Näin säästin kymppitonnin vuodessa (pienituloisena)

mennessä 12.09.2021Säästäminen3 Kommentit

Vieraskynä-artikkeli, kirjoittanut:

Tiia, Instagramissa @budjettipossu

@Budjettipossu on entinen maailmanmatkaaja, nykyinen oman elämänsä taloustieteilijä ja pienen pojan äiti. Sijoittamisen olen aloittanut kesällä 2020 ja Instagram tilin rahamatkastani syksyllä 2020. Tililleni päivitän rehelliset luvut varallisuudestani, sekä pohdin sijoittamiseen liittyviä asioita storyn puolella, budjetointia unohtamatta. Rahapuheen lisäksi käsittelen tililläni minimalismista elämäntapaani. 

Kaikki alkoi vuonna 2020, kun aloitin ensimmäistä kertaa vakityön elämässäni. Olin juuri hurahtanut sijoittamisen ja säästämisen maailmaan, ja halusin suunnitella minne ensimmäinen oikea palkkani oikein menisi. Olin lukenut monia tarinoita siitä, kuinka moni oli työelämään siirtyessään tuhlanneet palkkansa jokaista senttiä myöten – en halunnut olla yksi heistä. 

Aiemmin opiskelijana vähät välitin rahasta. Otin lähes 20 000e velkaa ja tuhlasin ne minne halusin, suurimmaksi osaksi matkusteluun. Vaikka en koe syyllisyyttä matkustamiseen sijoittamastani opintolainasta, alkoi työelämään siirtyminen jännittää täysin rahattomana ja velkataakka niskassa. 

Käytännön askeleet kohti vaurautta 

Verkkopankissani on toiminto, josta pystyy tarkkailemaan kategorioittain menoeriään, jopa vuosi- ja kuukausitasolla. Olin järkyttynyt tutkiessani niitä karuja lukuja. Siitä lähti ajatus, että pistän ylös paperille verkkopankin näyttämät luvut. Katsoin esimerkiksi ruokaan meneviä kuluja viimeisen kolmen vuoden ajalta. Koska ruokamenot olivat suhteellisen samankaltaiset vuodesta toiseen, pystyin laskemaan keskiarvoisen kuukausibudjetin ruokamenoja varten. Tein samat laskut joka kategorialle, esimerkiksi matkustamiselle ja shoppailulle. Arvioimani keskiarvojen mukaan tein ensimmäisen hahmotelman kuukausibudjetista. 

Budjetin luomisen avulla tunsin saavani hallinnan talouteeni. Pikkuhiljaa tunsin jääväni koukkuun, sillä oli ihanaa suunnitella ja arvioida seuraavien kuukausien rahanmenoa. Kynää ja paperia avuksi käyttäen merkkasin tuloni, ja kuukauden lopuksi yritin pysyä laskemassani budjetissa.  

Kun kynä ja paperi alkoi tuntua puiselta, ja Excel tuntui  vielä liian vaikealta budjetointimenetelmältä, tilasin budjetointivihkon netistä. Budjetointivihko motivoi minua merkkaamaan jokaisen ostoni kuukauden ajalta eri kategorioihin.   

Menojen kirjaaminen käsin opetti minulle kurinalaisuutta ja positiivista pihiyttä. En halunnut joutua merkkaamaan budjettivihkoon turhia ostoksia, joten ne jäivät nopeasti taka-alalle. Sattumia tietenkin kävi. 

Kun olin oppinut budjetoimaan ja laittamaan joka kuukausi muun muassa rahastoihin hieman rahaa, huomasin että nälkä kasvaa syödessä. Olin  myös kerännyt 3000e puskurin, mutta halusin kasvattaa sen 5000e tulevaa vauvaa ajatellen.  

Asumiskuluni olivat puolet säästövuoden ajasta 650e, kunnes muutin yhteen puolisoni kanssa ja asumiskuluni pienenivät 200 euroon kuussa. Tämä oli iso tekijä, sillä aloin saamaan sijoituksiini ja ASP-tilille enemmän talteen kuin 50e kuussa. Kun muutkin pakolliset kulut olin pistänyt minimiin, säästöä tuli. Tärkeää oli, että heti rahojen saapuessa siirsin ne sijoituksiin ja säästöön. 

Koronalla oli positiivinen vaikutus elämääni, sillä vaikka intohimoni matkustelu jäi pois, niin aikaa oli uuden opiskeluun. Ja tässä yhteydessä tarkoitan sijoittamisesta opiskelua; podcasteja ja kirjoja. Koronan takia ei oikeastaan tullut kuljettua missään; ei ravintoloissa tai tapahtumissa. Pelkkää säästöä! Tärkeä motivaattori oli myös Instagramin muut rahasta puhuvat käyttäjätilit.  

Myös se, mikä tapa sopii itselleni säästää piti selvittää. On niin monia eri tapoja, joista vain kokeilemalla voi löytää oman polkunsa. Itse kokeilin sinking funds- metodia avaamalla lähes 10 eri pankkitiliä. Pian kuitenkin turhauduin ja karsin niistä pois puolet. Uskon kuitenkin vakaasti siihen, että useampi tili on hyvä olla. Itse pyrin siihen, ettei varsinaiselle käyttötilille jää sen kummemmin rahaa, sen jälkeen kun olen siirtänyt osan sijoituksiin, säästöön, ruokaan ja laskuihin. Toki hupirahaakin saa -ja pitää- olla.  

Loppujen lopuksi sanoisin, että onnistumiseni takana on kokonaisuudessaan muuttunut mindset eli mielentila. Kun mieli on aidosti mukana säästämisessä, se on helpompaa. Kun osaa kontrolloida omia hetkellisiä halujaan, ja ostaa parhaansa mukaan vain tarpeellista, on jo pitkällä.  

Vieraskynä-artikkeli, kirjoittanut:

Tiia, Instagramissa @budjettipossu

@Budjettipossu on entinen maailmanmatkaaja, nykyinen oman elämänsä taloustieteilijä ja pienen pojan äiti. Sijoittamisen olen aloittanut kesällä 2020 ja Instagram tilin rahamatkastani syksyllä 2020. Tililleni päivitän rehelliset luvut varallisuudestani, sekä pohdin sijoittamiseen liittyviä asioitastorynpuolella, budjetointia unohtamatta. Rahapuheen lisäksi käsittelen tililläni minimalismista elämäntapaani.

 

 

Jos olet bloggaaja ja haluat myöskin julkaista sisältöäsi blogissani, lue ohjeet tästä linkistä.

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

3 Kommentit

 1. Sijoitusseikkailu

  Kiinnostaisi tietää mitkä olivat palkkatulot kuukaudessa? 🙂 hieno suoritus kaiken kaikkiaan!

  Vastaa
  • Tiia

   Palkkatulot olivat n.~ 1500€ kuussa! 😊

   Vastaa
 2. Pirkkis

  Hienoa 👍🏻. Olis kiva kuulla vinkkejä kirjoista ja insta-tileistä, joista mainitsit.

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This