Vastoin ennakkoluuloani, tie yrittäjäksi voi olla vaivaton

mennessä 1.08.2021Tienaaminen0 Kommenttia

Kaupallinen yhteistyö: UKKO.fi

 

Olen vielä hetken hoitovapaalla ja uuden äitiysloman on määrä alkaa jo ensi kuussa. Kaikkihan tunnetusti tietävät, että tulotaso tippuu perhevapaiden myötä, joten ainakin itselleni lisätulot todellakin tulevat tarpeeseen. 

Kelan tukien lisäksi olenkin hankkinut säännöllistä lisätuloa tämän blogin avulla. Blogilla voi tienata mm. affiliate-markkinoinnilla, googlen mainoksilla, myymällä omia tuotteita tai kaupallisilla yhteistöillä. Näistä varsinkin kaupalliset yhteistyöt ovat sellaisia, jotka edellyttävät usein mahdollisuutta laskuttaa yritystä jonka kanssa yhteistyö tehdään. Tästä syystä lähdin itsekin kevytyrittäjäksi vuonna 2020. 

 

Yrittäjyyden aloittaminen

En ole ikinä haaveillut erityisemmin yrittäjyydestä ja yrittäjyys onkin tuntunut aina tosi vaikealta asialta. En tunne läheisesti ketään yrittäjää, joten kokemuksia tai tukea aiheesta en ole saanut. 

Yrittäjyys tuntui haastavalta sillä tietoa oli niin paljon, enkä tiennyt mistä olisin aloittanut. Pelkäsin myös yrittämisen riskejä, sekä sitä osaanko hoitaa kaikki paperihommat oikein ja mistä saisin tarvittaessa apua. 

Entä jos jokin tärkeä vaihe jääkin vahingossa tekemättä ja joudun sen vuoksi verottajan kanssa ongelmiin? Miten löydän ja hankin itselleni hyvän kirjanpitäjän? Mitä töitä hän hoitaa ja mitkä jää itselleni hoidettavaksi? Keneltä kysyn apua, jos/kun ongelmia tulee? Kuinka kauan yrityksen perustaminen kestää? Mitä kaikkia papereita pitää alkuun täytellä? Mitkä ovat yrittäjän vastuut ja velvoitteet? Jne. Mielessä pyöri paljon kysymyksiä ja tein varmaan mielessäni yrittäjyydestä isomman mörön kuin se oli.

Yrittäjyys ei itsessään ole siis ollut tavoitteeni, mutta päädyin kuitenkin kevytyrittäjäksi kun tarve ja mahdollisuus sille ilmeni.

Koska en tiennyt mitään yrittäjyydestä, oli kevytyrittäjyys ainoa järkevä vaihtoehto kohdallani. En halunnut alkaa itse selvittämään yrityksen perustamista, kirjanpitoa, verotusta ja muuta byrokratiaa. Halusin saada hommat nopeasti rullaamaan ja laskuttaa sovitut yhteistyöt. 

Lisäksi laskutettavaa tulee minulle vielä melko harvoin, ei välttämättä edes joka kuukausi, joten kevytyrittäjyys on tässäkin mielessä kaikista paras vaihtoehto. Kevytyrittäjäksi lähteminen oli ennen kaikkea nopeaa, helppoa ja edullista.

Tällainen vaivaton ja riskitön vaihtoehto oli siis täydellinen kaltaiselleni kotiäidille, joka ei kaivannut yhtään ylimääräistä stressiä tai työvaihetta. Halusin vain hoitaa blogihommat ja saada niistä sovitun korvauksen. En ollut valmis panostamaan aikaa tai rahaa yrityksen perustamiseen.  

 

Mitä kevytyrittäjyys on?

Kevytyrittäjyys on työskentelymuoto, jossa voit laskuttaa tekemästi työstä ilman omaa yritystä. UKKO Kevytyrittäjyys on Suomen suurin ja suosituin kevytyrittäjyyspalvelu. Palvelun avulla voit laskuttaa tekemästäsi työstä ilman, että sinun tarvitsee huolehtia paperitöistä tai byrokratiasta. Yrittäminen on siis tehty mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi.

