Talouselämä-lehden kolumni: Et tarvitse rikasta prinssiä – Kaikilla on mahdollisuus vaurastua
Toinen kolumnini Talouselämän nettisivuilla on nyt julkaistu. Ajatuksiani ekasta kolumnistani pääset lukemaan tästä.
Lue kolumni tästä (maksumuurin takana):
Heidi Sipari: Et tarvitse rikasta prinssiä – Kaikilla on mahdollisuus vaurastua
Tekstejäni julkaistaan reilu kuukauden välein. Kolumneissa käsittelen sijoittamisen ja oman talouden hallinnan aiheita omista näkökulmistani. Tiivistelmä kolumnista julkaistaan itse lehdessä ja varsinainen pitkä teksti sitten Talouselämän nettisivuilla.
Lisäksi lehden toimittaja teki minusta haastattelun, joka on luettavissa nettisivuilla.
Lue haastattelu tästä:
Vaurastua voivat kaikki
Tässä kolumnissa pohdin sitä, miksi vaurastuminen nähdään usein mahdollisena vain lottovoiton, perinnön, avioliiton tai epärehellisen yritystoiminnan kautta. Miksi ajatus omalla työllä rikastumisella ei tulekaan niin automaattisesti?
Idean tekstiin sain kun eräänä päivänä pikkuprinsessamme leikki asuvansa linnassa. Pikkuprinsessan isä – ja puolisoni – totesi tähän vain ohimennen, että ehkä joskus saatkin asua linnassa, jos menet naimisiin rikkaan miehen (tai naisen) kanssa. Sentään tuon sukupuoliasian isä muisti korjata. Mutta muuten tämä lause särähti korvaani pahasti.
Tämän jälkeen kävimmekin asiasta hyvän keskustelun ja jäin pohtimaan aihetta tarkemmin. Lapsuudessa opitut uskomukset muokkaavat suhdettamme rahaan vielä aikuisenakin. Jos olet kuullut lapsena vain toiveita lottovoitosta tai perinnöstä, ei ihmekään, ettet usko rikastumiseen ilman ulkopuolista apua.
Vasta aikuisiällä olen tutustunut sijoittamiseen. Olen ymmärtänyt korkoa korolle -ilmiön merkityksen ja taloudellisen riippumattomuuden ajatuksen. Nämä ovat mullistaneet ajatusmaailmani. Voin oikeasti rikastua tekemällä töitä, kuluttamalla järkevästi ja sijoittamalla.
Haluan myös opettaa tällaista ajattelua lapsilleni. Haluan kannustaa heitä säästämään ja sijoittamaan. Haluan opettaa oman työn merkityksen ja sen, ettei raha kasva puissa. Avoin rahapuhe ja kannustava talouskasvatus ovatkin mielestäni tärkeitä. Olenkin eräässä blogitekstissä kertonut millaista rahakasvatusta olen itse saanut ja millaista talouskasvatusta haluan tarjota lapsilleni. Pääset lukemaan lisää tästä.
Vaikka naissijoittajien määrä onkin noussut viime vuosina huimasti, miehet ovat yhä selvässä enemmistössä. Miljoonasta osakkeenomistajasta valtaosa, yli puoli miljoonaa on miehiä ja noin 379 000 naisia (Talouselämä). Tästä syystä onkin tärkeää entisestään kannustaa naisia hallitsemaan omia rahojaan ja vaurastumaan. Kenenkään ei siis tarvitse odotella rikasta prinssiä tai lottovoittoa, vaan jokaisella on mahdollisuus vaurastua itse.
Käy lukemassa kolumnini Talouselämän nettisivuilla.
Kerro mitä mieltä olet aiheesta. Uskotko sinä vaurastumiseen ilman ulkopuolista apua?
0 kommenttia