Miten passiivisia tuloja saa? Katso 7 parasta passiivista tulonlähdettä
Edellisen postauksen luettuasi olet varmaan jo melko kiinnostunut rahan tienaamisesta passiivisesti. Seuraavaksi mieleen voi tulla kysymys, että miten passiivisia tuloja sitten saa ja miten passiivista tulovirtaa kannattaisi alkaa rakentaa.
Valitettavasti mitään helppoa ja nopeaa keinoa passiivisten tulojen hankintaan ei ole. Passiivisten tulojen ansaitseminen vaatii yleensä ensin paljon työtä pohjalle ja vasta tämän jälkeen rahaa alkaa pikkuhiljaa valua tilille. Älä myöskään laske sen varaan, että yksittäinen passiivinen tulovirta tuottaa rahaa loputtomiin.
Tee jotain mistä pidät
Kuten lähes kaikessa työnteossa ja rahan ansaitsemisessa, myös passiivisten tulonlähteiden kohdalla on tärkeää tekemisen mielekkyys. Ei siis kannata aloittaa tekemään mitään pitkällä tähtäimellä, jonka tekemisestä ei pidä, koska ennen pitkää tällaiseen työntekoon usein väsyy ja se alkaa kovasti tympimään.
Suurimmat tuotot saat tehtyä sellaisella toiminnalla josta oikeasti pidät ja jossa sinulla on osaamista. Esimerkiksi blogi- ja nettisivu-bisneksessä se näkyy kyllä heti, jos teet asiaa vain rahan takia ja aito kiinnostus puuttuu. Tämä lopulta karkoittaa kaikki potentiaaliset asiakkaat.
Passiivista tulonlähdettä luotaessa kannattaa miettiä, mistä jutuista jo valmiiksi tietää paljon tai missä asioissa on saavuttanut asiantuntijatason tietämyksen. Tämä tekee tienaamisen aloituksesta selvästi nopeampaa, kun ei tarvitse käyttää aikaa uusien asioiden opetteluun ja kokemuksen hankkimiseen. Näin varmistat myös sen, että sinulla on jotain arvokasta annettavaa sisällön ja tietotaidon suhteen, jos esimerkiksi suunnittelet blogin tai nettisivun tekoa, jossa voit esittää omia ajatuksiasi sekä myydä omaa osaamistasi muille.
Blogissa tai digitaalisissa tuotteissa ei kuitenkaan tarvitse olla todellinen asiantuntija. Riittää, että sinulla on jotain sanottavaa ja annettavaa. Usein omakohtaiset kokemukset ovat arvokkaampia kuin koulunpenkiltä hankittu tietämys. Itsekään en ole talouden tai sijoittamisen asiantuntija, mutta silti monet blogiani lukevat. Ihmisiä kiinnostaa henkilö, joka on samaistuttava ja joka on aiemmin ollut samassa tilanteessa kuin itsekin on tällä hetkellä.
Jos on kovin kokematon passiivisten tulojen suhteen, kannattaa aloittaa niiden tavoittelu vain pienellä rahallisella panostuksella. Lisäksi kannattaa varmistaa mahdollisuudet hankkeesta pois vetäytymiseen, jos kaikki ei menekään nappiin. Esimerkiksi asunto- tai osakesijoittamisen aloittaminen ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta on kovin riskialtista, koska kyseessä ovat yleensä suuremmat rahamäärät.
Muista myös, että normaali palkkatyö tai yrittäjyys ei ole passiivista tuloa, sillä yleensä tienaat sitä enemmän mitä enemmän töitä teet. Kaikkien aika on kuitenkin rajallista, joten kun työaika loppuu myös tulot loppuvat. Passiivisten tulojen etu on kuitenkin se, että voit skaalata bisnestä vaikka kuinka isoksi, tekemättä kuitenkaan hirveästi enempää työtä.
Seuraavaksi esittelen 7 mahdollisuutta alkaa hankkimaan passiivisia tuloja. Tulonlähteet eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaan jokainen voi löytää ne itselleen sopivimmat tulovirrat.
Passiiviset tulonlähteet:
1. osakesijoittaminen
Osinkotulot ovat yksinkertainen ja melkein vähiten työtä vaativa keino hankkia passiivisia tuloja. Osakesijoittamisen aloittaminen on todella helppoa, avaa vain arvo-osuustili ja aloita ostamalla suosikki yritystesi osakkeita. Tuoton saat osakkeen arvonnoususta ja/tai yrityksen jakamasta osingosta.
