Miten pyytää ja saada palkankorotus – katso tästä tehokkaat perustelut
Tässä postauksessa kerron millaisilla argumenteilla pyysin palkankorotusta ja sain sen. Listaan myös asioita, joita kannattaa ottaa huomioon palkankorotusta pyytäessä.
Miten minä sain palkankorotuksen?
Kuten aiemmin kerroin, aloitin maaliskuussa uudessa työtehtävässä. Palkkaani nostettiin silloin hieman ja sovittiin, että palkasta voitaisiin neuvotella lisää vuoden vaihteessa. Koin kuitenkin, ettei palkka ollut lähelläkään tehtävää ja osaamistani vastaavaa tasoa, enkä jäisi odottelemaan asian kanssa loppu vuoteen. Näin ollen kesällä marssin pomon juttusille ja pyysin häntä keskustelmaan palkasta. Keskustelu ei johtanut sen pidemmälle ja sovittiin, että palataan asiaan myöhemmin. Ajattelin, ettei tätä hetkeä tulisi ihan lähiaikoina, joten parin päivän päästä lähestyin esimiestä sähköpostitse. Sähköpostilla minun oli helpompi esittää konkreettinen toive ja perustella se hyvin. Näin esimies sai myös rauhassa perehtyä tähän, jonka jälkeen pääsimme helposti yhteisymmärrykseen.
Sähköpostissani pyysin palkankorotusta seuraavin perustein:
- Peruspalkkaan vaikuttavat työtehtävät, ammattitaito ja työsuoritus. Koen, että nämä osa-alueet täyttyvät kohdallani perustasoa paremmin, jolloin palkan pitäisi olla vähimmäisperuspalkkaa korkeampi.
- Palkassa kuuluisi näkyä työtehtävien vastuullisuus, vaativuus ja työtehtävien määrä. Työtehtävät ovat todella laajoja ja sisältävät huomattavaa vastuuta ja päätöksentekoa.
- Työ on myös henkisesti melko kuormittavaa ja joudun jatkuvasti tekemään ylitöitä ja välillä vastailemaan sähköposteihin vapaa-ajalla.
- Olen työssäni ahkera, aikaansaava, joustava, oppimiskykyinen ja –haluinen, huolellinen ja luotettava. Työskentelen hyvin itsenäisesti ja hankin jatkuvasti uutta tietoa työnkuvaan liittyen.
- Koen, että olen saavuttanut työlle asetetut tavoitteet ja työskennellyt tehokkaasti. Olen oppinut työtehtävät hyvin ja osaan nykyisin opastaa jopa muita käyttämämme järjestelmän kanssa.
- Yleisesti alan palkkataso on huomattavasti korkeampi kuin nykyinen palkkani.
- Työpanokseni on ollut yritykselle tärkeää ja olen yksin suoriutunut vaativista ja vastuullisista tehtävistä.
Lopuksi esitin konkreettisen summan kuinka paljon lisää haluaisin palkkaa ja pyysin, että keskusteltaisiin asiasta heti seuraavalla viikolla. Lisäsin vielä liitteeksi alamme TESin, josta olin korostanut olennaiset kohdat palkkaukseen liittyen.
Seuraavalla viikolla esimies tuli heti juttusilleni. Hän sanoi, että olin perustellut palkankorotukseni hyvin ja hän suostui heti pyytämääni summaan. JES! 🙂
Seuraavaksi kerron vinkkini miten sinäkin voit saada palkankorotuksen.
Miten pyytää ja saada palkankorotus?
Milloin pyytää palkankorotusta:
Ennen kuin pyydät lisää palkkaa, mieti oletko palkankorotuksen ansainnut. Älä pyydä palkankorotusta vain huvin vuoksi. Oikea aika pyytää palkankorotusta on esimerkiksi silloin jos:
- työnkuvasi muuttuu
- saat lisää vastuuta
- olet tehtävän vaativuuteen nähden alipalkattu
- teet jatkuvasti ylitöitä tai töitä kahden ihmisen edestä
- palkkasi on huomattavasti pienempi kuin alan vastaavissa tehtävissä
- teet työsi erityisen hyvin ja olet korvaamaton
Perustele palkankorotus hyvin:
Kun olet tullut siihen tulokseen, että ansaitsen palkankorotuksen, täytyy sinun myös perustella se hyvin työnantajalle. Vaikka tiedät itse ansaitsevasi korotuksen, esimies ei sitä välttämättä tajua ellet perustele asiaa hyvin.
