Mitä passiiviset tulot ovat ja miksi niitä kannattaa tavoitella?

mennessä 17.02.2019Tienaaminen4 Kommentit

Onko jokainen maanantai aina yhtä tuskaa herätä herätyskelloon ja raahautua töihin? Odotatko koko viikon vain viikonlopun alkamista, jolloin voit tehdä itsellesi mieluisia asioita? Haluaisitko olla vähemmän riippuvainen työnteosta ja tehdä enemmän sellaista, mistä oikeasti pidät?

Entä haluaisitko olla joka kuukausi miettimättä miten saat rahat riittämään seuraavaan palkkapäivään? Vai etkö saa muita kuin huonopalkkaisia osa-aikatöitä? Yrität kenties saada pieniä lisätulon lähteitä, samalla kuitenkin kulutat näihin aivan hirveästi aikaa?

Itse voin ainakin täysin samaistua ensimmäisen kohdan kysymyksiin. Hep, hep ja hep. Olen alkanut tutustumaan passiivisiin tulonhankkimiskeinoihin ja aion ottaa niitä vähitellen käyttöön. Sillä jonain päivänä olisi mahtavaa valita itse milloin, missä tai kuinka paljon teen töitä, murehtimatta rahasta.

Ilmianna itsesi kommenttikentässä mikäli sinäkin haluaisit vähentää normaalin palkkatyön tekemistä tai tarvitsisit oikeasti toimivia lisätulon lähteitä. Ja jatka toki tämän postauksen lukemista, sillä annan sinulle vaihtoehdon; nimittäin passiiviset tulot.

Passiiviset tulot luovat turvaa talouteesi

Kuvittele tilanne, jossa saisit rahaa säännöllisesti pankkitilillesi menemättä aamulla töihin. Tai että voit tehdä itsellesi mieluisia asioita niin monta tuntia viikossa kuin haluat ja samalla vielä ansaita rahaa.

Passiivisten tulojen avulla tämä on mahdollista. Passiivisilla tuloilla tarkoitetaan tuloja, joita saat vaikka et itse työskentele aktiivisesti.

Kuulostaa varmaan liian hyvältä ollakseen totta? No tavallaan se onkin ja toisaalta ei ole.

Passiiviset tulot ovat kyllä täysin mahdollisia, mutta ihan itsestään, ilman minkäänlaista työpanosta ne eivät tule. Tästä maailmasta et nimittäin löydä sellaista tulovirtaa, joka olisi täysin passiivista ja josta saisit tuloa ilman, että sinun täytyy tehdä mitään asian eteen.

Passiivinen tulo ei siis oikeastaan ole passiivista. Alkuun sinun täytyy työskennellä paljon tulojen eteen, mutta ajan myötä voit ansaita rahaa tekemättä juurikaan työtä.

Passiivisille tuloille luonteenomaista on se, että passiivisten tulojen hankkimiseksi tehtävä työpanos tehdään ensin ja tulot tulevat myöhemmin, ilman aktiivista työskentelyä. Saattaa olla, että alkuvaiheessa passiiviset tulot eivät välttämättä päätä huimaa, mutta ajan saatossa rahaa saattaa tulla ilman aktiivista työpanosta vähän kuin itsestään.

Passiivinen tulo on siis tulovirtaa, jota sinun tarvitsee vain ylläpitää sen jälkeen kun olet saanut tulovirran valmiiksi. Pienellä ajan sijoittamisella alussa voi kuitenkin ansaita moninkertaisia tuloja myöhemmin.

Passiiviset tulos turvaavat taloutesi, jos sinulla tulee yllättäviä menoja tai tulosi pienenevät äkisti esimerkiksi irtisanomisen yhteydessä. Taloudellisen turvan lisäksi passiivisten tulojen avulla on myös täysin mahdollista rikastua. Moni oikeasti rikas henkilö saa nimittäin tulonsa aivan muualta kuin tavallisesta palkkatyöstä.

Passiiviset tulot tuovat elämään vapautta ja taloudellista riippumattomuutta, jotka ovat onnellisen elämän kulmakiviä.

Työnteko ei ole passiivista tuloa

Passiivinen tulo ei ole sidottu aikaan tai paikkaan kuten tavallinen palkkatyö. Niinpä työnteko ei ole passiivista tuloa, sillä jos et käy töissä et myöskään saa rahaa. Passiivinen tulovirta ei siis ole riippuvainen mistään tietystä ajankäytöstä, vaan voit kuluttaa tulojen hankintaan niin paljon aikaa kuin vain itse haluat.

Raha ei aina tuo onnea, mutta jonkin verran rahaa on pakko saada elämiseen. Elämä olisi kuitenkin onnellisempaa, jos tämän rahan tienaaminen ei sitoisi liian paljon aikaa, vaan aikaa jäisi myös muuhun elämiseen. Hienointa olisikin, jos rahaa voisi tienata jollain sellaisella, mikä ei edes tunnu työnteolta.