Sijoittaminen on vaivatonta eikä vaadi suuria määriä työtä. Jonkun verran pääomaa sijoittaminen vaati. Mutta jo pienillä summilla kannattaa aloittaa ja kasvattaa sijoitussummia ajan myötä. Pääoman lisäksi sijoittaminen vaatii jonkinlaista tietämystä taloudesta ja vallitsevasta markkinatilanteesta.
Toinen vaihtoehto on sijoittaa rahastoihin, jolloin tietämystä ei tarvitse olla niin paljon. Monille tämä onkin helppo ja turvallinen vaihtoehto. Rahastosijoittaminen ei kuitenkaan ole varsinaista passiivista tuloa, sillä tuotto perustuu rahasto-osuuksien arvonnousuun. Suurin osa rahastoista ei nimittäin jaa tuottoja ulos, vaan korot ja osingot sijoitetaan uudelleen rahaston sisällä.
Päästäksesi alkuun, lue sijoittamista käsittelevät postaukseni ja avaa arvo-osuustili Nordnettiin. Nordnetin arvo-osuustili on ilmainen ja sitä kautta voit alkaa hankkimaan passiivisia tuloja heti, sillä kevään osinkokausi on juuri tulossa.
2. sijoitusasunnot
Asuntosijoittaminen on osakesijoittamista riskittömämpää ja vakaampaa, sillä kohteen arvo ei heittele yhtä voimakkaasti kuin yritysosakkeissa. Asuntosijoittaminen onkin siksi erinomainen tapa ansaita passiivista tuloa.
Täysin riskitöntä asuntosijoittaminen ei kuitenkaan ole ja sijoittajan on osattava välttää pahimmat sudenkuopat. Asuntosijoittaminen vaatii myös jonkin verran tietoa, osaamista, aikaa, työtä ja pääomaa.
Asuntosijoittajana otat lainaa, ostat asunnon, laitat sen vuokralle ja vuokralainen maksaa sinulle vuokraa joka kattaa lainankulut ja tuo sinulle myös tuottoa. Ostat sitä mukaa lisää asuntoja, kun mahdollista ja tulevaisuudessa sinulla onkin melko automaattinen passiivisen tulon lähde.
Vuokratulojen lisäksi yleensä asuntojen arvot nousevat vuosien saatossa, joten osan tuotosta voit saada myös arvonnousuna. Käytännössä passiivinen tulo voi tässä tapauksessa tulla joko vuokratuloina tai asunnon jälleenmyynnistä.
3. kirjat
Yksi tunnetuimmista passiivisen tulonlähteistä ovat kirjat. Kirjan kirjoittamisessa työ tehdään kerran, jonka jälkeen se tuo sinulle automaattista tuloa. Jokaisesta myydystä kirjasta saat rojaltit tilillesi.
Kirjan kirjoittamiseen ei myöskään tarvitse olla mikään ammattikirjailija, sillä jokaisella meistä on oma tarinansa. Siksi periaatteessa helpointa onkin kirjoittaa kirja omista elämänkokemuksistaan ja näkökulmistaan.
Vaikka itsestä ja kokemuksistaan kertova kirja voi olla helppoa kirjoittaa, ei se välttämättä kuitenkaan kiinnosta muita ihmisiä yhtä paljon, ellei aihe sitten oikeasti ole todella mielenkiintoinen. Yritä siis kirjoittaa täysin erilaisesta näkökulmasta ja luoda kirjastasi uniikki. Lisäksi kannattaa ottaa hyöty irti mahdollisesta omasta osaamisesta ja kirjoittaa jostakin, josta ihmiset voivat oppia jotain uutta.
Suomen markkinoilla kirjoilla ansaitseminen on kuitenkin hiukan haastavampaa, sillä markkinat ovat pienet. Ja mitenkään helppoa ja nopeaa kirjan kirjoittaminen tai sen saaminen kustannettavaksi ei ole.
4. patentit & lisenssit
Jos on innovatiivinen keksijä-tyyppi ja pää on pullollaan hyviä ideoita, voi passiivisen tulon hankkiminen patenteilla ja lisenseillä olla mahdollista.
