10 suoraa kysymystä rahasta
Viime viikosta alkaen monessa lifestyle-blogissa on esiintynyt 10 suoraa kysymystä rahasta -postauksia. Lukijat ovat saaneet bloggaajalta kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä rahasta ja näihin on vastattu postauksen muodossa.
Kysymykset ovat olleet suoria ja näihin on vastattu ihailtavan rehellisesti blogeissa. Ihan mahtavaa että rahasta voidaan keskustella avoimesti. Nämä postaukset ovat myös herättäneet varmasti monessa mielenkiintoa rahaa ja taloutta kohtaan. Kiva nähdä kuinka raha-asiat kiinnostavat kaikenlaisia ihmisiä vaikka blogissa ei yleensä rahasta puhuttaisikaan.
Päätin itsekin ottaa osaa haasteeseen. En kuitenkaan kysynyt lukijoiltani kysymyksiä, vaan bongasin muista blogeista parhaimmat kysymykset ja vastasin näihin. Jos kuitenkin haluat kysyä minulta vielä jotain muuta, niin kommentoi tätä postausta.
Koska blogini on talousblogi, niin näitä kaikkia kysymyksiä on varmaan jo sivuttu aiemminkin. Halusin nyt kuitenkin kirjoittaa lyhyet ja ytimekkäät vastaukset, konkreettisilla luvuilla. Ja ehkä myös paljastan jotain uutta rahankäytöstäni.
Olisi hienoa, jos tämä haaste lähtisi leviämään vaikka muihinkin talousblogeihin. Tuotaisiin vielä enemmän esiin avoimuutta raha-asioissa.
Nyt siis seuraavaksi vastaan kymmeneen suoraan kysymykseen rahasta:
1. Pidätkö kirjaa menoistasi ja tuloistasi?
Pidän. Kirjataan miehen kanssa tulot ja menot yhteiseen exceliin. Molemmat olemme melkoisia excel-nörttejä, joten tämä tulee meillä melko luonnostaan. On kiva seurata omaa talouttaan ja nähdä kuinka paljon rahaa jää säästöön.
Viime vuonna excelin päivitys tosin unohtui välillä kokonaan, mutta se ei haittaa sillä tulot ja menot pysyvät yleensä melko samana kuukaudesta toiseen. Tänä vuonna olemme taas alkaneet uudestaan päivittää exceliä entistä ahkerammin.
Ei siis haittaa vaikka ei aina jaksaisi seurata niin tarkasti omaa talouttaan. Kunhan tämän on joskus tehnyt, niin tietää mihin rahaa kuluu ja kuinka paljon, jos kulutus pysyy suhteellisen samana.
2. Onko teillä yhteiset vai omat rahat? Kumpi tienaa enemmän?
Olen aiemmin jo kirjoittanut aiheesta postauksen: Omat vai yhteiset rahat avioliitossa. Kerroin siinä, että meillä kaikki rahat on täysin yhteisiä.
Maksamme kaiken yhdessä ja sijoituksemme ovat yhteisiä (vaikka ovatkin virallisesti vain toisen nimissä).
Meillä yhteinen omaisuus toimii todella hyvin, sillä tienaamme suunnilleen saman verran ja kummallakaan ei ollut suurta omaisuutta naimisiin mennessä.
Tällä hetkellä kuukausipalkkamme on melko sama, mutta mies tienaa hieman enemmän yö- ja viikonloppulisien ansiosta. Olemme kuitenkin suhteemme aikana molemmat olleet vuorollamme opiskelijoita, jolloin toinen työssäkäyvä on tienannut huomattavasti enemmän. Aika tasan on siis loppujen lopuksi mennyt.
3. Oletteko samanlaisia rahankäyttäjiä vai onko toinen tuhlailevampi ja toinen säästeliäämpi? Riitelettekö ikinä rahasta?
Pääpiirteittäin olemme melko samanlaisia rahankäyttäjiä. Molemmat ovat melko säästeliäitä ja vertaillaan hintoja tarkkaan.
Kummaltakin onnistuu myös tuhlailu. Se mihin tuhlailemme rahaa onkin ainut asia, joka on erilaista rahankäytössämme. Mies tykkää ostaa elektroniikka, pelejä ja urheiluvarusteita. Minä taas tuhlailen välillä vaatteisiin, kenkiin, laukkuihin ja kosmetiikkaan. Mutta näihinkin loppujen lopuksi todella harvoin, sillä en enää pidä shoppailusta samalla tavalla kuin nuorempana.
Välillä on vaikeaa ymmärtää toisen rahan käyttöä johonkin tiettyyn tavaraan, mutta melkein aina olemme yhtä mieltä kaikesta. Rahasta ei ole ikinä tarvinnut riidellä ja voimme avoimesti keskustella kaikista hankinnoista.
4. Kuinka paljon säästät tai sijoitat kuukaudessa? Paljonko rahaa on sijoituksissa?
Yleensä meillä säästöön jää reilu tuhat euroa kuukaudessa. Mahdollisuuksien mukaan pyrimme siis noin 1000 euroa sijoittamaan kuukaudessa. Välillä vähän enemmän ja välillä vähemmän.
Tällä hetkellä meillä on rahastoissa ja osakkeissa yhteensä noin 40 000 euroa.
5. Paljonko tienaat blogilla?
Tästäkin olen kirjoittanut postauksen, jossa kerroin kuinka paljon tienasin blogilla vuoden aikana. Summa oli silloin noin 40 euroa kuukaudessa.