Avain taloudelliseen riippumattomuuteen löytyy ajankäytön minimoinnista, ei tulojen maksimoinnista. Kuka tahansa voi tehdä töitä vuorokauden ympäri ja tienata mukavia summia rahaa. Se tuskin on kuitenkaan kenenkään tavoite.

Usein passiivinen tulo on luonteeltaan sellaista, että se vaatii alkuun kovaa työtä. Työn hedelmistä pääsee nauttimaan myöhemmin ilman jatkuvaa ajallista panostusta.

Tehdystä työstä tuleva korvaus on alkuvaiheessa vaatimatonta, kuten alla olevasta kuvaajasta näkee. Ajan kuluessa tulot kuitenkin kasvavat samalla kun työmäärä vähenee huomattavasti. (kuva lainattu digivallankumouksen sivulta)

Passiivinen tulo on tasaista ja jatkuvaa tuloa, mutta se ei ole kuitenkaan 100% varmaa tuloa. Onkin suositeltavaa rakentaa useampia passiivisen tulon lähteitä. Aivan kuten sijoitustoiminnassakin, on tämänkin suhteen hyvä tehdä hajauttamista. Osa passiivisista tulovirroista voi kestää useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä, mutta ikuista tulovirtaa nekään eivät tarjoa. Mitä enemmän sinulla on tulonlähteitä sitä varmemmin ja nopeammin vaurastut.

Passiivisia tuloja voi hankkia monin eri keinoin, mutta tärkeintä olisi että kaikki toiminta lähtisi pohjimmiltaa omasta halusta ja kiinnostuksesta aihetta kohtaan. Motiivina ei kannata vain ja ainoastaan pitää rahan tienaamista mahdollisimman paljon. Kun hankit tuloja jollain toiminnalla, josta oikeasti pidät, silloin käytettyä aikaa ei tarvitse laskea työnteoksi, sillä tekisit sitä muutenkin vapaa-ajallasi.

Passiivisten tulojen myötä sinulle vapautuu enemmän aikaa, joka taas mahdollistaa uusien ideoiden toteuttamisen. Uusilla ideoilla voit taas luoda itsellesi uusia passiivisia tulovirtoja. Eli kun ole luonut itsellesi ensimmäiset passiiviset tulot, on uusien tulojen hankinta paljon helpompaa ja tehokkaampaa.

Monet luovat passiivisia tulovirtoja, jotta voisivat mahdollistaa itselleen tietyn elämäntyylin. Passiivisten tulojen ansiosta pystyt halutessasi käyttämään aikaa enemmän siihen, mikä on sinulle tärkeää ja minkä tekemisestä nautit.

Mitä passiiviset tulot ovat?

 • automatisoitua tuloa
 • rahaa, jonka saat tilillesi ilman, että sinun tarvitsee sillä hetkellä tehdä aktiivisesti sen eteen työtä
 • rahaa, joka ei ole sidottu työmäärään, työaikaan, työpaikkaan eikä työkavereihin
 • skaalattavaa, koska sinun on mahdollista saada enemmän rahaa vähemmällä työmäärällä
 • mahdollistaa sinun moninkertaistaa tulosi – kun rakennat yhden tulovirran, voit monistaa sen vaikka kuinka monta kertaa
 • aluksi vaikeaa, aikaa vievää ja mahdollisesti joudut tekemään ensin investointeja ennen kuin alat saamaan rahaa
 • lisätuloja, jotka tuovat sinulle taloudellista turvaa ja joiden avulla voit rikastua

Mitä passiiviset tulot eivät ole?

 • ”tee ja unohda” tyyppinen tulonhankkimisratkaisu
 • ”rikastu-yhdessä-yössä” keino hankkia rahaa
 • helppoa ja vaivatonta – se vaatii sinulta kurinalaisuutta ja pitkäjänteisyyttä
 • se ei ole koskaan oikeasti passiivista, sillä sinun tarvitsee ylläpitää sitä
 • ihmisten huijaamista tai laiton keino hankkia rahaa
 • mahdotonta – kuka vain pystyy ahkeralla ja määrätietoisella toiminnalla hankkimaan passiivisia tuloja

 

P.S. Jos kiinnostuit asiasta, niin palaa blogiini viikon kuluttua. Sillä seuraavassa postauksessa kerron millaisilla keinoilla luot itsellesi passiivista tulovirtaa. Annan sinulle toimivia vaihtoehtoja passiivisten tulojen hankintaan.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

4 Kommentit

 1. pilkunviilaamo

  Olipa mielenkiintoinen postaus! Jään odottelemaan kakkososaa 🙂

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos pilkunviilaamo 🙂

   Vastaa
 2. Mirka

  Kiinnostaa, odotan seuraavaa postausta ?

  Vastaa
  • Heidi

   Hyvä, nähdään seuraavan postauksen merkeissä Mirka 🙂

   Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This