Koronan vaikutus omaan talouteemme

mennessä 19.04.2020Minä0 Kommenttia

Sain lukijalta kommentin jossa kysytiin, miten korona on vaikuttanut talouteemme ja kuinka sijoituksemme ovat tämän kestäneet.

Arkeemme korona ei ole hirveän suuresti vaikuttanut.  Pienen vauvan kanssa päiväni kuluvat samalla tavalla kotona. Tekemistä vauva-arjessa ja kotihommissa kyllä riittää, joten tekemisen puutetta ei ole esiintynyt. Silti harmittaa kun ne vähätkin harrastukset ja tekemiset kodin ulkopuolella on viety pois. Äiti-vauva-jooga loppui, mutta onneksi sitä on voinut jatkaa etänä videoiden avulla. Vauvauintikin olisi juuri ollut alkamassa. Onneksi kuitenkin vielä vaunulenkeille pääsee.

Välillä vauva-arki on tuntunut yksinäiseltä jo ennen koronaa, mutta silloin onneksi edes välillä näki sukulaisia ja ystäviä. Nyt näitä kontakteja on todella alkanut kaipaamaan, videopuhelut ja viestit eivät ole sama asia. Muuten elämämme jatkuu melko samalla tavalla kuin ennen koronaa.

 

Koronan vaikutus omaan talouteemme

Meillä korona ei ole juuri yhtään vaikuttanut henkilökohtaiseen talouteemme. Minä jatkan äitiyslomalla entiseen tapaan kelan tuilla. Miehen työhön korona ei ole myöskään vaikuttanut yhtään. Hänellä töitä riittää ja lomautuksista tuskin on pelkoa. Mutta eihän sitä ikinä tiedä. Onhan moni muukin “varmassa työssä” oleva lomautettu viime aikoina. 

Meillä myös taloudellinen puskuri on kunnossa, jos jotain yllättävää tapahtuisi. Lähipiirin kanssa on myös vahva tukiverkosto. Tiukan paikan tullen uskon, että autamme puolin ja toisin toisiamme niin taloudellisesti kuin muutenkin.

Sijoituksiimme heilahtelevat pörssikurssit ovat tietysti vaikuttaneet. Emme kuitenkaan ole ottaneet tästä stressiä. Pörssikurssit ovat kasvaneet pitkään ja onkin ollut jo odotettavissa milloin romahdus tulee. Nyt nähtiin jyrkkä lasku, joka on jo kääntynyt nousuun. Seuraavaksi odotellaan onko nousu oikeasti todellinen vai jatketaanko uudelleen alaspäin. Itse uskon jälkimmäiseen.

Meidänkin sijoitusvarallisuus putosi hetkessä kymmenentuhatta euroa, mutta emme panikoineet tätä. Salkkumme tilannetta emme katso päivittäin tai välttämättä edes viikottain.

Itse asiassa olemme jo jonkin aikaa jopa odottaneet pörssiromahdusta. Ja nyt on alkanut näyttää että korona on ainakin yksi tekijä, joka voisi tämän kuplan puhkaista. Tavoitteena on laskumarkkinoilla tehdä lisää ostoja salkkuun. Pienensimme asp-tilille menevän talletuksen määrän minimiin väliaikaisesti. Tarkoitus on kaikki ylimääräiset rahat sijoittaa. Teimme jo hieman ostoja pörssikurssien sukeltaessa, mutta odottelemme vielä suurempaa laskua ja sijoitamme sitten lisää. Toki voi olla että tätä suurempaa laskua ei hetkeen vielä tule. Kukaan ei oikein osaa ennustaa milloin kunnon lasku tulee, kuinka syvä se on tai kuinka pitkään se kestää. Tarkka ajoittaminen on siis aivan mahdotonta. Pääasia on että pitäydemme aiemmassa suunnitelmassa, emme ainakaan myy sijoituksia nyt ja lisäämme jonkin verran ostojen määrää.

Olemme alkaneet jopa harkitsemaan Nordnetin superluottoa, jotta voisimme ostaa pohjalla lisää. Toki tämä sisältää huomattavia riskejä ja edellyttää kunnon perehtymistä.

 

Kaikki eivät ole näin onnekkaita

Kaikki tämä alkaa nyt kuulostaa siltä että olemme todella etuoikeutetussa asemassa. Tiedostamme tämän, eikä tarkoitus todellakaan ole kehuskella vauraudellamme. 

Pandemia ei valitettavasti iske kaikkiin tasavertaisesti. Niinpä ne kenellä oli jo ennen vaikeinta tuntuvat kärsivän eniten. Kaikki sympatia ja tuki siis heille. Itsekin olen halunnut edes jollain tavalla hieman auttaa, joten olenkin lahjoittanut hieman Pelastakaa Lapset ry:n keräykselle, jossa varat ohjataan köyhien lapsiperheiden ruokaan. 

Koitetaan siis me joilla menee hyvin tässä tilanteessa tukea heitä joilla ei mene niin hyvin.

 

Miten korona on vaikuttanut sinun arkeesi ja talouteesi? 

 

Postauksessa esiintyvää pohdintaa sijoittamissuunnitelmistamme ei pidä tulkita minkäänlaisina sijoitusneuvoina tai -suosituksina!

 

postaus sisältää affiliate-linkkejä

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This