Miksi äidit ovat hyviä työntekijöitä
Tiedetään, että nuorten naisten on vaikeampi saada työpaikkoja, sillä yrityksissä pelätään mahdollisen perheenlisäyksen tuomia kustannuksia. On totta, että työntekijän äidiksi tulo aiheuttaa kustannuksia työnantajalle, mutta todellisuudessa suurin osa kustannuksista tulee kuitenkin yhteiskunnan maksettavaksi. Pelkästään kustannuksista ja negatiivisista puolista puhumisen sijaan voisiko välillä pohtia sitä mitä positiivista äitiys tuo mukanaan. Yhtään väheksymättä lapsettomia työntekijöitä haluan nostaa esille useita seikkoja miksi äidit ovat todella hyviä työntekijöitä ja miksi yritysten kannattaisikin palkata äitejä tai äidiksi tulevia.
Disclaimer: Muistattehan että ihminen voi olla hyvä tai huono työntekijä sukupuoleen, siviilisäätyyn tai perhestatukseen katsomatta. Enkä halua yhtään vähätellä ketään tai vertailla äitejä muihin ihmisryhmiin. Postaus on hieman huumorilla kirjoitettu ja haluankin vain nostaa esille sen että välillä keskityttäisiin myös äitien hyviin puoliin eikä vain negatiivisiin.
Tauko työelämästä lisää motivaatiota. Äidit ovat motivoituneita ja innokkaita uusien haasteiden edessä. Lisäksi äidit ovat yleensä tyytyväisiä päästessään aikuiseen seuraan, joten he jaksavat suorittaa työnsä kunnialla.
Luovuus kukoistaa. Äiti on oppinut lasten kanssa ennennäkemätöntä luovuutta, josta on varmasti hyötyä erilaisissa työtehtävissä.
Ongelmanratkaisukyky huipussaan. Äidit omaavat ihmeellisen supervoiman, sillä he osaavat ratkaista ongelman kuin ongelman.
Työskentely on tehokasta. Kukapa olisi tehokkaampi työntekijä kuin äiti joka on oppinut lapsen lyhyiden päiväunien aikana tekemään ruoan, syömään itse, siivoamaan keittiön ja lisäksi pesemään pyykkiä. Tämä tehokkuus auttaa suorittamaan myös työtehtävät nopeasti valmiiksi.
Organisointi ja priorisointi sujuvat. Kun tehtävää on paljon äiti osaa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Äiti on oppinut järjestämään kotityöt siten, että mitkä ehtii juuri tehdä päiväunien aikana tai mitä taas pystyy tekemään lapsen kanssa. Tällä samalla taidolla äiti myös priorisoi työtehtävät.
Master of Multitasking (MOM). Olet varmaan joskus nähnyt äitien tekevän ruokaa toisella kädellä kun samalla toisella puolella imettävät lasta ja parhaimmillaan vielä samalla puhuvat puhelua. Äideiltä tämä multitasking onnistuu vaivatta.
Hyvä paineensietokyky. Äideillä on lehmän hermot ja kiireessä työskentely onnistuu hermoja menettämättä.
Muiden huomioon ottaminen lisää kaikkien mukavuutta. Äiti osaa ottaa muut huomioon ja tehdä kaikkien päivän mukavammaksi.
Muissakin artikkeleissa on kehuttu äitejä työntekijöinä:
“Pienten lasten äidit ovat tehokkaita työntekijöitä, arvioi Stakesin erikoistutkija Johanna Lammi-Taskula. Tutkija arvioi, että he käyttävät työtunnit tehokkaasti, sillä työpäivien venyttäminen on hankalaa.” Yle: Äidit tehokkaita työelämässä
“Äiti on työelämässä timanttia. Äiti on kuminauhaa: parhaimmillaan hän joustaa, muttei katkea. Kuminauha-äiti on myös työnantajan etu. Kun sille antaa välillä vähän joustoa, ponkaisee se aikanaan joustot tuplana takaisin.” Keskisuomalainen: Kommentti: Kuminauha-äiti on työelämän timanttia
“Olen työskennellyt satojen pienten lasten äitien kanssa. Mielestäni siinä on ihmisryhmä, jolla on prioriteetit kohdallaan: heillä on usein mahtava kyky priorisoida ja organisoida asioita. He todella keskittyvät työntekoon ja siihen, mihin heidät on palkattu. Lemmetty huomauttaa, että äitiys voi opettaa taitoja, joita ei muuten voi oppia. – Parhaassa tapauksessa äitiyslomalta voi palata henkilö, jolla on parempia taitoja kuin äitiyslomalle jäädessä. Monella äitiyslomalla palaavalla onkin mieletön motivaatio työntekoon. Tällaisessa asetelmassa voittavat kaikki, myös yritys.” Y-Studio: Uskallatko palkata kolmekymppisen naisen?
Äidiksi tulon myötä olen oppinut ja kehittynyt paljon, ja tiedän että olen tulevaisuudessa entistä parempi työntekijä. Oletko sinä huomannut äitien supervoimia työpaikalla?
LUE MYÖS: MAAILMAN PARAS TYÖ
Kiitos Heidi tästä aina ajankohtaisesta postauksesta😊
Äitiys tosiaan tuo kokemusta ja osaamista, joita mikään ammatillinen tai akateeminen koulutus ei takaa.
Parikin vuotta kotiäitinä saattaa kuitenkin pistää äidin ammatillisen itsetunnon matalalle: ”Osaanko enää mitään?”
Erityisesti, jos ei ole työpaikkaa, johon palata tai ammatillinen tausta on pirstaleinen. Itsensä joutuu silloin luomaan uudelleen.
Positiivisen kautta: äidillä on silloin mahdollisuus pysähtyä miettimään, mitä oikein haluaa elämällään tehdä ja ryhtyä tavoittelemaan sitä, vaikka sitten bloggaamisen muodossa❤️