Kestovaippoja käyttämällä säästät satoja euroja vuodessa

mennessä 10.05.2020Perheen talous0 Kommenttia

Vaipat ovat tärkeä hankinta tuoreelle vauvaperheelle. Vaippoja kuluu monta päivässä ja niiden kustannukset voivat nousta korkeaksi. Tässä postauksessa esittelen kestovaippojen tuomaa säästöä ja muita hyötyjä.

Vaikka kerronkin tässä postauksessa kestovaippojen hyödyistä, en todellakaan arvostele tai tuomitse ketään kertakäyttövaippojen käyttäjää. Käytämmehän itsekin osittain kertakäyttövaippoja. Haluan vain nostaa esille kestovaippojen tuoman säästön kukkarolle ja luonnolle.

Kertakäyttövaipat maksavat yli 500 euroa vuodessa

Vastasyntyneellä vaippoja kuluu jopa 8-10 päivässä. Isommalla lapsella voi riittää vain 3-4 vaippaa päivässä. Käytetään siis oletuksena tästä keskiarvoa, eli 6 vaippaa päivässä.

Pienet teippivaipat ovat edullisimpia ja suuremman housuvaipat taas kalliimpia. Vaippojen kappalehinta on jotain 15 sentin ja 40 sentin väliltä. Käytetään tässä hintaa tältä väliltä, eli 0,25€/kpl.

Näillä oletuksilla kertakäyttövaipat maksavat kuukaudessa noin 45 euroa, joka tekee vuodessa 540 euroa.

Lapset oppivat kuiviksi hyvin eri tahtiin, useimmat kuitenkin käyttävät vaippoja kaksi vuotiaaksi asti. Tässä ajassa vaippoihin kuluu siis jopa 1080 euroa. Yli tonni siis pelkästään vaippoihin! Ei ihmekään että lasten hankintaa pidetään kalliina.

 

Kestovaipat vaativat suuremman alkuinvestoinnin, mutta maksavat itsensä takaisin

Kestovaippojen hinnat vaihtelevat todella paljon. Halvimpia ovat harsovaipat, sillä harsoja saa aivan parilla eurolla. Kalleimpia ovat laadukkaat all-in-one vaipat, jotka voivat maksaa jopa 30 euroa. Useimmat uudet kestovaipat maksavat noin 15-20 euroa.

Kestovaipoissa suurin säästö (ja ekologisuus) syntyy kuitenkin hankkimalla vaipat käytettynä. Käytettyjä vaippoja on saatavilla välillä jopa ilmaiseksi, mutta yleensä ne ovat parhaimmat päivänsä jo nähneitä, mutta näppärä korjaa niistäkin toimivat vaipat. Useimmiten käytettyjen vaippojen hinnat ovat muutaman euron luokkaa, lähes aina alle 10 euroa. Edullisesti saa esimerkiksi aiempien vuosien äitiyspakkauksissa olleita vaippoja joita liikkuu myyntipalstoilla paljon.

Kertakustannus voi siis kestovaipoissa nousta todella suureksi. Vähävaraisella perheellä voi olla vaikea alkuun investoida niin paljon vaippoihin. Kuitenkin tulisi muistaa että vaipat maksavat kyllä itsensä takaisin ja kestovaippojen jälleenmyyntiarvo on myös hyvä. Joten vaikka tuhlaisitkin vaippoihin hieman enemmän, saat niistä vielä jonkin verran rahaa takaisin myymällä ne taas eteenpäin. 

Vaippojen ostokulujen lisäksi pitää toki ottaa huomioon vesi- ja sähkömaksu sekä pyykinpesuaineen kustannukset. Kulua on vaikea arvioida sillä se vaihtelee hirveästi käytetyn pesukoneen ja pesuaineen sekä veden ja sähkön hinnan mukaan. Arviolta vaippojen pesu maksaa siis vuodessa jotain parinkympin ja satasen väliltä. Halvimmalla pääsee kun pesee vain täysiä koneellisia käyttäen uutta energiatehokasta konetta joka kuluttaa vähän vettä ja kuivattaa pyykit ulkona narulla. Kulut voivat kasvaa suuremmiksi jos kone kuluttaa paljon sähköä ja vettä, ja jos pyykit kuivataan kuivausrummussa.

