Mitä kaikkea vauva tarvitsee – vauvanhoitotarvikkeiden hankintalista

mennessä 27.06.2021Perheen talous0 Kommenttia

Erilaisia vauvanhoitoon liittyviä tarvikkeita on markkinoilla tuhansittain. Varsinkin ensikertalaisen pää voi mennä helposti pyörälle eikä aina tiedä mitä todellisuudessa tarvitsisi ostaa. Näin tulee tehtyä usein turhia hankintoja. Myös näin toista lasta odottavana, huomaan etten todellakaan aina tiedä mitä tarvitsisi, vauvat kun ovat niin erilaisia yksilöitä. Myös omat mieltymykset ja tavat saattavat muuttua.

Netti on pullollaan erilaisia hankintalistoja vauvan tarvikkeista. Jotkin näistä ovat ihan hyviä, mutta monet ovat mielestäni melko laajoja ja sisältävät turhiakin tavaroita. Vaikka jokin tuote olisikin ollut hyvä jollekin, ei se tarkoita että se olisi tarpeellinen kaikille. Yhtä yleispätevää listaa tarpeellisista vauvanhoitotarvikkeista on siis mahdotonta tehdä.

Jos vauvantarvikkeita ei ole ennestään, suosittelen ehdottomasti ottamaan äitiyspakkauksen. Se sisältää paljon tarpeellisia vaatteita ja tarvikkeita, joilla pääsee hyvin alkuun. Toisen lapsen kohdalla emme kuitenkaan ottaneet pakkausta, vaan rahasumman, sillä meiltä löytyy jo kaikki perustarvikkeet sekä vaatteita yllin kyllin.

Hankintalistoja ja neuvoja näkee ääripäästä toiseen. Joku listaa ja hankkii kaiken mahdollisen valmiiksi vauvaa varten. Joku taas hankkii mahdollisimman vähän ja ostaa vasta sitten tarpeeseen. Jälkimmäinen vaihtoehto saattaa tuntua paremmalta ja taloudellisemmalta vaihtoehdolta, mutta ei silti välttämättä ole sitä. Kun huomaat äkkiä tarvitsevasi jonkin tuotteen, saat sen kyllä nopeasti haettua liikkeestä tai tilattua suoraan kotiovelle. Tällöin kuitenkin hintavertailu jää usein tekemättä eikä sopivia alennuksiakaan osu juuri silloin kohdalle. Onkin siis vaikea päätös, ostaako tuotteita hyvissä ajoissa etukäteen edullisemmalla hinnalla, mutta riskinä on että tulee ostettua jotain turhaa. Vai ostaako tuotteita vain tarpeeseen, mutta riskinä on että kiireessä tulee valittua kalleinta.

Tähän postaukseen halusin koota oman hankintalistani mitä ostamme toiselle lapselle ja mitä meiltä jo löytyy entuudestaan. Lapsien ikäeroksi tulee noin 1v 9kk, eli kaikki esikoisen tavarat ovat vielä tallessa ja suurin osa tavaroista onkin alunperin saatu lasten serkuilta. Laitan listan perään, mikä on budjettimme kyseisen hankinnan suhteen. Jo löytyvistä tavaroista kerron, onko se ollut tarpeellinen vai pärjäisimmekö ilmankin.

 

Mitä ostamme:

 

Sisarusrattaat

Lapsilla tulee olemaan niin pieni ikäero, että tarvitsemme rattaat johon molemmat mahtuvat. Budjetti max 1000 €, mieluiten ostetaan käytettynä edullisesti, mutta meillä ei ole hirveästi valinnanvaraa, sillä rattaiden on sovittava autoomme ja hissiimme. Tästä syystä voi olla että joudumme ostamaan rattaat uutena, jos sopivia käytettyjä ei tule vastaan

 

Pinnasänky / kehto

Esikoinen nukkuu vielä omassa pinnasängyssään, joten tarvitsemme vauvalle oman sängyn, perhepedissä en osaa nukkua. Budjetti max 100 €, mieluiten ostetaan tai jopa saadaan ilmaiseksi käytettynä.

 

Muutamia pieniä vaippoja

Näitäkään ei liikaa ennakkoon, ennen kuin tietää mikä malli ja koko sopii. Ekojen viikkojen jälkeen yritetään päivisin kotona käyttää pääosin kestovaippoja.

 

(Ehkä syöttötuoli ja siihen newborn sitteri (cybex lemo)

Tämä maksaisi yli 300 €, joten harkitaan onko oikeasti tarpeellinen)

 

(Ehkä alipainepumppu

hinta noin 15 €)

 

 

Meiltä löytyy jo:

 

Vaatteita. Parhaimmaksi olen todennut neutraalin väriset kietaisubodyt ja leveäresoriset housut. Turhakkeita esikoisen kohdalla oli ainakin aivan pienet mekot, paidat, lyhythihaiset bodyt, villatakit, kuolahuivit ja myöskään erilaisista collegehaalareista ja muista yksiosaisista asuista en tykännyt, sillä vaipanvaihto oli niillä hankalampaa. Vasta vauvavuoden lopussa paidat, mekot ja villatakit olivat hyödyllisiä.

