Milloin kannattaa aloittaa sijoittaminen?
Mietitkö milloin olisi hyvä aika aloittaa sijoittaminen? Odotatko, että alat tienaamaan enemmän tai olet opiskellut tarpeeksi sijoittamisesta? Vai pelottaako maailmanpolitiikka tai epätietoisuus talouden suunnasta? Vai ajatteletko että voihan sijoittamisen aloittaa sitten joskus myöhemmin, sillä tällä hetkellä se rajoittaa elämästä nauttimista?
Tässä postauksessa käyn läpi yleisimpiä (teko)syitä, miksi sijoittamista ei ole aloitettu ja mikä tuntuu olevan esteenä. Kerron ratkaisuja näihin esteisiin ja annan vinkkejä miten päästä alkuun. Paljastan myös milloin on se juuri oikea aika aloittaa sijoittaminen.
Miksi sijoittamista ei ole vielä aloitettu?
Liian vähän rahaa
Tämä on varmaan yksi yleisimmistä selityksistä, sillä sijoittamisen ajatellaan olevan vain rikkaiden keski-ikäisten miesten salaseura. Mutta mitä jos kertoisin, että kuka vain voi olla sijoittaja tulotasosta riippumatta.
(En tietenkään halua millään tavalla vähätellä köyhyyttä, talousongelmia ja velkaantumista. Tämä on valitettavan yleistä suomessa ja ei todellakaan aina johdu henkilöstä itsestään. Tällaisille ihmisille on turha tuputtaa säästövinkkejä ja kertoa, että jopa pieniä summia kannattaa sijoittaa. Tärkeintä on ensin hoitaa oma taloutensa kuntoon pienillä askelilla ja tarvittaessa hakea apua oikeilta tahoilta. Valitettavasti tähän blogini ei tarjoa ratkaisua.)
Mutta suurimmalle osalle ihmisistä on oikeasti mahdollisuus säästää muutamia kymppejä kuukaudessa ja sijoittaa nämä rahat. Tämä onnistuu tiedostamalla omaa kulutustaan, säästämällä turhista kuluista ja ehkä jopa hankkimalla lisätulon lähteitä. Kun rahaa jää edes 15€ kuukaudessa säästöön, voi sijoittamisen aloittaa. Pienilläkin summilla siis voi sijoittaa, sillä aika tekee suurimman työn.
Ei taitoa, osaamista tai tietoa
Toinen yhtä usein kuultu selitys on tiedon puute. Ei tiedetä mihin, miten, millä tavalla tai kuinka paljon sijoittaisi.
Tämä oli itsellänikin selityksenä useita vuosia. Sijoittaminen kyllä kiinnosti, mutta ajattelin että kyllä sitten joskus perehdyn asiaan ja aloitan sijoittamisen. Ensin piti muka hankkia hirveästi tietoa ja opiskella, jonka vuoksi siirsin aloittamista vuosia.
Onneksi pari vuotta sitten rohkaistuin ja aloitin. Ensimmäinen askel oli, että siirsin rahaa oman pankkini rahastoon. Tein maksusta toistuvan, jolloin joka kuukausi rahastoon siirtyy 20 euroa. Tämä oli pieni summa aloittaa ja sopivan helppo kohde. Myöhemmin toki olen tajunnut, että eihän tämä ole paras sijoituskohde, sillä rahaston kulut ovat melko korkeat. Mutta pääasia oli, että aloitin. Enemmän rahat tuossa rahastossa tuottavat kuin pankkitilillä, kuluista huolimatta.
Heti kun olin tämän pienen askeleen tehnyt, liityin myös facebookin sijoitusaiheisiin ryhmiin. Näistä sain vinkiksi, että Nordnet on paras paikka avata arvo-osuustili. Niinpä avasin tilin sinne ja aloin tutkia osakkeita. Tietoa, osaamista ja varmuutta alkoi pikkuhiljaa kertyä. Sijoittaminen on kuitenkin jatkuvaa opiskelua ja koko ajan opin uutta.
En olisi kuitenkaan ikinä oppinut näitäkään asioita, jos en olisi aloittanut. Parhaiten oppii siis tekemällä. Kun on jo rahaa kiinni osakkeissa tai rahastoissa, on pakko alkaa ottamaan asioista selvää. Eli neuvoni on aloita ensin ja opiskele vasta sitten. Hyödyllistä tietoa saat mm. blogeista, kirjoista, lehdistä ja keskusteluryhmistä (esim. facebook ja shareville).
