Oudoimmat säästövinkit – eli miten viedä pihistely aivan uudelle tasolle

mennessä 28.04.2019Säästäminen22 Kommentit

Etsiessäni inspiraatiota uusin säästövinkkeihin, törmäsin myös hieman kyseenalaisiin neuvoihin miten säästää lantti tai pari. Osa neuvoista on kieltämättä toimivia, osa taas vaatii melkoisesti aikaa ja vaivaa että säästöä saa aikaiseksi ja osa taas on jopa melkein rikollista toimintaa.

Kaikkia näitä vinkkejä ei varmaan ole aivan tosissaan kirjoitettu, mutta kyllä monet näistä on sellaisia mitä ihmiset aivan oikeasti tekevät.

 

Käydään siis kiinni ultimaattisiin säästövinkkeihin, joiden avulla sinustakin tulee pihistelyn mestari:

 

Käytä teepussit uudelleen

Klassikko! Melkein jokainen varmaan tuntee jonkun joka tekee tätä. Eli liottaa samaa teepussia parissa kupissa tai pahimmillaan säästää (ja kuivattaa) teepussin jolloin sitä voi aivan hyvin käyttää uudelleen.

Itsekin kyllä voin hyvin samasta teepussista vielä ottaa toisen kupillisen teetä. Mutta se että niitä erikseen säästää myöhempää käyttöä varten on jo vähän liikaa. Jos samasta teepussista haluaa useamman kupillisen, niin hauduta tee mieluummin pannussa, jolloin maku irtoaa tasaisemmin koko erään. Tällöin vähempi määrä teepusseja riittää kuppeja kohden, mutta viimeisistä kupillisista ei tule niin laimeita kuin uittamalla samaa teepussia erikseen monessa kupissa.

 

Kahvipurujen uudelleen käyttö

Kuuluu samaan kategoriaan kuin edellinen. Eli kyllä, jotkut ihmiset käyttävät myös kahvin purut uudelleen. Säästöä syntyy sekä uudelleen käytetystä suodatinpussista että itse kahvista.

Itse en kahvia juo, joten en tiedä toimiiko tämä oikeasti. Vieraille en kuitenkaan lähde keittämään kahvia jo kertaalleen käytetyistä puruista.

 

Irrota hedelmistä ja vihanneksista turhat osat ennen punnitsemista

Tätä kyllä näkee joka kauppareissun yhteydessä. Ihmiset kiskovat kukkakaaleista kaikki lehdet irti ja ananaksista väännetään yläosa pois. Miksi maksaa turhista osista joille ei ole käyttöä?

Ilmeisesti tämä on ihan sallittua ja kyllä tästä kieltämättä melkoisia säästöjä tuleekin: https://www.menaiset.fi/artikkeli/aivot-narikkaan/revitko-kukkakaalista-lehdet-ennen-punnitusta-testasimme-kuinka-paljon

Itsekin saatan silloin tällöin repiä suurimmat lehdet kukkakaalista irti, mutta muiden hedelmien ja vihannesten kohdalla en kyllä jaksa nähdä vaivaa.

Entä voiko banaanin tai appelsiinin kuoria jo kaupassa, kun niidenkään kuoria ei kuitenkaan syödä?

 

Säästä jugurttipurkit, jäätelörasiat ja leipäpussit

Pihi ihminen ei osta mitään purkkeja tai pusseja kaupasta, vaan kierrättää kaikki elintarvikkeiden pakkaukset. Onhan tämä ekologista ja säästöäkin syntyy.

Muista, että nämä ei kuitenkaan ole lämmityksen tai astianpesukoneen kestäviä.

Näiden lisäksi ota talteen kaikki pussinsulkijat, kuminauhat ja muut hyödylliset pakkaustarvikkeet.

 

Älä käytä kokonaista talouspaperiarkkia

Pienten sotkujen pyyhintään riittää aivan hyvin puolikas arkki, ja onneksi tällaisia puoliarkki rullia myydäänkin jo valmiina kaupoissa. Jos olet oikein säästeliäs, niin puolita vielä puoliarkitkin.

