Edullista ruokaa: Matsmart ja Fiksuruoka (voita lahjakortti!)

mennessä 19.07.2018Säästäminen8 Kommentit

Hävikkiruoan ostaminen on sekä ekologista että taloudellista. Suomessa ainakin Matsmart ja Fiksuruoka -verkkokaupat myyvät hyvillä alennusprosenteilla ruokaa, jonka parasta ennen päiväys on jo mennyt tai on lähestymässä. Käyttökelpoista ruokaa pitää syödä – ei heittää pois.

 

Parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä

 

Vastoin ennakkoluuloja, ”vanhaa” ruokaa todellakin voi syödä. Kuivatuotteissa ilmoitetaan usein parasta ennen -päiväys, joka on aivan eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä.

 

Elintarvikeviraston mukaan:

 

”Parasta ennen” -merkintä tarkoittaa ajankohtaa, johon asti elintarvikkeen aistittava laatu pysyy varmasti hyvänä, kun tuotetta säilytetään oikein. Tuote on yhä käyttökelpoinen päiväyksen jälkeenkin. Käyttökelpoisuuden voi todeta katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta.”

 

Useimmiten tavalliset ruokakaupat eivät myy parasta ennen päivämäärän saavuttaneita tuotteita, jolloin suuri osuus tuotteista päätyy lajittelematta kaatopaikalle. Kyseiset tuotteet ovat usein vielä varsin käyttökelpoisia, eikä eroa välttämättä huomaa.

 

Elintarvikeviraston mukaan:

 

”Viimeinen käyttöpäivä  on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi eikä sitä saa enää myydä tai syödä merkityn päiväyksen jälkeen.”

 

Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa. Valmistajan vastuu tuotteesta loppuu kyseiseen päivään. Merkityn päivämäärän jälkeen tuotetta ei saa enää myydä tai käyttää tarjottavan tai myytävän elintarvikkeen valmistuksessa. Kuluttaja voi itse käyttää tuotteen oman harkintansa mukaan ja omalla vastuullaan viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Tuotteen aistittava laatu saattaa olla edelleen kunnossa, jos tuote on säilytetty kylmässä tai jos tuote kuumennetaan uudelleen.

 

Matsmart tai Fiksuruoka ei kuitenkaan myy tuotteita, joihin on merkitty viimeinen käyttöpäivä!

 

Elintarvikevirasto painottaa, että ruokaa on uskallettava haistaa ja maistaa, ja omiin aisteihinsa on voitava luottaa.

 

Verkkokaupat onneksi ilmoittavat selkeästi sivuillaan kunkin tuotteen parasta ennen päiväyksen, jolloin voit arvioida kannattaako tuote ostaa ja tuleeko se käytettyä ennen kuin menee oikeasti vanhaksi.

 

Hävikkiruoan ostaminen on ympäristöteko

 

Ruokahävikki on Suomessa ja maailmalla todella suuri ongelma, josta syntyy valtavasti päästöjä ja kuluja.

 

 • Suomessa hukataan vuodessa noin 400 – 500 miljoonaa kiloa ruokaa, joka vastaa päästöiltään yli 300 000 autoa.
 • Suomessa heitetään pois 20-30 kiloa syömäkelpoista ruokaa henkilöä kohti joka vuosi. Siis joka viides ostamasi ruokakassi päätyy roskiin
 • Kolmasosa kaikesta maailmassa valmistetusta ruuasta päätyy jätteeksi.

 

Ruokahävikin aiheuttamista päästöistä aiheutuu haittaa Suomen luonnolle ja koko maapallon ilmastolle. Lisäksi ruokahävikki on suuri ongelma maailman nälänhätää ajatellen, sillä samaan aikaan kun tuhlaamme suuria määriä ruokaa, on maailmassa ihmisiä, joilla ei ole tarpeeksi ruokaa. Jos pystymme vähentämään koko maailman ruokahävikkiä vain 25%, sillä määrällä voisimme ruokkia kaikki 815 miljoonaa nälänhädästä kärsivää ihmistä.

 

Valmistajille ja tukkureille syntyy hävikkiä esimerkiksi huonosti arvioidun menekin tai pakkausten muutosten takia. Valmistajien voi olla vaikea myydä näitä eriä normaalien kauppojen kautta, sillä monet kaupat eivät pysty ottamaan vastaan suuria eriä samaa tuotetta. Kaikki ruoka ei siis ole ”vanhaa”, vaan joukossa on myös ylijäämä tuotantoa tai pakkausten vaihdosta aiheutuneita hävikkituotteita.