Ajanpuute
Yleinen selitys on myös ajanpuute, sillä sijoittamisen kuvitellaan olevan vaivalloista ja aikaa vievää.
Kerron kuitenkin, että sijoittaminen vie vain niin paljon aikaa kuin haluat siihen käyttää. Jos siis haluat ottaa selvää yhtiöistä ja sijoittamisesta, niin voit opiskella alaa ihan niin paljon kuin haluat. Toisaalta voit valita salkkuusi hyviä indeksirahastoja, tehdä automaattisen kuukausisiirroon ja antaa tuottojen kasvaa, kuluttamatta yhtään aikaa näihin.
Tiesitkö, että osta ja pidä -taktiikka on todistetusti kannattavin sijoitustyyli pitkällä aikavälillä. Jatkuva pörssikurssien seuraaminen ja osakkeiden osto ja myynti edestakaisin ei tuo sinulle niin hyvää tulosta kuin osakkeiden ostaminen ja “unohtaminen”. Aktiivisempi kaupankäynti on aikaa vievää ja kulut voivat syödä tuottoja. Passiivisempi sijoitustapa taas on helppoa, nopeaa ja kustannustehokasta, jolloin voit vain nauttia korkoa korolle -ilmiöstä.
Toki aloittamiseen kannattaa varata hieman aikaa. Mutta arvo-osuustilin perustaminen ja rahojen siirtäminen rahastoon ei vie kuitenkaan tuntia enempää aikaa.
Pelko
Yhtenä selityksenä voi olla myös uskalluksen puute. Pelätään omia virheitä, yhtiöihin liittyviä riskejä, maailmanpolitiikan myllerryksiä, pörssiromahdusta tai lamaa.
Nämä pelot voivat toki olla aiheellisia. Mutta enemmin pelkään itse sitä, että mitä jos en sijoita. Tässä tapauksessa tilillä olevat rahat hupenevat turhaan kulutukseen tai inflaatio syö niiden arvon. Meillä nuorilla ei myöskään ole tietoa milloin sukupolvemme saa jäädä eläkkeelle tai saammeko silloin edes mitään eläkettä. Tämän pelon takia on siis erittäin tärkeää säästää itse, jotta myöhemminkin taloudellinen turvallisuus on taattu.
Mutta aluksi mainittuihin pelkoihin minulla on kuitenkin joitain neuvoja, joilla voit pienentää riskiä. Sijoita vain sellaisia summia joita voit menettää. Älä kuitenkaan liikaa pelkää että menetät rahat, tämä on melko epätodennäköistä, mutta toki sijoittamiseen liittyy aina riski. Pidä kuitenkin tilillä aina muutaman kuukauden menoja vastaava summa, jotta et joudu pulaan. Vaikka tekisit virheen, ei sijoittamasi summat kaataisi kuitenkaan koko talouttasi.
Erittäin tärkeää on myös muistaa hajautus. Hajauttamalla eri yhtiöihin, toimialaoihin, maantieteellisesti ja ajallisesti pienennetään huomattavasti riskiä. Vaikka joku yritys menisikin konkurssiin ja menettäisit kaikki siihen sijoittamasi rahat, on sinulla silti sijoituksia muissa yrityksissä, joiden tuotot kompensoivat tuon yhden tappion.
Myöskään pörssiromahdusta ei kannata liikaa pelätä. Laskuja ja nousuja tulee, mutta lopulta ne tasaavat toisensa ja pitkällä tähtäimellä osakkeiden arvo yleensä nousee. Jos tulee pörssiromahdus niin sijoituksiesi arvo voi tippua paljonkin. Jos tarkoituksesi on kuitenkin sijoittaa pitkällä tähtäimellä, niin tästä ei tarvitse panikoida. Aina kun tulee pörssiromahdus, niin kannattaa vain jatkaa sijoittamista samalla tavalla kuin aiemmin tai jopa sijoittaa enemmän kuin aiemmin. Paras aika ostaa on juuri silloin kun kurssit ovat matalalla, näin saat samalla rahamäärällä enemmän osakkeita.
Tärkeää on myös ottaa selvää yhtiöistä joihin sijoitat sekä ymmärtää jonkin verran taloudesta. Kun sinulla on enemmän tietoa, osaat paremmin välttää virheitä ja silloin sijoittaminen ei ehkä tunnu niin pelottavalta.
Minkä ikäisenä kannattaa aloittaa sijoittaminen?
