Hyvän blogitekstin kymmenen käskyä
Bloggaaminen on nykyään jo todella yleinen harrastus. Varmaan kaikilla on joku tuttu, joka pitää blogia tai sitten bloggaa itse. Silti monet blogit hukkuvat massaan, eivätkä onnistu tavoittamaan yleisöä. Tähän on varmasti monta syytä, joista markkinoinnin puute on yksi suurimmista. Hyvällä markkinoinnilla saat varmasti paljon yleisöä blogiisi, mutta se ei silti takaa, että ihmiset pitäisivät blogistasi. Markkinoinnin lisäksi, kannattaa panostaa myös itse tekstiin. Hyvä blogiteksti saa ihmiset lukemaan sen loppuun ja palaamaan aina uudestaan blogiin. Kannattaa siis oikeasti panostaa tekstiin ja ottaa lukijat huomioon.
Tämän blogin alkumetreillä minullakin on vielä hurjasti opittavaa tästä. Mutta olen paljon seuraillut muita blogeja usean vuoden ajan ja olen huomannut eräitä tekijöitä, joista tunnistaa hyvän tekstin. Listaan seuraavaksi elementtejä, jotka yhdistävät hyviä blogitekstejä. Listalla on niin sisältöä, kuin ulkoasua koskevia tekijöitä. Otsikko (”kymmenen käskyä”) on hieman kärjistetty, eikä näitä kannata ottaa liian vakavasti. Jokainen muotoilee tekstinsä itse, eikä ole olemassa mitään yleispäteviä ohjeita. Kannattaa kuitenkin perehtyä näihin vinkkeihin ja pohtia jos näistä saisi apua omiin teksteihin. Lista ei ole millään tavalla tärkeysjärjestyksessä, vaan eri tilanteisiin sopii eri kohdat paremmin kuin toisiin.
1.Anna lukijalle jotain
Ihmiset haluavat aina oppia uutta. Tarjoa siis lukijoillesi sisältöä, joka pistää ajattelemaan. Hyvä blogiteksti sisältää mm. vinkkejä, ohjeita, tietoa tai erilaisia näkökulmia. Yritä siis erottua massasta ja tarjoa lukijoillesi jotain mitä he eivät muualta saa. Aloita miettimällä mikä blogissasi on lukijoita eniten kiinnostaa. Toki blogin ei tarvitse aina antaa tietoa, vaan se voi tarjota lukijoille myös hauskuutta tai hyvää mieltä.
2.Älä kirjoita liikaa minä muodossa
Älä puhu liikaa itsestäsi vaan mieti aihetta lukijan näkökulmasta. Pyri siihen, ettei teksti kerro liikaa itsestäsi ja älä käytä liikaa minä-sanaa. Yritä käyttää enemmän sinä-sanaa ja osoita teksti lukijalle. Esimerkiksi tässä tekstissä en kirjoita liikaa siitä miten minä bloggaan vaan annan vinkkejä miten sinun kannattaisi blogata. Teksti tuntuu lukijasta heti henkilökohtaisemmalta, kun yrität suunnata sen suoraan vain yhdelle lukijalle. Vaikka pitäisitkin blogia myös itseäsi varten, ajattele myös lukijoita.
3.Anna jotain itsestäsi
Vaikka juuri sanoin, että ei kannata kirjoittaa liikaa itsestäsi, niin jotain henkiökohtaista sinun on kuitenkin annettava. Jotta lukijoita kiinnostaa blogisi, heidän on samaistuttava sinuun. Tämä edellyttää, että he tietävät jotain sinusta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi kertoa koko nimesi, osoitteesi tai puhelinnumerosi. Mutta jotain mielenkiintoisa yksityiskohtia kannattaa paljastaa, jotta lukijat tutustuvat sinuun. Hyvien tekstien ohella lukijoita kiinnostaa persoona tekstien takana.
4.Ole motivoitunut
Jotta lukijoita kiinnostaisi aiheesi, pitää sinun itsekin olla todella kiinnostunut aiheesta. Innostuksesi välittyy myös lukijoille. Oma kiinnostuksesi näkyy tietona, jota voit tarjota lukijoille.
5.Pidä asia ytimekkäänä
Yhdessä artikkelissa pitää olla riittävästi tekstiä, mutta ohi aiheen ei kannata kirjoitella. Nykyaikana ollaan niin kiireisä, ettei ihmisillä ole liikaa aikaa käyttää yhteen artikkeliin. Varsinkin jos lukijat etsivät tietoa, he haluavat sen nopeasti. Jos se ei sinun tekstistäsi löydy kaiken turhan keskeltä, he siirtyvät nopeasti toiseen blogiin. Anna siis lukijoille riittävästi tietoa, mutta pidä asia ytimekkäänä. Voit tehdä pääaiheen ohelle toisen postauksen, jossa vaikka kirjoitat lisää jostakin yksityiskohdasta.
6.Käytä kuvia
Hyvässä blogitekstissä on vähintään yksi sisältöä tukeva kuva. Lukijat tykkäävät visuaalisuudesta. Käytä siis havainnollistavia kuvia sekä taulukoita ja kuvaajia tarpeen mukaan. Älä kuitenkaan käytä liikaa kuvia, jos blogissasi tekstin on tarkoitus olla pääosassa.
7.Käytä väliotsikoita
Artikkelissa kannattaa käyttää väliotsikoita, jotta lukeminen helpottuu. Kukaan ei jaksa lukea 1000 sanaista tekstiä putkeen, vaan sitä kannattaa jäsennellä väliotsikoin. Otsikot myös hieman kertovat tulevasta aiheesta, joten lukijat löytävät helposti hakemansa asian tekstin seasta.
8.Pidä kappaleet lyhyinä
Kaikkien mielestä on varmasti mukavampi lukea tekstiä, jossa ei ole liian monta riviä putkeen. Lyhyet kappaleet helpottavat lukemista, varsinkin mobiililaitteilla. Nykyään blogeja luetaan paljon kännyköillä ja luurin ruudulla normaalisti muutaman rivin kappale onkin tuplasti pidempi. Ajattele siis lukijoita ja jäsentele tekstisi hyvin.
9.Käytä listoja
Samoin kuin kaksi edellistä kohtaa, myöskin listat tekevät tekstin lukemisesta helpompaa. Esimerkiksi tässä tekstissä olisi aika tylsää lukea vinkkejä vain yhteen pötköön. Mutta kun vinkit on listattu ja otsikoitu, on artikkeli heti mielenkiintoisempi. Listat selkeyttävät sisältöä lukijoiden lisäksi myös itsellesi.
10.Ota mobiililaitteet huomioon
Tee blogistasi responsiivinen. Responsiivisesti toteutettu sivusto tunnistaa käytettävän laitteen ja mukauttaa sisällön, ulkoasun ja erilaiset toiminnallisuudet automaattisesti käytettävän laitteen mukaan. Tätä voit siis säätää yleisesti blogin ulkoasussa. Mutta yksittäisen artikkelin kohdalla tärkeimmät toimenpiteet on tekstin ja kuvien hyvä jäsentely, jotta lukeminen olisi mukavaa kännykällä (katso kohta 8.)
Toivottavasti sait näistä joitain vinkkejä omaan blogiisi. Jos taas sinulla ei vielä ole blogia, mutta innostuit bloggaamaan, suosittelen lämpimästi aloittamaan. Jos mietit blogialustan valintaa, katso aiempi postaukseni: wordpress vs blogger.
Tuleeko mieleesi muita vinkkejä ja miten olet näitä toteuttanut blogissasi? Kommentoi alle.
0 kommenttia