Rekisteröityminen UKKO Kevytyrittäjäksi on täysin ilmaista ja pääset heti lähettämään laskuja. Maksat vain 5% palvelumaksun nostamastasi palkasta. Eli jos et laskuta mitään, ei myöskään kuluja synny. Tästä syystä kevytyrittäjyys on mainio vaihtoehto yrittäjyyttä aloitteleville tai epäsäännöllisesti laskuttaville. Hinta on varsin kohtuullinen, sillä aikaa ja vaivaa säästyy, jolloin voit keskittyä itsellesi tuottavaan työhön.

Jos siis kaipaat huolettomuutta, on kevytyrittäjyys sinua varten. Tässä työnteon muodossa ei ole yrittäjän riskejä ja byrokratiaa. Aloittaminen on helppoa ja pääset suoraan käsiksi työhön ilman odottelua. Maksat pienen summan siitä, että joku muu hoitaa ikävät paperihommat puolestasi.

Kevytyrittäjyys sopii ennen kaikkea aloittelevalle yrittäjälle, joka vasta testaa liikeideaa, sivutoimiselle yrittäjälle, kausiluonteiselle yrittäjälle sekä nuorelle, sillä jo 15-vuotias voi rekisteröityä kevytyrittäjäksi. Kevytyrittäjyys on mahdollisuus kokeilla yrittämistä kevyemmässä muodossa ja katsoa sopiiko yrittäjyys itselle ja kenties myöhemmin perustaa kunnon yritys. Kevytyrittäjyydestä on helpompi siirtyä varsinaiseen yrittämiseen, eikä kevytyrittäjyys ole este starttirahan hakemiselle myöhemmin.

Itse halusin juurikin näistä syistä aloittaa yrittämisen kevyemmin ja katsoa tuleeko tästä mitään. Halusin päästä alkuun helposti ilman tiedonhakua, byrokratiaa, kuluja ja odottelua. Pääsin toteuttamaan omaa intohimoani ja tienaamaan samalla helposti rahaa. Kevytyrittäjyys onkin aivan mahtava vaihtoehto perhevapailla olevalle.

 

Jos kevytyrittäjyys ei sovi, niin vaihtoehtona on toiminimiyrittäjyys

Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan sovi aina kaikkiin tilanteisiin. Jos toimintaan liittyy paljon investointeja, jotka haluat vähentää verotuksessa tai myyt ennemmin tuotteita kuin palveluita, saattaa toiminimiyrittäjyys olla parempi vaihtoehto. 

Tällaisissa tapauksissa tarvitset oman y-tunnuksen. Saat toiminimen perustettua täysin veloituksetta UKKO Toiminimiyrittäjyys-palvelun kautta. Perustaminen hoituu helposti ja saat nopeasti käyttöösi kaikki yrittäjyyteen tarvittavat asiat, aina y-tunnuksesta kirjanpitoon ja laskutukseen.

Toiminimiyrittäjyyden aloittaminen saattaa tuntua vaikealta ja monimutkaiselta asialta, mutta onneksi käytössä on tällainen palvelu, joka tekee aloittamisesta mahdollisimman vaivatonta.

 

Omat kokemukseni kevytyrittäjänä

Itse ainakin toivoisin, että tällaisesta vaihtoehdosta puhuttaisiin useammin ja kannustettaisiin jo nuoriakin työllistämään itsensä tällä tavoin. Aina ei tarvitse tehdä mustavalkoista valintaa sen suhteen, haluaako olla työntekijä vai yrittäjä, vaan on myös olemassa tällainen välimuoto. Kevytyrittäjyyttä voi helposti harjoittaa kokoaikaisen työn ohessa ja tienata sillä samalla lisää rahaa.

Olen ainakin itse ollut todella tyytyväinen, että aloitin kevytyrittäjänä ja pääsen tällä tavoin tienaamaan hieman lisätuloja. Lisäksi on mahtavaa kokeilla vaivattomasti ja ilman riskejä, kuinka kannattavaa blogin pyörittäminen on yritystoimintana, ja kenties myöhemmin harkita siirtymistä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Kevytyrittäjyys nimittäin laskee huomattavasti rimaa yrittäjäksi ryhtymiseen. 

