Mitä vauraus on?

mennessä 18.07.2021Muut talousaiheet0 Kommenttia

Moni meistä haaveilee vauraudesta. Mutta mitä oikeastaan vauraus tarkoittaa?

Sivistyssanakirja määrittelee vaurauden näin: “Varakkuus, rikkaus, hyvinvointi”

 

Vauraus on vapautta

Yleisesti ihmiset kokevat vaurauden olevan vapautta rahahuolista ja mahdollisuus toteuttaa omia unelmiaan. Tämä toki merkitsee jokaiselle hieman eri asioita ja jokainen määritteleekin itse mikä on vaurauden “raja”. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää vaurautta.

Jollekin vauraus merkitsee velattomuutta, kun taas toinen taas kokee olevansa vauras kun rahaa on yli miljoona euroa. 

Vaurauden voidaan ajatella olevan mahdollisuutta tehdä omia valintoja ilman huolia rahasta. Vauras ihminen on vapaa valitsemaan mitä ja milloin tekee. Raha, aikataulut tai terveys ei ole esteenä omille unelmille.

 

Vauraus ja rikkaus eivät tarkoita samaa

Vaikka rikkaus onkin yksi vaurauden määritelmä ja taloudellinen vauraus onkin yksi vaurauden osa-alue, on kuitenkin vauraus ja rikkaus eri asioita. Molemmat voidaan tulkita usealla eri tavalla ja toisinaan ne saattavat tarkoittaa samaa. Itse kuitenkin ajattelen vaurauden laajempana kokonaisuutena.

Olen nähnyt listoja, joissa vauraus on jaettu neljään osa-alueeseen:

  • taloudellinen vauraus (raha)
  • sosiaalinen vauraus (ihmissuhteet)
  • ajallinen vauraus (aika)
  • fyysinen vauraus (terveys)

Vauraalla ihmisellä tulisikin olla kaikki nämä osa-alueet tasapainossa. Vauraus on sitä, ettei ole mistään puutetta. Ei puutetta rahasta. Ei puutetta ihmissuhteista. Ei puutetta ajasta. Ei puutetta terveydestä.

Vauraus ei kuitenkaan tarkoita täydellisyyttä tai yltäkylläisyyttä. Vauras ihminen on tyytyväinen siihen mitä hänellä on. Vauraus on elämästä nauttimista.

Rikas ihminen ei välttämättä ole onnellinen, mutta vauras ihminen on. Vauraus on tunne, että kaikkea on riittävästi ja kiitollisuus omistamiaan asioita kohtaan. Vauras ihminen uskoo, että kaikki on mahdollista ja tekee asioita unelmiensa eteen, sillä esteitä ei ole.

 

Tavoittele sisäistä vaurautta

Vauraus ei aina näy ulospäin. Ei edes taloudellinen vauraus. 

Moni yrittää näyttää rikkaalta omistamalla kalliita asioita ja tavaroita. Todellisuudessa ulkoinen rikkaus voi pitää takanaan velkoja ja pahaa oloa. Kiitollisuus ja onnellisuus puuttuvat. Elämä voi olla kiireistä, läheisiä ihmisiä ei ole ja terveyskin reistailee. Tämä ei siis ole todellista vaurautta, vain pinnallista rikkautta.

Todellinen vauraus on taas sisäistä hyvinvointia ja tunne siitä, että kaikkea on riittävästi. On vapaus valita mitä ostaa ja omistaa. Vapaus valita mitä ja milloin tekee työkseen. Vapaus tehdä niitä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Tyytyväisyyttä omaa terveyttä ja ihmissuhteita kohtaan. Vauraus voi olla myös taloudellista riippumattomuutta.

Tätä on sisäinen vauraus, joka ei aina näy ulospäin. Itse ainakin tavoittelin mieluummin tämän kaltaista vaurautta, ja koenkin että olen sen tällä hetkellä saavuttanut.

 

Minä koen olevani vauras

Fyysinen ja henkinen terveydentilani on hyvä. Minulla on rakastavia ihmisiä ympärillä. Saan viettää aikani perheen kanssa ja olla pienten lasten kanssa kotona. Taloudellinen tilanteemme on riittävän hyvä, vaikka rikkaita emme ole. Rahasta ei kuitenkaan tarvitse huolehtia jatkuvasti. Elämäni ei ole täydellistä, mutta olen kuitenkin enemmän kuin kiitollinen siitä mitä minulla on. Toki tavoittelen lisää rahaa ja teenkin sen eteen töitä säästämällä ja sijoittamalla. Koen silti olevani vauras, sillä minulla on vapaus valita.

 

Oletko sinä vauras? Mitä vauraus sinulle merkitsee?

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This