Oikea saituri kuitenkin vielä kuivattaisi talouspaperiarkit ja käyttäisi nekin uudelleen.

 

Älä osta post-it lappuja

Käteviä muistilappuja saat leikkaamalla jämäpaperista sopivia lappusia. Esimerkiksi vanhat kirjekuoret ovat tähän oikein hyviä.

Vieläkin säästeliäämpi olet, jos kirjoitat lapuille lyijykynällä ja kumitat ne aina käytön jälkeen. Tällöin samoja lappuja voi käyttää useamman kerran.

 

Ota mukaan ilmaiset kynät

Monessa paikassa on jaossa mainoskyniä, joten nappaa aina sellainen mukaan. Ja kenelläpä meistä ei olisi joskus ikeasta kantautunut kotiin niitä pieniä lyjyikyniä.

 

Hyödynnä työpaikan wc, suihku, sähkö ja kahvi

Käy työpaikalla vessassa ja suihkussa, jolloin vettä ja wc-paperia ei kulu kotona. Jos tarjolla on ilmaista kahvia tai purtavaa, hyödynnä nämä. Lataa myös puhelimesi töissä, jolloin sähköä säästyy kotona.

 

Älä osta wc-paperia

Aina ei voi käydä vessassa muualla, mutta saituri ottaa paperit mukaan kotiin.

Kai tätäkin joku tekee, mutta muista että wc-paperinkin varastaminen on rikos.

 

Älä vedä wc-pyttyä

Vielä yksi vessakäynteihin liittyvä vinkki voi olla jo useimmille tuttu, varsinkin vanhemman sukupolven kuulee joskus hyödyntävän tätä. Älä siis vedä vessaa pelkän pissahädän jälkeen.

Tämä on ehkä ihan ok, jos asut yksin. Mutta jos sinulla on vieraita tulossa niin vedä edes silloin vessa.

 

Älä käytä jääkaappia talvella

Kylmällä ilmalla ruoat säilyvät parvekkeella tai terassilla, joten sähkö säästyy kun jääkaappia ei tarvitse pitää päällä. Oikein kovilla pakkasilla myös pakasteet voi säilyttää ulkona.

Tätä en kyllä lähde kokeilemaan, sillä riski pilaantuneista ruoista ei kyllä ole mahdollisen säästön arvoista. Lisäksi jos ilman yhtäkkiä lämpenee, saa koko ajan olla siirtämässä ruokia edestakaisin.

 

Käytä rappukäytävän sähköä

Jos asut kerrostalossa, laita imurin johto postiluukun kautta rappukäytävän sähköpistokkeeseen.

Voisikohan vain jatkojohdon jättää kulkemaan rapusta asuntoon ja käyttää kaiken sähkön sitä kautta?

 

Käytä kaupan testereitä

Todellinen saituri käy aamuisin hyödyntämässä kaupan testerit. Näin kotiin ei tarvitse ostaa dödöä, hajuvettä, kasvovoidetta, meikkejä yms.

Tämä voisi toimia ehkä pari kertaa, mutta varmaan aika nopeasti saisi porttikiellon kaikkiin alueen kauppoihin 😀

 

Ota mukaan pikaruokaravintoloiden maustepussit

Kotiin ei enää tarvitse ostaa suolaa ja pippuria, jos otat aina pikaruokaravintolasta mukaan maustepussit.

Aika usein saisi käydä pikaruokaravintolassa tai ottaa kerralla mukaan niin paljon mausteita että se olisi jo noloa, jos näillä aikoisi kattaa koko suolan ja pippurin kulutuksen. Lisäksi suola ei maksa muutenkaan juuri mitään, joten suurta säästöä tästä ei aiheudu.

 

Käy kaikissa juhlissa joissa on ruoka- tai kahvitarjoilu

Häissä, hautajaisissa, ristiäisissä ja syntymäpäivillä syö helposti koko päivän edestä.

