Rikas isä, köyhä isä – kirja-arvostelu ja tiivistelmä

mennessä 4.10.2023Muut0 Kommenttia

Sain vihdoin käsiini huippusuositun Robert T. Kiyosakin Rikas isä, köyhä isä kirjan. Kirja näyttäisi nousseen jo jonkin asteiseen kulttimaineeseen. Eli kyllähän jokaisen vakavasti otettavan talousbloggaajan ja -somevaikuttajan pitäisi tämä opus lukea. 

Ongelmaksi vain nousi kirjan suomenkielisen painoksen todella heikko saatavuus. Tai sanotaanko jopa olematon. Yleensähän sanotaan, että “rahalla saa”. Mutta tätä kirjaa ei tunnu olevan missään myynnissä vaikka olisi valmis maksamaan. 

Kirjastoissa on muutamia painoksia, mutta niitäkin saattaa joutua jonottamaan vuosia. Esimerkiksi Turun seudulla on yhdessä painoksessa jopa 238 ihmistä jonossa. Eli tuosta voi nopealla matikalla laskea, että kirjan saamisessa menee lähemmäs 20 vuotta, jos kirja on jokaisella kuukauden lainassa.

No, mutkan kautta sain onneksi kirjan itselleni viikoksi ja tässä ajassa ehtisin sen mainiosti lukemaan. Ja koska kirja on niin vaikea saada luettavaksi, ajattelin kirjoittaa siitä tiivistelmän ja arvostelun. Näin ne jotka eivät kirjaa saa käsiinsä, pääsevät näkemään mistä tässä on kyse.

Toki jos englanti (tai muut kielet) taittuu, niin kirjaa on kyllä helpommin saatavilla.

 

Rikas isä, köyhä isä – ajatuksia kirjasta

Kiyosakin kirjaa on kutsuttu kaikkien aikojen parhaaksi henkilökohtaisen talouden kirjaksi. Kirja on eräänlainen oman taloudenhallinnan klassikoteos, joka on muuttanut monen ajatusmaailmaa. 

Se sisältääkin monia kiinnostavia ja toimivia opetuksia. Mutta se on kerännyt myös paljon kritiikkiä. Monille kirja tuo paljon uusia oivalluksia ja oikeasti haastaa omaa ajatusmaailma. Siinä sanotaan asiat suoraan ja kyseenalaistetaan monia normaaleina pidettyjä asioita. Kirjan esimerkit ovat paikoin melko kärjistettyjä, mutta herättävät ajatuksia. Joitain ihmisiä tämä saattaa närkästyttää, eikä tietenkään kaikesta tarvitse olla samaa mieltä. Suosittelen silti tutustumaan kirjaan avoimin mielin ja oikeasti pohtimaan siinä esitettyjä ajatuksia. Väitän, että suurimmassa osassa näistä on perää, vaikka ne alkuun saattaisivatkin tuntua itselle haastavilta. Toki kirja on myös todella amerikkalaiseen tapaan kirjoitettu ja kaikkia oppeja ei voikaan suoraan soveltaa suomalaiseen järjestelmään. Lisäksi täytyy muistaa, että kirja on aikansa tuotos (kirjoitettu 1997). Mutta täytyy sanoa, että yllättävän hyvin kirja kestää aikaa ja sen ajatukset ovat ihan pitäviä myös nykyajassa. Opetukset ovat siis melko ajattomia.

Itse pidin kirjasta ja olin monien ajatusten kanssa samaa mieltä. Mitään kovin mullistavaa ja omaa ajatusmaailmaani haastavaa en kokenut. Olen sen verran paljon jo lukenut erilaisia juttuja oman talouden hallinnasta, että tämä oli jo melko tuttua. Toki omat ajatukseni saivat paljon vahvistusta. Asiat oli kerrottu mielenkiintoisten tarinoiden kautta ja muutenkin paketoitu selkeään pakettiin. Tietenkään en ollut kaikesta samaa mieltä, jota kirjassa oli esitetty. Enkä muutenkaan ajattele, että sen oppeja tulisi tai edes voisi 100 prosenttisesti noudattaa. Mutta tästä on hyvä poimia ne ajatukset, jotka resonoi ja jättää sopimattomat huomioimatta. Kuten kaikessa muussakin talouspuheessa ja neuvoissa, on mielestäni turha takertua siihen ajatusmaailmaan että tämä ei sovi itselleni tai en minä näin voi tehdä jne, vaan mieluummin poimia ne ajatukset jotka sopivat ja ne jotka olisi mahdollisia, niin löytää itse keinot toteuttaa ne.

