Kotitalouden nettovarallisuus

mennessä 11.07.2021Muut talousaiheet0 Kommenttia

Pari kuukautta takaperin paljastin kuinka paljon tienaamme ja kulutamme meidän kotitaloudessa. Nyt haluan myös avoimesti kertoa teille, kuinka paljon meillä on omaisuutta ja velkoja, eli mikä on kotitaloutemme nettovarallisuus.

 

Kotitalouden tase – eli miten nettovarallisuus lasketaan

Oman kotitalouden nettovarallisuuden saa selville taselaskelman avulla. Tasetta käytetään yleisesti arvioimaan yrityksen taloudellista tilaa, mutta sitä voi oikein hyvin käyttää myös yksityisessä kotitaloudessa. Taseen parina käytetään yrityksissä tuloslaskelmaa, joka mittaa yrityksen tuottoja, kuluja ja voittoa tai tappiota tietyn ajanjakson aikana. Eli käytännössä sama tehdään myös kotitaloudelle kun seurataan tuloja ja menoja.

LUE MYÖS: OMAN TALOUDEN KIRJANPITO – MIKSI SINUNKIN TULISI SEURATA KULUTUSTASI?

Tase mittaa varallisuuden ja velkojen suhdetta. Eli minkä verran omistat, millaista omistusta sinulla on ja minkä verran sinulla on velkaa. Tulokseksi saat oman nettovarallisuutesi. 

Yksinkertaisimmillaan voit muodostaa taseen seuraavasti:

VARAT

 • Käteinen (eli tilien saldo)
 • Sijoitukset ja arvopaperit
 • Oma asunto ja sijoitusasunnot
 • Auto
 • Muu kiinteä omaisuus
 • Muu omaisuus

 

VELAT

 • Asuntolaina
 • Sijoituslaina
 • Kulutusluotto
 • Autolaina
 • Opintolaina
 • Muut lainat

 

VARAT – VELAT = NETTOVARALLISUUS

 

Voit laskea oman nettovarallisuutesi ja seurata sen kehittymistä kätevästi tekemäni taulukkolaskentapohjan avulla. Valmis pohja ja laskentakaavat taseelle sisältyvät Oman taloudenhallinnan työkalupakettiin, kuten myös budjetointi- ja kirjanpitotaulukot. 

Jos haluat saada muutoksia aikaan omassa taloudessasi ja kasvattaa nettovarallisuuttasi, lue vinkkini tästä postauksesta.

 

Meidän talouden nettovarallisuus

Tässä meidän talouden varat ja velat. Luvut on otettu 1.7.2021 ja ne on pyöristetty tasa euroihin.

VARAT

 • Käteinen, käyttötili ja lyhyen aikavälin puskuri 2643
 • Puskuri 6000
 • ASP-tili 8300
 • Auton arvioitu arvo 10 000
 • Sijoitukset 95 838

YHTEENSÄ 122 781

 

VELAT

 • Opintolaina 4831

 

NETTOVARALLISUUS 117 950

 

Nettovarallisuutemme on siis jo yli 100 000 euroa. Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien nettovarallisuuden mediaani oli 104 000 euroa (vuonna 2019). Meidän ikäisten, eli 25-34 vuotiaiden, nettovarallisuus oli kuitenkin vain alle 20 000 euroa. Voimmekin olla melko tyytyväisiä siihen, että meillä on jo kolmekymppisinä näinkin iso varallisuus.

 

Suurin osa varallisuudestamme koostuu sijoituksista

Meidän kaikki sijoituksemme ovat Nordnetissa ja ne koostuvat seuraavista osista:

 • pohjoismaisissa indeksirahastoissa n. 20 000 €
 • kansainvälisissä etf-rahastoissa n. 13 000 €
 • helsingin pörssin yhtiöissä n. 43 000 €
 • käteisenä n. 19 000 €

LUE MYÖS: TÄSTÄ SYYSTÄ SUOSITTELEN NORDNETTIA ALOITTELEVALLE SIJOITTAJALLE

Tällä hetkellä salkun käteiskassa on melko suuri, sillä emme ole hetkeen tehneet uusia isompia ostoja säännöllisen kuukausisäästämisen lisäksi. Arvo-osuustililtä menee tietty summa kuukausittain rahastoihin (ajallinen hajautus) ja muuten siirrämme ylimääräiset rahat sinne odottamaan muita ostoja. Pörssikurssit ovat nyt ennätyskorkealla ja odotamme laskua, jolloin olisi lisää parempia ostonpaikkoja. 

Aloitimme sijoittamisen vuonna 2017, eli olemme nyt sijoittaneet 4 vuotta. Olemme aina olleet melko säästeliäitä, joten tileillemme oli tuolloin kertynyt ylimääräistä rahaa noin 10 000 euroa. Halusimme saada tämän rahan tuottamaan lisää eikä vain makuuttaa ylimääräisiä rahoja tilillä. Siirsimme koko summan kertaheitolla Nordnettiin ja aloitimme sijoittamisen. 

Olemme vuosien aikana yhteensä siirtäneet Nordnettiin noin 73 000 euroa ja yhtään rahaa sieltä ei ole vielä nostettu ulos. Tällä hetkellä salkun arvon ollessa lähemmäs 96 000 euroa, on kasvua tullut lähes 23 000 euroa. Uskomatonta, että olemme saaneet näin paljon tuottoa rahoillemme!

Todennäköisesti pääsemme myös tänä vuonna maagisen 100 000 euron rajan yli sijoitussalkkumme kanssa! Monesti tämän sanotaan olevan se vaikein etappi, jonka jälkeen rahasummat kasvavat entistä helpommin. 

LUE MYÖS: ALOITTELEVAN SIJOITTAJAN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET (UKK) – ELI KAIKKI MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ SIJOITTAMISESTA

 

Muu omaisuus

Pidämme käyttötilillä ja lyhyen aikavälin puskurissa yleensä reilu pari tuhatta euroa, sillä tulomme vaihtelevat niin paljon. Olen tällä hetkellä kotihoidontuella, joten joinakin kuukausina menomme ovat tuloja suuremmat, jolloin käytämme näitä rahoja huoletta normaaleihin elämisen kuluihin. Emme budjetoi sen tarkemmin tai murehdi jos joinakin kuukausina menot ovat tuloja suuremmat. Tästä syystä meillä on rahaa säästössä ja useimpina kuukausina säästöaste onkin onneksi reilusti positiivinen. Lisäksi varsinaisessa puskurissa Bank Norwegian tilillä on rahaa säästössä oikeasti yllättäviä kuluja varten.

Säästämme myös rahaa asp-tilille asunnon ostoa varten. Tällä hetkellä tilille menee kuitenkin vain minimisummia, sillä asunnon ostamisella ei vielä ole kiire. Koemme saavamme pörssistä parempaa tuottoa kuin asp-tilin korosta, vaikka sekin on hyvä tuotto ja varma sellainen.

Automme arvo on on vain hatusta heitetty arvio. Maksoimme autosta 15 000 euroa vuonna 2018, joten uskomme sen arvon olevan noin 10 000 euroa. Lisää autostamme ja sen kuluista voit lukea täältä

Meillä ei ole muuta velkaa kuin miehen pieni opintolaina.

 

Yllättikö nettovarallisuutemme? Onko se mielestäsi suuri vai pieni? Mikä on sinun kotitaloutesi nettovarallisuus?

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This