Säästäminen on helppoa. Vai onko sittenkään?

mennessä 28.03.2021Muut talousaiheet, Säästäminen2 Kommentit

Inspiroiduin pohtimaan omaa suhdettani kuluttamiseen ja säästämiseen luettuani Katja Ståhlin ajatuksia helmikuun Pirkka-lehdestä. Arjen ekoteko-juttusarjassa Katja kertoi omista kulutustottumuksistaan ja -ajatuksistaan, ja minä samaistuin näihin täysin. Ainakin nämä Katjan mielipiteet voin täysin allekirjoittaa:

“En ole kymmeneen vuoteen innostunut minkäänlaisesta ostelusta. Mitä vähemmällä pärjää, sitä parempi. En ole ideologinen enkä eettinen ihminen, mutta olisihan se kiva jos maailma ei tuhoutuisi. 

Kulutan kaiken puhkirikki. Uusi vaate tai tavara voisi olla kiva, mutten tajua, miksi tarvitsisin sitä. Kaikkea on tarpeeksi.

Rahankäyttö on valintoja. Rahan menoa ei tarvitse itkeä, kun tiedostaa tämän. “

– Katja Ståhl, Pirkka 3/2021

Minulle myös säästäminen tulee todella luonnostaan, sillä en innostu kuluttamisesta yhtään. Nuorempana shoppailin mielelläni, jolloin kaikkea turhaa krääsää ja vaatetta kertyi. Myöhemmin olen tajunnut vain tuon roinan aiheuttavan ahdistusta, sillä kaikki paikat ovat täynnä tavaraa, jolloin siivottavaa on enemmän. Itselle turhista tavaroista ei myöskään saa koskaan kunnolla rahojaan takaisin vaikka ne myisikin kirpputorilla eteenpäin. Lisäksi ajattelen nykyään shoppailun vaivalloisena ja aikaavievänä työnä. Mieluummin käytän aikani muuten kuin kaupoissa kiertelemällä.

Shoppailu ja kuluttaminen ei tuo siis minulle minkäänlaista nautintoa, päinvastoin. Toki poislukien osakkeiden shoppailu, josta on tullut uusi intohimoni, ja johon mieluummin käytän aikani ja rahani.

LUE MYÖS: MITEN MINÄ SÄÄSTÄN – PARHAIMMAT SÄÄSTÖVINKKINI

Tämän saman säästämiseen liittyvän filosofian on myös Julia Thurén kiteyttänyt hyvin kirjassaan Kaikki Rahasta, ja se kuuluu näin: “Älä osta mitään turhaa paskaa”. Tämä neuvo sopii hirveän hyvin nykyiseen maailmantilanteeseen, jossa kulutukseen kannattaa suhtautua kriittisesti niin rahan, luonnon kuin oman mielenterveydenkin kannalta.

Tämä neuvo saattaa kuulostaa itsestäänselvältä, mutta monelta se valitettavasti unohtuu. Arjessa ei tule miettineeksi pieniä (tai edes niitä vähän suurempia) hankintoja siellä täällä. Turhan krääsään ostaminen saattaa tuoda hetkellistä onnea, mutta usein niiden olemassaolo unohtuu pian ja turha tavara alkaa vain ahdistaa. Väitänkin, että onnellisutta kannattaa etsiä muualta kuin ostamisesta ja omistamisesta. Ihmiskunta kuluttaa kokoa ajan vain enemmän ja enemmän, mutta olemmeko silti yhtään onnellisempia? En usko.

LUE MYÖS:
KULUTUKSEN VÄHENTÄMINEN EI OLE VAIN PIHISTELYÄ, VAAN TALOUDEN JA YMPÄRISTÖN KANNALTA JÄRKEVÄÄ RAHANKÄYTTÖÄ

VASTUULLINEN KULUTTAMINEN

Kaikilta kuitenkaan tämä ostamatta jättäminen ei tule yhtä luonnostaan. Siksi tuntuukin välillä ristiriitaiselta ja tekopyhältä jakaa säästövinkkejä, kun itselleni säästäminen on välillä turhankin helppoa. Lisäksi kun oma rahatilanne on melko hyvä, on säästäminen huomattavasti mukavampaa ja helpompaa kuin jollekin joka painii jatkuvasti vakavien talousongelmien kanssa.

Tästä huolimatta uskallan kuitenkin väittää, että kaikilla on mahdollisuus kehittyä säästämisessä. Jo pienillä askelilla voi saada tuloksia aikaiseksi. Ja enemmin suosittelenkin kaikkia aloittamaan pienistä kestävistä muutoksista. Kuten mitä tahansa muita taitoja, myös  rahataitoja voi oppia. Jokainen voi tulla tietoisemmaksi kuluttajaksi ja alkaa säästämään rahaa.

Jos aloittaminen tuntuu sinusta vaikealta, lataa itsellesi ilmainen budjetoinnin sekä tulojen ja menojen seurannan työkalu. Tekemäni Excel-pohja mahdollistaa oman talouden lukujen tarkastelun helposti. Kun tiedostat taloutesi luvut voit alkaa suunnitella budjettia ja keskittyä oman ajatusmaailman muutokseen.

LUE LISÄÄ:

TULOJEN JA MENOJEN SEURANTA

VIDEO: OMAN TALOUDEN SEURANTA | EXCEL BUDJETTI

Lataamalla Excel-pohjan liityt samalla Kukkaron rouvan Sisäpiiriin. Sisäpiiriläisenä tulet saamaan uutiskirjeitä sähköpostiisi, joissa tarjoan hyödyllistä tietoa ja vinkkejä joita ei tulla muualla näkemään. Tällä viikolla Sisäpiiriläisille on tullut ensimmäinen viesti budjetointiin liittyen ja tästä samasta teemasta jatketaan vielä ainakin viiden viikon ajan. 

Lisäksi haluan vinkata sinulle kirjoittamastani tehtäväkirjasta, joka auttaa sinua matkallasi kohti taloudellista hyvinvointia. Kirjasta löydät 21 tehtävää, jotka auttavat pohtimaan omaa taloustilannettasi, opettelemaan säästämistä, miettimään mistä saisit lisätuloja ja lopuksi suunnittelemaan mitä tehdä säästetyille rahoille.

Oma talous hallintaan – 21 tehtävää tukemaan taloudellista hyvinvointia

 

Tuleeko säästäminen sinulta luonnostaan vai pitääkö sen eteen tehdä töitä?

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

2 Kommentit

  1. hmm

    Vaikeinta on olla ostamatta harrastustavaraa ja kirjoja. Vuodenajan vaihtuessa herää myös aina vaate- ja ulkonäköahdistus – en usko, että ostelisin juurikaan vaatteita, jos sää olisi aina samanlainen. Haaveilen myös välillä taiteen ostamisesta (mikä olisi tietty pohjimmiltaan myös sijoitus), mutta kun en ole varma, paljonko rahaa tulen tarvitsemaan lähivuosina.

    Vastaa
  2. Säästäminen

    Kiitos hyvästä artikkelista, itse olen säästämistä aina ajatellut siten että saisin karsittua omia menojani niin että saan tietyn summan aina säästöön joka kuukausi, sitten 3 välillä 6 kuukauden välein tehdään säästetyllä summalla aina perheen kesken jotain. Nyt olen alkanut miettimään säästämistä mutta miettinyt noita säästötilejä että onko kuitenkaan tilisäästäminen hyvä vai pitäisikö ostaa enemmin osakkeita ja laittaa säästöt poikimaan lisää tuloja.

    Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This