Kirja oli mielestäni ennemmin ajatuksia herättävä ja tarjosi filosofista pohdintaa, kuin konkreettisia tekoja. Mutta sitä sanotaankin, että rahataidot ovat 80% psykologiaa ja 20% strategiaa. Eli oman rahamindsetin vahvistamiseen tämä oli hyvä opus.

Kirja on ehkä hieman turhan amerikkalainen, yksinkertainen ja kapeakatseinen. Samaan aikaan se on kuitenkin kiinnostava, selkeä ja suorapuheinen. Kiyosaki osaa kirjoittaa myyvää tekstiä ja haastaa lukijan ajatuksia.

 

Rikas isä, köyhä isä – Mistä kirja kertoo?

Kirjassa Robert T. Kiyosaki kertoo taloudelliseen menestykseen liittyviä oppeja, joita hän lapsuutensa ja nuoruutensa aikana sai oikealta isältään (”köyhä isä”) ja parhaan ystävänsä isältä (”rikas isä”). 

Köyhä isä oli korkeasti koulutettu ja rikas isä oli taas koulunsa kesken jättänyt. Molemmilla heistä oli kuitenkin hyvät tulot, mutta köyhä isä kamppaili silti taloutensa kanssa koko elämänsä. Molemmat isät uskoivat kyllä koulutukseen, mutta erilaisiin opintoihin. Rikas isä heistä kehitti taloudellista älykkyyttään ja ajan saatossa hänestä tuli siinä parempi. Esimerkkien kautta Robert kertoo hänen kahden isänsä tapoja toimia ja ajatella.

Kirjassa oli todella paljon erilaisia oppeja sekä paljon myös ajatusmaailmaan liittyviä asioita. Pääideana kirjassa kuitenkin on se kuinka kulkea kohti varallisuutta, taloudellista riippumattomuutta sekä pois oravanpyörästä. Tämä kaikki kerrottiin todella selkeästi sekä ymmärrettävästi esimerkkien avulla.

 

Kirjassa esitettyjä opetuksia olivat mm.

  • älä tee työtä rahasta, pane raha tekemään töitä puolestasi eli sijoita
  • kyse ei ole siitä kuinka paljon rahaa ansaitsee, vaan kuinka paljon rahaa pystyy pitämään
  • et tarvitse korkeita palkkatuloja rikastumiseen
  • hanki varoja, älä velkoja
  • kehitä itseäsi ja älyäsi
  • yritä päästä pois oravanpyörästä kohti taloudellista vapautta
  • maksa ensin itsellesi
  • tiedä vähän paljosta
  • opettele myymään
  • “minulla ei ole siihen varaa” vs “mistä saisin rahat siihen”

 

Kirjassa kuvattiin hyvin, kuinka useimmat ihmiset käyvät vuosia kouluja, jotta saisivat hyväpalkkaisen työn. Sitten töitä tehdään koko loppuelämä ja aina vain toivotaan lisää palkkaa. Kun tulot kasvavat myös menot kasvavat. Ostetaan isompi asunto, auto, kesämökki, vene, kelloja, koruja, laukkuja ja muuta turhaa omaisuutta. Loppujen lopuksi tämä on velkaa. Se ei tuo omaisuutta, vain kuluttaa sitä ja sen ylläpito maksaa. Tästä syystä töitä on tehtävä entistä enemmän, jotta kaiken saa maksettua. Eli useimmat ihmiset vain keräävät lisää velkaa kun saavat lisää rahaa. Näin ollaan oravanpyörässä. Eli ihminen ei ikinä saavuta taloudellista hyvinvointia ja joutuu vain tekemään töitä rahasta. Monilla ihmisillä onkin paljon rahaa, mutta he eivät pääse taloudellisesti eteenpäin eikä heillä ole omaisuutta, joka tuottaisi heille rahaa.

Tätä ajatusmaailma rikas isä pyrkii muuttamaan ja yrittää opettaa keinoja, kuinka päästä pois oravanpyörästä ja saada raha tekemään töitä puolestasi. Tähän ratkaisuna on tuottavan varallisuuden kerryttäminen.

Eli päinvastoin, kuten useimmat ihmiset luulevat auto tai oma asunto ei ole varallisuutta, vaan ne ovat velkoja. Varallisuus on mm. sijoitusasuntoja, osakkeita, rahastoja ja kiinteistöjä. Eli asioita, jotka tuottavat sinulle.

Tätä kuvaa hyvin kirjassa moneen kertaan esitetyt kassavirtakaaviot. Rikkaan isän yksi tärkeimmistä opetuksista oli oppia ymmärtämään kirjanpitoa ja kassavirtamalleja. Eli hahmottamaan mikä on oikeasti varallisuutta ja mikä ei.