 

Osa ruokahävikistä syntyy siksi, että käyttökelpoista ruokaa heitetään turhaan roskiin. Osasyynä tähän on se, että ruokaa heitetään roskiin heti kun parasta ennen päivämäärä on ohittunut. Lähes aina ruoka on tässä vaiheessa vielä täysin syötävää.

 

Matsmart ja Fiksuruoka pyrkii vähentämään ruokahävikkiä Suomessa myymällä verkkokaupassa elintarvikkeiden jäännös- ja poistoeriä halvalla kuluttajille koko Suomeen. Tee sinäkin oma osuutesi ruokahävikin pienentämisessä!

 

Säästä rahaa ostamalla halpaa ruokaa

 

Matsmart ja Fiksuruoka myyvät tuotteita 20-90 prosentin alennuksella. Hävikkiruoan lisäksi verkkokaupoissa on myynnissä myös muitakin edullisia käyttötavaroita: keittiötavaroista hygieniatuotteisiin.

 

Verkkokaupoissa voit tehdä hyviä löytöjä lempituotteistasi. Jos sinulla on hyvin kaappitilaa, kannattaa tilata kerralla isompi erä kuivatuotteita varastoon. Toki mitään turhaa ei kannata ostaa vain hyvien alennusten takia, sillä sekin kuormittaa kukkaroasi ja ympäristöä.

 

Molemmissa kaupoissa tilaukseen lisätään postikulut, jonka vuoksi ihan pieniä eriä ei kannata ostaa.

 

Kokemukseni hävikkiruoan ostamisesta

 

 

Itse olen tilannut Matsmartilta kaksi kertaa ison erän tuotteita ja nyt lähti tilaus Fiksuruokaan.

 

Aiemmissa tilauksissani Matsmartilta olen tehnyt huikeita säästöjä tilaamalla isoja pakkauksia tuotteita joita muutenkin ostaisin. Olen myös molemmilla kerroilla sortunut heräteostoksiin ja tilannut itselleni uusia ja tuntemattomia tuotteita. Edullisen hinnan takia on ollut helppo kokeilla erilaisia elintarvikkeita.

 

Kesäkuussa tilasin Matsmartilta mm. paljon muroja ja myslejä, tomaattimurskaa, teetä ja kookosvettä. Sain ison laatikollisen tuotteita alle 40 eurolla.

 

Eilen tein tilauksen Fiksuruokaan ja paketti on postitettu jo tänään. Ostin mm. suklaata, proteiinipatukoita, snack potteja, ananassäilykkeitä, hedelmä-pilttiä ja paljon kaikkea muuta. Yhteissumma ostoksille oli 64,18€ ja säästöä kertyi yli 40%.

 

Verkkokaupoista tilaaminen on helppoa ja paketti saapuu nopeasti lähimpään noutopisteeseen. Kauppojen valikoima on laaja, jolloin tuotteiden selailussa ja valitsemisessa ostoskoriin kestää oma aikansa.

 

Osassa tuotteissa alennus on todella hyvä ja tarvitsemiaan tuotteita saa halvalla. Molemmissa verkkokaupoissa on kuitenkin myös tuotteita, jotka maksavat lähes yhtä paljon kuin normaalissakin kaupassa. Täytyy siis melko hyvin tietää tuotteiden normaali hintataso ja erityisesti kilohintoja kannattaa vertailla.

 

Normaaleiden elintarvikkeiden lisäksi verkkokaupoissa on paljon myynnissä herkkuja lemmikeille. Tuskin koiraa haittaa vaikka joidenkin herkkupalojen parasta ennen päiväys olisi juuri umpeutunut. Joten varsinkin lemmikkien omistajien kannattaa tsekata nuo tarjoukset.

 

Verkkokaupoissa on lisäksi erityisesti myynnissä suurpakkauksia karkkeja, vauvan ruokia, proteiinipatukoita yms., joten sieltä löydät helposti isot määrät elintarvikkeita suurperheiden lisäksi erilaisten seura- ja harrasteporukoiden retkille ja tapahtumiin.

