Aika on rahaa ja raha on aikaa
Jos sinulta kysyttäisiin, että kumpi on tärkeämpää aika vai raha, mitä vastaisit? Kuvittele, että saisit valita otatko lyhyemmät työpäivät vai lisää palkkaa. Kumpi olisi valintasi?
Monelle vastaus riippuisi varmaan rahan suurudesta. Harva meistä on valmis tinkimään vapaa-ajastaan muutaman euron tai kympin takia. Mutta jos rahasummaa kasvatetaan satoihin tai tuhansiin euroihin, voi vapaa-ajan vähentäminen tuntuakin houkuttelevammalta.
Onnellisella ihmisellä on aikaa
Valintasi ajan ja rahan välillä riippuu siitä kuinka onnellinen olet. Tutkimusten mukaan onnellisilla ihmisillä on taipumus valita aika ennemmin kuin raha.
Tässä siis vanha sanonta, raha ei tuo onnea, pitää hyvin paikkansa. Rahalla voi ostaa kaikkea, mutta usein se tarjoaa vain lyhytkestoista mielihyvää. Onnea on vaikea ostaa.
Itse kuitenkin koen, että tiettyyn pisteeseen asti raha voi tehdä onnellisemmaksi. Enkä tarkoita nyt sitä, että mitä enemmän saat rahaa, sitä enemmän ostat hienoja tavaroita ja tulet niistä onnelliseksi. Tähän en usko tippaakaan.
Sillä on merkitystä mitä rahalla ostat. Tuntien määrä vuorokaudessa on vakio, joten lisää aikaa on sinällään mahdoton ostaa. Mutta jos olet tarpeeksi varakas, voi valita mitä teet ajallasi. Sinun ei ole pakko käydä töissä rahan takia, mutta toki voit käydä jos pidät työstäsi ja se tekee sinut onnelliseksi. Toisaalta voit käyttää aikasi maalaten, kirjoittaen, kalastaen, urheillen tai läheistesi seurassa, mikä vain tekee sinut onnelliseksi.
Tällä tavoin saat tavallaan lisää aikaa ja vapautta. Tätä kutsutaan yleisesti downsiftaukseksi tai taloudelliseksi riippumattomuudeksi. Jos asia kiinnostaa, kannattaa lukea todella kattava postaus taloudellisesta riippumattomuudesta Omavaraisuushaaste-blogista. Tämän paremmin, en olisi itse pystynyt asiasta kirjoittamaan.
Rahalla voit siis ostaa vapauttaa, joka mahdollistaa onnellisemman elämän.
Ajallakin on hinta
Kukapa ei olisi joskus toivonut, että vuorokaudessa olisi edes yksi tunti enemmän. Vaikka aikaa halutaan lisää, harva silti oikeasti arvostaa aikaansa tarpeeksi.
Jokaisen meidän ajalla on joku kustannus. Se on esimerkiksi tuntipalkkasi tai muu summa, jota vastaan olet valmis luopumaan ajastasi. Oletko ikinä laskenut, mikä on sinun työaikasi tai vapaa-aikasi arvo?
Esimerkiksi tarjousten perässä matkustaminen tai jonottaminen ei olekaan aina niin järkevää. Oletko miettinyt, että kuinka paljon kulutat kallisarvoista aikaasi, muutaman euron tarjoustuotteen takia. Tai pahimmillaan pidät vapaapäivän ja käytät koko päiväsi jonottaessa jonkin liikkeen avajaisiin. Välillä kannattaa pysähtyä miettimään, että kuinka paljon ajallasi on arvoa ja onko tuotteen alennus oikeasti niin hyvä, että säästöä muodostuu.
Kannattaa siis opetella laskemaan kustannuksia rahan lisäksi myös ajassa.
Harvalla on samaan aikaan sekä aikaa että rahaa
Itse muistan opiskeluajoilta sen, että aikaa oli paljon ja olisi ollut ajan puolesta mahdollisuus esimerkiksi matkustella. Rahaa ei kuitenkaan ollut. Nyt työelämässä rahaa taas on, mutta ei juurikaan aikaa.
Taloudellinen riippumattomuus voi kuitenkin mahdollistaa sinulle molemmat, sekä ajan että rahan. Tämän takia säästän ja sijoitan nyt, jotta voin joskus tulevaisuudessa tehdä vähemmän töitä ja nauttia lisääntyneestä vapaa-ajasta, ilman että elintaso laskee.
Usein menestys yhdistetään siihen, että ihmisellä on paljon rahaa. Menestynyt ihminen tekee paljon töitä ja hänellä on varaa ostaa paljon tavaroita. Usein hänellä ei kuitenkaan ole liiemmälti aikaa nauttia ajasta perheen ja ystävien kanssa. Onko siis menestyksessä ja rahassa mitään hyvää, jos et voi nauttia siitä muiden kanssa?
Aika on arvokasta
Yhtäkään hetkeä, jonka käytämme, ei saa enää takaisin, vaan se on menetetty loppuiäksi, toisin kuin esimerkiksi raha, jota voi aina hankkia lisää.
Ajasta tuleekin prioriteetti ihmisten vanhetessa. Vanhemmat ihmiset alkavat arvostamaan enemmän aikaa kuin rahaa. Se käy järkeen, sillä jokainen kuluva sekunti muuttuu arvokkaammaksi, kun aika alkaa vähentyä.
Nykyään nuoremmat ihmiset vaikuttavat ottaneen tämän huomioon, varsinkin 1980-1995 välillä syntynyt y-sukupolvi. Tutkimusten mukaan y-sukupolvi suosii enemmän vapaa-aikaa sekä työn ja yksityiselämän tasapainoa suuremman palkan sijaan. Y-sukupolvi uskoo, että työ tarkoittaa vakautta ja hyvinvointia, mutta työ ei ole tie onnellisuuteen ja vaurauteen.
Jaan blogissani paljon vinkkejä miten käyttää rahaa järkevästi, mutta pysähdy välillä miettimään miten käytät aikaasi järkevästi. Vaikka sanotaan, että raha ei tuo onnea, niin aikaa ja vapautta se voi tuoda. Mitä mieltä sinä olet ajan ja rahan suhteesta?
”Unelmani on kuin Picasson unelma: saada paljon rahaa, mutta elää hiljaista elämää kuin köyhä ihminen.”
-Fernando Savater-
0 kommenttia