Kassavirta esimerkki (kuva lainattu netistä):

 

 

Rikas isä opetti, että 

  • rikas ostaa varallisuutta
  • köyhillä on vain menoja
  • keskiluokka ostaa velkaa, jota luulee varallisuudeksi

 

Tämä on ehkä se kirjan suurin oivallus, jonka toivoisin ihmisten sisäistävän. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta silti niin monella on sitä vaikeuksia ymmärtää tai ainakaan sitä toteuttaa. Monet haalivat ympärilleen vaikka millaista “varallisuutta” ja silti ihmetellään kun rahat ei riitä. Ulospäin näytetään “rikkailta” mutta kassavirtamalli kertoo toista. Yhä siis aivan liian harva oikeasti ymmärtää mitä varallisuus oikeasti on.

Ero rikkaan ja köyhän välillä on se, että rikas ostaa ylellisyystavaroita viimeiseksi, kun taas köyhät ja keskiluokkaan kuuluvat ostavat ylellisyystuotteita ensimmäiseksi. He haluavat näyttää rikkaalta, mutta todellisuudessa uppoavat syvemmälle velkoihin. Rikkaat täyttävät ensin varallisuussarakkeen ja ostavat vasta näillä tuotoilla ylellisyystarvikkeita. Eli rahojen tekemä työ ja tulos osti heille tuotteita, mutta köyhät ja keskiluokka ostavat niitä omalla hiellä, verellä ja lastensa perinnöllä. Todellinen ylellisyystuote on palkinto sijoittamisesta ja todellisen varallisuuden luomisesta.

 

Kirjassa on esitetty myös esimerkki. Jos 100 ihmiselle annettaisiin vuoden alussa 10 000 dollaria, vuoden lopussa:

  • 80:llä ei olisi jäljellä mitään. Monella saattaisi olla jopa entistä suuremmat velat, koska he olisivat ostaneet osamaksulla uuden auton, jääkaapin, television tai matkan.
  • 16 olisi kasvattunut noita 10 000 dollaria 5-10 prosentilla
  • 4 olisi kasvattanut summan 20 000 dollariin tai miljooniin.

 

Kirja loppuu lukuun, jossa Robert toteaa, että kaikille meille on annettu samat kaksi suurta lahjaa: mieli ja aika. Jokainen voi valita niillä mitä haluaa. Jokaisen käteen tulevan dollarin kohdalla sinulla, ja vain sinulla, on valta päättää miten se vaikuttaa kohtaloosi. Jos käytät sen tyhmästi, valintasi on olla köyhä. Jos hankit sillä lisää velkaa, liityt keskiluokkaan. Jos sijoitat sen mieleesi ja opit sen avulla hankkimaan varallisuutta, asetat tulevaisuudeksesi rikastumisen.

Useimmat ihmiset luulevat, että rikastuakseen on ensin ansaittava enemmän rahaa. Ajatellaan että raha ratkaisee kaikki ongelmat ja pitää vain tienata enemmän. Todellisuudessa rahaa pitää opetella käyttämään. Usein raha saa aikaan vain pahemman sekasotkun ja velkaantumisen. Jos tapoihisi kuuluu käyttää kaikki minkä saat, teet niin myös jatkossa. Tämän todistaa myös lukuisat esimerkit lottovoittajista, jotka ovat heti tuhlanneet rahansa ja suurikaan voitto ei ole lopulta tehnyt heistä onnellisia tai oikeasti rikkaita. 

Rikastumiseen ei tarvita paljon rahaa. Raha on vain tapa ajatella. Usein lisäraha ei ratkaise ongelmaa. Lisäraha vain vahvistaa päässäsi olevaa kassavirtamallia.

 

Kiyosaki esittää myös 5 estettä, joiden vuoksi ihmiset eivät onnistu hankkimaan kunnon varallisuutta:

  • pelko
  • kyynisyys
  • laiskuus
  • huonot tavat
  • ylimielisyys

 

Oletko sinä lukenut tätä kirjaa? Ja mitä ajattelet näistä kirjan opetuksista?

 

Avainsanat: rikas isä, köyhä isä, rich dad, poor dad

kirja, suomeksi, tiivistelmä, kannattaako lukea, mistä kertoo, suomenkielinen, e-kirja, äänikirja, osta, arvostelu, kokemuksia, yhteenveto, kirja-arvio, kirja suosituksia, lukusuosituksia, rahakirja, talouskirja

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This