Tämä on ihan ok, kunhan käyt niissä juhlissa joihin sinut on kutsuttu. Eräässä keskustelupalstalla muutama myönsi käyvänsä kuokkivansa vieraiden ihmisten juhlissa ilmaisten aterioiden takia. Tämä jos mikä on röyhkeätä.

 

Ota omat viinat baariin

Varmaan aika monella nuorella (tai miksei vanhemmallakin) on ollut baarissa mukana omat juomat tai vähintäänkin käynyt tämä mielessä.

Tätäkään “vinkkiä” ei voi kyllä ketään hyvällä omatunnolla ainakaan suositella.

 

Jos pyöristys ylöspäin maksa kortilla, jos alaspäin maksa käteisellä

Kyllähän tästäkin aina muutaman sentin säästön saa aikaiseksi.

Paras säästö kuitenkin syntyy ostamalla alaspäin pyöristyvät tuotteet erikseen. Esimerkiksi jos oluttölkki maksaa 92 senttiä, osta kaikki 24 erikseen ja maksa käteisellä, jolloin hinnaksi jää 21,60€. Ostamalla kaikki samanaikaisesti ja jos maksat tässä tapauksessa käteisellä, niin hinnaksi tulee 22,10€. Eli jopa 50 senttiä enemmän.

 

 

Monet varmaan keksivät arjessaan jotain vastaavanlaisia pihistelykeinoja. Useimmille tällainen äärimmäinen säästeliäisyys ei ole edes pakollista, vaan joillekin se on enemmänkin elämäntapa tai harrastus.

Usein juurikin piheys, laiskuus ja ekologisuus kulkevat käsikädessä, jonka takia pihistely ei aina ole pahasta. Äärimmäisyyksiin ei kuitenkaan kannata mennä, varsinkin jos säästövinkit ovat hyvän maun tai rikollisuuden rajoilla. Kannattaa muistaa kohtuus kaikessa.

Nämäkin vinkit ovat siis hieman huumorilla kirjoitettu, vaikka osa niistä saattaa toimivia ollakin. Itse kuitenkin kehotan keksimään jotain hieman toimivampia säästövinkkejä, jotka ovat hieman enemmän hyvän maun rajoissa.

 

 

P.S. Olisi kiva kuulla sinun ultimaattiset pihistelyvinkit. Säästätkö jossain niin nolossa asiassa, että et kehtaa sitä edes lähipiirillesi kertoa?

LUE MYÖS:

MITEN MINÄ SÄÄSTÄN – PARHAIMMAT SÄÄSTÖVINKKINI

EI NE SUURET TULOT, VAAN PIENET MENOT – 10 VINKKIÄ RAHAN SÄÄSTÄMISEEN

MITÄ PIHISTELY MERKITSEE?

SÄÄSTÄMISEN JA SIJOITTAMISEN ERO

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

22 Kommentit

 1. Kohtiunelmia

  Ainaiset valot saunaosastolla päällä läpi kesän, ja vaikkei sielä kukaan majaillut teippasin katkaisimet Off asentoon että säästän mieluummin sen sähkön ?

  Vastaa
  • Heidi

   Tämähän on oikein järkevä pihistelykeino, sillä sähkössä säästäminen hyödyttää niin kukkaroa kuin ympäristöäkin.

   Vastaa
 2. smagardi

  Tämä nyt ei ole mikään nolo säästötunnustus, mutta tuli vain tuosta talouspaperista mieleen. Suurimman säästön sen kohdalla tekee, kun ei osta sitä lainkaan! Keittiössä kun on jo muutenkin rättejä, riepuja ja pyyhkeitä joihin pyyhkiä läikkyneet yms. sotkut, jonka jälkeen voi vaan huuhdella tai pestä asian jolla sen pyyhkäisi ja käyttää taas uudelleen. Olen kohta ollut vuoden käyttämättä talouspaperia (en siis säästösyistä tai ehkä korkeintaan luonnonsäästön) ja ihan hyvin on sujunut. 😀

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentistasi smagardi. Tuo on oikein järkevä ja ekologinen säästökohde. Voi kun joskus itsekin oppisi olemaan ilman talouspaperia ja käyttämään vaihtoehtoisia riepuja. 😀

   Vastaa
  • Auli

   En ole koskaan ostanut talouspaperia. En tiedä mihin sitä käyttäisin.