 

Vaippojen hintavertailu

Edellä esitettyjen tietojen avulla esitetään kaksi skenaariota ja tarkastellaan kesto- ja kertisvaippojen hintaeroja.

Kertakäyttövaippojen hinnaksi laskimme noin 540 € vuodessa, eli 1080 € kahdessa vuodessa.

Käytetyt kestovaipat: Ostetaan aluksi 20kpl viiden euron hintaisia vaippoja käytettynä ja lapsen kasvaessa ostetaan uudestaan isomman kokoisia vaippoja taas 20kpl x 5€. Pesukustannuksiksi oletetaan 5€/kk. 

Vuodessa vaipat kustantavat siis 260 euroa. Eli puolet halvemmalla pääsee kuin kertakäyttövaipoilla. Kahden vuoden vaippaiän aikana kestovaippoihin kuluu 320€, jolloin tämä erotus on vieläkin suurempi, 1080€-320€ = 760€.

 

Uudet kestovaipat: Muuten täysin samat oletukset kuin edellä, mutta oletetaan vaippojen hinnaksi 20€/kpl. 

Tällöin ensimmäisen vuoden kustannukseksi saadaan 860€. Eli tässä tapauksessa kestovaipat näyttäisivät tulevan kertisvaippoja kalliimmaksi. Jos kuitenkin vaippoja käytetään kaksi vuotta on kustannus enää vain 920 euroa. Eli tällöin ne tulevat hieman kertakäyttövaippoja edullisemmiksi, 1080€-920€ = 160€.

Vaippojen kustannukset näkyvät alla olevassa kuvassa. Vaaka-akselilla näkyy kuukaudet ja pysty-akselilla eurot. Tästä nähdään että käytetyt kestovaipat tulevat kertisvaippoja halvemmaksi jo kolmen kuukauden jälkeen. Uusia kestovaippoja täytyy käyttää 20 kuukautta ennen kuin erotus kääntyy niiden hyväksi.

Suurimman säästön kuitenkin saa, mikäli perheeseen syntyy kaksi tai useampi lasta. Tällöin samoja kestovaippoja voi käyttää seuraavillakin lapsilla ja silloin niiden hintaero kertakäyttövaippoihin nähden on todella suuri. Tämä on myös kaikkein ekologisin vaihtoehto.

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty vaippojen kustannukset, mikäli tehdään yllä mainitut hankinnat ensimmäisen lapsen kohdalla ja käytetään samoja vaippoja toisella lapsella. Tällöin kuukausittain tulee maksettavaksi vain pesukustannukset.

Näin ollen vaipattamalla kaksi lasta kestovaipoilla voit säästää reilusti yli tuhat euroa!

Huomaa kuitenkin, että luvut ovat vain oletuksia. Käytettyjen vaippojen määrä ja hinnat voivat poiketa tästä paljonkin.

Kannattaa tutustua myös Kodin kestot ry:n tekemään hintavertailuun.

 

Jo yksi kestovaippa päivässä säästää rahaa

Täyskestoilijaksi ei kuitenkaan ole pakko ryhtyä vaikka haluaisi säästää rahaa. Jo yhden kertakäyttövaipan korvaaminen päivässä kestovaipalla on taloudellisesti ja ekologisesti kannattavaa. 

Otetaan tarkasteluun esimerkki jossa ostat kuusi erikokoista vaippaa käytettynä 4€/kpl. Pesukuluja ei oteta tässä tapauksessa huomioon, sillä vaippa peseytyy muiden pyykkien seassa. Jättämällä yhden kertisvaipan (0,25€/kpl) päivässä käyttämättä säästät kahdessa vuodessa noin 180 euroa, josta vähennetään kestovaippojen kulut 24 euroa. Eli kahden vuoden aikana säästöä kertyy yli 150 euroa (sekä 730 vaippaa vähemmän jätettä.)

Ei siis tarvitse lokeroitua pelkästään kesto- tai kertisvaippojen käyttäjiin, vaan molempia voi käyttää tilanteen mukaan. Myös osakestoilemalla säästät rahaa.