Voin hyvinkin allekirjoittaa Ukko.fi :n sloganin “Aina kannattaa yrittää”. Itseäni ainakin jännitti yrityksen perustaminen ja ensimmäiset kaupalliset yhteistyöt. En olisi varmaan ikinä saanut näitä tehtyä, jos minun olisi pitänyt perustaa oikea yritys jo alusta saakka. Kevytyrittäjyys kuitenkin teki yrittämisestä vaivatonta ja riskitöntä. En ainakaan menettänyt mitään kun lähdin yrittäjäksi, päin vastoin. Olen saanut niin paljon uusia kokemuksia, oppinut uutta, kehittänyt itseäni ja blogiani, saanut toteuttaa unelmaani ja samalla ansaita rahaa.

Olen oppinut, että yrittäjyyden aloittaminen ei ole niin vaikeaa kuin olin kuvitellut. Yrittäjäksi voi lähteä vaikkei olisi mitään tietoa tai kokemusta asiasta. On ollut mahtavaa huomata, että omalla työllään voi ansaita rahaa helposti ja aikaa ei tarvitse käyttää byrokratiaan tai kirjanpitoon. Onneksi siis on tällaisia palveluita, jotka mahdollistavat yrittämisen kenelle tahansa.

Jos siis harkitset yrittämisen aloittamista, suosittelen tutustumaan molempiin palveluihin UKKO Kevytyrittäjyys (ilman omaa y-tunnusta) tai UKKO Toiminimiyrittäjä (omalla y-tunnuksella) ja valitsemaan omaan tilanteeseen parhaiten sopivan. Lisäksi UKKO.fi sivuilta löytyy Yrittäjyyskoulu, josta löydät paljon tietoa yrittäjyydestä ja kattavan ohjeen aiheesta yrityksen perustaminen.

 

Vinkkini aloittelevalle yrittäjälle tai yrittäjyydestä haaveileville

Tie yrittäjäksi voi välillä olla vaikeaa, mutta onneksi on olemassa palveluita jotka helpottavat matkaa. Suosittelen lämpimästi tutustumaan näihin ja ottamaan vastaan kaiken avun jota on saatavilla. 

Lisäksi parasta olisi jos lähipiiristä löytyy joku jonka kanssa jakaa kokemuksia ja joilta kysyä apua. Onneksi nykyään myös some on mahtava paikka verkostoitua samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Haasteiden ja omien ajatusten kanssa ei siis kannata tai tarvitse jäädä yksin. Kysele, keskustele, hanki ja jaa tietoa. 

Seuraavaksi mieti oma liikeidea ja liiketoimintasuunnitelmaa. Perehdy eri yritysmuotoihin ja valitse itsellesi sopivin. Jos olet aivan aloittelija ja epävarma yrittäjyydestä, ja haluat vain kokeilla liikeideaasi, on kevytyrittäjyys helpoin vaihtoehto. Varsinkin jos et halua lähteä vielä täysipäiväiseksi yrittäjäksi voit kokeilla miltä yrittäjyys tuntuu. Kevytyrittäjyyden voi lopettaa milloin tahansa, jos huomaat ettei toimintasi ole kannattavaa. Muille taas toiminimiyrittäjyys tai jokin muu yrittäjyysmuoto saattaa sopia paremmin. Voit kuitenkin halutessasi vaihtaa myöhemmin yritysmuotoa.

Muista, että yrittäjäksi ei tarvitse lähteä täysipäiväisesti. Voit hankkia lisätuloja opiskelun, päätyön tai perhevapaiden ohella. Monella meistä on sellaista osaamista, jota voi kaupallistaa. Aiemmista blogikirjoituksistani löydät paljon vinkkejä miten hankkia lisätuloja ja monissa näissä tarvitaan mahdollisuus laskuttaa, josta syystä kannattaa harkita (kevyt)yrittäjäksi lähtemistä.

Ole rohkea ja aloita. Et ikinä saavuta mitään, jos et yritä. Jos sinua vähänkin kiinnostaa ajatus yrittäjyydestä, kokeile sitä. Itse en ainakaan ole katunut hetkeäkään.

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This