Itsetehdyt vauvanruoat säästävät selvää rahaa

mennessä 5.07.2020Perheen talous0 Kommenttia

Tässä postauksessa tulee paljon asiaa vauvan ruokailusta ja miten säästää ruokakuluissa. Ruoka on minulle intohimo ja nautin kokkailusta ja syömisestä. Haluan myöskin panostaa lapseni ruokailuun. 

Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole paasata valmisruokien haitoista tai saada ketään tuntemaan itseään huonoksi vanhemmaksi. Haluan vain vertailla itsetehtyjen ja valmisruokien hintaeroa ja pohtia miten hinta muodostuu. Toki toivon että voin motivoida muitakin kokeilemaan ruokien tekemistä itse, sillä itsetehdyt vauvanruoat oikeasti säästävät rahaa ja lisäksi niissä on muitakin etuja, joihin palaamme myöhemmin.

Samalla kuitenkin muistutan, että valmisruoat ovat oikein hyvää ja turvallista ravintoa lapselle. Mekin turvaudumme niihin satunnaisesti, sillä ovathan ne helppoja ja käteviä joissain tilanteissa. 

 

Omatekoiset soseet ovat halvempia

Marttojen sivuilla todetaan, että: 

  • yhden kaupasta ostetun liha- tai kala-kasvissoseen hinnalla saa valmistettua kotitekoista sosetta viisinkertaisen määrän
  • yhden kaupasta ostetun kasvissoseen hinnalla saa valmistettua kotitekoista nelinkertaisen määrän

Lue lisää seuraavista linkeistä:

https://www.martat.fi/marttakoulu/ravitsemus/lapsiperheen-ruoka/ruokaa-vauvalle/

https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kestava-ruoka/edullinen-kotiruoka/ruokamenojen-saastovinkit/

 

Ihan näin suurin hintaeroihin en itse ole päässyt, mutta joka tapauksessa itsetehdyt soseet tulevat huomattavasti halvemmaksi.

Lisäksi hintavertailua on tehty mm. Hutimeni-blogissa.

 

Kasvissoseet

Helpointa on varmaan lähteä vertailemaan hintaa kasvissoseiden kohdalla. Kaupan purkeista näkee helposti soseen kilohinnan ja siitä voi helposti päätellä että jos juuresten ja vihannesten kilohinta on sitä alhaisempi tulee itsetehty sose halvemmaksi. Esimerkiksi jos kasvisten kilohinta on alle kaksi euroa, miksi maksaisit valmissoseesta 2,64€/kg. 

Toki itsetehdyssä pitää ottaa mukaan hävikki joka syntyy juuresten ja vihannesten kuorista, eli ihan kaikki ei päädy käyttöön asti. Mutta toisaalta kaupan valmiit soseet sisältävätkin vettä ja tärkkelystä, eli nekään eivät ole 100% kasviksia.

Esimerkiksi Piltti Porkkanaa ja perunaa -soseen kilohinta on 2,64€/kg ja se sisältää kasviksia 63% (eli loput on vettä ja tärkkelystä), jolloin pelkkien kasvisten kilohinnaksi voidaan laskea 4,19€/kg. Ostamalla porkkanat ja perunat tuoreena kaupasta saat ne siis huomattavasti halvemmalla.

Muista että sesongin kasvikset ovat edullisia, joten suosi niitä. Tällöin myös vauva saa monipuolisesti eri makuja raaka-aineiden ollessa parhaimmillaan.

Hedelmäsoseita ostan kuitenkin usein valmiina kaupasta. Ostamme Bonnen (tai Pirkan tai Rainbown vastaavia) puolen litran tetroja, jotka ovat 100% hedelmää. Nämä sosepurkit tulevat huomattavasti edullisemmiksi kuin lastenruokapurkit, ja käytämme myös itse näitä soseita puuron kanssa. Lisäksi soseet ovat täyttä hedelmää, eivätkä sisällä vettä, sokeria tai tärkkelystä. 