 

Kestovaipat ovat ekologisempi vaihtoehto

Rahan säästön lisäksi kestovaipat säästävät myös ympäristöä. Kertakäyttövaipat ovat kotitalouksien suurin yksittäinen jäte. Onneksi vaipat eivät nykyään enää päädy kaatopaikalle vaan jätteenpolttolaitokselle, tämä vähentää päästöjä edes vähäsen. 

Monet heräävät miettimään ympäristökysymyksiä lapsen syntymän myötä. Kestovaippoja käyttämällä ei maapalloa pelasteta, mutta monet kokevat silti tekevänsä hyvää vähentämällä edes hieman jätettä. Myös osakestoilu vähentää syntyvää jätettä.

Vaippoja voisi verrata esimerkiksi astioihin. Kaikki me käytämme arjessa normaaleja pestäviä astioita ja vain erikoistilanteissa kertakäyttöastioita. Miksi vaipattaminen eroaisi tästä? 

Täytyy toki muistaa, että kestovaippojenkin valmistus kuluttaa ympäristöä, mutta ovat ne silti ekologisempia. Parhaimman ekoteon tekee jos käyttää vaippoja useammalla lapsella. Meilläkin käytössä olevat vaipat on siskoltani saatu, joka on ostanut ne käytettynä ja nyt meille pieneksi jäävät vaipat palautuvat takaisin siskolleni heidän toista lastaan varten. Eli vaipoilla tulee olemaan vähintäänkin neljä käyttäjää.

Kestoillaan-blogissa lisää tietoa kestovaippojen ympäristökuormasta sekä vinkkejä miten pitää niiden hiilijalanjälki mahdollisimman pienenä.

 

Miten ja miksi me kestoilemme?

Me käytämme päivisin pääasiassa kestovaippoja. Öisin ja kodin ulkopuolella kertakäyttövaippoja, sekä silloin tällöin kotona jos kaikki kestot ovat pesussa tai kuivumassa (tai laiskottaa tai kestovaippa ei sovi asun kanssa :D).

Meillä kestovaippoja on noin 15 kappaletta plus harsoja paljon ja parit villahousut. Tällä määrällä pärjäämme pari päivää, jonka välein pestään pyykkiä. Olen itse ostanut vain kolme vaippaa ja kaikki loput saimme siskoltani. Ostin myös lankaa, josta kudoin itse parit villahousut. Vaippojen kustannukset ovat jääneetkin siis todella matalaksi.

Harsovaippoja käytimme ensimmäiset pari kuukautta, mutta sen jälkeen niiden imukyky ei ole enää riittänyt. Harsot olivat aivan parhaita pienellä vauvalla, jolle ei vielä istunut muut kestovaipat. Meillä on pari sisävaippaa + kuori, pari all-in-one vaippaa, sekä eniten taskuvaippoja erilaisilla imuilla. Tällainen sekalainen kokeilusetti siis. Muutenkaan ei kannata liikaa ostaa yhden tyyppisiä vaippoja jos ne eivät omalle lapselle sovikaan. Kaikki vauvat ovat erilaisia rakenteeltaan, joten erimerkkiset vaipat istuvat eri tavoin. Kokeilemalla selviää se itselle paras. 

Jos ollaan poissa kotoa, mitä ei kyllä nyt korona-aikana ole juurikaan tapahtunut, käytetään ennemmin kertisvaippaa, jotta likaisia vaippoja ei tarvitse kantaa takaisin kotiin. Myös vaihtoväli voi olla hieman pidempi mikä helpottaa menoja. Kesällä myös mökillä tulee varmasti käytettyä kertakäyttövaippoja.

Laskin juuri meillä kuluneiden kertakäyttövaippojen määrän ja niitä on kulunut noin 300 puolessa vuodessa. Eli käytämme noin 1,6 vaippaa päivässä. Tuolla aiemmissa laskuissa käyttämälläni hinnalla 0,25€/kpl näiden kustannus olisi ollut 75€. Kun taas jos olisimme käyttäneet vain kertakäyttövaippoja, olisi rahaa kulunut 6x185x0,25 = 277,5€. Eli säästöä on tullut noin 200 euroa (miinus pesukulut ja muutama ostettu kestovaippa).