   Vastaa
 3. Hanna A.

  Itse käyn vessassa aina ABC:llä, joka on vieressä. Samalla tulee ulkoiltua ja vessaa ei tarvitse siivota. Ainoastaan käyn omassa vessassa, jos tarvitsee tyhjentää edestä, eikä takaa. Meillä myös jaetaan naapurin kanssa samaa nettiä. Asutaan siis rivitalossa ja molemmilla sama netti. Maksetaan 14,90 kk ja jaetaan puoliksi. 10 megaa riittää täysin kahdelle. Kaupassa käyn vain ilta-aikaan, jolloin S-ryhmällä kaikki -30 tuotteet on -60 tuotteita. Liha vielä ihan käyttökelpoista huomennakin päiväystenkin kannalta, eli eivät ihan vanhaa myy. Lähistöllä teollisuusalueita, joissa ajoittain esim. soppatarjoiluita, käyn aina syömässä.

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentistasi Hanna A. Tuo vessan käyttäminen muualla vaati jo aikamoista viitseliäisyyttä. Netin käyttäminen naapurin kanssa on oikein toimiva ratkaisu, kunhan on vain hyvät välit naapurin kanssa 😀 Myöskin kauppojen tarjoustuotteiden ostaminen on erittäin järkevää ja samalla vähentää turhaa hävikkiä.

   Vastaa
  • Ruottalaine

   Itse ole kussut lavuaariin viimeiset 2 vuotta. Säästöä vedessä n. 20 €/vuosi

   Vastaa
 4. Säästäväinen

  Talouspaperina meillä käytetään ompelutöistä (ja vielä tilkkutöistäkin) yli jääneitä kangassuikaleita ja -paloja, joita kutsumme ”keittiöpaloiksi”. Vaikka ei harrastaisikaan ompelemista, esimerkiksi huolellisesti pestyistä, vanhoista ja muuhun käyttöön kelpaamattomista trikoovaatteista (T-paidat, sukat, jopa kalsarit) voi kuka vain leikata tällaisia kertakäyttöisiä paloja. Teen niistä yleensä noin 10X10 cm:n kokoisia. Kangaspalat ovat paljon mukavampia käyttää kuin talouspaperi – vähän niin kuin puuvillabatistiset vanhanaikaiset nenäliinatkin olisivat luksusta heikkoihin paperilerpakkeisiin verrattuina. Pesemistäkään ei nyt vaadita, sillä palat joutavat roskiin käytön jälkeen (muutoin ne olisivat päätyneet sinne suoraan ilman tätä käyttövaihetta). Sen sijaan meillä ei ole menty ”perhepyyhkeeseen”, joista luin jostain yhdysvaltalaislähteestä. Sillä tarkoitetaan WC-paperin korvikkeena käytettävää, kangastilkuista kokoon ommeltua pitkää kangaspyyhettä, joka ilmeisesti on tapana kääriä rullalle WC-paperin tavoin ja pestä sitten pesukoneessa, kun käytössä päästään loppupäähän saakka. Ilmeisesti siihen pyyhitään kuitenkin vain ”pienen hädän” jälkeen 😀

