Miten aloittaa sijoittaminen 2021
Todettakoon aluksi, että sijoittamisen aloittaminen ei ole vaikeaa! Silti moni jahkailee aloituspäätöksen kanssa, minä mukaan lukien. Neuvoja aloittamiseen kysellään päivittäin somessa ja aihe selvästi kiinnostaa. Niinpä halusin kirjoittaa artikkelin, jossa annan selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet, miten aloittaa sijoittaminen. Käsittelen tässä vain osake- ja rahastosijoittamista, sillä ne ovat ne yleisimmät ja kenties helpoimmat kohteet, ja joista itselläni on eniten kokemusta.
Tärkeintä on aloittaminen
Käydään ensiksi läpi mahdollisimman helppo ja yksinkertainen tapa aloittaa. Tällä tavalla kuka vain pääsee sijoittamisen makuun ja myöhemmin voi hienosäätää taktiikkaa. Tämä tapa ei välttämättä ole kuitenkaan kaikista kannattavin ja kustannustehokkain. Mutta tärkeintä on aloittaminen!
Näin aloitat sijoittamisen helposti:
1. Mene oman verkkopankkisi sijoitusosioon ja avaa sinne arvo-osuustili eli sijoitussalkku. Avauksessa saattaa kestää muutamia pankkipäiviä. Jos aiot ostaa vain jotain pankin omaa rahastoa, et välttämättä tarvitse edes arvo-osuustiliä, vaan rahaston merkintä onnistuu suoraan verkkopankin sijoitusosion kautta. Tutustu siis oman pankkisi tarjontaa ja käytäntöihin. Yleensä ohjeet ovat melko selkeät.
HUOM! Tässä vaiheessa ei vielä kannata avata osakesäästötiliä (kerron myöhemmin miksi).
2. Osta jotain itseäsi kiinnostavaa osaketta tai rahastoa. Aloita vaikka jostain passiivisesta indeksirahastosta, pankin suosittelemasta rahastosta tai valitse jokin itseäsi kiinnostava yhtiö.
HUOM! Yleensä en välttämättä suosittele sijoittamaan pankin omiin rahastoihin, sillä ne saattavat olla korkeakuluisia. Myöskään pidemmällä tähtäimellä osakkeita ei kannata ostaa pienillä summilla, sillä kulut saattavat nousta korkeiksi. Nyt kuitenkin pääasia on se, että pääset alkuun ja aloitat edes jotenkin. Älä siis vielä välitä kuluista tai yritä valita parasta sijoitusta.
3. Onneksi olkoon, olet nyt sijoittaja! Tämän jälkeen seuraat vain ostamasi rahaston tai yrityksen kehitystä. Sitten voit alkaa opiskella lisää ja vertailla kuluja, rahastojen sisältöä, yritysten tunnuslukuja jne. Voit milloin tahansa muuttaa sijoitustaktiikkaasi ja tehdä parempia valintoja. Kun olet kerran aloittanut, kiinnostusta ja osaamista alkaa kertymään, jolloin alat ymmärtämään enemmän sijoittamisesta. En kuitenkaan suosittele liikaa opiskelemaan etukäteen, riittää että tiedät muutaman perusjutun. Tärkeintä on aloittaa.
Tehokas ja toimiva tapa aloittaa sijoittaminen
Seuraavaksi käydään läpi sijoittamisen aloittaminen hieman pidemmän kaavan mukaan. Tämäkin on erittäin helppo tapa aloittaa, mutta sinun tulee tehdä hieman ennakkotyötä. Näin kuitenkin saatat saada harkitumman ja järkevämmän aloituksen.
Näin aloitat sijoittamisen pienellä vaivalla:
1. Päätä haluatko ostaa ennemmin rahastoja vai osakkeita, vai kenties molempia. Päätä tämän perusteella, haluatko avata arvo-osuustilin vai osakesäästötilin vai molemmat. Arvo-osuustilin kautta voit ostaa sekä rahastoja että osakkeita. Osakesäästötililtä voit ostaa vain osakkeita, mutta se saattaa olla verotuksellisesti järkevin. Arvo-osuustilejä sinulla voi olla monta eri pankeissa. Osakesäästötilejä voi olla vain yksi ja sen siirtäminen myöhemmin pankista toiseen saattaa olla hankalaa ja kallista. Tästä syystä sinun tulee kunnolla harkita mihin haluat avata osakesäästötilin.
2. Mieti mitä kautta haluat sijoittaa. Tee vertailua oman pankkisi, muiden pankkien ja muiden sijoituslaitosten välillä. Vertaa kuluja, palvelun käyttöliittymää ja tarjontaa. Valitse itsellesi sopivin palveluntarjoaja ja avaa sijoitussalkku sinne. Avauksessa saattaa kestää muutamia pankkipäiviä. Itse käytän Nordnettia(*) ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin.
LUE MYÖS: TÄSTÄ SYYSTÄ SUOSITTELEN NORDNETTIA ALOITTELEVALLE SIJOITTAJALLE
3A. Jos haluat ostaa rahastoja, mieti millaisiin kohteisiin haluat sijoittaa. Rahastot on yleensä suunnattu tietylle maantieteelliselle alueelle, tietyn toimialan yrityksiin tai jollakin muulla kriteerillä. Itse koen helpoimmaksi aloittaa jollakin passiivisella indeksirahastolla, joka sijoittaa esimerkiksi suomalaisiin osakkeisiin, jenkki osakkeisiin tai koko maailman osakkeisiin. Kannattaa myös vertailla rahastojen kuluja ja yrittää minimoida ne. Valitse haluamasi rahasto ja klikkaa Osta-painiketta. Tämän jälkeen pääset syöttämään summan, jolla haluat rahastoa ostaa. Rahastoja voit ostaa jo muutamalla kympillä. Tarkista minimisummat omalta välittäjältä.
LUE MYÖS:
ERILAISET RAHASTOTYYPIT JA NIIDEN KULUT – MIHIN KANNATTAA SIJOITTAA?
3B. Jos taas haluat ostaa osakkeita, niin pohdi mihin yhtiöön haluat sijoittaa. Valitse vaikka jokin itsellesi tuttu yhtiö, jonka kehitykseen uskot. Etsi palvelusta haluamasi yhtiö ja klikkaa sen perästä Osta-painiketta. Tämän jälkeen pääset syöttämään tietoja, kuten millä hinnalla haluat ostaa, kuinka monta osaketta ja kuinka kauan toimeksianto on voimassa. Lisäksi toimeksiannon yhteydessä näkyy ostosta perittävät kulut. Osakkeissa voit ostaa vain yhden kappaleen yrityksen osaketta, mutta tämä ei välttämättä ole kulujen puolesta järkevää.
LUE MYÖS: MILLAISIA SUMMIA KANNATTAA SIJOITTAA
4. Onneksi olkoon, olet nyt sijoittaja! Tämän jälkeen seuraat vain ostamasi rahaston tai yrityksen kehitystä. Innostu ja opi lisää!
Sijoittamisen veroista ei tarvitse murehtia ennen kuin haluat myydä sijoituksia. Aloita rauhassa siis sijoittaminen ja tutustu vasta myöhemmin verotukseen.
LUE MYÖS:
MITEN MINÄ ALOITIN SIJOITTAMISEN
*affiliate-linkki
0 kommenttia