Rahastojen kulut – mitä sijoittaminen maksaa

mennessä 6.07.2023Sijoittaminen3 Kommentit

Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *

 

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina kuluja, niin myös rahastoihin.

Ilmaisia lounaita ei siis ole, joten sijoittajan onkin hyvä tiedostaa millaisia kuluja maksaa ja kuinka paljon. Liian korkeiden kulujen maksaminen onkin yksi aloittelijoiden sijoitusmokista (myös omani!)

Puhun tässä tekstissä ainoastaan rahastojen kuluista, sillä usein ne ovat sijoittajalle epäselvemmät, hankalammat ymmärtää ja vaikuttavat lopulta jopa enemmän. Osakesijoittamisessa kuluja peritään ainoastaan ostamisesta ja myynnistä. (Poikkeuksia saattaa olla ja joissain paikoissa säilyttäminenkin saattaa maksaa.) Osakesijoittamisen kulut on yleensä selkeästi ilmoitettu toimeksiantojen yhteydessä, joten näet heti paljonko rahaa siitä peritään. Rahastoissa taas kulut juoksevat koko ajan ja sijoittaja ei niitä aina huomaa. Lyhyesti todettakoon, että nyrkkisääntönä voidaan pitää, että osakekaupoista ei kannata maksaa 1% enemmän kuluja. Esim. jos ostat osaketta 300 eurolla kulujen tulisi olla enintään 3€. Ja päinvastoin, jos kulut on ilmoitettu olevan 7€, osakkeita kannattaisi ostaa vähintään 700 eurolla.

Mutta sitten itse asiaan eli rahastojen kuluihin.

Juuri mainitsin, että ilmaisia sijoituskohteita ei ole, mutta heti alkuun kerron teille poikkeuksen. On meinaa olemassa yksi keino sijoittaa ilman kuluja. Se on (*)Nordnet Indeksirahasto Suomi, joka on markkinoiden täysin kuluton rahasto. Arvo-osuustilin avaaminen ja ylläpito Nordnetissä ei maksa mitään. Itse rahasto ei myöskään peri mitään osto-, myynti-, hallinnointi- tai muitakaan palkkioita. Eli tämä on ainoa keino sijoittaa täysin kuluttomasti. Myös Nordnetin muut pohjoismaalaiset rahastot ovat muuten täysin kuluttomia, mutta valuutanvaihto kulu peritään.

(*)AVAA MAKSUTON NORDNET TILI TÄSTÄ

Tämäkin on joskus ollut Nordnetin eräänlainen sisäänheittotuote, jolla ovat hankkineet asiakkaita ja tulosta tehdään sitten muilla tuotteilla. Harva kuitenkaan sijoittaa vain tähän yhteen rahastoon. 

Toisaalta olen huomannut, että edes Nordnet ei itse ole viime vuosina markkinoinut tätä rahastoa. Eli yrittävät itsekin saada asiakkaita sijoittamaan muihin kohteisiin. Varmasti näin, sillä eiväthän he mitään tuottoa tästä itse saa. Vaikka heille tämä ei ole paras mahdollinen diili, on se sitä kuitenkin asiakkaalle. Tämän edullisemmin et nimittäin sijoita mihinkään.

 

Mikä merkitys rahaston kuluilla on?

Mutta sitten itse asiaan, eli niihin sijoittamisen kuluihin. Moni saattaa miettiä, että miksi niistä kuluista jauhetaan niin paljon. Mikä merkitys sillä muka on maksanko rahastosta 0,5% vai 2% ? Eihän 2% kuulosta isolta. Eikös pörssi keskimäärin tuota 7-9% voittoa? Siitähän jää ihan hyvin vielä omaan taskuun ja pankki hoitaa kaikki työt, eikö niin? Esim 1000 euron sijoituksessa 2% ei ole kuin 20€. 

Odota, niin päästään tätä kohta tarkastelemaan lisää esimerkkien kautta.

Lähtökohtana voidaan kuitenkin ajatella, että koko sijoittamisen idea on saada omalle pääomalle tuottoa. Siksi rahaa sijoitetaan, että se saataisiin tuottamaan lisää. Muutenhan rahaa voisi vain pitää pankkitilillä.

No, kulut syövät näitä tuottoja. Eli maksamasi kulu pienentää koko ajan saamaasi tuottoa. Eli jos valitsemasi rahasto tuottaisi sinulle 2% vuodessa ja olisit sijoittanut siihen 1000€, saisit tuottoa 20€. Mutta kuten juuri edellä kerroin, voit joutua maksamaan tuon summan kuluja. Loppujen lopuksi et saisikaan mitään vaan rahaston tarjoaja tekisi vain tulosta.

Sitäpaitsi kulut maksetaan aina. Eli riippumatta siitä miten sijoitukset menestyy, kulut tulee aina maksettavaksi. Pahimmillaan voit siis joutua tappiolle kulujen takia.

