Mitä pihistely merkitsee?

mennessä 5.05.2019Säästäminen1 Kommentti

Edellinen postaukseni (OUDOIMMAT SÄÄSTÖVINKIT – ELI MITEN VIEDÄ PIHISTELY AIVAN UUDELLE TASOLLE) herätti todella vilkasta keskustelua eräässä facebook-ryhmässä. Normaalisti ryhmän keskustelut liikkuvat hieman erilaisten talousaiheiden ympärillä, kuten sijoittamisen ja vaurastumisen. Mutta nyt ryhmän jäsenet intoutuivat kertomaan omia vähän nolojakin pihistelykeinoja.

Ryhmän jäsenet ovat pääsääntöisesti hyvin toimeentulevia ihmisiä, mutta silti hyvin monelta löytyy omia pihistelyvinkkejä. Kuten mainitsinkin edellisessä postauksessa, monet pihistelevät vaikkei henkilökohtainen talous sitä edellyttäisikään. Pihistely onkin siis ennemmin harrastus, elämäntapa tai opittu tottumus.

 

Pihistely on ekoteko

Erityisesti kommenteista nousi esiin pihistelylle muut syyt kuin rahan säästäminen. Näistä tärkeimpänä erityisesti ekologisuus. Miksi ostaa uutta tavaraa, jos vanhakin on käyttökelpoista. Luontoa säästetään myös käyttämällä pussit, klipsut, pakkaukset, leivinpaperit ja post-it laput uudelleen.

Kuten olenkin monesti todennut, on turhan kulutuksen välttäminen kukkaron ja luonnon säästämistä. Tästä syystä onkin hyvä, että ihmiset pihistelevät (ainakin tiettyyn pisteeseen asti).

Keskustelussa nostettiin esille myös pullojen ja tölkkien kerääminen, joka usein mielletään hieman noloksi. Kuitenkin kävelylenkillä talteen kerätyt pullot ovat ekoteko ja samalla ansaitsee hieman ylimääräistä rahaa. Tämä onkin mainio esimerkki nuukailusta, joka ei ainakaan aiheuta harmia muille, vaan päinvastoin.

 

Pihistely ei ole noloa

Vaikka jotkut pihistelykeinot voivatkin olla noloja, ei useimmat niitä ymmärrä hävetä. Joko nuukailusta on tullut niin totuttu tapa, ettei se edes aiheuta häpeää. Tottuneet pihistelijät eivät useinkaan häpeä mitään ja käyttävät jopa röyhkeitä keinoja säästääkseen hieman rahaa.

Usein taas pihistelyn taustalla on joku rahan säästöä parempi syy, kuten ekologisuus, jonka takia säästäväisyys ei ole noloa vaan järkevää.

Monelle erilaiset säästövinkit ovat kuin harrastus. Mietitään arjessa uusia hauskoja tapoja joilla voi hieman säästää. Ja lopulta niistä muodostuukin ihan toimivia rutiineja.

 

Vanha kansa osaa pihistelyn parhaiten

Varsinkin vanhempi väki taitaa pihistelyn taidon. Kommenteissakin nousi esille monen vanhempi sukulainen, joilla on vähän erikoisiakin nuukailutapoja. Pihistely on useinkin vanhoille ihmisille elämäntapa, joka on opittu pula-ajoilta.

Usein säästetään kaikessa missä voidaan ja mitään ei myöskään ikinä heitetä pois. He todella osaavat tehdä pihistelystä taidetta ja opettaa meitä nuorempia sukupolvia säästäisyyteen.

 

Pihistely ei ole kaikkia varten

Myös negatiivisia kommentteja nuukailu sai osakseen. Kaikki eivät turhaa pihistelyä ymmärrä.

Siksipä nuukailu sopii vain niille, joilta se oikeasti tulee luonnostaan. Turhaan kituuttamiseen ei kannata kenenkään lähteä. Loppujen lopuksi erikoisilla pihistelyvinkeillä ei säästä suuria summia, mutta jos ne sopivat omaan arkeen ilman suurempaa vaivaa, niin miksei niin tekisi. Varsinkin jos nuukailusta aiheutuu itselle ja muille hyvää mieltä.

Eräs esittikin hyvän kysymyksen, että onko kukaan koskaan oikeasti joutunut talousvaikeuksiin wc-paperin hinnan takia, sillä keskustelussa esiintyi jonkin verran vinkkejä miten wc-paperissa voisi säästää. Juuri tällaisia asioita onkin välillä hyvä pohtia. Onko se oma pihistelykeino juurikaan se järkevin kohde säästää.

Hauskinta keskusteluissa kuitenkin oli, kuinka paljon teepussin uudelleen käyttäminen jakoi mielipiteitä. Osalle teepussin uudelleen käyttäminen oli täysin normaalia ja aivan järkevä teko. Osa taas ei voinut todellakaan ymmärtää ajatusta uudelleen käytetystä teepussista. Toiset väittivät että teestä tulee aivan yhtä hyvää ellei jopa parempaakin toisella käyttökerralla. Kun taas toisten mielestä siitä tulisi aivan kamalaa juomakelvotonta litkua. Ilmeisesti tässäkin merkitsevää on lopulta käytetty teelaatu. Laadukkaammat teet kun kestävät useamman haudutuksen ja joissain teeissä jopa suositellaan toista haudutuskertaa.

 

Ihmisillä on siis hyvin erilaisia keinoja sekä motiiveja pihistelylle. Jokainen siis pihistelköön tyylillään, kunhan ei tee mitään rikollista tai aiheuta muille harmia.

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

1 Kommentti

  1. Lomalla ei pihistellä

    Elän keskellä vanhemman kansan ihmisiä läheisinä. Kyllä huomaa kuinka nuukaillaan kaikesta ja lähes nuhdellaan meidänkin ostotottumuksia, varsinkin loma reissulla mukana. Ja kaikki tavara pitää hamstrata jos halvalla saa ja mitään ei saisi hävittää.

    Sitä en ymmärrä että osan vanhemman kansan lapset on taloudellisissa vaikeuksissa perheineen mutta nämä pihistelijät ei voi yhtään auttaa edes omia lapsiaan. Miksihän näin on?

    Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This