Sijoittamisen ennakkoluulot

mennessä 12.05.2019Sijoittaminen0 Kommenttia

Suomalaiset makuuttavat säästötileillä rahoja, jotka voitaisiin sijoittaa paremmin tuottaviin osakkeisiin. Suomessa myös pelataan rahapelejä ennätysmäärä. Uhkapeleillä rikastumista pidetään hyväksyttävänä ja tavoiteltavana, kun taas sijoittamista pidetään vain rikkaiden keinotteluna. Sijoittamiseen liittyykin paljon ennakkoluuloja.

Tutkimusten mukaan 80% kansasta pelaa rahapelejä, joka tarkoittaa sitä, että joka kuukausi monella meistä jää ylimääräistä rahaa joka tuhlataan peleihin. Keskimääräisellä suomalaisella on myös noin 20 000 euroa säästötilillä (mediaani on noin 5000 euroa). Ylimääräistä rahaa siis tuntuisi olevan, mutta sitä ei osata hyödyntää oikein. Rahoja joko makuutetaan tilillä, jossa inflaatio syö rahan arvoa. Tai rahaa tuhlataan peleihin, josta voitolle jää aina pelin tarjoaja.

Sijoittaminen on viime aikoina nostanut suosiotaan huimasti, mutta vielä tuntuu olevan paljon ihmisiä jotka eivät vain usko sijoittamiseen. Haluankin tässä postauksessa esitellä ja purkaa hieman sijoittamiseen liittyviä ennakkoluuloja. Nostin aiemmin jo esille tekosyitä ja esteitä sijoittamiselle postauksessani MILLOIN KANNATTAA ALOITTAA SIJOITTAMINEN? Mutta perehdytään näihin myytteihin nyt vielä lisää.

Sijoittamiseen liittyvät uskomukset:

“sijoittaminen on vain rikkaiden puuhaa”

Tarua! Aivan köyhän ei kuitenkaan kannata aloittaa sijoittamista. Jos talous on pahasti alijäämäinen, niin veloista kannattaa huolehtia ensin ja hoitaa raha-asiat tasapainoon. Jos kuitenkin sukanvarteen jää hiemankin ylimääräistä, joka useimmilla on tilanteena (varsinkin kun miettii kuinka monella on varaa esimerkiksi pelata rahapelejä), sijoittaminen kannattaa.

SIjoittaminen ei siis todellakaan ole rikkaille, vaan jo parilla kympillä kuukaudessa voi sijoittamisen aloittaa. Sijoittaminen ei siis vaadi isoa perintöä, lottovoittoa tai rikasta puolisoa. Aivan normaalipalkkaisellakin on hyvin varaa sijoittaa. Lisää varoja sijoittamiseen saat pienentämällä menoja tai hankkimalla lisätuloja. Sijoittaminen ei kuitenkaan edellytä jatkuvaa pihistelyä, vaan moni voi varmasti omasta arjestaan löytää kohteita joissa voisi hieman säästää, kuitenkaan laskematta elintasoaan.

Erityisesti pienellä sijoituspääomalla on tärkeintä vain aloittaa mahdollisimman aikaisin ja ottaa kaikki hyöty irti korkoa korolle ilmiöstä. Tällöin kuka vain voi vaurastua ja luoda itselleen taloudellisesti turvallisemman tulevaisuuden.

“sijoittaminen on huijausta, jossa rikkaat myyntimiehet ja pankkiirit vievät rahasi”

Tarua! Jos tutustut huolellisesti sijoituskohteisiin ja niiden kuluihin, tuskin tulet huijatuksi. Älä osta mitään mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Muista, että varmaa tuottoa ei ole olemassakaan, sijoittamiseen liittyy aina riskejä.

Toki pankit ja arvopaperivälittäjät tekevät bisnestä ja ottavat osuutensa välistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he yrittäisivät huijata sinua. Aivan kaikkiin pankkien rahastoihin tai sijoituskohteisiin ei rahoja kannata laittaa, sillä kulut voivat olla kohtuuttoman suuret. Perehdy siis huolella kuluihin ja tee kaikki sijoituspäätökset itse.

Itse suosittelen blogissani ja henkilökohtaisesti läheisillenikin Nordnettiä. Tämä ei kuitenkaan tee minusta tai Nordnetistä huijareita, jotka vain haluavat rahasi. Itse asiassa Nordnetin arvo-osuustili ja superrahasto on täysin kuluton. Joten sijoittamalla rahasi sinne, et maksa siitä yhtään mitään. Oikeastaan Nordnet ei myöskään hyödy siitä rahallisesti mitään. He saavat vasta tuloja, jos sijoitat joihinkin maksullisiin kohteisiin. Eli jos sijoitat vain superrahastoon, niin oikeastaan sinä huijaat heitä 😉

Voit avata tilin Nordnettiin linkkini kautta, jolloin minä saan siitä pienen rahasumman, joka käytetään blogini kehittämiseen. Linkkini kautta liittyminen ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä, joten tällä tavalla tuet vain blogiani. Jos et kuitenkaan halua tätä tehdä, niin voit vain googlettaa Nordnetin ja siirtyä suoraan heidän sivuilleen. En siis hyödy suosittelusta niin paljon, että tekisin sitä rahan takia. Olen vain itse ollut erittäin tyytyväinen asiakas, joten olen muutenkin kehottanut läheisiäni sijoittamaan rahoja kyseisen palvelun kautta. Eli lopulta tässä voitat vain sinä itse.