Lyhyellä sijoitusajalla rahastojen erot eivät näyttäydy vielä kovin suurilta. Mutta sitten kun otetaan huomioon pidempi sijoitusajanjakso ja korkoa korolle ilmiö, niin aletaan näkemään eroja tuotoissa.

 

Esimerkki

(laskutoimitukset ovat todella yksinkertaistettuja, eivätkä anna täydellistä kuvaa tilanteesta)

Oletetaan, että rahasto tuottaisi 8% vuodessa, jota usein pidetään pörssin keskiverto-vuosituottona. Sijoitetaan tällaiseen rahastoon esimerkiksi joka kuukausi 100€ 20 vuoden ajan. 

Ilman kuluja, sijoitusajan päättyessä rahaa on 57 266 €

0,5% kululla rahaa on 54 053 €

2% kululla rahaa on 45 565 €

Loppujen lopuksi eroa on yli 10 000 €, vaikka sijoitettu summa oli sama. Eli rahaston kuluilla todellakin on merkitystä. 

 

Kelpaisiko sinulle ylimääräinen reilu kymppitonni vai annatko pankille?

 

Miten saan selville rahaston kulut?

Yleisin rahastoihin liittyvä kulu on hallinnointipalkkio. Lisäksi rahasto saattaa veloittaa merkintä- tai lunastuspalkkion. Myös muita palkkioita saatetaan periä.

Rahaston kulut selviävät rahaston avaintietoesitteestä. Sellainen pitäisi aina olla tarjolla rahastoa ostettaessa. Siitä selviää paljon muutakin hyödyllistä tietoa rahastosta mm. sen mihin kohteisiin rahasto sijoittaa.

Hallinnointipalkkio ilmoitetaan prosentteina vuodessa. Sen sijaan palkkio lasketaan päivittäin rahaston kokonaisarvosta. Päivittäin, ennen rahastokurssin laskemista, rahasto-osuuden arvosta vähennetään 1/365 hallinnointipalkkiosta. Näin ollen maksat hallinnointipalkkiota vain siltä ajalta, kun omistat kyseisen rahaston osuuksia. Palkkiota ei siis veloiteta erikseen, vaan se sisältyy kulloiseenkin rahasto-osuuden arvoon. Hallinnointipalkkioiden vaikutus näkyy myös rahastojen kehitysluvuissa ja -graafeissa. Jos siis tarkastelet tietyn rahaston tuottokäyrää, niin siinä on jo otettu huomioon hallinnointipalkkion tuottoa alentava vaikutus.

Mahdollinen merkintäpalkkio taas maksetaan rahasto-osuuksia ostettaessa ja lunastuspalkkio rahasto-osuuksia myytäessä. 

Yleisimmin rahastoissa onkin tuo hallinnointipalkkio. Koska se vähennetään suoraan rahaston tuotoista, se ei varsinaisesti näy sijoittajalle. Tästä syystä moni ei edes tiedä omien rahastoidensa kuluja ja osaa ottaa niitä huomioon.

Jos rahaston arvo pysyisi muuten samana, mutta kun siitä vähennetään hallinnointipalkkio, näyttää että rahaston arvo laskee.

 

Yhteenveto

Fakta on, että tuottoihin et voi vaikuttaa, mutta kuluihin voit. Niinpä kulut kannattaa minimoida. Usein nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kulut olisi hyvä olla alle 0,5% tai alle 1%. (ellei kyseessä ole jokin todella erikoinen rahasto, jonka kulut on perusteltavissa)

Muista siis, että kuluja todellakin kannattaa pitää silmällä. Pahimmassa tapauksessa kulut tekevät sijoittamisesta täysin turhaa. 

Itse suosin siis matalakuluisia (ja täysin kuluttomia) indeksirahastoja ja etf-rahastoja.

 

(*)Nordnetin edulliset indeksirahastot

 

LUE MYÖS: 

MITEN VALITA RAHASTOJA?

ERILAISET RAHASTOTYYPIT JA NIIDEN KULUT

 

Mitään tässä esitettyä ei tule käsittää sijoitussuosituksena. Rahasto- ja osakesijoittamiseen liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

3 Kommentit

 1. Sami S

  Muistaakseni Nordnet laittoi pari vuotta sitten maksun ns. Kuluttomiin rahastoihin. Oliko se joku kvartaalimaksu luokkaa 2,5e. Maksu kuitenkin.. 🙂

  Vastaa
  • Timppa

   Tuoko 2,5 euron kaupankäyntikulu koskee vain ETF-rahastoja. Indeksirahasto Suomi ESG on edelleen täysin kulutin.

   Vastaa
 2. mycroxyproxy

  Fantastic site Lots of helpful information here I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious And of course thanks for your effort

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This