  Toisen käyttöön ottamani säästövinkin löysin joltain palstalta noin vuosi sitten. Vaalennan hiuksiani ja ostan yleensä tunnetun kosmetiikkamerkin väripakkauksen marketista silloin, kun se on tarjouksessa. Nyttemmin kulut ovat vielä tästäkin puolittuneet, sillä käytän kerralla juurikasvun värjäykseen vain puolet paketista. Aineet sekoitetaan ennen käyttöä ja valmis seos menee nopeasti huonoksi. Niinpä ensimmäinen puolitus vaatii jonkinlaisen suljettavan astian, johon jäljelle jäävän puolikkaan toista ainetta voi siirtää. Seuraavilla käyttökerroilla voi hyödyntää aikaisempien pakkauksia. Puolittaminen onnistuu parhaiten keittiövaa’alla punnitsemalla. Jos kävisin kampaajalla, hiusten vaaleina pitämiseen kuluisi vuodessa arviolta 6X50 euroa eli 300€. Marketin normaalihintaisilla, kokonaan yhdellä kerralla käytetyillä värjäyspaketeilla noin 6X13€ eli 78€, kokonaan yhdellä kerralla käytetyillä tarjoushintaisilla värjäyspaketeilla 6X9€ eli 54€ ja nyt, kun olen oppinut puolittamaan viimeksimainitut, vuosikulut jäävät 27 euroon. Aika halpaa, vai mitä?

  Vastaa
  • Melissa

   Jos haluaa päästä hiusten värjäyksessäkin halvalla, niin jääkaappiin kannattaa kurkistaa. Vaaleat sävyt saadaan sitruunalla, punaiset tomaatilla tai porkkanalla ja tummaa taas kahvilla tai teellä. Eli sitä ruokahävikkiä voi käyttää myös kauneuteen.

   Vastaa
  • Heidi

   Huh huh, kuulostaa kyllä todella vastenmieliseltä tuo ”perhepyyhe”! 😀

   Vastaa
 5. Melissa

  Rahaa menee kyllä iso määrä hukkaan, jos kaupassa poistaa kukkakaalista lehdet. Niistä saa nimittäin vaikka mitä hyvää ruokaa.
  Me olemme siirtyneet kestotuotteiden käyttäjiksi, joka säästää todella paljon vuodessa, teemme myös itse pesuaineet ja hyödynnämme kaikki ruokahävikin.
  Esimerkiksi kahvinpuruista saa erittäin tehokasta kuorinta-ainetta ja sitrusten kuorista saa tuoksua yleispesuaineisiin. Myös kaikki minkä voi itse hyödyntää kannattaa käyttää, eikä heittää pois.

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentistasi Melissa! Näihin pitäisi kyllä alkaa pikkuhiljaa tutustumaan, sillä itsekin haluan välttää turhaa hävikkiä 🙂

   Vastaa
 6. veerasaloheimo

  Voi apua, mä teen juuri tuota vanhan paperin kierrätystä post-it-lappujen korvikkeeksi! 😀 😀 Mulla tulee toimittajan työn takia paljon tulostettua yksipuoleista paperia (mun printteri ei tulosta molemmille puolille), joten kierrätän tarpeettomiksi käyneiden paperien tyhjät puolet ostoslistoiksi, muistilapuiksi jne.

  Yksi hassu säästövinkki, jota en kyllä itse käytä, on niistäminen pyykkiin menossa oleviin vaatteisiin. Ei kulu nenäliinoja! 😀

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentistasi veerasaloheimo! Tuo on kyllä todella ekologista käyttää uudelleen vanhat paperit, varsinkin jos paperijätettä syntyy paljon.

   Vastaa
  • petra

   Mulla on niistämistä varten ihan oma paita ? miehen vanha ja kaapista poistettu ja säästän nenäliinan lisäksi samalla rasvoissa, kun paperit on välillä liian karheita nenän aluksen niistämisestä ärtyneelle iholle ?

   Vastaa
 7. Osmo T

  Bensassa säästän heittämällä vaihteen vapaalle aina alamäessä. Taajamissa ajettaessa kiihdytän tavoitenopeuteen ja heitän vapaalle seuraavaan risteykseen asti jos vain vauhti riittää. Takaa tulevan liikenteen huomioin tottakai etten ole tien tukkeena. Ajotietokoneen mukaan säästöä 0,6 L/100 km eli euron per 100 km.