Kestovaippa on myös mukavampi lapsen iholle eikä sisällä kemikaaleja. Itseäni ainakin välillä hirvittää kertisvaippojen kemikaalien haju. Kestovaipassa vauvan pissa ei mielestäni haise niin voimakkaalle kuin kertakäyttövaipassa sekoittuessaan johonkin kemikaaliin.

Vaivaa on toki hieman enemmän, kun vaippoja täytyy pestä, kuivattaa ja koota, mutta mielestäni tämä sujuu helposti päivän muiden rutiinien ohella. Meillä ainakin vauva tykkää olla vieressä katselemassa kun ripustan pyykkejä tai kasaan puhtaita vaippoja laatikkoon. Enempi koen että kertakäyttövaipoissa on vaivaa, sillä uusia vaippoja saa olla kantamassa kaupasta kotiin joka viikko ja roskiakin pitäisi viedä useammin.

Minullakaan ei ollut mitään ehdotonta päätöstä käyttää kestovaippoja. Siskoni oli niitä lapsellaan käyttänyt ja sain häneltä kasan vaippoja ja päätin kokeilla niitä. Tykkään myös lukea paljon ja ottaa asioista selvää, niinpä kahlasin läpi kirjoja ja nettisivuja, jolloin viimeistään vakuutuin kestovaippojen hyödyistä.

 

Miten aloittaa kestoilu

Jos haluaa täyskestoilla, niin vaippoja kannattaa olla muutaman päivän tarpeisiin, eli noin parikymmentä riittää hyvin. Toki halutessaan voi myös osakestoilla, eli korvata edes päivän yksi tai useampi vaippa kestoilla, jolloin vähempikin määrä vaippoja riittää. Samat kestovaipat eivät välttämättä mahdu vauvan/lapsen koko vaippaiän ajan, joten uusia vaippoja täytyy ostaa lapsen kasvaessa. 

On makukysymys haluaako käyttää sisävaippa+kuori yhdistelmää, taskuvaippaa vai all-in-one vaippaa. Myö harsovaippa + villahousut voi olla alkuun hyvä yhdistelmä. Ne ovat edullisia, istuvat varmasti pienemmänkin lapsen päälle, riittävät imemään aivan pienen vauvan pissan, ja ne on helppo ja nopea pestä sekä kuivata. Monessa kaupungissa toimii vaippalainaamo, josta voit pientä summaa vastaan lainata vaippoja kokeiluun. Näin näet mikä malli teitä miellyttää eniten ja ostaa sitten niitä.

Pyykkiä tulee muutenkin vauvaperheessä paljon, joten samalla vaivalla pesee kestovaipatkin. Vaipat voi pestä omana eränään, jos niitä tulee riittävästi parin päivän välein. Viikkotolkulla likaisia vaippoja ei kannata säilyttää. Vaipat voi myös aivan hyvin pestä muun 60 asteisen pyykin joukossa, esim pyyhkeiden. Kannattaa pestä aina täysiä koneellisia, jotta kestovaipat olisivat oikeasti se ekologisin ja taloudellisin vaihtoehto.

 

Jos haluat päästä alkuun kestovaippailussa, tutustu ainakin seuraaviin linkkeihin:

http://www.kodinkestot.fi/kestovaippainfo/kestovaipat/

https://www.facebook.com/groups/KestovaippayhdistyksenKirppisJaTuki/

https://lahiomutsi.fi/2015/12/22/kestovaipat-ja-kuinka-me-se-tehdaan/

https://www.iloaeloa.fi/2018/02/pihi-kirppismuija-ja-kestovaipat.html

Oletko laskenut kuinka paljon teidän perheessä on kulunut vaippoihin rahaa?

LUE MYÖS: KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA? – LAPSEN 1. VUODEN KULUT

Jos lapsiperheen talousasiat kiinnostavat enemmänkin ja haluaisit päästä niistä juttelemaan mukavassa seurassa, liity Facebook-ryhmään Kotiäidin kukkarossa!

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This