Auto, maailman huonoin sijoitus

mennessä 14.10.2018Sijoittaminen2 Kommentit

Teimme juuri elämämme huonoimman sijoituksen, sillä omistamme nyt auton. Me, jotka olemme aiemmin pitäneet autoa turhana, kalliina ja epäekologisena. Olemme koko aikuisikämme pärjänneet ilman autoa, mutta elokuussa ostimme kuitenkin auton. Vieläkin pidämme autoa kalliina ja epäekologisena, mutta nyt auton tarpeellisuus voitti.

Minkä auton ostimme?

Haluttiin pienipäästöinen ja vähänkuluttava auto, niin ympäristön kuin kukkaron takia. Joten pitkällisen vertailun jälkeen päädyimme ostamaan neljä vuotta vanhan Toyota Yaris Hybridin. Hybridi auto oli juuri oikea valinta meille, sillä ajamme pääasiassa kaupunkiajoa ja melko lyhyitä matkoja. On mahtavaa ajella edes hieman ympäristöystävällisemmällä autolla (, vaikka parastahan olisi kun ei omistaisi autoa ollenkaan.) Autoa ei tarvitse tankata kovin usein, joten bensakuluissa säästää huomattavasti tavalliseen autoon verrattuna. Etuna on myös vähäpäästöisen auton edullinen ajoneuvovero. Joten vaikka tämä hybridi malli oli toki kalliimpi tavalliseen bensiinikäyttöiseen autoon verrattuna, auton käyttökustannukset ovat kuitenkin matalammat. Hybridiauton jälkeen on tulevaisuudessa varmaan vaan mahdotonta siirtyä enää tavalliseen autoon, joten seuraava auto voikin hyvin olla täysin sähköauto…? Jota kohti ollaan varmaan yleisesti muutenkin menossa.

Ei haluttu ottaa korkeakorkoista autorahoitusta liikkeestä, eikä varsinkaan pankin kallista autolainaa. Näin ollen oli tärkeää, että auto maksaisi vain sen verran mihin säästömme riittäisi. Auton ylläpitäminen tulee muutenkin kalliiksi, joten ei haluttu maksaa yhtään ylimääräistä lainojen tai rahoitusten kuluja. Tosin monet liikkeet kyllä tarjoavat lähes nollakorkoisia rahoituksia, mutta nämä koskevat pääosin uusia autoja. Jos tällaisen diilin saat, niin siihen kannattaa kyllä tarttua.

Nykyään ei taida saada ollenkaan enää alennusta ns. käteiskaupoista, vaan autokaupat oikein tuputtavat rahoituksiaan. Tämä ei tosin tullut yllätyksenä, mutta se tuli kuinka vähän liikkeet oli muuten valmiita tinkimään auton hinnasta. Oletettiin, että koska meillä ei ole mitään vanhaa vaihtoautoa antaa liikkeen uudelleen myytäväksi, niin olisimme saaneet enemmän alennusta ostamamme auton hinnasta. Kaikissa liikkeissä oltiin kuitenkin valmiita tinkimään vain muutaman satasen verran. Kokeilimme tingata noin 5-10% auton hinnasta, mutta liikkeet tulivat vastaan vain alle 5%. Tämä siis toistui ainakin viidessä liikkeessä, jossa otimme tarjouksen vastaan haluamastamme autosta. Lopulta kun se oikea auto löytyi, suostuimme myyjän esittämään hintaan, sillä emme jaksaneet enää väitellä muutaman satasen takia.

Miksi halusimme auton?

Auto helpottaa elämää kummasti. Nyt pääsee kulkemaan työmatkat alle 15 minuutissa. Ennen siihen kului tunti ja 2 tai 3 bussia, silloin siis kun ei päässyt kulkemaan pyörällä. Auto toi myös ihanaa vapauden tunnetta kesälomalle. Ei tarvinnut lähteä kalliille ulkomaan reissulle, vaan sai reissata Suomessa vapaasti. Pääsi mökille helposti silloin kun haluaa ja matkalla tehdä kivan roadtripin ja pysähtyä paikallisiin tehtaanmyymälöihin yms. Iltaisin on ihana huristella auton kanssa vielä jonnekin kauniille ulkoilureitille, mitä ei ennen olisi jaksanut pyörällä tai bussilla tehdä. Isoonkin ruokakauppaan voi mennä milloin haluaa, viettää siellä aikaa niin kauan kuin haluaa ja ostaa niin paljon tavaraa kuin haluaa. Auton helppous on siis voittanut meidät täysin puolelleen. Olen silti yrittänyt pyöräillä töihin 1-2 kertaa viikossa liikunnan takia, ainakin vielä kun ilmat sallivat.