Katsopa ensi kerralla lastenruokahyllyn hedelmäsoseita ja tutki kuinka paljon hedelmää ne sisältävät. Saatat yllättyä, sillä moni purnukka sisältää hedelmän lisäksi vettä, tärkkelystä, sokeria ja mehutiivistettä. Maksat siis näistä ylimääräisistä ainesosista sen sijaan että ostaisit vain 100% hedelmää.

Lue lisää aiheesta:

https://www.leeniviio.com/2018/10/26/harhaanjohtavat-ei-lisattya-sokeria-vaitteet/

https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi/2020/05/26/ei-lisattya-sokeria/

 

Lihasoseet

Olen kokannut pakastimeen vauvalleni tähän mennessä neljää erilaista lihasosetta. (Nämä eivät siis toki ole ainoita vauvamme syömiä ruokia, vaan näiden lisäksi on syöty monipuolisesti muitakin soseita ja sormiruokia. Nämä vain sattuvat olemaan ainoita, joita olen tarkoituksella tehnyt ison määrän, pakastanut ja samalla laskenut hinnan.) Nämä soseet ovat muodostuneet sillä perusteella, mitä ruokaa olemme kokanneet itsellemmekin. Vauva on siis saanut suurinpiirtein samaa ruokaa kuin mekin.

Vertailuksi otin kaupan halvimmat ja suosituimmat Piltin soseet 125g (5kk), jotka sisälsivät samaa pääraaka-ainetta kuin omat soseeni. Muuten sisältö olikin melko erilainen. 

Lohi:

Itsetehty lohikiusaus: lohta, peruna-sipulisekoitusta, porkkanaa, kaurakermaa, kuivattua tilliä.

Lihapitoisuus n. 20%. Hinta n. 0,75€/prk (125g). (Hinta olisi varmaan vieläkin alhaisempi, jos käyttäisi tuoretta perunaa ja sipulia, mutta tällä kertaa mentiin helpon kautta.)

Kaupasta Piltti Pikkukalastajan herkku: vesi, peruna, porkkana, lohi, riisijauho, kasviöljyt, sipuli ja tilli.

Lihapitoisuus 10% , kasvispitoisuus 51,5%, eli lähes 40% vettä ja jauhoa. Hinta 0,85€/prk (125g).

Säästöä 0,10€/prk.

 

Broiler:

Itsetehty broiler-riisi-kasvissose: broilerin filee, täysjyväriisiä, porkkanaa, parsakaalia.

Lihapitoisuus n. 14%. Hinta n. 0,35€/prk (125g). (Tulisi vielä halvemmaksi, jos käyttäisi broilerin jauhelihaa.)

Kaupasta Piltti Kasvis-broilersose: vesi, peruna, porkkana, broilerinliha, kasviöljyt, riisijauho.

Lihapitoisuus 10% , kasvispitoisuus 46%, eli 44% vettä ja jauhoa. Hinta 0,79€/prk (125g).

Säästöä 0,44€/prk.

 

Porsaanliha:

Itsetehty possu-omena-kasvissose: porsasta, omenaa, perunaa, parsakaalia, kesäkurpitsaa, maissia ja sipulia.

Lihapitoisuus n. 15%. Hinta n. 0,33€/prk (125g).

Kaupasta Piltti Kasviksia ja porsaanlihaa: vesi, peruna, sianliha, kesäkurpitsa, riisitärkkelys ja kasviöljyt.

Lihapitoisuus 10% , kasvispitoisuus 37%, eli yli 50% vettä ja jauhoa. Hinta 0,79€/prk (125g).

Säästöä 0,46€/prk.

 

Naudanliha:

Itsetehty lihamakaronilaatikko: Naudan jauhelihaa, täysjyvämakaronia, porkkanaa, kaurakermaa, kananmunaa, sipulia ja valkosipulia.

Lihapitoisuus n. 12% (plus kananmuna). Hinta n. 0,34€/prk (125g).

Kaupasta Piltti Perunaa ja lihaa: vesi, peruna, naudanliha, omenasose, riisitärkkelys, sipuli ja kasviöljyt.

Lihapitoisuus 10%.Hinta 0,79€/prk (125g).