Asuntosalkunrakentaja-sivulla tulojen hankkimista patenttien ja lisenssien avulla kuvataan seuraavasti:
”Patenteilla ja lisenssisopimuksilla tehdään suuria omaisuuksia maailmalla, mutta täällä kotisuomessa markkinat ovat pienet. Ansaitaksesi patenteilla sinun tulee kehittää jokin todella hyvä keksintö tai tuote, joka ratkaisee jonkin tärkeän ongelman. Patentin saadakseen keksinnön on oltava uusi, keksinnöllinen ja teollisesti käyttökelpoinen. Kaikkea ei voi patentoida. Esimerkiksi idea tai teoria ei ole patentoitavissa vaan ratkaisun on oltava jollain tavalla tekninen tuote tai menetelmä.
Patenteilla ja lisensseillä ansaitset parhaassa tapauksessa tekemättä itse yhtään mitään, jolloin tulo on täysin passiivista. Patentin hankkiminen vaatii kuitenkin aikaa, vaivaa ja tutkimustyötä. Patentin hankkimiseen kuluu myös rahaa eikä patentin saaminen silti ole varmaa. Ja vaikka patentin saisikin, ei sen kaupallistaminen ole aina itsestäänselvyys.”
5. nettisivut ja blogit
Nettisivujen ja blogien avulla voi myös ansaita lisätuloja, kuten itsekin teen. Tämä on melko riskitön tapa, sillä se ei vaadi suuria investointeja. Käytännössä rahaa tehdään laittamalla sivustolle Google AdSense-mainoksia, affiliate-linkkejä tai kaupallisia yhteistyöpostauksia.
Suomessa on muutamia bloggaajia, jotka ansaitsevat elantonsa blogeilla, mutta he tekevätkin sen eteen paljon töitä, jolloin ei voida enää puhua täysin passiivisesta tulosta. Pienempiä passiivisia tuloja on kuitenkin melko helppo kenen tahansa hankkia.
Bloggaaminen tai erilaisten nettisivujen luominen vaatii tietysti jonkin verran aikaa ja vaivaa. Tällä tavalla on kuitenkin mahdollista saavuttaa huomattavasti enemmän passiivista tuloa paljon nopeammin sekä huomattavasti pienemmällä pääomalla, kuin vaikkapa sijoittamalla. Ehto on tietysti se, että olet oikeasti valmis paneutumaan omaan tekemiseen.
Bloggaamisen ohella somettaminen on tällä hetkellä todella suosittu tapa tienata rahaa. Kun bloggaamisen yhdistää aktiivisen somettamiseen eri kanavissa, voi tienata paljonkin mainostuloja. Nykyään monet tienaavat pelkästään jo Instagramin kautta jos tili on tarpeeksi suosittu.
Tähän samaan kategoriaan voisi yhdistää myös Youtube-videot, jotka tuottavat hyvää tuloa monille. Videoidenkin teko on kyllä todella työlästä, joten helposta tulosta tässäkään ei ole kyse.
Olen kirjoittanut aiemmin postauksen, jossa kerron tarkemmin miten blogilla voi ansaita rahaa sekä postauksen jossa kerron kuinka paljon itse olen ansainnut blogilla.
Periaatteessa bloggaaminen, vloggaaminen ja somettaminen ovat passiivisen tulon rajoilla, sillä jonkin verran työtä julkaisujen eteen on tehtävä. Suuremmat tuotot blogeilla ja verkkosivustoilla tehdään yleensä myymällä sivustojen kautta jotain omia, esimerkiksi digitaalisia, tuotteita ja tähän perehdytäänkin tarkemmin seuraavassa kohdassa.
6. digitaaliset tuotteet
Jos olet omassa aiheessasi asiantuntija, niin voit myydä tätä tietämystä ja osaamista muille digitaalisten tuotteiden muodossa.
Digitaaliset tuotteet ovat siitä hyviä, että niiden valmistaminen ei yleensä maksa juuri mitään. Ja samoin kuin perinteiset kirjat, työ tehdään vain kerran. Toisin kuin fyysisillä tuotteilla, digi-tuotteilla ei ole varastointi- tai kuljetuskustannuksia, rikkoutumisen vaaraa tai parasta ennen -päivämäärää. Tuotteen myyntimäärää voi skaalata rajattomasti ilman että kustannukset juurikaan kasvavat.