Vastaukseni tähän on yksinkertainen, mitä nuorempana sen parempi. Tällöin korkoa korolle -ilmiö pääsee kunnolla vauhtiin ja sijoittamiesi summien ei tarvitse olla niin suuria. Aika tekee suurimman työn, jolloin raha tekee lisää rahaa. Nordnetin sivuilla voit kokeilla säästölaskuria, jonka avulla näet kuinka nopeasti sijoittamasi summa kasvaa.
Mahdollisuuksien mukaan voit alkaa säästää ja sijoittamaan jo ensimmäisistä kesätyörahoista. Varsinaisesti sijoittaminen kannattaa aloittaa parikymppisenä kun olet ensimmäisessä oikeassa työpaikassa ja saat kunnon palkkaa. Tällöin rahaa voi jäädä jonkin verran säästöön ja silloin kannattaa sijoittaa ne.
Mitä nuorempana aloitat, sitä edempänä olet muita jotka aloittavat vasta kymmeniä vuosia jälkeesi. Sinulle on kertynyt jo kiva pohja, joka tuottaa ajan kuluessa vain entistä enemmän.
Jotkut aloittavat sijoittamaan lapselleen, jolloin lapsen tultua täysi-ikäiseksi on hänellä jo hyvä alku sijoitusuralle. Lapsesta voi esimerkiksi tehdä eläkeikään mennessä miljonäärin jos sijoittaa lapsilisät.
Mitä vanhempana aloitat, sitä suuremmat summat täytyy sijoittaa, että saat lopulta saman tuoton kuin nuorempana aloittanut. Muista kuitenkin, että ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa. Kuten vanha sanonta toteaa, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Vaikka et olisi aloittanut nuorena, niin jo 10 vuodessa voit saada sijoituksillesi hyvät tuotot.
Vastauksena siis, että minkä ikäisenä kannattaisi aloittaa on, että aloita juuri tuon ikäisenä kuin olet nyt!
Sijoittamisen aloittaminen on vaikein askel
Ei kannata enää keksiä tekosyitä ja selityksiä, vaan aloita sijoittaminen nyt. Mitä aiemmin aloitat, sen paremman tuoton saat. Ei kannata odottaa parempaa elämäntilannetta, sillä menetät odotellassa parhaat tuotot.
Ota siis ensimmäinen ja vaikein askel: aloittaminen. Tämän jälkeen sijoittaminen helpottuu ja alkaa tuntua kivalta. Voit jopa innostua sijoittamisesta niin paljon, että perustat aiheen ympärille blogin, kuten itse tein 😀
Muista, että sijoitetun rahan määrä ei ole se tärkein juttu alussa. Tärkeintä on tehdä sijoittamisesta rutiinihommaa, eli aina kun palkka tulee tilille niin laitat tietyn summan sijoituksiin. Voit jopa automatisoida mm. rahastoon sijoittamisen niin, että tililtä lähtee joka kuukausi rahastoon tietty summa. Sijoittaminen ei siis loppujen lopuksi olekaan kovin vaikeaa tai aikaa vievää.
Sijoittaminen ei rajoita elämästä nauttimista. Päinvastoin, sijoittamalla voit nauttia elämästä sekä nyt että tulevaisuudessa. Kukapa ei haluaisi tulevaisuudessa itselleen samaa tai entistä parempaa elintasoa kuin tällä hetkellä.
Kannattaa asettaa itselleen tavoitteet, millaista varallisuutta haluaa ja kuinka pian. Mitä pidemmän ajan voit sijoittamiseen käyttää, sitä pienemmillä summilla tavoitteeseen pääset.
Älä siis jää odottelemaan huomista, vaan aloita sijoittaminen jo tänään.
Helpot ensiaskeleet sijoittamiseen:
- Avaa arvo-osuustili Nordnetiin
- Sijoita 15€ täysin kuluttomaan Superrahastoon
- Seuraa mitä sijoituksellesi tapahtuu. Miten sen arvo muuttuu viikottain ja kuukausittain?
- Jatka sijoittamista Superrahastoon.
- Opiskele lisää sijoittamisesta. Lue blogeja ja kirjoja sekä liity keskusteluryhmiin.
- Kun sinulla on lisää tietoa, voit tutustua muihin sijoituslajeihin.
Lue myös:
Rahastosijoittaminen aloittelijoille
Miten aloittaa osakesijoittaminen?
Korkoa korolle ilmiö – maailman kahdeksas ihme
Miten minä aloitin sijoittamisen
*postaus sisältää affiliatelinkkejä
Aivan helvetin virkistävää lukea sijoitusaiheinen blogi, jossa säästämistä ja sijoittamista ei termeinä sotketa toisiinsa. <3 <3 <3
Kiitos kommentista Superluuseri 😀