Oman talouden swot-analyysi (kirjasta Oma talous hallintaan – 21 tehtävää tukemaan taloudellista hyvinvointia)

mennessä 6.12.2020Muut talousaiheet0 Kommenttia

Viime viikolla kerroin, että olen kirjoittanut kirjan. Tässä postauksessa haluankin kertoa sinulle enemmän kirjasta ja esitellä siitä yhden tehtävän.

Kirja sisältää 21 tarkoin valittua tehtävää tukemaan taloudellista hyvinvointiasi. Tehtävät tarjoavat sinulle konkreettisia työkaluja, miten saat taloutesi tasapainoon. Kirjan avulla pääset itse pohtimaan omaa talouttasi, tekemään muistiinpanoja ja tekemään konkreettisia toimia. 

Tarkoitukseni on ollut luoda kirja, joka oikeasti tuo hyötyä lukijalle. Tehtäväkirja laittaa lukijan töihin oman taloutensa parantamiseksi. Noudatan itsekin kirjan menetelmiä, ja olen todennut ne toimiviksi.

Kirja julkaistaan e-kirjana, jolloin sinun on helppo lukea sitä millä laitteella vain tai voit halutessasi myös tulostaa sen. Kirjan tehtävät ja muistiinpanot voit tehdä vihkoon, kännykkään, tietokoneelle tai tulostettuun versioon suoraan.

Julkaisin jo kirjan nimen ja kaksi vaihtoehtoa kanneksi Instagramissa ja Facebookissa. Suuntaa siis jompaan kumpaan katsomaan ennakkoon miltä kirja mahdollisesti näyttää ja anna äänesi omasta mielestäsi paremmalle kannelle.

Alta löydät otteen kirjan tehtävästä 2. Tässä tehtävässä pääset pohtimaan miltä taloustilanteesi näyttää. Olen täyttänyt siihen malliksi oman taloustilanteeni. (omat vastaukseni ovat sinisellä fontilla)

Oma talous hallintaan – 21 tehtävää tukemaan taloudellista hyvinvointia

 

Tehtävä 2. Millainen on taloustilanteesi?

 

Tiedätkö SWOT-analyysin? Sitä käytetään yleisimmin yrityksen toiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä, mutta se soveltuu myös muiden projektien ja ongelmien arvioimiseen. SWOT tulee sanoista Strenghts eli vahvuudet, Weaknesses eli heikkoudet, Opportunities eli mahdollisuudet ja Threats eli uhat. SWOT-analyysia käytetään ideointiin, ja tuloksena saadaan toimintasuunnitelma siihen mitä millekin asialle pitää tehdä.

Voit lukea lisää SWOT-analyysistä Googlesta.

Käytetään tässä tehtävässä SWOT-analyysiä oman taloustilanteesi havainnollistamiseen.

Mieti ja kirjoita ylös oman taloustilanteesi

  • Vahvuudet. Mikä taloustilanteessasi on hyvää?
  • Heikkoudet. Mikä taloustilanteessasi on huonoa? 
  • Mahdollisuudet. Mitä kehittämismahdollisuuksia sinulla on, missä voisit parantaa, mitä haluaisit oppia?
  • Uhat. Mitä uhkia talouteesi liittyy?

Kun olet pohtinut yllä olevat neljä kohtaa, voit analyysin pohjalta tehdä seuraavia päätelmiä:

  • Miten vahvuuksia voidaan käyttää hyväksi?

Rahaa ei kulu paljon, joten enemmän rahaa jää säästöön ja sijoituksiin. Kalliit tavarat ja elämykset eivät tuo onnea, joten arvostetaan elämän pieniä ihmeitä. Omat hyvät rahataidot mahdollistavat asioiden opettamisen muillekin mm. blogin kautta, ja samalla voin ansaita lisätuloja. 

  • Miten heikkoudet muutetaan vahvuuksiksi?

Voin näyttää esimerkkiä, että pienilläkin tuloilla pärjää ja rahaa jää jopa säästöön. Pihiys on hyväksi jos se keskittyy oikeisiin asioihin.

  • Miten tulevaisuuden mahdollisuuksia hyödynnetään?

Tehdään lisää töitä omien harrastusten ja mielenkiinnon kohteiden eteen, ja ansaitaan niillä koko ajan lisää rahaa. Sijoitetaan enemmän, jolloin tulevaisuudessa saadaan entistä enemmän osinkotuloja, joka mahdollistaa työnteon vähentämisen.

  • Miten uhat vältetään tai minimoidaan?

Kehitetään ja pidetään yllä omaa osaamista, jotta töitä on jatkossakin. Ollaan valmiita tekemään monenlaisia töitä. Sijoitusten lisäksi pidetään taloudellinen puskuri kunnossa, jotta sijoituksia ei tarvitse myydä rahapulassa. Sijoituksissa muistetaan hyvä hajautus.

Haastan nyt sinutkin tekemään saman tehtävän ja pohtimaan omaa taloustilannettasi swot-analyysin avulla. Jaa pohdintasi blogissasi tai somessa ja tägää mukaan myös minut @kukkaronrouva #Omataloushallintaan .

 

Jos haluat tehdä lisää tehtäviä ja oppia oman talouden hallintaa, suuntaa blogiini 12.12.20 ja tule ostamaan kirja itsellesi!

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko. Työskentelen erään yrityksen laskutus- ja henkilöstöasioiden parissa ja tällä hetkellä olen äitiyslomalla.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Lue lisää minusta ja blogistani

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This