Onko taloudellisesti järkevää omistaa auto?

Mutta ne auton huonot puolet tulevatkin sitten esiin kustannuksissa. Toisaalta auton tuoma helppous ja vapaa-ajan lisääntyminen ei ole rahassa mitattavissa. Mutta muuten auto on kyllä kaikkien aikojen huonoin sijoitus. (Jos jätetään tarkastelusta pois tietyt keräilyharvinaisuudet.) Auton arvohan tippuu heti kun ajat sen liikkeestä ulos, mikä havainnollistettiin joskus hyvin siinä vanhassa Aku Ankka tarinassa ?

Useimmiten auton arvo laskee noin 10-20% heti sen jälkeen kun kaupat on tehty. Auton arvon aleneminen hidastuu ja ennen pitkää lähes pysähtyy kun kilometrejä on mittarissa riittävästi. Monet sanovatkin, että taloudellisesti järkevintä olisi ajaa auto aivan loppuun. Uuden auton ensimmäiset kilometrit ovat aina ne kalleimmat. Vaikka auto olisi todella vähän ajettu ja liki uuden veroinen, sitä on kuitenkin mahdotonta myydä uuden hinnalla. Auto on kuitenkin aina käytetty ja kukaan ei ole siitä valmis maksamaan enää niin paljoa.

Auton arvon alenemisen lisäksi on otettava huomioon myös kaikki autosta aiheutuvat kustannukset. Maksettavaksi tulee mm.:

 • ajoneuvon huollot
 • korjaukset
 • katsastukset
 • verot
 • vakuutukset
 • polttoaine
 • mahdolliset lainan korot

Aika paljon siis kuluja, varsinkin vuositasolla laskettuna. Listaa voisi jatkaa vielä autopaikan vuokralla, uusilla renkailla, pyyhkijänsulilla, lasinpesunesteellä ym. lukuisilla ja lukuisilla tarvikkeilla. Ainiin ja auton pesukin maksaa. Ja mitäs muita kuluja sitä onkaan… HUI :O

Autoa ostaessa kannattaa etukäteen pohtia kaikkia mahdollisia kuluja auton ostohinnan lisäksi. Muista myös, että aina uusi tai todella vanha auto ei tule kaikkein halvimmaksi, kuten esimerkiksi kauppalehden vertailu osoittaa.

Uusi auto on hankintahinnaltaan kalliimpi, mutta vaatii ensimmäisinä vuosinaan vain vähän huomiota. Uuden auton käyttökustannukset voi useimmiten ennakoida melko tarkasti ensimmäisen kolmen vuoden ajalta, eikä katsastuksesta tarvitse heti huolehtia. Vanhan auton voi saada todella edullisesti, mutta käyttökustannukset voivat taas olla korkeat.

Johtopäätöksenä tästä olkoonkin se, että älä osta autoa jos haluat säästää rahaa. Jos taas silti tarvitset autoa, niin voit joko ummistaa silmäsi kaikilta kustannnuksilta, tai sitten vertailla ja kilpailuttaa kaikki kulut, jolloin voit yrittää päästä niin halvalla kuin suinkin mahdollista.

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

2 Kommentit

 1. Hanna

  Olipas hyvä juttu! Auto on kyllä yleensä rahasyöppö ja nyt kun uusin IPCC:n raportti tuli ulos, suorastaan hävettää omistaa uusi bensa-auto. Onneksi te valitsitte sen pienemmän pahan eli hybridin 🙂

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentistasi Hanna! Olet oikeassa, tuo IPCC-raportti kyllä todellakin pistää ajattelemaan omia kulutustottumuksiaan. Ja vaikka auton nyt omistaakin voi entistä suuremmalla syyllä yrittää muilla keinoilla pienentää omaa hiilijalanjälkeään 🙂

   Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This