Raha

Bank Norwegian talletustilin plussat ja miinukset

Oletkin jo mahdollisesti kuullut Bank Norwegianista, sillä varsinkin facebookin sijoitusaiheisissa-ryhmissä pankin nimi vilahtelee monissa keskusteluissa. Pääasiassa mielipiteet ovat erittäin positiiisia ja kokemukset hyviä. Jos et kuitenkaan tiedä mistä on kysymys, jatka ihmeessä lukemista. Tässä postauksessa kerron mitä sinun tulee tietää Bank Norwegianista ja omat kokemukseni pankin talletustilistä. Hyvien puolien lisäksi pankilla on kyseenalaisa puolia, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Mikä Bank Norwegian?

Bank Norwegian on muutama vuosi sitten Suomeen rantautunut norjalainen pankki, joka tarjoaa 1,75 prosentin korkoa talletustilille. Korko on poikkeuksellisen suuri, sillä tavallisten suomalaisten pankkitilien korot ovat käytännössä nollassa.

Bank Norwegianin talousjohtaja Pål Svenkerud kertoi HS:lle vuonna 2016 seuraavasti:

”Liiketoimintamme perustuu siihen, että lainaamme rahaa ilman vakuuksia, joten lainoissa on isompi riski ja niiden korko on vastaavasti korkeampi. Toimimme myös hyvin tehokkaasti ja pienin kustannuksin”

Pankki siis maksaa korkeaa korkoa talletuksille, sillä se lainaa rahaa eteenpäin pikavippeinä tai suurempina pikaluottoina.

Bank Norwegianin kuuluu Norjan talletussuojan piiriin, joka on aiemmin ollut 200 000 euroa (2milj. kruunua), mutta nyt talletussuoja ollaan puolittamassa, jotta se olisi yhtenäinen yleisen EU-talletussuojan kanssa. Tämä muutos ei hirveästi vaikuta, sillä harvalla meistä on edes 100 000 euroa ylimääräistä makuuttaa tilillä.

Itse olen ollut kyseisen pankin asiakas jo reilu puoli vuotta ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Vaikkei korkotuotoilla osakemarkkinoiden tuottoja päihitetä, on tili hyvä keino pitää ylimääräiset rahat tallessa ja samalla nauttia korkoa korolle -ilmiöstä

 

Seuraavaksi luettelen talletustilin plussat ja miinukset omien kokemuksieni ja lukemieni keskustelujen perusteella. Voit sitten päättää tämän jälkeen onko pankki sinua varten.

Plussat

 • Korkea korko talletuksille (1,75%). Vaikkei korkotuotoilla rikastumaan pääsee, on se silti huomattavasti parempi vaihtoehto kuin makuuttaa rahoja nollakorkoisella tilillä, jossa inflaatio syö arvoa.
 • Täysin ilmainen talletustili.
 • Helppo käyttää ja rekisteröityminen onnistuu jo olemassa olevan suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksilla.
 • Hyvä talletussuoja, joten rahat ovat turvassa vaikka Bank Norwegian menisi nurin.
 • Rahat siirtyvät tilille parissa päivässä, joten hyvä puskurirahaston kohde.
 • Käytännössä varmaa riskitöntä tuottoa.
 • Korko lasketaan päivittäin ja maksetaan vuoden lopussa.
 • Talletuksia ja nostoja voi tehdä niin paljon kuin haluaa kuluttomasti.
 • Korkotuottoa on pääomaverotettavaa tuloa, joten voit vähentää ne myyntitappiostasi verotuksessa.
 • Pankki taitaa tehdä veroilmoituksen automaattisesti (?). Mutta jos ei, niin korkotuotot näkyvät helposti verkkopalvelussa, josta ne on helppo ilmoittaa verotukseen.

 

Miinukset

 • Lainaa rahat eteenpäin pikavippeinä, joka voi olla moraalisesti kyseenalaista (Lue esimerkiksi tämä HS:n artikkeli)
 • Jos pankki menee nurin, talletussuoja maksaa rahasi takaisin kruunuina, joten asiakkaalle jää valuuttariski.

 

Kommentoi