Hajauttaminen pienentää sijoitusten riskiä
Sijoittamisen riskit pelottavat monia ja se onkin yksi syy miksei sijoittamista uskalleta välttämättä aloittaa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä, mutta riskejä voi myös itse pienentää.
Sijoitusten hajauttaminen onkin paras ja helpoin keino riskien minimointiin. Välillä sanotaankin, että hajauttaminen on sijoitusmarkkinoiden ainoa ilmainen lounas.
Mitä hajauttaminen tarkoittaa?
Hajauttaminen tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, ettei kaikkia munia laiteta samaan koriin. Valitaan siis omaan sijoitussalkkuun erilaisia sijoitusinstrumentteja. Tällöin vaikka joku sijoituskohde menisi tappiolle, tuottavat muut yleensä voittoa, jolloin keskimääräinen tuotto pysyy kuitenkin positiivisena.
Parasta sijoituskohdetta on yleensä mahdotonta tietää etukäteen. Yleensä myös korkeinta tuottoa antava sijoituskohde on kaikkein riskisin, joten tappion todennäköisyys on myös suurempi. Hajauttamalla sijoitukset vältytään ainakin kaikkien rahojen menettämiseltä.
Miten sijoitukset tulisi hajauttaa?
1. Hajauttaminen ajallisesti
Oletetaan, että haluat ostaa jonkin yrityksen osakkeita ja sinulla on käytössä 10 000 euroa. Sijoittaisitko kaikki rahat kerralla vai esimerkiksi n.800 euroa kuukaudessa vuoden ajan?
Yleensä jälkimmäinen vaihtoehto, eli ajallinen hajauttaminen, on järkevämpi. Jos onnistut sijoittamaan koko summan kerralla kun osakkeen hinta on alimmillaan, teet toki isommat voitot kuin hajauttamalla. Jos taas sijoitat kaiken aivan huipulla, teet myös huomattavasti suuremmat tappiot.
Fakta on kuitenkin se, että huippuja ja kuoppia on mahdotonta ennustaa, joten et voi tietää miten osakkeen arvo tulee muuttumaan seuraavien kuukausien tai vuosien aikana. Tästä syystä sijoittamalla tasaisin väliajoin, ostat osakkeita kun hinta on huipulla, pohjalla ja kaikkea tältä väliltä. Näin keskihinta pysyy hyvänä ja vältät pahimmat tappiot.
2. Hajauttaminen eri toimialoilla
Oletetaan seuraavaksi, että hallitset jo ajallisen hajauttamisen. Lisäksi todennäköisesti tiedätkin jo, että sinun kannattaa ostaa enemmän kuin yhden yhtiön osakkeita. Päätät sijoittaa kolmeen yritykseen Helsingin pörssissä. Vaikka sinulla olisi tietämystä ja mielenkiintoa esimerkiksi teknologia-alan yrityksistä, ei suinkaan kannata valita salkkuun pelkästään kolmea tämän toimialan yhtiötä.
Historiallisesti nousumarkkinoilla teknologiayhtiöiden osakekurssit ovat nousseet voimakkaasti, kun taas laskumarkkinoilla niihin liittyy usein suurimmat kurssilaskut. Päivittäistavarat ovat yleensä taas kestäneet kurssilaskut parhaiten.
Selitys toimialojen erilaiselle kurssikehitykselle nousu- ja laskusuhdanteissa löytyy kuluttajien käyttäytymisestä. Terveydenhoidon palvelut ja päivittäistavarat ovat välttämättömyyshyödykkeitä, joita kulutetaan taantuman tai lamankin aikana. Sen sijaan ylellisyyshyödykkeitä tarjoavien teknologiayhtiöiden tuotteista ja palveluista tingitään kovina aikoina ja niihin investoidaan hyvinä aikoina.
Tästä syystä sinun kannattaa valita salkkuusi yhtiöitä monelta eri toimialalta. Näin sijoituksesi kestävät paremmin suhdannevaihtelut.
3. Hajauttaminen maantieteellisesti
Toimialakohtaisen hajauttamisen lisäksi sijoitukset kannattaa hajauttaa maantieteellisesti. Salkusta tulisi siis löytyä yhtiöitä, jotka toimivat eri maantieteellisillä alueilla. Jos Pohjois-Amerikan markkinoilla menee huonosti, niin Aasiassa yhtiöt voivat silti menestyä, ja päinvastoin.
Maantieteellinen hajauttaminen ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että pitäisi ostaa ulkomaalaisia osakkeita. Helsingin pörssistä löytyy myös hyviä kotimaisia yhtiöitä, jotka toimivat kansainvälisellä tasolla. Näillä pääsee hyvin alkuun ja sijoitusvarallisuuden kasvaessa voi alkaa vasta tutustumaan ulkomaalaisiin yhtiöihin.
4. Hajauttaminen eri omaisuusluokkien välillä
Kaikilla edellä mainituilla hajautuksilla pääset jo pitkälle, mutta jossain vaiheessa kannattaa alkaa miettimään myös eri omaisuusluokkien välillä hajauttamista.