 

Matsmart ja Fiksruruoka vertailu

 

En osaa sanoa, että onko jompi kumpi verkkokauppa selkeästi halvempi. Molemmissa on erilaiset tarjoukset ja kummastakin voit tehdä superedullisia löytöjä, mutta joukossa on myös normaalihintaisia tuotteita.

 

Matsmartissa toimitus maksaa 6,90 € postin nouttopisteeseen, kun tilavuuspaino on alle 20kg. Usein kuitenkin Matsmartilla on kampanjoita, jolloin toimituksen voi saada ilmaiseksi. Fiksuruoassa toimituskulut alle 20kg paketeille ovat 3,90 € DB Schenkerin noutopisteeseen. Yli 59 euron tilauksiin saa kuitenkin ilmaisen toimituksen. Myös tilauksen nouto Fiksuruoan varastolta Turussa on täysin ilmainen.

 

Matsmartilla tilauksia pakataan jokaisena arkipäivänä ja toimituksessa kestää normaalisti 3-6 työpäivää. Fiksuruoka pyrkii lähettämään tilaukset vuorokauden kuluttua tilauksen tekemisestä ja toimitus kestää yleensä noin 1-3 arkipäivää.

 

Molemmissa verkkokaupoissa tuotteita on todella paljon ja on vaikea sanoa, että kummassa olisi laajempi tai parempi valikoima. Molempien valikoimat vaihtelevat jatkuvasti, uusia tarjouksia tulee koko ajan lisää ja vanhat poistuvat valikoimasta.

 

Kummankaan asiakaspalveluun minun ei ole tarvinnut olla yhteydessä, joten en osaa sanoa, onko palvelun tasossa eroa.

 

Fiksuruoan etuna näen ainakin sen, että se on kotimainen (ja turkulainen) yritys.

 

Hävikkiruoan ostaminen Matsmart tai Fiksuruoka -verkkokaupoista on siis erinomainen tapa säästää ruokaostoksissa. Tämän lisäksi kannattaa lukea postaukseni: Miten pienentää kauppalaskua? Lue miten tein viikon ruokaostokset alle 40 eurolla.

 

Lopuksi haluan jakaa yhdelle teistä 10 euron arvoisen lahjakortin Fiksuruoka -verkkokauppaan!

 

Osallistu kommentoimalla miten sinä säästät ruokaostoksissa., paras kommentti palkitaan. Osallistumisaikaa on 25.7 asti, jonka jälkeen olen voittajaan yhteydessä. Muistathan jättää sähköpostiosoitteesi kommenttiisi.

 

 

*postaus sisältää affiliate-linkkejä

 

 

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

8 Kommentit

 1. Pohataksi Pohjalta

  En vielä mitenkään. Aion kuitenkin alkaa kokkaamaan enemmän itse ja käymään vähemmän ravintoloissa. 🙂

  Vastaa
 2. kukka

  Kiva lukea kokemuksia näistä palveluista, kun olen itsekin tutustunut heidän nettisivuihin ja miettinyt käyttöä.

  Olen itse myös hävikkiruoan kauhistelija ja ikenet vuotavat verta, kun nään esim. ihmisten jättävän ruokaa lautaselle

  Mun ruokaostoksissa säästö on mm. sitä, että en osta mitään ylimääräistä- vältän herkkuja enkä osta ruokaa, jos en sitä myöskään syö. Valmistan myös itse aina omat ruoat, enkä osta valmisruokia.

  Vastaa
 3. Maria

  Teen itse paljon ruokaa, sekä seuraan tarjouksia.

  Vastaa
 4. Jaana

  Ostan kaupasta muutenkin punalaputettuja alennusruokia, joissa on päivämäärä lähestymässä. Täytyykin myös testata nuo verkkokaupat 🙂

  Vastaa
 5. kotikokki

  Säästän tekemällä ruokaa itse alusta alkaen enkä osta eineksiä.

  Vastaa
 6. Jenny

  Suosimalla ketjujen omia merkkejä (Pirkka, Rainbow jne), tekemällä ruokaa vain omiin tarpeisiin, välttämällä ruuan roskiin heittämistä ja menemällä ruokakauppaan aina listan kanssa!

  Vastaa
 7. Heidi

  Kilpailu on päättynyt ja voittajaksi valikoitui nimimerkki kukka. Voittajalle on lähetetty sähköpostitse lahjakortti.

  Vastaa
  • kukka

   Paljon kiitoksia voitosta ja ihanaa kesää!

   Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This