Talouselämä-lehden kolumni: Rahataidot hukassa

mennessä 2.10.2022Muut talousaiheet0 Kommenttia

Uusi kolumnini julkaistiin tällä viikolla Talouselämä lehdessä ja nettisivulla. Lue tästä:

Tämä synkkä ongelma piinaa satojatuhansia suomalaisia – Neljällä keinolla selätät sen

 

Tekstejäni julkaistaan reilu kuukauden välein. Kolumneissa käsittelen sijoittamisen ja oman talouden hallinnan aiheita omista näkökulmistani. Tiivistelmä kolumnista julkaistaan itse lehdessä ja varsinainen pitkä teksti sitten Talouselämän nettisivuilla.

Lue myös aiemmat kolumnini:

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: RIITTÄÄKÖ OMA TYÖELÄKE?

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: ET TARVITSE RIKASTA PRINSSIÄ – KAIKILLA ON MAHDOLLISUUS VAURASTUA

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: NUMEROTAITOJA TARVITAAN NYT

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: SIJOITTAJAN EI TARVITSE OLLA SEPPÄ SYNTYESSÄÄN

TALOUESELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: MIKSI MUUTOS VAATII KRIISIN?

 

Suomalaisilla rahataidot hukassa

Olen huolestuneena seurannut meneillään olevaa talouskeskustelua. Kaiken hinta tuntuu nousevan; sähkö, bensa, elintarvikkeet jne. Ihmisillä on vaikeuksia selvitä arjen menoista. Useimpia huolestuttaa hintojen nousu ja omien rahojen riittävyys. Joitain ihmisiä saatta jopa suututtaa elämän kallistuminen.

On totta, että tämä tilanne on ikävä ja pääsi yllättämään ihmiset. Samalla en kuitenkaan voi olla miettimättä, että mikä osuus on yksilöiden taloustaidoilla. Aina ei voida myöskään syyttää ympäristöä ja itsestä ulkopuolisia tekijöitä. 

Kolumnissa pohdinkin suomalaisten rahataitojen tilannetta. Välillä tuntuu, että oma taloudenhallinta on kateissa tulotasosta riippumatta. Puuttuu kyky säästää, ennakoida ja varautua yllättäviin menoihin. Kaikki raha mikä tulee myöskin menee. Nyt pakollisten kulujen noustessa, ollaankin sitten ihan pulassa.

Elämässä ei tietenkään voi ikinä kaikkea ennustaa. Mutta hintojen nousuihin ja taloudellisesti epävarmoihin aikoihin voi silti varautua. Rahaa kannattaa aina laittaa säästöön ja huolehtia siitä, että oma taloudellinen puskuri on kunnossa. Näin selviää yllättävistä menoista eikä koko talous kaadu.

Lisäksi monelta puuttuu taito asettaa menoja tärkeysjärjestykseen. Huvituksiin ja muihin vapaaehtoisiin menoihin löytyy kyllä rahaa, mutta sähkölaskun maksaminen tuottaa ongelmia.

Tätä karua faktaa kertovat myös useat kolumnissa esitetyt tutkimukset ja kyselyt suomalaisten taloustilanteesta; sadoilla tuhansilla on maksuhäiriömerkintä ja tätäkin useammalla ei ole ollenkaan rahaa säästössä.

Syitä yli varojen elämiselle voi olla esimerkiksi luotonoton helppous, harkitsematon kulutus, esitetään varakkaampaa kuin on tai ei ole varauduttu yllättäviin menoihin. Lisäksi erilaiset mielenterveyden häiriöt, peliriippuvuus tai päihteet voivat aiheuttaa monia ongelmia talouden hallintaan.

On kuitenkin lohdullista tietää, että paremmaksi rahankäyttäjäksi voi oppia. Hyvä taloudenpito on loppujen lopuksi aika yksinkertaista. Kolumnissa kerron tarkemmin, mitä hyvä taloudenhallinta edellyttää.

Kaikilla kuitenkaan nämä keinot eivät tule niin luonnostaan ja tästä syystä taloustaitoja pitäisi opettaa entistä enemmän jo peruskoulusta lähtien. Mutta tukea ja apua tarvitaan myös aikuisiällä.

Apua saa myös mm. Oikeusaputoimistoilta, Takuusäätiöltä sekä seurakuntien tai järjestöjen palveluiden kautta. Valitettavasti nämä ovat valitettavasti kovin ruuhkautuneita ja apua voi olla välillä vaikea saada. Lisäksi ne on usein tarkoitettu ihmisille, joilla raha-asiat on jo kunnolla solmussa. Resurssit ovat heikot ja aika ei riitä kaikkien auttamiseksi.

Nykyään onkin valtavasti yleistyneet erilaiset talousvalmennukset ja kurssit. Yksityiset toimijat tarjoavat palveluita, joissa voi oppia hahmottamaan omaa talouttaan ja käyttämään rahaa järkevämmin. 

Palveluille selvästi on kysyntää, sillä kuten todettua monella suomalaisella on rahataidot hukassa. Omaa rahasuhdetta ja toimivia tapoja arjen talouden hallintaan olisikin hyvä alkaa miettimään jo ennen kuin on pahoissa talousvaikeuksissa. Onneksi paremmaksi rahankäyttäjäksi voi oppia.

Käy lukemassa kolumnini Talouselämän nettisivuilla.

Kommentoi alle ajatuksesi aiheesta!

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This