Eri omaisuusluokkia ovat esimerkiksi osakkeet, korot, raaka-aineet, kiinteistöt ja metsät. Näihin kaikkiin liittyvät erilaiset riskit ja tuotto-odotukset.
Aloittelijan ei kannata näillä vielä liikaa päätään vaivata, vaan keskittyä ensin esimerkiksi vain rahastoihin ja osakkeisiin, ja myöhemmin laajentaa johonkin muuhun omaisuusluokkaan.
Yhtä oikeaa vastausta ei ole miten hajauttaminen kannattaisi hoitaa. Pääasia on ettei kaikkia munia laita samaan koriin. Näin omaisuutesi on hieman paremmin suojattuna myrskyn yllättäessä.
Aluksi sijoitusomaisuuden ollessa pieni, hajauttaminen ei ole aivan niin tärkeää. Muutamaa tuhatta euroa on turha jakaa kovin moneen eri yhtiöön. Sijoitusvarallisuuden kasvaessa hajauttamisen tärkeys korostuu entisestään.
Nyrkkisääntö on, että osakkeet kannattaa hajauttaa vähintään 10 eri yhtiöön. Kuitenkin usein 20 yhtiötä on aivan riittävä enimmäismäärä.
Rahastot hoitavat hajautuksen automaattisesti
Kaikkein helpoimmalla hajauttamisen suhteen pääset rahastojen avulla. Rahastot sijoittavat valmiiksi jo moneen yhtiöön, jotka useimmiten ovat vielä eri toimialoilla. Myös maantieteellinen hajautus onnistuu helposti valitsemalla eri maiden rahastoja.
Aloittelijalle helppo ja varma rahasto on Nordnetin superrahasto. Rahasto seuraa Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. Vaikka nämä kaikki yhtiöt ovat suomalaisia, toimivat ne silti kansainvälisillä markkinoilla. Alkuun tämä on siis aivan riittävä maantieteellinen hajautus, ja myöhemmin voi salkkuunsa valita muita rahastoja. 25 yhtiön joukosta löytyy myös paljon eri toimialoja.
Rahastoissa tärkeintä on siis vain itse huolehtia ajallisesta hajauttamisesta. Tämä onnistuu erittäin helposti valmiin kuukausisäästämisen avulla. Päätät vain summan, jonka haluat kuukausittain sijoittaa ja Nordnet ostaa puolestasi joka kuukausi tällä summalla osuuden rahastosta. Kaiken lisäksi rahasto täysin kuluton.
Tästä syystä rahastot sopivat todella hyvin aloittelijoille ja pienillä summilla sijoittaville. Sinun ei tarvitse itse murehtia hajauttamisesta ja salkkusi riski ei nouse liian korkeaksi.
Miksi hajauttaminen kannattaa?
Kannattavuus hajautuksessa tulee nimenomaan siitä, että saadaan sijoittamiseen liittyviä riskejä pienemmäksi. Hajauttamisellahan ei sinänsä haeta kovin suuria tuottoja, vaan sillä pikemminkin pyritään yksinkertaisesti saamaan salkku, joka heiluu vähemmän. Mitä enemmän salkussa on kohteita, sitä hajautetumpi se on. Eli hajauttamisen arvo tulee riskien vähentämisestä. Suurin hyöty onkin yleensä oma mielenrauha.
Hajauttamalla useaan yhtiöön pienennetään yrityskohtaista riskiä ja kannettavaksi jää ainoastaan markkinariski. Markkinariski pysyy usein vakiona, mutta yrityskohtainen riski on sitä suurempi, mitä vähemmän yrityksiä salkussasi on.
kuvan lähde: Nordnet
Useimmille sijoittajille hajautukseen riittää 10–20 eri osaketta eri toimialoilta ja maantieteellisiltä alueilta tai muutama eri rahasto. Hajauttamisen hyöty tosin alkaa laskea siinä vaiheessa, kun salkussa on jo vaikkapa 25 eri osaketta. Liika hajauttaminen on kuitenkin pienempi synti kuin liian vähäinen hajauttaminen.
Sijoituksen ajoittaminen on yksi haastavimmista asioista. Useiden asiantuntijoiden mielestä se on jopa mahdotonta. Kun seurataan tilastoja, pääsee ajallisella kikkailulla harvoin yhtä hyvään tulokseen kuin sillä, että hajauttaa ostonsa pidemmälle aikavälille.
Yksi luontainen ja hyvä tapa ajalliselle hajauttamiselle on kuukausisäästäminen. Sen ajatuksena on sijoittaa kuukausittain tietty summa rahaa rahastoon. Tuolloin tulee automaattisesti hankkineeksi osakkeita tai rahastoja hyviin ja huonoihin aikoihin.
Hajauttaminen ei siis ole keino lisätuottojen hankkimiseen, vaan keino vähentää riskejä.
*postaus sisältää affiliate-linkkejä
0 kommenttia