Unohda suomalainen arkuus, vaan kirjaa rohkeasti ylös kaikki saavutuksesi. Kehu itseäsi hyvästä työstä! Jos et ole itse vakuuttunut omasta panoksestasi, sinun on vaikea vakuuttaa pomosi maksamaan sinulle enemmän palkkaa. Ole rohkeasti ylpeä itsestäsi, mutta älä ylimielisyyteen saakka. Osoita innostuneisuutesi sekä motivaatiosi työtäsi kohtaan sekä valmiutesi kehittyä edelleen. Näin osoitat pomollesi, että olet palkankorotuksesi ansainnut. Opettele myymään ja markkinoimaan asiasi, esimies haluaa kuulla tarkkoja ja asiallisia perusteluja hyvin esitettynä.
Erityisesti kannattaa välttää huonoja perusteluita, kuten:
- omien menojen kasvaminen tai muu äkillinen rahan tarve (Omien tarpeidesi ei katsota olevan yrityksen toiminnan kannalta järkeviä palkankorotukseen oikeuttavia asioita)
- eri tehtävässä olevan kollegan parempi palkka (Jos taas työpanoksenne on yrityksessä täysin sama, niin silloin voit vedota kollegan palkkaan)
- olet hyvä tyyppi (Perustele palkankorotus ennemmin osaamisellasi kuin sillä, että olet hyvä tyyppi)
- turhat lupaukset (On parempi keskittyä palkkaneuvotteluissa niihin asioihin, mitä olet työpaikallasi saavuttanut, eikä niinkään siihen, mitä kaikkea saisit aikaan palkankorotuksen myötä)
- uhkavaatimukset (Älä vetoa sääliin tai ole hyökkävä esimiestä kohtaan, unohda myös kiivastuminen, valehtelu ja uhkavaatimukset)
Hyviä perusteluita palkankorotukselle taas ovat:
- kasvanut osaaminen (Ole ylpeä omasta kehityksestäsi ja aikaansaannoksistasi. Varsinkin jos olet käynyt koulutuksia, jotka parantavat osaamistasi, olet mahdollisesti palkankorotuksen ansainnut.)
- vastuun nouseminen (Lisääntynyt vastuu ja uudet työtehtävät kuuluisi ehdottomasti näkyä palkassa.)
- merkittävä rooli tärkeissä hankkeissa ja projekteissa (Mitä enemmän voit kertoa hyödyistäsi yritykselle tai jopa suorasta työstäsi, mikä on korottanut yrityksen liikevaihtoa, sitä paremmalla pohjalla olet neuvotteluissa.)
- tuloksellisuus ja tehokkuus (Jos työsuorituksesi on keskivertoa parempaa ja täytät työlle asetetut tavoitteet erinomaisesti, muista mainita tästä palkkaneuvottelussa.)
- motivaatio (Jos olet innokas, joustava, oma-aloitteinen ja teet työsi erityisen hyvin, pieni palkankorotus voi olla paikallaan.)
- arvo, jonka tuot yritykselle (Käy läpi menneitä projektejasi ja onnistumisiasi, ja jos suinkin mahdollista, pura ne numeroiksi. Osoita esimiehellesi konkreettinen arvo, jonka tuot yritykselle. Olet yrityksellesi myös tärkeä pääoma, sinun takanasi on paljon tietoja ja taitoja, joita ei varmasti haluta päästää käsistä.)
- palautteet ja kehut (Hyvät asiakasapalautteet ja kehut tiiminvetäjältäsi ovat hyviä saavutuksia ja kertovat paljon työskentelytavoistasi.)
Kertaa myös artikkelin alusta omat perusteluni saamalleni palkankorotukselle.
Mieti summa:
Mieti jo etukäteen, miten suurta palkankorotusta olet pyytämässä. On aina parempi miettiä valmiiksi, miten paljon haluat saada lisää palkkaa ennen kuin työnantaja tekee oman ehdotuksensa. Jos sinä työntekijänä teet ensin ehdotuksen palkankorotuksen suuruudesta, täytyy työnantajan vastata tekemääsi tarjoukseen. Jos työnantaja tekee ehdotuksen ennen sinua, voi tarjouksen korottaminen olla hankalampaa.
