITUSTEN RISKIÄ

Tämän lisäksi salkustamme löytyy kahta eri etf-rahastoa, jotka koostuvat ulkomaalaisista yrityksistä. Näillä siis saadaan maantieteellinen hajautus kunnolla hoidettua.

Lisäksi salkussamme on Nordnetin kuluttomia indeksirahastoja (suomi & ruotsi).  Indeksirahasto Suomi sisältääkin osittain samoja yhtiöitä joiden osakkeita omistamme suoraan.

Pelkillä rahastoilla saisi jo hyvän hajautuksen salkkuun ja paljon samoja yhtiöitä, joiden osakkeita omistamme jo suoraan. Olemme halunneet kuitenkin tehdä myös osakekauppaa, sillä pelkkä rahastosijoittaminen on tuntunut liian tylsältä. On hienoa omistaa tuttujen yhtiöiden osakkeita, joiden palveluja tai tuotteita itsekin käyttää. Lisäksi yksittäisten osakkeiden arvoja on mielenkiintoista seurata.

LUE MYÖS: ERILAISET RAHASTOTYYPIT JA NIIDEN KULUT – MIHIN KANNATTAA SIJOITTAA?

Miten osakkeet ja rahastot kannattaa valita?

Asiantuntijat antavat usein tarkkoja ohjeita, joiden perusteella sijoitukset tulisi valita. Yksi strategia voi olla ostaa suuria ja tunnettuja yhtiöitä, joita on helppo seurata median kautta. Toiset taas ostavat hyvää ja kasvavaa osinkoa maksavia yhtiöitä. Joku taas suosii yritystä jolla on hyvät kasvumahdollisuudet. Monet käyttävät myös P/E-lukua valintakriteerinä. 

Olen myös sitä mieltä, että jokaisen pitäisi tietää mihin sijoittaa. En kuitenkaan itse ole sen kannalla, että päätöksiä pitäisi liikaa analysoida ja vatvoa. Myönnän, että osa sijoituspäätöksistämme on syntynyt melko fiilispohjalta. 

Yhtiöitä voi tutkia loputtomiin, mutta silloin harvoin tulee koskaan tehtyä päätöstä sijoittamisen aloittamisesta. Yksittäinen sijoituspäätös voi mennä pieleen, mutta kun salkku on hyvin hajautettu esimerkiksi kymmeneen eri yhtiöön, niin pitkällä aikavälillä pääsee keskimääräisesti hyviin tuottoihin. En itse ainakaan liikaa stressaa yksittäistä huonoa sijoituspäätöstä, sillä yleensä muut voitot kompensoivat kyllä hyvin yhtä tappiolla olevaa.

Me pyrimme valitsemaan sellaisia yhtiöitä jotka tunnemme ja tiedämme mihin niiden liikevaihto perustuu. Salkussamme moni yhtiö on sellainen jonka tuotteita tai palveluita käytämme itsekin. Joukossa on toki myös pari villiä korttia, jonka kasvunäkymiin uskomme.

 

LUE MYÖS:

MILLOIN KANNATTAA ALOITTAA SIJOITTAMINEN?

MITEN ALOITTAA OSAKESIJOITTAMINEN?

MITEN MINÄ ALOITIN SIJOITTAMISEN

MILLAISIA SUMMIA KANNATTAA SIJOITTAA

*postaus sisältää affiliate-linkkejä

 

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This