Miten saada aikaan muutoksia omassa taloudessa ja rahakäyttäytymisessä?
Monilla meistä raha aiheuttaa stressiä ja oma taloustilanne ei näytä aivan siltä kuin haluaisi. Rahat eivät tunnu riittävän kaikkeen elämiseen, velkoja on kertynyt liikaa tai rahataidot tuntuvat olevan aivan hukassa. Tällöin usein kaipaa muutosta tilanteeseen. Pienet yksinkertaiset säästövinkit eivät kuitenkaan ole toimivia, jos suuria linjoja ei laita ensin kuntoon. Niinpä halusin koota lyhyen ja ytimekkään listan, jonka avulla pääset alkuun. Väitän, että viisas rahankäyttäjä toteuttaa tai on ainakin joskus toteuttanut jokaista näistä vaiheista, päästäkseen siihen pisteeseen jossa nyt on.
Jos siis et ole tyytyväinen omaan taloustilanteeseesi ja haluaisit saada aikaan konkreettisia muutoksia, seuraa näitä ohjeita.
1. Tiedosta tulot ja menot
Tämä on ensimmäinen ja tärkein askel hyvään taloudenhallintaan. Jos et tiedä omia lukujasi, miten voit tehdä niihin muutoksia?
Opettele siis kirjaamaan ylös aivan kaikki tulot ja menot. Kun teet tätä useamman kuukauden ajan, näet mihin rahaa todellisuudessa kuluu.
Jos et tiedä, miten pääsisit alkuun, tutustu tekemääni Oman taloudenhallinnan työkalupakettiin. Tässä paketissa saat kattavan taulukkolaskentapohjan, jolla tulojen ja menojen seuranta onnistuu helposti.
LUE MYÖS:
OMAN TALOUDEN KIRJANPITO – MIKSI SINUNKIN TULISI SEURATA KULUTUSTASI?
2. Pohdi millainen rahankäyttäjä olet
Usein muutos edellyttää omien toimintatapojen syvempää tarkastelua. Viisas rahankäyttö ei ole vain numeroita ja työkaluja, vaan enemminkin psykologiaa.
Pysähdy siis tarkastelemaan omaa rahatarinaasi. Pohdi millaisen mallin olet saanut kotoa, miten ystävät, parisuhde, koulutus jne. on vaikuttanut rahakäyttäytymiseesi. Millainen suhde sinulla on rahaan ja mitä raha sinulle merkitsee? Miten haluaisit muuttaa näitä?
Mm. näitä kysymyksiä pääset myös pohtimaan kirjoittamassani tehtäväkirjassa.
LUE MYÖS:
3. Kuluta vähemmän kuin tienaat
Avain tasapainoiseen talouteen on kuluttaa vähemmän kuin tienaa. Tällöin talous on ylijäämäinen ja rahaa jää myös säästöön.
Opettele siis erottamaan tarpeellinen ja turha. Karsi turhia ostoksia ja vähennä suoratoistopalveluita ja muita automaattisia jäsenyyksiä. Opettele tekemään itse ja pärjäämään vähemmällä. Materia ei tuo onnea!
Älä osta asioita velaksi, vaan säästä mieluummin etukäteen. Osta vain sellaista mihin sinulla on varaa.
LUE MYÖS:
MITEN MINÄ SÄÄSTÄN – PARHAIMMAT SÄÄSTÖVINKKINI
EI NE SUURET TULOT, VAAN PIENET MENOT – 10 VINKKIÄ RAHAN SÄÄSTÄMISEEN
4. Selvitä miten voisit hankkia lisätuloja
Aina menojen karsiminen ei riitä, jolloin on mietittävä lisätulovaihtoehtoja. Monella meistä on osaamista, aikaa tai omaisuutta jota voi muuttaa rahaksi. Pienetkin lisätulot tuovat talouteen joustoa.
LUE MYÖS:
MIKSI SINUNKIN TULISI HANKKIA LISÄTULOJA?
YLI 25 TOIMIVAA KEINOA ANSAITA LISÄTULOJA
5. Budjetoi
Kun tiedostat todelliset tulosi ja menosi, on aika tehdä suunnitelma rahankäytölle. Budjetoi ensin välttämättömät menot. Aseta suunnitelmat velkojen maksulle. Ja mikä tärkeintä, muista myös säästää itsellesi. Budjetoi siis säästäminen ja/tai sijoittaminen, jotta sinulla varmasti jää rahaa siihen.
Yritä pysyä laatimassasi budjetissa parhaasi mukaan ja muista seurata toteumaa.
6. Aseta tavoitteita
Aseta itsellesi tavoitteita, jotka motivoivat sinua kohti muutosta. Ilman kunnollista suunnitelmaa ja tavoitetta, muutos ei välttämättä toteudu. Aseta myös välitavoitteita ja palkitse itsesi onnistumisista. Muista kuitenkin, ettei palkinnon tarvitse aina olla mitään maksullista.
7. Säästä ja sijoita
On tärkeää säästää itselleen taloudellinen puskuri, jotta tulevaisuus olisi turvattu. Pyri priorisoimaan säästäminen ja tekemään siitä rutiini, jotta se ei arjessa unohdu.
Kun olet päässyt säästämisessä alkuun, voit alkaa myös sijoittaa. Tällöin rahasi tekevät töitä puolestasi, eli tuottavat sinulle lisää rahaa.
LUE MYÖS:
8. Puhu rahasta
Rahasta on tärkeää puhua, koskipa se yleisesti palkkaa tai vaikka sijoittamista tai velkaantumista. Tällä tavalla avoimuus ja ymmärrys kasvavat sekä häpeä poistuu. Hyödynnä myös kaikenlainen vertaistuki talousmuutoksessa, varsinkin Instagram on täynnä erilaisia raha-aiheisia tilejä.
LUE MYÖS:
Lopuksi
Kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa ei muutos aina ole näin suoraviivaista. Välillä tulee repsahduksia tai takapakkia. Toisinaan taas saatat tarvita ulkopuolista apua. Pahoissa velkaongelmissa suosittelen olemaan yhteydessä Takuusäätiöön tai muuhun luotettavaan velkaneuvontaan. Jos kuitenkin kevyempi tuki riittää, niin tutustu tekemiini taloudenhallinnan tuotteisiin:
Oma talous hallintaan – 21 tehtävää tukemaan taloudellista hyvinvointia on kirja, jonka tehtävien avulla tutustut omaan talouteesi ja opit tekemään siihen pieniä, mutta kestäviä muutoksia. Konkreettiset tehtävät ohjaavat sinua kohti parempia rahataitoja.
Oman taloudenhallinnan työkalupaketti tarjoaa sinulle kattavat työkalut rahaliikenteen suunnitteluun ja seurantaan. Monipuolinen taulukkolaskentapohja tekee budjetoinnista ja kirjanpidosta helppoa ja kivaa. Automaattiset taulukot ja graafit tarjoavat sinulle monipuolista dataa taloudestasi. Lisäksi pakettiin kuuluu Budjetointiopas, josta löydät kattavasti tietoa ja vinkkejä budjetointiin. Tämä e-kirja johdattelee sinut budjetoinnin saloihin ja löydät sen avulla itsellesi parhaat tavat budjetoida. Bonuksena saat vielä tulostettavia apuvälineitä budjetoinnin tueksi.
0 kommenttia