Tulojen ja menojen seuranta

mennessä 28.08.2020Muut talousaiheet0 Kommenttia

Tulojen ja menojen seuranta on erittäin tärkeää, jotta oman talouden saa tasapainoon. Omaan kulutukseen on vaikea tehdä muutoksia jos ei tiedä mihin rahaa menee tai mistä sitä tulee.

 

 

Miten seurata tuloja ja menoja?

Menot kannattaa kirjata ylös ja jakaa ne kategorioihin, esimerkiksi asuminen, ruoka, vaatteet jne. Tämän voi tehdä ihan paperille tai käyttää erilaisia sovelluksia (näistä minulla ei ole kokemusta) tai käyttää Exceliä. Itse pidän muutenkin Excelin pyörittämisestä, joten se on minulle luontevin tapa seurata menoja ja tuloja.

Meillä on avioliitossamme täysin yhteiset rahat, joten pidämmekin Exceliä yhdessä menoista ja tuloistamme. Olen tehnyt Excelin, jossa menot voi jakaa 26 eri kategoriaan (lisäsin mukaan kategorioita, johon meillä ei kulu rahaa, mutta josta voisi olla hyötyä sinulle). Tulo-puolella on seitsemän eri kategoriaa, johon tulot voi jaotella. Lisäksi tulot-taulukossa on erilliset rivit kahdelle henkilölle, jos sinäkin haluat seurata kahden henkilön taloutta. 

Exceliin on joka kuukaudelle oma taulukko ja siinä omat rivit jokaiselle päivälle. Näin saat helposti ja selkeästi merkittyä kunkin päivän kulutuksen omaan kohtaan. Ja samalla näet kätevästi mitkä päivät olet jo merkannut. Me täytämme Exceliä 2 tai 4 viikon välein, mutta voit aivan hyvin täyttää sitä vaikka viikoittain tai päivittäin.

Excel laskee automaattisesti kuhunkin menokategoriaan kuuluvat summat yhteen ja näet helposti kuinka paljon kuukaudessa sinulla kuluu rahaa mihinkin. Yhteenvedosta näet myös koko vuoden kulutuksen ja keskimääräisen kuukausikulutuksen. Sekä samat tiedot tuloille. 

Tekemäni Excel laskee tulojen ja menojen erotuksen, sekä tämän perusteella säästöasteesi. Säästöaste kertoo, kuinka suuri osuus tuloistasi sinulla jää säästöön (tai menee yli, jolloin joudut turvautumaan säästöihin tai velkaan, yritä siis pitää säästöaste positiivisena).

Ja mikä parasta voit tarkastella kaikkia näitä tietoja selkeiden graafien avulla. Itse ainakin rakasta kaikkia piirakka- ja palkkikuvioita, joista näen helposti yhdellä vilkaisulla pääpiirteet datasta. Taulukosta voin sitten tarkastella vielä lisää tarkempia arvoja.

Excel-pohjassa on myös budjetointi-välilehti, jossa voit suunnitella talouttasi ja asettaa itsellesi tavoitteita. Laadi itsellesi budjetti, joka jää sopivasti plussan puolelle ja jonka uskot olevan mahdollista saavuttaa. Kirjaa joka kuukausi rahaliikenteesi ylös ja yritä pysyä budjetissa. Ennalta asetetut tavoitteet motivoivat sinua kohti parempaa taloudellista tilannetta.

Postauksen lopusta voit ladata itsellesikin tekemäni Excel-pohjan tulojen ja menojen seurantaan, täysin ilmaiseksi!

 

Miksi tuloja ja menoja pitää seurata?

Toki tällaiselle Excel-nörtille ihan pelkkä taulukkojen tarkasteleminen ja lukujen kirjaaminen ylös on miellyttävää puuhaa, mutta ei tuloja ja menoja vain huvin vuoksi naputella Exceliin. Nimittäin saatua dataa pitää osata myös hyödyntää!

Tuloja ja menoja on tärkeä seurata siksi, että tiedät mistä taloutesi koostuu, pitääkö siihen tehdä muutoksia ja mihin asioihin voit kohdentaa muutokset.

Seuraamalla rahankäyttöäsi, voit laskea kuinka paljon sinulla jää kuukausittain säästöön vai joudutko turvautumaan velkaan. Oma talous olisi tärkeää saada plussalle ja mielellään vielä niin paljon, että rahaa jää säästettäväksi ja sijoitettavaksi. 

Jos rahat ei tunnu riittävän, ensimmäiseksi täytyy selvittää mistä se johtuu. Onko kulutusta liikaa? Vai tuloja liian vähän?

Aluksi varmaan helpointa on miettiä meno-puolta. Kun näet mihin kategorioihin sinulla kuluu eniten rahaa, aloita miettimällä voisiko jotain niistä pienentää. Halvempi asunto, autosta luopuminen, edullisempia ruokia, shoppailun vähentäminen? Tai onko joku kategoria aivan turha, jonka voisit halutessasi saada aivan nolliin, esimerkiksi tupakointi, uhkapelit? 

LUE MYÖS: SÄÄSTÄMINEN

Seuraavaksi on hyvä tarkastella tulo-puolta. Vaikka menot olisivat pienet eikä rahat silti tunnu riittävän, kannattaa miettiä miten tuloja saisi kasvatettua.

LUE MYÖS: TIENAAMINEN

Konkreettiset luvut kertovat sinulle taloutesi todellisen tilan arvailujen sijaan. Näiden avulla voit päättää mihin haluat tehdä muutoksia, jotta saavutat haluamasi taloudellisen hyvinvoinnin. 

Toki voit huomata, että sinulla jääkin jo ihan mukavasti rahaa säästöön. Tässä tapauksessa, muutoksia ei välttämättä tarvitse tehdä. Voit onnitella itseäsi hienosti hoidetuista raha-asioista! Exceliä on silti hyvä seurata, sillä se motivoi sinua jatkamaan samalla tiellä.

Katso myös tekemäni video aiheesta!

 

Mitä välinettä sinä käytät oman taloutesi seuraamiseen?

 

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This