Miksi raha aiheuttaa häpeää?

mennessä 17.03.2019Muut talousaiheet2 Kommentit

Halusin tässä postauksessa vielä osittain palata viime viikon aiheeseen. Kirjoitettuani oman 10 suoraa kysymystä rahasta postauksen, olen törmännyt entistä enemmän suoraan keskusteluun rahasta.

Blogeissa, facebookissa ja mediassa on keskusteltu rahasta enemmän ja nostettu esiin tarinoita bloggaajien tuloista. Tämä postaus sai kuitenkin inspiraation tästä Iltasanomien artikkelista:

”Hävettää tosi paljon kertoa” – Sita, 26, ja Sara, 28 paljastivat tulonsa: näin hurjia summia somella tienaa Suomessa

Klikkiotsikolla varustettu uutinen, joka nostaa esiin juurikin rahaan liittyvän häpeän. Tämän luettuani aloin todella miettimään miksi rahaa edelleen hävetään niin paljon. Jos rahaa ei ole, siitä ei kehtaa puhua. Jos rahaa taas on, niin siitäkään ei kehtaa puhua.

Aina on joko tuomitsevia tai kateellisia ihmisiä, minkä takia omaa talouttaan niin kovasti hävetään. Mutta onko asia todella näin? Onko raha niin hävettävä asia vai pahennammeko vain itse tätä mielikuvaa?

Katsoin tuon Sita Salmisen videon ja minusta se oli aivan mahtavan avoin ja rehellinen. Sita ei oikeasti vaikuttanut häpeävänsä rahojaan ja kertoi ihailtavan ylpeästi omasta työstään ja ansaitsemastaan omaisuudeestaan.

Silti hän ohimennen mainitsi, että häntä hävettää kertoa kuinka paljon on tiennannut, ja tästähän nostettiin heti klikkiotsikko. Eli häpeää juurikin korostettin ja oletetaan että

“Kel onni on se onnen kätkeköön”

Usein rikastumista pidetään hävettävänä ja omaa menestystä voidaan haluta piilotella. Ajatellaan, että ihmiset ovat kateellisia ja haluavat osuuden toisen onnesta ja vauraudesta.

Se että joku tienaa paljon ei ole muilta pois. Usein vaurastumisen ja menestymisen taustalla on myös oikeasti todella kovan työn tulos. Tämä että nuoret naiset perustavat omia yrityksiään ja tienaavat blogeilla, vlogeilla tai somessa on vain hieno juttu. Mahtavaa, että ihmiset uskaltavat heittäytyä yrittäjäksi ja luoda itselleen menestyneen bisneksen.

Se että joku tienaa paljon, tarkoittaa myös sitä että hän maksaa paljon veroja, joka taas hyödyttää koko yhteiskuntaa. Usein myös sijoittamista pidetään jotenkin häpeällisenä, “kun eihän tavallisella ihmisellä ole sellaiseen varaa”. Oikeasti aivan normaalilla palkkatyöläisellä on varaa sijoittaa ja sijoittaminen todellakin kannattaa tulotasosta riippumatta. Sijoittamalla laitat rahaa kiertoon ja täten se hyödyttää koko yhteiskuntaa, tätä on siis aivan turha hävetä.

Mielestäni vanhan sanonnan, “Kel onni on se onnen kätkeköön”, ajatusmaailmasta pitäisi päästä eroon ja puhua rahasta avoimemmin. Juurikin tuo ajatusmaailma lietsoo vaikenemisen kulttuuria ja epätasa-arvoa taloudessa. Onneksi näyttää siltä, että nuorempi sukupolvi alkaa päästä hieman eroon tästä kateudesta ja pystyy oikeasti iloitsemaan toisten menestyksestä.

Köyhyyttä ei tarvitse hävetä

Myöskin rahan puutetta tai huonoa tulotasoa häpeillään aivan liikaa. Jos asioista ei puhuta avoimesti, ei mikään todennäköisesti tule ikinä muuttumaan.

Se että oman köyhyyden tai talousvaikeudet uskaltaa myöntää, on vain hieno asia ja näin voi myös saada apua ja ymmärrystä. Vaikenemalla ja häpeilemällä ei ainakaan saavuta mitään ja oma talousahdinko voi vain pahentua.

Itse en ainakaan halua tuomita ketään kenellä on talousvaikeuksia ja toivonkin että voin omalta osaltani rohkaista ihmisiä puhumaan rahasta avoimemmin sekä tekemään pieniä muutoksia, joilla voi saada oman taloutensa parempaan tasapainoon. Myöskin rikastuminen ja sijoittaminen ovat ihailtavia asioita, joista voi rehellisesti kertoa, kuitenkin ilman kehuskelua ja ylimielisyyttä. Menestyneisiin ihmisiin kannattaisi suhtautua kateuden sijaan mielenkiinnolla. Heiltä voi oppia hyviä keinoja vaurastumiseen ja menestymiseen.

Hyväksytään siis kaikenlaiset rahatarinat ja tulotasot. Suhtaudutaan kaikkiin mielenkiinnolla ja kunnioittaen, ilman kateutta. Puhutaan avoimesti rahasta ja unohdetaan turha häpeä.

 

Mitä mieltä sinä olet, tarvitseeko rahaa tai sen puutetta hävetä?

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

2 Kommentit

  1. ollilukkari

    Jes hyvä postaus ja hienoa, että omalla esimerkilläsi ja blogillasi olet murtamassa tätä suomalaista vaikenemisen ja häpeän kulttuuria! 🙂

    Vastaa
    • Heidi

      Kiitos kommentistasi ollilukkari! 🙂

      Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This