Vierasmökin rahoittaminen lainarahalla

mennessä 4.07.2021Muut talousaiheet0 Kommenttia

Kaupallinen yhteistyö: Summarum

Kuten olen kertonut, meille on tulossa perheenlisäystä syyskuussa. Olemme siis kohta nelihenkinen perhe. Myös siskoni perhe on kasvanut viime vuosina parilla lapsella, joten näitä serkuksia alkaa jo olla melkoinen lauma.

Lapsuuden perheelläni on yhteinen mökki, jossa vietämme jokainen aikaa yhdessä ja erikseen. Tänä kesänä olemme alkaneet huomaamaan, että tila ei meinaa riittää kaikille, jos olemme paikalla samaan aikaan. Jokaiselle ei tahdo löytyä kunnollista omaa rauhaa ja makuusijaa. Niinpä olemme miettineet, että tontille voisi rakentaa uusia vierasmajoja.

 

Vierasmökin rakentaminen

Olemme suunnitelleet, että rakentaisimme uuden pienen vierasmajan perheemme käyttöön. Näin saisimme oman mökin, jonne on aina tilaa mennä ja mahdumme kaikki paremmin yöpymään samanaikaisesti mökillä. Suunnitelmissa olisi rakentaa mökki, johon mahtuu parisänky ja tulevaisuudessa kerrossänky lapsia varten. Lisäksi tilaan tulisi pieni pöytä ja kaapisto tavaroille. Erillistä keittiötä tai muutakaan emme vierasmajaan tarvitsisi.

Vaikka mökki onkin vanhempieni omistuksessa, tämän vierasmökin rahoitamme itse, sillä se tulisi meidän omaan käyttöömme. Budjetiksi olemme suunnitelleet tälle noin 10 000 euroa, sisältäen mökin ja sisustuksen. Toki toivomme, että saamme tuonkin budjetin alitettua.

Vielä keskustellaan suunnitelmista, että hankimmeko vain puutavarat ja rakennammeko mökin itse vai ostammeko valmiin paketin. Nuo halvimmat valmispaketit eivät vain ole kovin laadukkaita, eivätkä välttämättä sisällä kaikkia tarpeita. Vaihtoehtona olisikin siis ostaa jokin vähän laadukkaampi hirsimökki tai sitten rakentaa mökki itse. Tuolla budjetilla saa itse laadukkaat materiaalit, mutta toki vaivaa on enemmän itsetehtynä. 

Aikatauluksi olemme projektille miettineet, että perustukset tehtäisiin vielä tänä syksynä ja heti ensi keväänä alamme rakentaa tai sitten tilaamme paikan päälle valmiin mökin. Tämän kesän ja syksyn aikana tarvitsisi siis tehdä jo päätöksiä, jotta saamme perustukset kuntoon. Itse mökki kuitenkin ostetaan/maksetaan vasta ensi vuonna. Joten tässä on vielä aikaa miettiä rahoitusta.

 

Mistä rahat?

Tuo 10 000 budjetti on meille aika iso raha vaikka rahaa säästössä ja sijoituksissa onkin. Emme kuitenkaan halua turvautua puskuriimme emmekä varsinkaan myydä sijoituksia tämän hankinnan takia. Vaihtoehtoina onkin siis nyt alkaa säästämään tätä projektia varten tai turvautua lainaan.

Todennäköisesti tulemme kuitenkin säästämään rahat ennakkoon ja rahoittamaan mökkiprojektin itse. Tuloni onneksi nousevat kun olen siirtymässä hoitovapaalta uudelle äitiyslomalle. Rahaa siis jää enemmän säästöön, kun tuskin kulumme juurikaan kasvavat uuden vauvan myötä. 

Halusin kuitenkin ottaa myös selvää erilaisista lainamahdollisuuksista ja testata millaista lainaa ja millaisilla kuluilla meidän olisi mahdollista saada.

 

Kilpailuta laina ja saat yhdellä hakemuksella useita tarjouksia

Pääsinkin tämän asian tiimoilta tekemään yhteistyötä Summarumin kanssa. Summarum on suomalainen yritys, jonka tavoite on auttaa kuluttajia talousasioiden hoitamisessa. Summarum etsii parhaat tarjoukset – olipa kyseessä sitten asuntolaina, pienempi laina tai vaikka sähkösopimus. Lisäksi Summarum tarjoaa kattavat tietopaketit sähkösopimusten tekemiseen, vakuutusten valintaan sekä sijoittamisen aloittamiseen.