“sijoittamisessa menettää kaikki rahansa”

Tarua! Väite on osittain totta, jos sijoitat kaikki rahasi johonkin suuririskiseen kohteeseen josta et ymmärrä mitään. Tällöin voit hyvinkin menettää kaikki rahasi. Älä siis ikinä sijoita kaikkia rahojasi mihinkään, vain “ylimääräiset” rahat. Älä myöskään ikinä sijoita mihinkään mitä et ymmärrä tai missä luvataan liian hyviä “varmoja” tuottoja. Sijoittamiseen liittyy aina riski!

Rahoja ei myöskään kannata laittaa kerralla vain yhteen kohteeseen, vaan hajauttamalla pienennät sijoitusten riskejä huomattavasti. Tällöin on melko epätodennäköistä että menettäisit aivan kaiken.

Historiallisesti osakkeet ovat olleet tuottavin sijoitusmuoto ja Helsingin pörssin keskimääräinen tuotto on ollut yli 7%. Sijoittamisella saat siis todennäköisesti enemmän tuottoja, kuin pitämällä rahoja pankkitilillä, jossa niiden arvo laskee varmasti tai tuhlaamalla rahat uhkapeleihin, jossa voiton todennäköisyys on huomattavan pieni. Todennäköisempää on siis rikastua sijoittamalla, kuin millään muulla tavalla. Aikaa tämä toki vie, sillä sijoittaminen on maratonlaji ei pikajuoksua.

Sijoittamista ja sen riskejä on turha pelätä. Varmemmin säästöjäsi katoaa makuuttamalla rahoja pankkitilillä.

“sijoittaminen vaatii osaamista ja ammattitaitoa”

Tarua! Kuka vain voi oppia sijoittamaan ja se ei ole vaikeaa. Onkin sanottu, että jos osaat ostaa verkkokaupasta käsilaukun, osaat myös ostaa osakkeita.

Sijoittamisessa vaikeinta on aloittaminen. Kun olet ostanut ensimmäiset osakkeet tai rahasto-osuudet alkaa tietoa ja osaamista karttua lisää. Todennäköisesti innostut asiasta niin paljon, että kahlaat läpi kaikki kirjat, lehdet, blogit, uutiset, podcastit yms.

Jos sijoittamisen termit tuntuvat vierailta, suosittelen perehtymään laatimaani sanastoon aloittelijoille. Olen myös koonnut simppelit ohjeet, miten aloittaa osakesijoittaminen. Muista että sijottaminen on jatkuvaa oppimista, niin kuin elämä muutenkin.

Ammattilainen ei siis tarvitse tai edes kannata olla. Pörssiammattilaiset häviävät vuodesta toiseen keskimääräisille osakemarkkinoiden tuotoille ja esimerkiksi tikkaa heittävä apinakin osaa sijoittaa ja ennustaa näitä paremmin. Joten kyllä sinäkin osaat sijoittaa! Tavoitteeksi ei kannata aluksi ottaa osakepoimintaa ja indeksin voittamista, vaan aloita jostain matalakuluisesta indeksirahastosta, esimerkiksi juuri kuluttomasta Nordnetin superrahastosta.

“sijoittaminen on liian jännittävää”

Tarua! Sijoittaminen ei oikeasti ole sellaista jännittävää pörssissä huutamista ja hikoilua kuin elokuvissa näytetään. Itse osakkeiden osto ei ole sen jännittävämpää kuin verkkokaupassa shoppailu.

Jos taas sijoittamisen riskit tuntuvat liian pelottavilta ja verenpainetta nostattavilta, niin muista hajautus. Kun hajautat sijoituksesi, niin riskit pienenevät. Matalariskisissä kohteissa tuotto-odotukset jäävät usein pienemmiksi, mutta myös heilunta on vähäisempää, joten tuskin menetät yöuniasi.

Sijoituksia ei myöskään tarvitse seurata päivittäin tai edes viikottain. Riittää että katsot salkkuasi vaikka kerran kuussa (tai vieläkin harvemmin), samalla kun teet lisäostoja. Toisaalta voit myös automatisoida kuukausijoittamisen, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tai tehdä mitään sijoittamisen eteen.

“sijoittaminen on tylsää”

Tarua! Jos taas sijoittaminen alkoi kuulostaa varsin tylsältä verrattuna esimerkiksi uhkapeleihin, niin muista että voit tehdä sijoittamisesta juuri niin jännittävää kuin haluat.

Voit sijoittaa suuren riskin kohteisiin tai tehdä esimerkiksi päiväkauppaa. Suosittelen kuitenkin pitämään suurimman osan rahoista hyvin hajautettuna hieman varmemmissa kohteissa, ja vain pienillä summilla harrastaa tällaista sijoittamisen uhkapelaamista.

Itselläninkin on erillinen salkku, jonka kautta olen ostanut kryptovaluuttoja (lue tästä kokemukseni). Itse en pelaa rahapelejä tai lottoa, joten tämä on ollut minulle vastaava jännittävä uhkapeli.

Jos et silti halua luopua uhkapeleistä, niin mitä jos pistäisit tämän hetken uhkapeli-budjetistasi puolet sijoituksiin ja toisella puoliskolla voit silti jatkaa pelaamista. Näin saat pidettyä pelien tuoman viihteen ja jännityksen, mutta saisit silti osan rahoista tuottamaan.

Mitä muita virheellisiä uskomuksia sinä olet kuullut sijoittamisesta?

*postaus sisältää affiliate-linkkejä

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This