Korkoa korolle ilmiö – maailman kahdeksas ihme

mennessä 14.11.2017Sijoittaminen0 Kommenttia

Kuten Albert Einstein on joskus lausunut: ”Korkoa korolle ilmiö on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä.”

Jos siis ymmärrät korkoa korolle ilmiön, voit tienata sillä suuria summia.

Esimerkiksi lapsilisien sijoittaminen tekisi jokaisesta miljonäärin eläkeikään mennessä. Aika ihmeellistä eikö? Lue lisää Nordnetin blogista.

Entä kumpi antaa suuremmat eläkesäästöt? 10 vuoden säästäminen vai 40 vuoden säästäminen? – Usko tai älä, mutta vastaus on 10 vuoden. Lue lisää Sijoittajan artikkelista.

Korkoa korolle tarkoittaa sitä, että korkoa eli sijoitukselle maksettavaa tuottoa maksetaan paitsi alun perin sijoitetulle pääomalle, mutta myös edellisinä vuosina kertyneille tuotoille eli koroille.

Lyhyesti siis, jos tuhannen euron sijoituksellesi kertyy 10% tuottoa vuodessa, on sinulla seuraavana vuonna jo 1100€ joka kerryttää korkoa. Ja ajan kuluessa summa kasvaa hurjasti.

Korkoa korolle -ilmiön eksponentiaalinen kasvu. Oletuksena 100 euron kuukausisäästöt ja 7 prosentin korko.

 

Korkoa korolle laskukaava on seuraavanlainen:

K (t) = K(0) * (1 + p)^t,

jossa
K (t) on säästämisen lopussa kertynyt summa, eli säästämisen loppusumma.
K (0) on se summa, jonka talletat tilille säästämisen alussa.
p on tilille maksettava korko. Esimerkiksi 5 prosentin korko pitää syöttää kaavaan muodossa 0,05.
t on talletusaika vuosina.

Jos tarkastellaan tarkemmin korkoa korolle kaavaa, niin huomataan, että nimenomaan aika eli t-termi on pitkässä juoksussa merkittävin tekijä. Lyhyellä aikavälillä tietysti säästetyllä rahamäärällä on eniten vaikutusta kertyneeseen summaan, mutta tietyssä pisteessä tuotot ylittävät säästöt. Korkoa korolle -ilmiön hyödyt konkretisoituvat sijoitushorisontin loppupäässä.

Monimutkaisempiin laskuihin, esimerkiksi kuukausisäästämisen korkolaskureita löytyy netistä tai laskenta onnistuu helposti excelin avulla. Kun alat ymmärtää korkoa korolle ilmiötä, innostut varmasti erilaisista laskureista, joista näet kuinka paljon voit tienata pienilläkin summilla.

Moni aloitteleva sijoittaja pohtii sijoittamisen kannattavuutta, jos sijoittamiseen on käytettävissä vain pieniä summia. Aluksi vuotuinen tuotto voi tuntua pieneltä, mutta ajan kuluessa tuotto kasvaa korkoa korolle -ilmiön seurauksena. Sijoittaminen on siis erittäin kannattavaa, olivat kyseessä sitten isot tai pienet rahasummat.

Ei siis ikinä ole liian pientä summaa aloittaa säästäminen, vaan aika tuottaa suurimmat tuotot. Vaurastumien vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä.

 

Viimeistään nyt varmaan innostuit sijoittamisesta, joten kannattaa tutustua aiempaan postaukseeni osakesijoittamisen ensiaskeleista. Suosittelen myös avaamaan Nordnetin maksuttoman arvo-osuustilin, jossa voit sijoittaa pieniäkin summia täysin kuluttomaan rahastoon.

 

*postaus sisältää affiliate-linkkejä

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This