Taloueselämä-lehden kolumni: Miksi muutos vaatii kriisin?

mennessä 21.08.2022Muut0 Kommenttia

Uusi kolumnini julkaistiin tällä viikolla Talouselämä lehdessä ja nettisivulla. Lue tästä:

Haluatko säästää rahaa ja luontoa? Tee tämä yksi muutos arkeesi

Tekstejäni julkaistaan reilu kuukauden välein. Kolumneissa käsittelen sijoittamisen ja oman talouden hallinnan aiheita omista näkökulmistani. Tiivistelmä kolumnista julkaistaan itse lehdessä ja varsinainen pitkä teksti sitten Talouselämän nettisivuilla.

Lue myös aiemmat kolumnini:

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: RIITTÄÄKÖ OMA TYÖELÄKE?

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: ET TARVITSE RIKASTA PRINSSIÄ – KAIKILLA ON MAHDOLLISUUS VAURASTUA

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: NUMEROTAITOJA TARVITAAN NYT

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: SIJOITTAJAN EI TARVITSE OLLA SEPPÄ SYNTYESSÄÄN

 

 

Tarvitaanko sota ja pandemia, jotta osaamme vähentää kuluttamista?

Olemme tottuneet kuluttamaan ja elämään yltäkylläistä elämää. Koronapandemia ja Ukrainan sodan myötä syntynyt energiakriisi ovat kuitenkin pakottaneet meidät totuttelemaan uuteen arkeen ja muuttamaan kulutuskäyttäytymistämme.

Kolumissa pohdin, mistä nämä muutokset pohjimmiltaan johtuvat ja ovatko ne pysyviä. Olemmeko loppujen lopuksi oppineet kriiseistä mitään vai jatkammeko vain turhaa tuhlailua niiden jälkeen.

Energian ja luonnonvarojen kulutuksen vähentäminen on välttämätöntä. Tarvitsemmekin niin poliittisia päätöksiä ja taloudellisia kannustimia ilmastokriisin ratkaisemiseksi kuin myös yksilötasolla tapahtuvia muutoksia. 

Koronapandemian ja Ukrainan sodan myötä olemme nähneet, että tarvittavat toimenpiteet saadaan tehtyä hyvinkin tehokkaasti. Olisiko siis vihdoin aika käyttää tätä tehokkuutta hyväksi myös ilmastokriisin torjumisessa? Meidän tulisi oppia näiden muiden kriisien nopeasta ja yksimielisestä päätöksenteosta.

Yhteiskunnan rakenteellisten muutosten lisäksi tulisi muistaa myös yksilön vastuu. Jokaisen meistä tulisi ajatella, miten me omilla toimillamme vaikutamme ympäristöön.

Kulutuksen vähentämistä voikin siis perustella ainakin henkilökohtaisen talouden sekä ympäristön näkökulmasta. Vähentämällä turhia ostoksia säästät rahaa ja teet samalla ekoteon.

Mietin myös, että olemmeko todella niin itsekkäitä, että tarvitsemme jonkun isomman kriisin tai taloudellisen kannustimen turhan kulutuksen vähentämiseksi. Emmekö näe meitä uhkaavaa ilmastokriisiä vai emmekö vain välitä? Kuluttaminen taitaa olla meille vain liian helppoa ja omien tapojen muuttaminen on vaikeaa.

Mikä on seuraava kriisi, joka herättää meidät kulutuksen vähentämiseen?

 

Käy lukemassa kolumnini Talouselämän nettisivuilla.

Kommentoi alle ajatuksesi aiheesta!

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This