Tänä vuonna uudistetun blogini myötä, olen parissa kuukaudessa tienannut hieman alle 400 euroa. Tulot ovat siis olleet huimassa nousussa ja uskon, että pystyn tulevaisuudessa tienaamaan entistä enemmän blogillani.
Summat ovat toki pieniä verrattuna esimerkiksi muihin tähän haasteeseen osallistuneihin blogeihin verrattuna, jotka kertoivat tienaavansa satoja tuhansia vuodessa. He toki ovat yrittäjiä ja bloggaavat työkseen, ja ovat lisäksi pitäneet blogia huomattavasti kauemmin kuin minä.
6. Mikä olisi pienin summa kuukaudessa, jolla koet tulevasi toimeen, mutta josta ei jäisi ylimääräistä?
Tällä hetkellä asumiskulumme ovat todella alhaiset ja muutenkin voimme tarpeen vaatiessa elää todella säästeliäästi. Koen, että tulisimme toimeen vain toisen palkalla.
Eli jos käteen jäisi yhteensä reilu pari tonnia kuussa, niin tulisimme sillä toimeen. Silloin toki tarvitsisi olla entistä tarkempi rahankäytöstä ja mihinkään ylimääräiseen ei olisi varaa.
7. Onko sinulla koskaan ollut pulaa rahasta?
En voi sanoa, että minulla olisi koskaan ollut oikeasti pulaa rahasta. Opiskeluaikoina toki rahaa oli vähän, mutta tulin aina toimeen ja lainaa ei tarvinnut ottaa. Tein kesät töitä ja elin muun vuoden opintotuella ja säästöillä.
Yhtenä kesänä en saanut töitä, joten silloin oli melko tiukkaa rahasta. Sinä kesänä muutimme kuitenkin mieheni kanssa yhteen, jolloin asumismenot pieneni huomattavasti. Sen kesän aikana tuhlasin aivan kaikki säästöni, mutta rahat riitti silti.
Olen siis ollut melko onnekas ja etuoikeutettu, sillä todellista pulaa minulla ei ole ikinä ollut.
8. Paljonko sinulla menee rahaa viikossa ruokaan ja kuinka suuri osa siitä ulkona syömiseen?
Eräässä postauksessa kerroin vinkit edulliseen syömiseen ja paljastin kuinka tein viikon ruokaostokset 40 eurolla. Vaikka tämä kuvaa väillä ruokabudjettiamme ei se kuitenkaan ole koko totuus.
Usein syömme melko edullista ja terveellistä ruokaa. Bongaamme kaupasta tarjouksia ja vertailemme kilohintoja.
Kuitenkin viikonloppuisin tykkäämme syödä hyvin ja panostaa ruokaan. Silloin kokkaamme kunnolla ja teemme ravintolatasoista ruokaa (usein parempaakin ;)). Raaka-aineisiin ja ruokajuomiin menee usein paljon rahaa, mutta tykkäämme panostaa hyvään ruokaan.
Ravintolassa taas käymme todella harvoin. Vaikka siis ruokaostoksiin meneekin välillä enemmän rahaa, on se silti huomattavasti halvempaa kuin ulkona syöminen.
Sanoisin, että ulkona käymme syömässä ehkä vain noin kerran tai kaksi kuukaudessa. Välillä tämä on fine diningia, välillä pikaruokaa ja ehkä useimmiten jotain etnistä, kuten sushia tai intialaista.
Mutta vastatakseni suoraan kysymykseen, meillä menee kahden hengen taloudessa keskimäärin 400 euroa kuukaudessa ruokaan.
9. Missä pihistät ja mihin panostat?
Pyrimme käyttää rahaa järkevästi ja pihistämme melkein kaikessa. Ostamme vain oikeasti tarpeeseen ja vältämme turhia ostoksia. Turha shoppailu ei tuo minkäänlaista mielihyvää, vaan eniten iloa tuottaa osakkeiden ostaminen.
Panostamme hyvään ruokaan. Mutta loppujen lopuksi siihenkään ei mene kovin paljon rahaa sillä teemme ruokaa niin paljon itse.
Välillä on kiva hemmotella itseään ja panostaa kalliiseen laukkuun tai miehellä uuteen konsolipeliin. Näitä ei kuitenkaan ole kovin usein. Ja kun pääasiassa elää säästeliäästi voi välillä tuhlata johonkin.
10. Mitä raha sinulle merkitsee?
Raha merkitsee toimeentuloa, turvaa ja vapautta, tiettyyn pisteeseen asti. Raha ei kuitenkaan tee onnelliseksi. Rahalla voi kuitenkin “ostaa” lisää aikaa ja vapautta, joka taas voi tehdä onnelliseksi.
Rahaa pitää osata käyttää järkevästi ja hallita sitä, eikä antaa rahan hallita itseään. Ihminen voi olla varakas niin monella muullakin tavalla kuin vain haalimalla itselleen lisää omaisuutta.
Minua kiinnostaa raha ja sijoittaminen, mutta rikastuminen ei ole vain ja ainoastaan tavoitteeni. Olen luonteeltani muutenkin säästäväinen, joten ylimääräiset rahat hyödyttävät eniten itseäni ja yhteiskuntaa, kun sijoitan ne. Näin voin luoda taloudellista turvaa tulevaisuuden varalla, jolloin ei myöhemminkään tarvitse stressata rahasta.
0 kommenttia