Suoratoistopalveluiden kustannukset

mennessä 11.11.2018Muut talousaiheet, Säästäminen3 Kommentit

HUOM! Alkuun haluan muistuttaa, että vielä tämä ilta aikaa osallistua arvontaan!

Facebookin Vauras Nainen ryhmässä keskusteltiin tällä viikolla suoratoistopalveluista. Keskustelun perusteella todella monella on vähintään yksi maksullinen suoratoistopalvelu. Moni ei tule ajatelleeksi, että maksut ovat suuria, mutta vuositasolla näistä kertyy melko isoja summia. Tästä inspiroituneena, halusin nyt tässä postauksessa perehtyä hieman tarkemmin suoratoistopalveluihin ja erityisesti niiden kuluihin.

Mitä suoratoistopalvelut ovat?

Suoratoistopalvelu on kuukausimaksullinen sisältökokonaisuus, jossa maksetaan rajattomasta sisältöjen käytöstä kiinteää hintaa. Suoratoistopalveluita voidaan kutsua myös nimellä tilausohjelmapalvelu, tilausvideopalvelu, striimauspalvelu, ohjelmakirjasto tai viihdekirjasto. Maksullisten suoratoistopalveluiden lisäksi tarjolla on myös ilmaisia ohjelmakirjastoja. Suoratoistopalveluiden lisäksi markkinoilla on lukuisia maksukanavia.

Esimerkkejä yleisistä suoratoistopalveluista:

Sarja-/elokuvapalvelut

  • Netflix
  • Viaplay
  • C-more
  • HBO
  • Amazon Prime
  • Ruutu+
  • Elisa Viihde
  • Yle Areena

Musiikkipalvelut

  • Spotify Premium
  • Aplle Music
  • Google Play musiikki
  • Tidal
  • Deezer
  • Groove Music

Tarkempaa vertailua palveluista ja niiden hinnoista löydät näistä artikkeleista:

Talouteni.fi : Vertailu – Suoratoistopalvelut Suomessa

Kotimikro : Mikä on sinun suoratoistopalvelusi?

Kotimikro : Mitä maksaa Apple Musicin, Google Play Musiikin, Spotifyn ja Tidalin kuuntelu?

Yle Kuningaskuluttaja : Testissä musiikin suoratoistopalvelut: Spotify jäi kakkoseksi Deezerille

Mitä suoratoistopalvelut maksavat?

Useimmat palvelut maksavat esimerkiksi 9,95 euroa kuukaudessa. Jos omistat kaksikin palvelua (yhden sarja- ja yhden musiikki-palvelun), niin vuodessa nämä maksavat jo melkein 240 euroa.

Monilla on käytössään jopa 2-4 sarja- ja elokuvapalvelua, joista kertyy ihan hirveästi maksettavaa vuositasolla. Harvoin näistä kaikista ehtii oikeasti edes hyödyntämään kaikkea sisältöä.

Ennen tuli ostettua dvd (tai vhs) elokuvia ja cd-levyä, joihin upposi jopa enemmän rahaa kuin näihin suoratoistopalveluihin. Tämän takia monet pitävätkin palveluita melko edullisina. Ja sitähän ne tavallaan ovatkin. Jos katsot useamman elokuvan kuukaudessa, ei yhden katselun hinta ole kovin korkea. Varsinkaan verrattuna elokuvissa käyntiin.

Ilmaiset suoratoistopalvelut

Maksullisten suoratoistopalveluiden lisäksi markkinoilla on esimerkiksi seuraavat ilmaiset palvelut:

  • Yle Areena
  • MTV Katsomo
  • Ruutu
  • Spotify (free)

Lisäksi lähes jokaiseen maksulliseen suoratoistopalveluun saa ilmaisen kokeilukuukauden. Nämä todellakin kannattaa siis hyödyntää!

Itse olen kokeillut monia sarja- ja elokuvapalveluita ilmaisen kuukauden verran. Kuukaudessa ehtii katsomaan aika monta elokuvaa tai vaikka kokonaisen sarjankin. Kun olet lempparit katsonut yhdestä palvelusta, on aika siirtyä seuraavaan.

Jos mainokset eivät häiritse sinua eikä tarvitse valita juuri tiettyä biisiä, niin Spotifyn ilmaisversiokin on oikein toimiva.

Vinkki! Monen palvelun rekisteröityminen tapahtuu sähköpostiosoitteella ja pankkikortilla. Voit siis luoda aina uuden ilmaisen käyttäjätilin kuukaudeksi palveluun, kunhan vain käytät eri sähköpostia ja maksukorttia. Muista vain aina irtisanoa tilaus ilmaisen kuukauden jälkeen.

Miten säästää suoratoistopalveluissa?

Tavallaan nämä suoratoistopalvelut ovat todella hyvä keksintö. Ei tarvitse enää ostaa kaikkia cd- ja dvd-levyjä, jolloin säästää rahaa ja kaapit eivät ole täynnä levyjä. On hyvä, että kaikkea ei tarvitse omistaa itse, vaan palveluita voi vapaasti käyttää kuukausimaksulla. Paljon katselevalle ja kuuntelevalle suoratoistopalvelut siis tulevat edullisiksi.

Mutta toisaalta palvelut ovat liiankin helppoja ja maksut raksuttavat automaattisesti, jolloin ei tule välttämättä ajatelleeksi kustannuksia. Koska palveluita on nykyisin niin paljon, niin voi hyvinkin olla mahdollista että käytössäsi on monta päällekkäistä palvelua ilman että tulet edes ajatelleeksi asiaa. Voi olla, että maksat palveluista vain tottumuksesta.