Perinteisiin kirjoihin verrattuna digitaaliset tuotteet ovat huomattavasti kustannustehokkaampia, jolloin tuottoja jää enemmän käteen. Perinteisen kirjan myynnistä oman osuutensa ottaa kustantaja ja kirjakauppa, jolloin kirjoittajalle voi jäädä käteen vain 20% kirjan myyntituloista. Ihan helppoa ei myöskään ole kirjan saaminen kustannettavaksi ja myyntiin.
Parempi vaihtoehto tälle onkin kirjoittaa e-kirja. E-kirjan valmistaminen ei maksa mitään eikä turhia välikäsiä tarvita. E-kirjan tekeminen ja myyminen ei vaadi alkuinvestointeja eikä sisällä käytännössä mitään riskiä. Lisäksi kuka vaan voi perustaa oman nettisivun, johon saa oman e-kirjansa myyntiin.
E-kirjojen lisäksi voit tehdä esimerkiksi verkkokurssin tai missä tahansa muussa formaatissa olevan tuotteen. Digitaalisille tuotteille ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa.
Digitaalisten tuotteiden lisäksi voit myydä, jotain säännöllisesti julkaistavaa uutiskirjettä tai jäsenyyttä sivustolle, joka antaa luku- tai katseluoikeuden johonkin sisältöön, jossa jaat rahan arvoisia vinkkejä kaikille niille, jotka maksavat tuosta oikeudesta. Ihmiset kyllä maksavat sellaisesta, jonka he ovat huomanneet hyödyttävän heitä rahallisesti. Edellytyksenä on, että sisältö on oikeasti laadukasta ja sitä julkaistaan säännöllisesti. Tämä vaihtoehto on kuitenkin varmaan kaikkein työllistävin digitaalisten tuotteiden muoto.
Muista kuitenkin, että mikään näistä tuotteista ei myy itse itseään. Tuotteen valmistuttua markkinointiin on syytä käyttää paljon aikaa sekä mahdollisesti vähän rahaakin. Digitaalisissa tuotteissa on se etu, että kerran tehtyä tuotetta voi käytännössä myydä rajattomasti marginaalikustannusten ollessa lähes nolla. Kunhan vain markkinointiin panostaa.
Digitaaliset tuotteet kannattaa yhdistää blogiin, jonka kautta saat kerättyä potentiaalisia asiakkaita sekä markkinoitua tuotteitasi pienin kustannuksin.
7. verkkokauppa
Kun oman sisällön tai tuotteen luominen ei innosta ja erityistä asiantuntijuutta ei miltään alalta liiemmin löydy, niin vaihtoehtona passiivisen tulon hankkimiseksi on oman verkkokaupan perustaminen. Yksinkertaisesti siis toimisit välikätenä toisille yrityksille, auttaen heitä myymään tuotteitaan asiakkaille. Tältä osin et tarvitsisi niinkään luovuutta ja kokemusta sisällön tekemiseen, vaan sinun tulisi ennemminkin hallita elektroninen kaupankäynti ja panostaa kauppasi helppoon käytettävyyteen.
Mitä sitten myisit omassa verkkokaupassasi? Kannattaa miettiä onko Suomessa vielä olemassa hyviä verkkokauppoja, jotka myyvät harrastukseesi liittyviä tuotteita. Tai jonkun tietyn maan erikoistuotteita, joille arvelisit olevan kysyntää.
Verkkokauppakin on passiivisen tulon rajalla, sillä sen pyörittäminen vaati paljon aikaa ja vaivaa.
hauska sattuma että asuntosalkunrakentaja blogissa on julkaistu jo vuosia aiemmin samoja tekstin osia, on tainnut copypaste tässäkin laulaa.
Kiitos kommentistasi kana. Otan kaikki palautteet huomioon ja yritän kehittää blogiani. Katson vielä tekstini ja mainitsemasi blogin läpi, ja jos löydän liikaa samankaltaisuuksia, teen toki muutoksia. Olen hyvinkin voinut käyttää muita hyviä artikkeleita inspiraationa. Ja täytyy toki muistaa, että vastaavia artikkeleita on netti pullollaan ja eihän tässä kukaan ole pyörää keksimässä uudelleen.