Talouselämä-lehden kolumni: Riittääkö oma työeläke?

mennessä 19.02.2022Muut talousaiheet, Säästäminen, Sijoittaminen0 Kommenttia

Jos olet seurannut minua Instagramissa, niin olet varmaan nähnyt uusimmat kuulumiseni. Tässä äitiysloman lomassa olen saanut myös uuden projektin. Minua nimittäin pyydettiin Talouselämä lehteen vieraskolumnistiksi. 

Tekstejäni julkaistaan reilu kuukauden välein. Kolumneissa käsittelen sijoittamisen ja oman talouden hallinnan aiheita omista näkökulmistani. Tiivistelmä kolumnista julkaistaan itse lehdessä ja varsinainen pitkä teksti sitten Talouselämän nettisivuilla.

Lue kolumni tästä (maksumuurin takana):

Heidi Sipari: Työeläkkeen riittävyys huolestuttaa nuoria sijoittajanaisia – Eivätkä he ole täysin väärässä

Talouselämä on Suomen ja koko Pohjoismaiden suurin talousaiheinen viikkolehti, joka tavoittaa viikoittain yli 500 000 lukijaa. On siis suuri kunnia päästä näin suosittuun ja laadukkaaseen lehteen julkaisemaan omia tekstejäni.

Lisäksi lehden toimittaja teki minusta haastattelun, joka on luettavissa nettisivuilla.

Lue haastattelu tästä:

Talouselämä: Mikä on turhin rahareikä, johon tuoreet vanhemmat hukkaavat rahojaan? – Talouselämän uusi vieraskolumnisti Heidi Sipari kertoo

Työeläkkeiden riittävyys huolestuttaa

Ensimmäinen kolumnini on nyt julkaistu ja siinä pohdin työeläkkeen riittävyyttä nuoren aikuisen näkökulmasta. Monia sukupolveni ihmisiä huolestuttaa eläkejärjestelmän tulevaisuus, erityisesti eläkeiän nousu ja riittääkö eläkepotista euroja meille.

Näin naisena ja kotiäitinä asiaa tulee myös mietittyä tästä näkökulmasta. Erityisesti naisilla on syytä huoleen, sillä naisen eläke-euro on vain noin 65 senttiä. Karu tosiasia on, että naiset pitävät yhä suurimman osan perhevapaista. Varsinkin hoitovapaalla olo ei kerrytä eläkettä juuri lainkaan.

Vaikka tulevaa eläkeikää ja eläkkeen riittävyyttä ei tule aktiivisesti pohdittua, on silti moni nuori alkanut säästää ja sijoittaa tulevaisuuden varalle. Minä mukaan lukien. Harva miettii tarkkaa pottia, joka pitäisi olla kasassa kun eläkepäivät koittavat, mutta silti moni tiedostaa että rahaa kannattaa säästää. Ikinä kun ei voi tietää mitä tapahtuu ja kuinka paljon rahaa tarvitsee.

Varsinkin naisten keskuudessa sijoittaminen on viime aikoina lisääntynyt huimasti. Tarkkaa syytä tähän en osaa nimetä, mutta veikkaan monen haluavan taloudellista turvaa myös tulevaisuudessa. Itse ainakin tiedostan, että tämä usean vuoden kotona olo lasten kanssa vaikuttaa eläkkeeni suuruuteen. Meillä onneksi taloudellinen vastuu perheenlisäyksestä kannetaan yhdessä ja huolehditaan myös siitä, että minunkin tulevaisuus on taloudellisesti turvattu. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole joka perheessä. Tästä syystä olisikin ensiarvoisen tärkeää, että myös kotiin jäävälle osapuolelle jäisi rahaa säästöön ja sijoituksiin.

Olenkin sitä mieltä, että jos eläkkeen riittävyyteen ei voi täysin luottaa, onkin hyvä tehdä jotain asian eteen itse. Helpoin ja tehokkain keino tähän onkin pitkäjänteinen sijoittaminen. Nuorena on huomattavasti helpompi alkaa sijoittamaan eläkeikää varten, niin riskin kuin tuotonkin näkökulmasta. Tällöin korkoa korolle ilmiö pääsee kunnolla vauhtiin.

 

Käy lukemassa kolumnini Talouselämän nettisivuilla.

Kerro mitä mieltä olet aiheesta. Sijoitatko sinä eläkettä varten?

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This