Mietteitä tarjousjauhelihasta

mennessä 3.11.2019Muut talousaiheet9 Kommentit

Viime viikolla mediassa nousi esiin Tamperelaisen Prisman tarjousjauheliha. Ihmiset hamstrasivat halpaa jauhelihaa kilotolkulla. Ja täytyy myöntää, että itse ainakin kauhistuin näistä uutisista. Toki olen itsekin puhunut tarjousten puolesta, mutta rajansa kaikella. 

Kauppiaan mukaan tarjouksessa oli kuulemma myös mm. banaania ja Boltseja (kasvispyöryköitä). Kiinnostaisi tietää onko ihmiset tarttuneet ollenkaan niin innokkaasti näihin tarjouksiin vai eikö näitä hamstraajia vain mediassa nosteta esille. Uskon kuitenkin, että suurin osa tarjoushaukoista on kiertänyt vegepyörykät kaukaa ja lapannut ostoskärrynsä vain täyteen jauhelihaa. 

Täytyy myöntää että olihan jauheliha halpaa normaaliin hintaan nähden. Normaalisti 400g paketti maksaa noin 2€ ja nyt sen sai 69 tai 40 sentillä (eli jopa 80% alennus). Aloin kuitenkin laskea, voisiko kasvisproteiini päihittää tämänkin hinnan.

Soijarouhe nimittäin maksaa merkistä ja kaupasta riippuen noin 3€ puolen kilon pussi. Kilohinnaksi siis tulee noin 6€. Äkkiseltään näyttäisi kalliimmalta kuin jauheliha, mutta luku ei ole täysin vertailukelpoinen sillä soijarouhetta ei kulu grammoissa mitattuna yhtä paljon kuin jauhelihaa. Paketillista jauhelihaa (400g) vastaava määrä kuivaa soijarouhetta on n. 2dl eli 70g. Pussista saa siis noin seitsemän jauhelihapakettia vastaavaa annosta. Tällaiselle annokselle jää täten hintaa hieman yli 40 senttiä. Eli lähes sama kuin tarjousjauhelihalle!

Jos näin halvalla siis saa terveellistä ja ekologista proteiinin lähdettä (ilman edes mitään tarjouksia), niin miksei kukaan hamstraa tätä samalla tavalla kuin jauhelihaa. Lisäksi kuivatuotteena soijarouhe säilyy huomattavasti paremmin kuin jauheliha.

Jos taas soijarouhe ei syystä tai toisesta sovellu ruokavalioon, niin myös esimerkiksi papuja saa todella halvalla. Säilyketölkillinen valmiiksi keitettyjä papuja maksaa halvimmillaan noin 70 senttiä. Purkillisella tai kahdella korvaat hyvin paketillisen jauhelihaa. Aivan tarjousjauhelihan hinnalle tämä ei pärjää, mutta normaali hintaisen jauhelihan tämäkin päihittää. Lisäksi vielä halvemmalla pääset jos ostatkin pavut kuivattuina esimerkiksi etnisistä kaupoista ja keität ne itse.

Monesti kuulee sanottavan, että kasvisruoka on muka kallista. Usea suomalainen perhe syö päivästä toiseen “halpaa” jauhelihaa, mutta onko kukaan tullut ikinä laskeneeksi voisiko tälle olla halvempikin versio.

Kirjoitan tästä siksi, että aina se edulliselta näyttävä vaihtoehto ei kuitenkaan ole halvin. Haluan kannustaa ihmisiä vähentämään lihansyöntiä ilmaston ja henkilökohtaisen talouden vuoksi. 

LUE MYÖS:

Miten pienentää kauppalaskua? Lue miten tein viikon ruokaostokset alle 40 eurolla

Edullista ruokaa: Matsmart ja Fiksuruoka

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko. Työskentelen erään yrityksen laskutus- ja henkilöstöasioiden parissa ja tällä hetkellä olen äitiyslomalla.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Lue lisää minusta ja blogistani

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

9 Kommentit

 1. Yksi lukija

  Hieman hassu postaus (yleensä sun postaukset on ihan parhaita). Kaikki ei HALUA tai voi syödä esim papua/soijaa, ainakaan säännöllisesti (esim ibs-ihmiset). Olen samaa mieltä, että lihan syöntiä pitäisi vähentää, mutta vähän syyllistävä tämä postaus oli silti. Hienoa että toit esille näiden tuotteiden edullisuuden, muttei myöskään ole väärin että ihmiset ovat näitä lihoja ”hamstranneet”. Tämä kun ei tarkoita etteivät he muuta söisi. Ja hyvä tempaushan tuo kaupalta oli, helposti saa ihmisiä ostamaan ihan niitä normaalihintaisiakin tuotteita samalla kun hakee näitä tarjoustuotteita:)

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentistasi, arvostan mielipidettäsi 🙂 Tarkoitus ei ollut syyllistää lihansyöjiä (itsekin lihaa syön). Halusin vain herätellä ihmisiä ajattelemaan että lihalle on muitakin, usein edullisempiakin vaihtoehtoja.

   Vastaa
  • Jonne

   Miks et ymmärrä hamstraamista kun joku on alennuksessa ja miksi pitäisi syödä soijaa joka ei maistu samalta ja on pahempaa

   Vastaa
 2. Anne

  Asiaa! Kiitos kun puit ajatukseni näin hyvin sanoiksi kunnon laskelmien kanssa! 🙂

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentista Anne! 🙂

   Vastaa
   • MelissaL

    Enntiedä mitä lihaa on myyty mutta meillä ei voida syödä eineksiä, oli ne sitten kasvipohjaisia tai lihapohjaisia. Meillä ei myöskään voida syödä palkokasveja, eikä vitamiinilisiä. Tärkeää saada syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa, siksi lähiruoka on meillä se numero yksi. Kaupasta ostetaan todella harvoin mitään.

    On hyvä puhua myös siitä, että meitä on iso määrä ihmisiä, jotka ei voi syystä tai toisesta siirtyä halppisruokaan tai siirtymään kokonaan kasviperäiseen ruokaan. Monet sairaudet ovat iso haaste muutoinkin syömiselle, ettei halua pahentaa oloaan entisestään.

    Vastaa
 3. Johanna

  Hyvä postaus! Ihmiset ovat todella herkillä näkyään jos puhutaan lihansyönnin vähentämisestä :O

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentistasi Johanna! 🙂 Olet täysin oikeassa tuosta, kuinka paljon tunteita ihmisissä herättää keskustelu lihansyönnin vähentämisestä :O Mielestäni asiasta on tärkeä puhua vaikka kaikki eivät olisikaan samaa mieltä.

   Vastaa
 4. Osinkokuningas

  Mielenkiintoinen vertailu. Me ollaan vähän laiskoja hintavertailuissa. Kerran viikossa Lidliin ja se on siinä 😀

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This