  Kahvia mittaan aina vajaita mitallisia. Maussa ei huomaa mitään eroa.

  Vastaa
  • Heidi

   Toimivia säästövinkkejä sinulla 🙂

   Vastaa
  • ajoneuvotekniikan diletantti

   Nyt täytyy kyllä korjata sen verran että moinen tapa ei ole optimaalisin mitä bensansäästöön tulee! Jos tarkoitus on säästää polttoainetta, on tehokkain tapa käyttää moottorijarrua aina hidastukseen ja ideaalitilanteessa moottorijarrutus olisi ennen pysähdystä saanut auton jo hidastumaan niin paljon että moottorin kierrosluku alkaa olla jo tyhjäkäynnin kohdalla. Moottori joutuu käyttämään polttoainetta moottorin käynnissäpitämiseen tyhjäkäynnillä, mutta moottorijarrutuksen aikana ainakin uudemmissa autoissa (2000-) polttoaineen syöttö on kokonaan katkaistu, koska moottori pyörii siltikin auton liikkeen vaikuttaessa voimansiirtoon – vaihteistoon ja sitä kautta moottoriin. Myös kanssa-autoilijat uskoakseni pitävät mainitsemaani tapaa parempana, sikäli kun moottorijarrutus hidastaa autoa nopeammin kuin vapaalla rullailu. Vaikutus muuhun liikenteeseen on pienempi eikä pelkoa tientukkeena olemisesta ole. Lyhyesti: kiihdytä tavoitenopeuteen, mutta älä vaihda vaihdetta isommalle tai ainakaan laita vapaalle vaan, anna vaihteen hidastaa autoa juuri sopivasti seuraavaan pysähdykseen asti ja paina kytkin pohjaan vasta kun on pysähdyttävä oikeasti ja kierrokset ovat laskeneet moottorijarrutuksen aikana lähelle tyhjäkäyntinopeutta. Alamäessä taas kannattaa laittaa mahdollisimman iso vaihde päälle, jolla et normaalisti ajaisi tasamaalla mutta jolla moottorin kierrokset ovat noin 1000-1500rpm. Polttoaineensyöttö voi näinkin olla katkaistu koko tuon alamäen ajan ja samalla estyy nopeuden kasvaminen liiaksi. I.e. avain säästöön on polttoaineensyötönkatkaisuajan maksimointi ja syöttö on katkaistu auton ollessa sammutettuna tai moottorijarrutuksen aikana.

   Vastaa
 8. petra

  me nähtiin kerran kaupassa lapsi joka osti kaksi jotakin samaa tikkaria/karkkipatukkaa ja hän maksoi ne just erikseen ja mun mies huomas sillon et olipa fiksu, koska just yhdessä ostettuna sen rahat ei olis riittänyt ? en oo ikinä ajatellu et sillä vois säästää noinkin paljon ??

  Vastaa
  • Heidi

   Lapset näyttäisivätkin olevan kaikkein fiksumpia tuon säästövinkin kohdalla. Osittain juurikin pakon sanelemana, kun kolikot eivät muuten riitä 😀

   Vastaa
 9. Suvi Valkama

  Toimiva ekologinen vikki talouksille jotka itse maksavat jätteenkäsittelyn. Kaikki kierrätettäväksi sopiva omiin keräysastioihinsa ja tyhjennyt oman alueen ilmaiseen kierrätykseen(pahvit,kartongit,muovit, metalli ja lasi) Jätteen määrä on tällä tavalla tosi pieni ja jätteenkäsittelyn tyhjennysväliä saa venytettyä helposti. Tyhjennys joka toinen tai kolmas viikko, tästä syntyy paikkakunnasta riippuen joka muutaman kympin säästö/kk.
  Toimii kyllä meillä rivitaloasukkaillakin, vaikka jätemäärän pieneneminen ei yksittäistä taloutta suoraan rahallisesti hyödytä.

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This