Olemmeko rikkaita? – rikkauden määritelmä

mennessä 8.08.2021Muut talousaiheet1 Kommentti

Kerroin heinäkuussa nettovarallisuutemme olevan 117 950 €. Monien mielestä summa tuntui suurelta ja joidenkin mielestä taas pieneltä. Mitä mieltä sinä olet, olemmeko rikkaita vai ei?

 

Mitä on rikkaus? – rikkauden määritelmä

Mielestäni rikkaus ja hyvätuloisuus ovat eri asioita. Ihminen voi olla rikas, vaikka olisi pienituloinen. Tai ihminen voi olla köyhä vaikka tulot olisivatkin suuret.

Myös rikkaus ja vauraus ovat eri asioita. Todellinen vauraus on sisäistä hyvinvointia ja tunne siitä, että kaikkea on riittävästi. Vauraus ei kuitenkaan tarkoita rikkautta, täydellisyyttä tai yltäkylläisyyttä. Vaurauteen kuuluu taloudellinen vauraus, sosiaalinen vauraus, ajallinen vauraus ja fyysinen vauraus.

Yksi määritelmä rikkaudelle voisi olla taloudellinen riippumattomuus. Lyhyesti ilmaistuna taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa sitä, ettei tarvitse tehdä töitä rahan takia. Säästössä on siis niin paljon rahaa, että sillä voi kattaa kaikki elämisen kulut. 

Säästöpankki teettää vuosittain Säästämisbarometrin. Sen mukaan suomaisista 25 prosenttia pitäisi suomalaista rikkaana, kun hänen varallisuutensa on vähintään miljoona euroa. 21 prosenttia on sitä mieltä, että jo 500 000 euron nettovarallisuus riittää rikkaan titteliin.

Jollekin taas rikkaus tarkoittaa velattomuutta, toiselle se tarkoittaa tiettyä summaa rahaa pankkitilillä, kolmannelle se tarkoittaa tiettyä määrää vuosituloja ja neljänne se taas tarkoittaa kalliita tavaroita joita omistaa.

Rikkaudelle ei siis ole mitään absoluuttista määritelmää. Lisäksi aina löytyy joku itseään rikkaampi, joten vertailu on turhaa.

Itse ajattelen ihmisen olevan rikas, jos hän pystyy elämään mukavasti vailla huolia rahasta ja pakosta käydä töissä. Ehkä konkreettisena rajana pitäisin tuota miljoonaomaisuutta.

 

Olemmeko me rikkaita?

Puolisoni ja minun yhteenlaskettu varallisuus on siis yli 100 000 euroa, ja se on suurimmaksi osaksi kiinni pörssissä. Asuntoa emme omista. Ajattelemme meillä olevan mukavasti rahaa, mutta rikkaita emme vielä koe olevamme.

Vaikka nettovarallisuutemme onkin hieman mediaani kotitaloutta korkeampi, olemme kuitenkin pieni- tai keskituloisia. Töissä ollessani tienasin reilusti alle mediaanipalkan ja tällä hetkellä olen äitiys- ja hoitovapaalla, joten tulot ovat entistä pienemmät. Mieheni tienaa noin mediaanipalkan verran. 

Lisäksi olemme olleet monta vuotta opiskelijoita, joten palkkatuloja ei ole kertynyt kovin monen vuoden osalta. Itse olen ollut elämäni aikana vain yhden täyden vuoden kokonaan työelämässä. Muuten olen osittain opiskellut tai ollut kotona lapsen kanssa.

Pienistä tuloista huolimatta olemme onnistuneet silti kerryttämään melko ison omaisuuden. Syynä tähän on ollut pienet menot ja säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen.

Emme siis ole hyvätuloisia, emmekä vielä edes rikkaita, mutta sitä kohti ollaan menossa. Tästä huolimatta koemme silti olevamme vauraita. Taloudellinen tilanteemme on riittävän hyvä ja rahasta ei tarvitse huolehtia. 

 

Mitä rikkaus sinulle merkitsee? 

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

1 Kommentti

 1. KooKoo

  Minusta rikkauden määritelmään kuuluu myös ajallinen ulottuvuus. On eri asia olla miljonääri 20-vuotiaana kuin 60v. Muistelen kaavaa, jonka mukaan oma nettovarallisuus tulisi olla bruttotulot x oma ikä jaettuna 10.
  Eli esim. 35v joka tienaa 50.000/v tämä tarkoittaisi
  50.000 x 3.5 = 75.000

  Rikas ajattelen olevani sitten, kun minun ei tarvitse tehdä työtä elääkseni ja elän silti mukavaa elämää; voin matkailla, asua hyvin ja harrastaa. Tämä minulla on suunnitelmissa 7v päästä.

  Kiitos mukavasta blogista!

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This