Näin et tuhlaa koko omaisuutta vauvan vaatteisiin
Usein ajatellaan että vauvaan kuluu hirveästi rahaa. Jokainen kuluttakoon vauvan tarvkkeisiin niin paljon rahaa kuin haluaa, mutta muista että myös edullisesti voit selvitä. Tässä postauksessa annan vinkkini miten vauvan vaatteiden ostaminen ei aja sinua aivan vararikkoon.
Mistä vaatteita kannattaa hankkia?
Vaatteita kannattaa ostaa kirpputoreilta sekä kysellä tuttavilta jos heiltä löytyisi vanhoja vaatteita. Vauvan vaatteet ovat niin pienen hetken käytössä, että ne säilyvät hyvänä usealle käyttäjälle.
Äitiyspakkaus kannattaa ehdottomasti ottaa, varsinkin jos vauva on esikoinen. Sen arvo on huomattavasti enempi kuin rahana saatava summa, 170 euroa. Vaatteiden lisäksi äitiyspakkaus sisältää paljon hyödyllistä tavaraa, kuten kynsisakset, kuumemittarin, makuupussin jne. Seuraavien lasten kohdalla (tai jos sinulla jostain muusta syystä on jo perustarvikkeet valmiina) voi olla hyödyllisempää ottaa äitiysavustus rahana. Tällöin tuolla summalla saa paljon vaatteita kirpparilta ostettua.
Vaikka vauva onkin kiva pukea söpöihin vaatteisiin, on turha alkaa kuitenkaan liian valikoivaksi vaatteiden suhteen. Tärkeintä on että vauvalla on lämpimät, puhtaat ja ehjät vaatteet päällään. On aivan turha ostaa uusimpia ja kalleimpia vaatteita vauvalle. Merkkivaatteita vauva ei osaa arvostaa. Muista, että käytetyt tai halvat markettilaatuiset vaatteet voivat myös olla kauniita ja kivoja. Ei kannata vertailla muiden somessa esiintyviä vaatteita.
Toisaalta laadukkaat vaatteet kestävät parempina usealle käyttäjälle kuin halvat ja huonolaatuiset vaatteet. Älä osta vaatteita siis vain merkin takia, vaan panosta laatuun. Mieluummin vähemmän laadukkaita vaatteita kuin kymmenittäin huonolaatuisia vaatteita. Muista myös kierrättää itsellesi tarpeettomat vaatteet joko myymällä tai lahjoittamalla ne eteenpäin.
Ennen vauvan syntymää kannattaa tehdä jo hankintoja, jottei tarvitse sitten kiireessä sännätä kauppaan ostamaan lisää tarvikkeita. Tällöin tulee helposti tehtyä hätiköityjä päätöksiä ja ostettua uutta kallista tavaraa. Useinkaan tässä tilanteessa ei ole enää aikaa kierrellä kirppareita tai katsella netin myyntipalstoilta saisiko tavaraa käytettynä.
Toki etukäteen ei myöskään kannata tehdä hankintoja varmuuden vuoksi. Osta vain vaatteet ja tavarat, joille varmasti on käyttöä. Eniten tuhlausta on ostaa vaate tai tavara, joka jää käyttämättömänä varastoon.
Usein vauva saa myös lahjaksi vaatteita, joten huomioi tämä mahdollisuus kun teet itse hankintoja. Me emme juurikaan ostaneet vaatteita, vaan saimme lähes kaiken käytettynä siskoltani. Lopulta kuitenkin vauvan vaatteiden määrä karkasi käsistä sillä jokainen sukulainen ja ystävä halusi ostaa vauvalle söpöjä vaatteita. Ensin tuli lahjoja juuri syntyneelle vauvalle, sitten joululahjoja ja sen jälkeen ristiäislahjoja. Näistä kertyi niin paljon vaatteita, että hyvä että ehdimme niitä edes käyttämään.
Lisäksi olisi hienoa jos ihmiset uskaltaisivat antaa myös lahjaksi käytettyjä vaatteita tai tavaroita. En tiedä miksi käytettyjen tavaroiden ostaminen lahjaksi koetaan jotenkin nolona. Itse ainakin arvostaisin, jos joku olisi nähnyt vaivaa ja kierrellyt kirpputoreja ja ostanut sieltä laadukkaita käytettyjä vaatteita ja vielä jopa pessyt ne meille valmiiksi. Minusta tämä olisi todella hienoa ja osoittaisi hienoa ekologista ajattelua.
Kuinka paljon vauva tarvitsee vaatteita?
Tarvittavien vaatteiden määrä voi vaihdella perheittäin, mutta tässä vähän suuntaa-antavia määriä. Tarve riippuu pyykin pesemisen tiheydestä sekä siitä kuinka paljon sotkua tulee. Myös talvi- ja kesävauvoilla on erilaiset tarpeet, jotka kannattaa huomioida hankintoja tehdessä.
Aivan pieniä vaatteita, koot 50-62, riittää noin 5 vaatekertaa per koko. Eli viisi bodya ja viidet housut. Bodyt ovat tässä vaiheessa vielä parhaita, paidoilla tai mekoilla ei tee yhtään mitään. Kietaisumalliset bodyt ovat helpoin pukea aivan pienelle vauvalle. Kannattaa ostaa bodeja, joissa on kaksi riviä neppejä jalkovälissä, jolloin pituutta saa jatkettua ja body käy pidempään. Myöskin taitettavat tumppuhihat voivat olla käteviä aivan pienelle vauvalle. Myös sukkia voi käyttää tumppuina.
Eri kokoisten vaatteiden tarve riippuu toki syntyvän lapsen koosta. Joku tarvitsee vaatteita jo koosta 44 alkaen ja joku käyttää jo suoraan koon 56 vaatteita. Tämän takia aivan pieniä vaatteita ei kannata kovin paljon hankkia varastoon. Muista myös että eri merkkien koot voivat olla hyvinkin eri kokoisia. Älä siis tuijota vain kokolappua, vaan vertaa vaatetta vierekkäin muiden vaatteiden kanssa.
Hieman isompia vaatteita, koosta 68 eteenpäin, voi olla jo hieman enemmän. Tässä vaiheessa vauva usein kuolaa enempi ja alkaa myös maistelemaan kiinteitä, jolloin vaatteita menee vaihtoon useammin. Esimerkiksi 8-10 bodya ja 5-10 housua voisi olla hyvä määrä per koko. Kuolalaput voivat myös olla hyödyllisiä, jolloin ei tarvitse olla koko yläosaa vaihtamassa.
Perus vaatteiden lisäksi hankittavaksi tulee toki pari pyjamaa per koko sekä ulkovaatteet vuodenajan mukaan.
Muista että vaatteita ei tarvitse liikaa. Vertaile tuotteita ja hintoja etukäteen. Suosi laatua, eikä pelkkää ulkonäköä. Osta käytettynä ja kierrätä vaatteet myös eteenpäin. Näin säästät rahaa ja jätät jälkeesi paremman maailman myös lapsellesi!
LUE MYÖS: KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA? – LAPSEN 1. VUODEN KULUT
0 kommenttia