Korotustoive kannattaa pitää realistisena, mutta lähteä neuvotteluihin sillä varalla, että työnantajasi tinkii palkastasi hieman. Laita haluamaasi summaan hieman neuvottelulisää. Muista kuitenkin, että kyse on nimen omaan neuvottelusta, joten myös sinun on hyvä olla valmis tinkimään pyynnöstäsi. Usein suositellaan myös pyytämään tarkkaa summaa palkkahaarukan antamisen tai lähimpään sataseen pyöristämisen sijaan – näin osoitat, että olet tehnyt taustatyösi.
Palkankorotukseen voi hakea viitteitä kysymällä kollegoiltasi tai samalla alalla työskenteleviltä tutuilta heidän palkkatasoaan. Myös liittojen palkkaneuvonnasta voi kysyä alansa palkkatasosta ja saada hyviä vinkkejä. Lisäksi verkosta löytyy nykyään paljon erilaisia palkkalaskureita tai tilastotietoa alan palkkatasosta. Näihin kannattaa tutustua, kun määrittelee omaa palkkatoivettaan. Erityisesti kannattaa tutustua oman työpaikkansa palkkausehtoihin huolella. Mihin palkan määräytyminen perustuu? Noudatetaanko työpaikassa alan työehtosopimusta vai sopimuspalkkausta? Miten voi vaikuttaa tulosbonuksiin ja -tavoitteisiin?
Muutenkin rahasta puhuminen työpaikoilla lisäisi tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta palkka-asioissa, joten suosittelen juttelemaan kollegoiden kanssa palkasta mikäli mahdollista.
Valitse oikea hetki:
Palkankorotusta voi hakea kirjallisesti tai suullisesti. Kirjallisen hakemuksen voi lähettää vaikka sähköpostissa. Kirjallisessa hakemuksessa on se etu, että saat rauhassa kirjoittaa ja esimies lukea perustelusi, joten ei tule keskeytyksiä. Myös jos esimiehen kanssa on huonot välit, tai yhteistä hetkeä ei tunnu oikein löytyvän, kirjallinen pyyntö voi olla parempi.
Toisaalta jos työnantajan kanssa on hyvä keskusteluyhteys, pyyntö kannattaa tehdä suullisesti. Varaa palkkaneuvotteluun sopivasti aikaa ja rauhallinen paikka, jotta voitte neuvotella asian rauhassa läpi.
Monissa firmoissa palkkaneuvotteluja käydään kehityskeskustelujen yhteydessä, joten kannattaa kysyä esimieheltä, josko palkasta voidaan keskustella kehityskeskustelun yhteydessä
Harjoittele perustelujasi ja niiden esittämistä ääneen ja varaudu myös vastakommentteihin. Käymällä tilannetta etukäteen läpi huomaat itsekin, jos perustelusi ontuvat.
Jos et saa palkankorotusta:
Palkkaneuvottelu ei koskaan mene hukkaan, vaikka lopputulos ei vastaisikaan odotuksia. Olet joka tapauksessa nostanut kissan pöydälle, osoittanut arvosi sekä saanut arvokasta neuvottelukokemusta. Lisäksi on selvä juttu, että pyytämättä korotus olisi varmasti jäänyt saamatta.
Jos palkankorotus jää valmistautumisestasi ja perusteluistasi huolimatta saamatta, älä lannistu kieltäytymisestä, sillä neuvottelut eivät ole vielä päättyneet. Kysy esimieheltäsi, millaisten kehitysaskelten jälkeen palkankorotus olisi ajankohtainen. Kysy suoraan, mitä sinun tulisi tehdä, jotta saisit mielestäsi ansaitsemasi palkankorotuksen. Ehdota myös uutta katsausta asiaan esimerkiksi muutaman kuukauden päähän.
Jos vastaus ei ole lainkaan kannustava, voi olla, että on aika alkaa etsiä parempaa työpaikkaa. Muista kuitenkin asiallinen käytös, sillä siltoja ei kannata polttaa takanaan missään tilanteessa.
Neuvottelun jälkeen:
Kun sovitte jotain työnantajan kanssa, kirjatkaa neuvottelujen tulokset myös ylös, ettei sovituista asioista jää epäselvyyksiä. Kirjallinen päätös on aina parempi kuin suullinen.
Pohdi neuvottelujen tuloksia. Saavutitko tavoitteesi? Mikä meni hyvin ja mikä huonosti? Mihin asioihin työnantaja kiinnitti huomiota? Mitä olisit voinut tehdä paremmin?
Tsemppiä palkkaneuvotteluihin!
Jos sinulla on myös muita hyviä vinkkejä palkkaneuvotteluihin, jaa ne kommenttikentässä!
Briefcase technique.