 

Harsoja. Näitä kuluu paljon ja osasta ompelin myös pieniä “kestotalouspapereita”.

 

Kestovaippoja.

 

Turvakaukalo.

 

Kaukalopussi. Oli kyllä kiva ja käytännöllinen talvivauvan kanssa, mutta en olisi kyllä tajunnut tällaista kaivata ellei oltaisi saatu sukulaiselta heidän vanhaa.

 

Sakset, kuumemittari ja muita hygieniatuotteita (esikoisen äitiyspakkauksesta).

 

Sähköinen rintapumppu ja pulloja. Tämä oli kovalla käytöllä, mutta nyt toisen kanssa mietin riittääkö aika erilliseen pumppaukseen, vai olisiko tuollainen alipainepumppu kätevämpi, jolloin maidon saisi helpommin pumpattua samaan aikaan kun imettää.

 

Imetysliivit, liivinsuojukset ja lanoliini. Imetyspaidat taas totesin turhaksi, sillä tavalliset paidat isolla tai venyvällä kaula-aukolla käyvät hyvin.

 

Hoitolaukku. Oli ja on edelleen tarpeellinen sillä minulla ei ollut ennestään sopivan isoa muuta laukkua.

 

Sitteri. Esikoinen viihtyi paremmin pelkästään lattialla tai leikkimatolla, joten sitteri jäi aika vähälle käytölle. Katsotaan jos toinen viihtyisikin tässä paremmin.

 

Leikkimatto. Tässä esikoinen viihtyi valtavan hyvin, joten oli ainakin meille tarpeellinen. Muiden kokemuksista olen huomannut, että mitä värikkäämpi (eli vanhempien mielestä ruma) sitä paremmin vauva viihtyy verrattuna sellaisiin tylsiin hillittyjen värisiin (eli vanhempien mielestä tyylikäs ja sisustukseen sopiva).

 

Unipesä. Oli kiva pienen vauvan kanssa, mutta en tiedä ostaisinko itse jos ei oltaisi saatu tätä käytettynä.

 

Lakanoita ja vilttejä. Näitä ei kuitenkaan tarvitse kovin paljoa, mutta jostain syystä kaikki tykkäävät tuoda vauvalle lahjaksi vilttejä. Lisäksi vauvan sänkyyn sopivia lakanoita ja pussilakanoita ompelin meidän vanhoista lakanoista. Näin saa helposti käyttöön kaikki yksinäiset parittomat lakanat. Ja plussaa on, että ne on jo kuluneet mukavan pehmeiksi ja ainakin kaikki kemikaalit on jo pesty pois.

 

Hoitopöytä ja -alusta. Oli meille tarpeellinen, sillä kylpyhuoneessa ei ollut tilaa vaipanvaihtopisteelle, joten hoitopöytä oli lastenhuoneessa.

 

Kylpyamme.

 

Kantoliina ja kantoreppu. Trikooliina oli kiva vastasyntyneen kanssa, niin hänet sai helposti ihokontaktiin ja mukaan arjen askareisiin. Myöhemmin kantoreppu jäi melko vähälle käytölle, sillä esikoinen ei siinä kovin hyvin viihtynyt.

 

Itkuhälytin. Tarvittiin mökille, kotona emme tarvitse.

Lue aiemmat postaukseni ja katso kuinka paljon olemme kuluttaneet esikoisen hankintoihin rahaa:

KUINKA PALJON OLEMME KULUTTANEET VAUVAAN RAHAA?

KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA? – LAPSEN 1. VUODEN KULUT

 

 

Mitä meillä ei ole, enkä ole tarvinnut:

 

Mobile. Aktivoi turhaa vauvaa nukkumisen aikana.

 

Vauvakirja. Kirjoitin muistiinpanoja ja vastaavia asioita kuin vauvakirjoissa kysytään ylös kännykän muistiinpanoihin, ja tarkoitus olisi näillä tiedoilla ja valokuvilla teettää itse kuvakirja. 

 

Imetystyyny. Käytin tavallisia sohvatyynyjä tukemaan asentoa.

 

Tuleeko mieleen muuta?

LUE MYÖS:

MITEN VAUVA VAIKUTTAA PERHEEN TALOUTEEN

MITEN VARAUTUA ÄITIYSLOMAAN TALOUDELLISESTI?

PARHAIMMAT VAUVA-ARJEN SÄÄSTÖVINKIT

 

 

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This