Summarumilla on erikseen valittavissa mm. mökkilaina ja rakennuslaina, lukuisten muiden lainavaihtoehtojen joukosta. Päätin kuitenkin tällä kertaa kokeilla ihan yleistä lainahakemusta, katso täältä miten lähdin kilpailuttamaan lainaa

Lainahakemuksen tekeminen on täysin ilmainen eikä hakemuksen lähettäminen sido mihinkään. Palvelussa saa siis vapaasti kokeilla minkälaista lainaa olisi mahdollista saada, ja vasta sitten päättää haluammeko edes ottaa lainaa. Itse halusin siis ainakin mielenkiinnosta nähdä millaisia vaihtoehtoja on tarjolla.

Kokeilin lainatarjouksen hakemista 10 000 euron lainasummalla ja kolmen vuoden laina-ajalla. Hakemuksessa kysyttiin perustiedot koulutuksesta, työstä, tuloista, asumisesta ja nykyisistä lainoista. Tietojen täyttäminen oli nopeaa ja yksinkertaista. Lainahakemuksen tekemiseen ei siis mennyt kuin muutama minuutti.

Täytin hakemukseen vain omat tietoni, enkä lainkaan puolisoni vaikka meillä yhteiset rahat ovatkin ja varmasti puolison tietojen avulla saisimmekin paremman lainatarjouksen. Halusin kuitenkin nyt vain kokeilla millaisia tarjouksia saan yksinäni. 

Suurin osa lainatarjouksista tuli samantien, osaa joutui odottamaan noin 15 minuuttia. Lopulta en kuitenkaan saanut kovin montaa lainatarjousta. Tuloksissa oli muutama lainanantaja, jotka eivät tehneet tarjousta ollenkaan ja useampi lainanantaja, jotka eivät käsitelleet lainahakemustani, esimerkiksi iän, työsuhteen muodon tai tulojen takia. Tämä olikin ihan ymmärrettävää siitä syystä että olen tällä hetkellä perhevapailla.

Saamani tarjoukset olivat selkeitä ja ymmärrettäviä. Näiden perusteella oli helppo vertailla eri lainanantajien kuluja. Jokaisesta lainavaihtoehdosta pystyi tarkastelemaan kulurakennetta. Nimelliskorko, järjestelymaksu, laskutusmaksu ja muut mahdolliset kulut olivat selkeästi ilmoitettu. Todellinen vuosikorko ja kokonaiskulut olivat hyvin esillä, ja näiden perusteella olisikin helpointa valita sopivin laina.

On erittäin tärkeää, että lainan ehdot ja kulut ovat helposti löydettävissä ja yksinkertaisessa muodossa. Kukaan ei varmastikaan halua ottaa lainaa tietämättä sen todellisia kuluja. Tästä syystä tällainen lainanvertailupalvelu on erittäin kätevä, sillä se hakee tarjoukset puolestasi ja esittää ne selkeässä muodossa.

Vaikka tulemmekin mitä todennäköisemmin säästämään rahat itse mökkiä varten, on kuitenkin hyvä tietää millaisia lainoja olisi mahdollista saada. 

 

Mitä ottaa huomioon lainaa hakiessa?

Itse pyrin mieluummin säästämään ensin kuin turvautumaan lainaan. Välillä kuitenkin eteen tulee tilanteita, jolloin laina on järkevin ratkaisu. Hyvin harkittu ja kilpailutettu laina voikin välillä olla parempi ratkaisu kuin säästöihin kajoaminen. Varsinkin jos lainaa saa matalalla korolla ja sen ottaa oikeasti tarpeeseen.

Esimerkiksi asunnon ostaminen on yksi tällaisista tilanteista, jolloin lähes jokainen meistä joutuu turvautumaan lainaan. Lisäksi muita lainoja, joita voi tulla eteen on autolaina, remonttilaina, mökkilaina jne. Kaikissa näissä vaihtoehdoissa lainatarjoukset kannattaa aina kilpailuttaa, eikä ottaa vain ensimmäisenä vastaan tulevaa lainaa. Onneksi nykyään on olemassa Summarumin kaltaisia palveluita, jotka hoitavat kilpailutuksen puolestasi. Saat nopeasti selkeät lainatarjoukset, joista voit valita itsellesi sen parhaimman. 

Jos siis päädyt ottamaan lainaa, muista nämä:

  1. Harkitse aina ensin lainan tarpeellisuus. Älä ota turhaa lainaa.
  2. Ota vain sen kokoinen laina, joka sinulla on varaa maksaa takaisin. Suunnittele siis lainasumma ja laina-aika huolella.
  3. Kilpailuta lainat. Vertaile tarkkaan lainojen ehdot ja kulut. Katso Summarumilta itsellesi sopivin lainavaihtoehto ja anna palvelun hoitaa kilpailutus puolestasi. Tutki rauhassa eri vaihtoehtoja ja valitse laina, jossa on parhaat ehdot.

 

Kaupallinen yhteistyö: Summarum

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This