Hääbudjetti – miten järjestää häät edullisesti

mennessä 15.08.2021Muut talousaiheet0 Kommenttia

Tässä kuussa tuli täyteen jo viides hääpäivämme eli puuhäät. Sen kunniaksi kaivoin esiin vanhat Excel-taulukot hääsuunnitteluista ja tarkastelin häihin kulunutta rahasummaa. Halusin kirjoittaa postauksen meidän hääkuluista sekä antaa parhaat vinkkini muille häitä suunnitteleville. Hääbudjetti nimittäin on melko tärkeä asia häitä suunniteltaessa.

 

Kuinka paljon meidän häät maksoivat?

Aloitimme häidemme suunnittelun yli puolitoista vuotta etukäteen, heti kihlauksen jälkeen. Tutkimme hääpaikkoja, kirkkoja, koristeluja, bändejä, pitopalveluita, kuljetuksia, vaatteita jne. ennen varsinaisen budjetin tekemistä. Päätimme alustavat suuntaviivat sille millaiset häät haluamme ja mihin panostamme ja mistä pihistämme. Alustava budjettimme oli alle 10 000 euroa ja teimme tarkemman budjetin vasta sitten kun tiesimme mitä häihin haluamme ja olimme saaneet tarjoukset yrityksiltä. Lopullinen budjettimme ja toteutuneet summat näyttikin tältä.

kulu suunniteltu toteutunut
juhlapaikka 300 300
pöytäliinat 100 0
pitopalvelu (sis. ruoka, astiat ja tarjoilijat) 3600 3700
juomat ja hakumatka Viroon 800 860
morsiamen vaatteet 700 568
sulhasen vaatteet 500 458
koristelu 200 242
kutsukortit ja muu paperitarvike 200 155
bändi 1000 1200
kukat 250  275
kampaus ja meikki 250 210
kynnet 0 60
vihkisormus 700 700
hääkarkit 100 108
lahjat kaasoille, bestmaneille ja muille avustajille 120 82
YHTEENSÄ 8820 8918

 

Vieraita häissämme oli noin 70.

Meidän häämme ei siis olleet mitenkään erityisen edulliset, mutta ei myöskään huippukalliit. Panostimme tiettyihin asioihin, jotka nostivat hintaa, mutta monessa asiassa pääsimme myös todella edullisesti.

Instagramissa (@kukkaronrouva) näet myös kuvia meidän häistä 😉

 

Häiden kulut tarkemmin 

Meille oli alusta asti selvää, että haluamme panostaa hyvään ruokaan. Tästä syystä pitopalvelu olikin yksi häidemme suurimmista menoeristä. Olimme varautuneet maksamaan tämän itse, mutta häälahjaksi meille eräs sukulainen lupautuikin maksamaan koko pitopalvelun puolestamme. 

Myös live-musiikki eli hyvä bändi oli meille tärkeitä, joten myös siihen halusimme panostaa rahallisesti. Lopulta myös bändi maksettiin puolestamme. Näistä johtuen oma osuutemme häiden kuluista puolittui.

Omaan hääpukuun en halunnut kuluttaa liikaa rahaa, sillä en kokenut sen olevan häiden tärkein investointi, toisin kuin monella muulla morsiamella. En vain kokenut järkeväksi ja omille arvoilleni sopivaksi kuluttaa tuhansia euroja vaatteeseen joka on päällä vain hetken. Onneksi löysin sopivan hääpuvun edullisesti hääpukuja myyvästä pop-up outlet myymälästä. Hääpuku maksoikin vain alle 200 euroa ja päälle tuli vielä vajaan 100 euron muutostyöt. Kengät, korut ja alusvaatteet maksoivat lopulta jopa hääpukua enemmän, mutta niille on onneksi ollut käyttöä häiden jälkeenkin.

Mies osti itsellensä uuden puvun, joka oli jopa minun mekkoani kalliimpi, mutta sitäkin on onneksi tultu käytettyä häiden jälkeenkin.

Juhalpaikaksi valitsimme edullisen työväentalon ja pienen kirkon siitä läheltä. Lisäksi saimme vielä alennusta juhlapaikan vuokrasta, sillä eräs tuttumme tunsi paikan pitäjän.

Valokuvaukseen meillä ei kulunut rahaa, sillä potrettikuvauksen hoiti isäni, tilannekuvia ottivat muut vieraat ja videokuvauksen hoiti serkkuni.

Koristeiden ja kutsujen osalta pääsimme myös melko edullisesti, sillä teimme paljon itse ja tilasimme materiaaleja edullisesti Kiinasta. (Nykyisin arvomaailmani ei ehkä suosisi tuota Kiinakrääsän tilaamista niin isoissa määrin.) Lisäksi ostimme jotain tarvikkeita käytettynä facebookin hääkirppikseltä sekä edullisesti Ikeasta.

Vaikka itse hääpäivä on tärkeä ja ikimuistoinen, niin se vilahtaa ohi hetkessä. Pelkästään siihen ei kannata panostaa liikaa aikaa tai rahaa, vaan kannattaa nauttia myös matkasta. Tuo puolitoista vuotta häiden suunnittelua oli meille ainakin ikimuistoista aikaa, jonka vietimme omassa rakkaus-/hääkuplassa ja kaikenlisäksi saimme jakaa tätä iloa maailman parhaiden ystävien kanssa, jotka olivat suostuneet kaasoiksi ja bestmaneiksi. Muistamme viettäneemme monia kivoja iltoja viiniä juoden ja herkkuja syöden samalla kun teille hääaskarteluja ja muita valmisteluja.

Varsinaisten hääkulujen lisäksi tuli toki häämatkan kulut, jota ei oltu laskettu varsinaiseen hääbudjettiin. Lähdimme heti häiden jälkeen reilun viikon matkalle Prahaan ja tämä kustansi 375 € lentojen osalta ja 758 € hotellin osalta. Lisäksi maksettavaksi tuli paikan päällä ruokailut ja ostokset.

 

Miten järjestää häät edullisesti?

Kulujen minimoimiseksi tärkein vinkkini on, että valmistelut kannattaa aloittaa ajoissa ja keskittyä siihen mikä itselle on tärkeää. Jokaiselle edullisuus tarkoittaa eri asioita, jollekin se on alle 1000 euron häät, kun taas toiselle se on alle 10 000 euron häät. Tärkeintä on laatia itselleen sopivin budjetti ja pysyä siinä.

Muista nämä asiat häitä suunniteltaessa:

  • Budjetoi hääkulut etukäteen ja pysy budjetissa
  • Aloita säästäminen ajoissa
  • Tee hankintoja vähitellen ja jaa kuluja pitkälle aikavälille
  • Vertaile hintoja
  • Tee paljon itse
  • Hanki tavaroita käytettynä
  • Myy omat tavarat häiden jälkeen eteenpäin
  • Tee häistä omannäköiset (älä hanki mitään vain muita varten)
  • Päätä mihin panostat ja missä pihistät
  • Tee hankintoja sesongin ulkopuolella (odota alennuksia sormuksista, hääpuvuista jne. tai mahdollisuuksien mukaan vietä itse häätkin sesongin ulkopuolella)

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This