Kannattaa laskea palveluiden kulut vuositasolla ja miettiä voisiko sillä rahalla (ja AJALLA) tehdä jotain muuta. Onko järkevää maksaa palveluista useita satasia vuodessa ja samalla käyttää aikaasi satoja tunteja TV:n katseluun.

Tarkastele myös esimerkiksi katsomiesi elokuvien määrä kuukaudessa ja laske kuinka paljon yhdelle katselulle tulee hintaa. Jos elokuvia tai sarjoja ei tule montaa katsottua kuukaudessa, voi olla että yhden katselun hinnaksi tuleekin melko iso summa. Muista, että turhasta ei kannata maksaa.

Irtisano palvelu, jos vähänkin mietit, että onko se tarpeellinen. Irtisanomisen jälkeen tiedät todella, että kaipaatko tai tarvitsetko palvelua, vai ovatko ne käytössä vain tottumuksesta. Irtisano palvelu aluksi ainakin hetkeksi. Aina voit liittyä uudelleen jos huomaat kaipaavasi palvelua. Mutta olet ainakin säästänyt muutaman kuukauden maksut ja samalla kyseenalaistanut palvelun tarpeellisuuden. Voit miettiä voisiko palvelusta säästyneet rahat käyttää johonkin muuhun hyödyllisempään.

Palvelun irtisanomisen jälkeen voit myös kokeilla muiden palveluiden ilmaisia kuukausia. Jos käytät samaa palvelua vuodesta toiseen, niin siellä ei välttämättä ole enää uutta mielenkiintoista tai rahanarvoista katsottavaa. Uuden palvelun ilmaisen kuukauden aikana ehdit katsomaan parhaimmat elokuvat tai yhden sarjan, jonka jälkeen voit irtisanoa senkin palvelun.

Itse ainakin otan jonkun maksullisen palvelun vain pariksi kuukaudeksi kerrallaan esimerkiksi joulun ajaksi. Tällöin katson urakalla elokuvia ja sarjoja. Sitten palvelun voi taas irtisanoa, jotta ei tule koko ajan katseltua telkkaria tai maksettua turhasta.

Suoratoistopalveluiden joukosta löydät myös paljon hyviä täysin ilmaisia palveluja. Listasin ilmaiset palvelut tuossa ylempänä ja näihin todellakin kannattaa tutustua. Ilmaisistakin palveluista löydät mielenkiintoista ja erilaista katsottavaa.

Musiikki-suoratoistopalveluista esimerkiksi Spotifyn ilmaisversio on ihan toimiva. Jos sinua ei mainokset haittaa ja kuuntelet vain valmiita soittolistoja ja niitäkin vain silloin tällöin, niin ilmaisversio riittää hyvin.

Vaikka tulisit harkinnan jälkeen siihen lopputulokseen, että todella tarvitset palveluita, niin muista silti karsia turhat. Usein yksi tai maksimissaan kaksi suoratoistopalvelua riittävät oikein hyvin. Valitse vain ne joita todella katsot ja jotka tarjoavat rahanarvoista sisältöä, jota et ilmaiseksi saa.

Muista myös hyödyntää kimppatilit perheen ja ystävien kanssa. Usein näissä kuitenkin ehtona on, että kaikkien käyttäjien pitää kuulua samaan talouteen. En siis voi virallisesti suositella palveluiden ja kustannusten jakamista eri osoitteissa asuvien ihmisten kanssa, mutta silti monet tätä tekevät.

Suoratoistopalveluissa säästämisen lisäksi, lue myös muut säästövinkkini: EI NE SUURET TULOT, VAAN PIENET MENOT – 10 VINKKIÄ RAHAN SÄÄSTÄMISEEN

Montako suoratoistopalvelua (tai maksukanavaa) sinulla on ja mikä on mielestäsi kohtuullinen summa maksaa näistä?

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

3 Kommentit

  1. Jyri

    Google Musiikki, 9,99 € kk. Maksan vain siitä. koska kuuntelen paljon musiikkia.

    Oli joskus Netflix, mutta lakkasin maksamasta, kun tajusin miten vähän katsoinkaan sitä katsomalla katseluhistoriaa. Nyt katson elokuvia ilmaisesta Yle Areenasta tai vuokraan joskus Google Elokuvista 2,99 euron kappalehintaan. Tulee paljon halvemmaksi kuin Netflixit yms.

    Vastaa
    • Heidi

      Kiitos kommentistasi Jyri! Juuri noin pitäisikin toimia, maksaa vain siitä mitä oikeasti käyttää. Ja välillä nuo kappaleveloitteiset palvelut tosiaan tulee halvemmaksi, jos katseluita ei ole paljon.

      Vastaa
  2. Jari

    Suoratoistopalvelut eroa profiileiltaan aika paljon, eli kannattaa miettiä, onko tärkein sisältö urheilu, sarjat, elokuvat, tosi-tv vai joku muu. Itsellä käytössä usein 1-2 maksullista kerrallaan, ja sitten vaihtelen sen mukaan, missä milloinkin sattuu olemaan mielenkiintoista sisältöä. Urheilun ystävät joutuu – harmillista kyllä – usein maksamaan aika paljon, koska lähetysoikeudet maksaa todella paljon. Tähän verrattuna esim. HBO:n kymppi kuussa on aika edullinen. Täällä on myös tuoreempi artikkeli suoratoistopalveluista: https://www.lainakamu.fi/talousblogi/parhaat-suoratoistopalvelut-vertailussa/.

    Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This