Taloudellinen puskuri
Miten taloutesi kestää jos työpaikka lähtee alta, sairastut vakavasti tai pesukone ja auto hajoavat? Onko sinulla säästössä rahaa, jolla selviät pahimman ylitse? Eli toisin sanoen onko sinulla taloudellinen puskuri kunnossa?
Mikä on taloudellinen puskuri?
Taloudellisella puskurilla tarkoitetaan hätävarakassaa eli säästöjä, joilla pärjäät tiukan paikan tullen. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi tulojen notkahdus irtisanomisen tai lomauttamisen seurauksena. Tiettyyn tulotasoon tottuneena voi olla vaikea heti pienentää menoja riittävästi, joten säästöt auttavat tässä. Myös auton tai kodinkoneen yllättävä hajoaminen edellyttää säästöjä, jotta hankintoja ei tarvitse tehdä lainarahalla. Auton korjaus tai vaikkapa uuden pesukoneen ostaminen voi olla iso menoerä.
Taloudellinen puskuri ei siis ole sijoitus vaan enemminkin kuin vakuutus. Se on olemassa pahan päivän varalle, mutta parastahan on jos siihen ei tarvitse ikinä turvautua. Puskuri tuo mielenrauhaa ja vähentää stressiä. Jos jotain yllättävää tapahtuu, pärjäät pahimman yli ilman että tarvitsee myydä sijoituksia tai turvautua pikavippeihin.
Miten kerryttää puskuria?
Puskuri pitäisi laittaa kuntoon, ennen kuin aloittaa sijoittamisen. Aloita tekemällä tavoite, kuinka paljon säästössä pitäisi olla rahaa. Jos vain tulot antavat myöden, ei kannata elää ihan kädestä suuhun, vaan laittaa joka kuukausi edes pieni summa säästöön. Pienilläkin säästöillä voit saada kerrytettyä hyvän puskurin.
LUE MYÖS:
EI NE SUURET TULOT, VAAN PIENET MENOT – 10 VINKKIÄ RAHAN SÄÄSTÄMISEEN
MITEN MINÄ SÄÄSTÄN – PARHAIMMAT SÄÄSTÖVINKKINI
Kuinka paljon puskurissa pitäisi olla rahaa?
Puskurissa olevien varojen määrä on itsestä kiinni. Kannattaa miettiä mikä itselle aiheuttaisi taloudellisia ongelmia ja mikä on oma riskinsietokyky. Myös mitä enemmän sinulla on vastuita, kuten lainaa tai lapsia elätettävänä, sitä enemmän pitäisi puskuria olla.
Usein suositellaan esimerkiksi 2-6 kuukauden menoja vastaavaa summaa.
Meillä, kahden aikuisen ja yhden lapsen perheessä, on noin 3000-4000 euroa tavallisella tilillä, sekä pari sataa euroa käteisenä. Loput säästöön jäävät rahat aina sijoitamme.
Mihin säästää rahat?
Puskurille on olemassa useampi säilytysvaihtoehto: käteinen, pankkitili, arvometallit, säästö- tai korkotili. Rahastoja tai osakkeita ei suositella. Säästöt kannattaa pitää riskittömässä paikassa, josta ne on melko nopea ottaa käyttöön.
Yleisesti tavallinen pankkitili on varmaan helpoin vaihtoehto. Useimmat suomalaiset pitävät jo valmiiksi melko suuriakin summia pankkitilillä, joten puskuri voi olla jo kunnossa sitä suuremmin ajattelematta.
Jos taas olet kova tuhlailemaan kaikki rahat mitä tienaat, niin tavallisella tilillä voi olla vaara puskurin käyttämiseen. Tällöin rahat kannattaa tallettaa pankin säästö- tai korkotilille, sillä niissä saattaa olla nostorajoitteita. Rahat pysyvät paremmassa turvassa kun et voi jatkuvasti nostaa niitä tililtä.
Osan puskurista voi myös halutessaan sijoittaa fyysisiin arvometalleihin, esimerkiksi kultaan tai hopeaan. Näitä ei kuitenkaan voi ihan niin äkkiä muuttaa takaisin rahaksi, joten kaikkea rahaa ei kannata niihin sitoa.
Myös luottokortti voi olla hyvä vaihtoehto yllättävissä tilanteissa. Monilla luotontarjoajalla luotto on ilmaista, jos sen maksaa heti seuraavassa kuussa pois. Yllättävään hankintaan voikin käyttää luottokorttia, jos rahat eivät aivan tällä hetkellä riitä mutta tietää että saa sen heti ensi kuussa maksettua pois.
Lisäksi käteistä olisi aina hyvä olla edes jonkin verran jemmassa. Jos esimerkiksi pankkien verkot kaatuvat tai pankkikortit eivät toimi.
Toki osan puskurirahoista voi sijoittaa, mutta sijoitukset pitää olla helposti muutettavissa rahaksi. Lisäksi jos kurssit romahtavat ei ole kiva joutua myymään sijoituksia tappiolla, minkä vuoksi tämä ei kannata olla ainoa säästöpaikka.
Muista että liikaa rahaa ei tietenkään kannata makuuttaa pankkitilillä. Kun puskuri on koossa, kannattaa loput säästöön jäävät rahat sijoittaa.
LUE MYÖS:
SÄÄSTÄMISEN JA SIJOITTAMISEN ERO
MILLOIN KANNATTAA ALOITTAA SIJOITTAMINEN?
Milloin turvautua säästöihin?
Puskuriin tulisi turvautua vain hätätilanteessa. Sellainen ei esimerkiksi ole lomakuume tai sisustusvimma. Kannattaa ennalta määritellä tarve, jolloin kosket rahoihin.
Taloudellinen puskuri tulee tarpeeseen kun tulosi tippuvat yhtäkkiä tai tulee jokin pakollinen hankinta. Lomautus tai irtisanominen aiheuttaa jo itsessään stressiä, joten sen lisäksi ei ole kiva joutua heti murehtimaan rahasta. Säästöjen avulla selviät pahimman yli ja saat enemmän aikaa totutella muuttuneeseen tilanteeseen tai odotella tukia kelasta.
Hei Heidi. Tosi hyvää, että olet päättänyt kirjoittaa vinkkeja säästämisestä. En ole ehtinyt selätä koko nettisivustoa, mutta kiinnostaisi lukea siitä, milloin kannattaa olla vakuutus ja milloin ei. Kuten tiedämme, vakuutuksia tyrkytetään meille kaikille itsestäänselvyytenä, mutta onko se oikeasti tarpeen? Mitä kokemusta sinulla on?
Kiitos kommentistasi! 🙂 Mielenkiintoinen aihe tuo vakuutukset. Voisin yrittää jossain vaiheessa kirjoitella aiheesta ja ajatuksistani postausta.