Säästöä 0,45€/prk.

 

Omatekoinen sose oli useimmissa tapauksissa yli puolet halvempi kuin kaupan vastaava. 

Lohisoseessa hintaero jäi kuitenkin melko pieneksi, sillä lohi on kallis raaka-aine ja käytin sitä ruokaan melko ison määrän, ja lisäksi käytin soseessa valmista peruna-sipulisekoitusta joka on kilohinnaltaan paljon kalliimpi kuin jos ostaisi perunat ja sipulit tuoreena.

 

Muita huomioita vertailusta

Hintaeron lisäksi omat soseet sisälsivät huomattavasti enemmän lihaa ja kasviksia. Lähes kaikki pienempien lasten (5kk) lihasoseet ovat peruna-porkkana-pohjaisia ja sisältävät vain pienen määrän (10%) lihaa. Jopa puolet aineksista voi olla vettä ja tärkkelystä. Lisäksi ruokavalio voi jäädä melko yksipuoliseksi.

Itse tekemällä saa itse päättää mitä ainesosia käyttää. Ruoasta saa monipuolisempaa ja voi yhdistellä erilaisia makuja. Ruoka on myös ravitsevampaa ja lihaa voi käyttää suuremman osuuden kuin valmisruoissa. 

Olen huomannut, että vauvamme syö määrällisesti enemmän kaupan soseita. Olen miettinyt, ovatko ne sitten niin paljon paremman makuisia, mutta olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että ne eivät ole niin täyttäviä, jolloin niitä jaksaa syödä isomman annoksen. Omatekoinen soseeni on usein melko paksua ja ns. täyttä tavaraa. Lisään vain tarvittavan määrän vettä, että ruoka soseutuu. Eli itsetehtyjen soseiden hinta olisi vieläkin alhaisempi, jos nekin laimentaisi vedellä ja tärkkelyksellä, jolloin samalla hinnalla saisi vieläkin enemmän sosetta.

Toki kaupankin hyllystä löytyy soseita jotka sisältävät enemmän aitoja raaka-aineita, mutta tällöin hintakin on usein korkeampi. 

 

Muita syitä tehdä vauvan soseet itse

Hinnan lisäksi halusin vielä listata muitakin syitä miksi suosittelen tekemään vauvanruoat itse.

Maku

Jos olet joskus itse maistanut valmista vauvanruokaa, olet varmaan todennut sen olevan melko mautonta. Omaan suuhuni se maistuu ainakin vetiseltä ja jauhoiselta. Raaka-aineiden tai mausteiden maut jäävät kokonaan puuttumaan. Myös vauvat voivat pitää mausteista ja vauvaa kannattaakin totuttaa niihin sen sijaan että antaisi aina vain mautonta mössöä. Käytän myös vauvan ruoissa mausteita, kuten sipulia, valkosipulia, mustapippuria, kuivattuja yrttejä, paprikajauhetta jne. 

Lapsi oppii ruoanlaiton

Moni väittää ettei ehdi tai jaksa tehdä ruokia itse. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ruoanlaitosta kannattaa tehdä kivaa, jolloin se ei tunnu kotitöiltä muiden joukossa. 

Lapsen kanssa voi viettää aikaa keittiössä. Samalla lapsi saa kokemuksia ruoanlaitosta ja maistella samalla. Lapsi pääsee tutustumaan ainesosiin ja tutustuu ruokaan kaikilla aisteilla, sekä oppii hyvät ruokatavat ja koko perhe oppii valmistamaan ja syömään ruokaa yhdessä. 

Näin lapsi oppii laittamaan ruokaa ja jopa nauttimaan siitä. Tämä on tärkeä taito tulevaisuuden kannalta, joten oppiminen kannattaa aloittaa jo pienestä pitäen.

Koko perhe voi syödä samaa ruokaa

Itse tekemällä koko perhe voi syödä samaa ruokaa ja samaan aikaan. Samoista raaka-aineista valmistaa helposti vauvalle sopivan aterian.

Aina ei toki kaikki ruoat sovi lapselle, joten silloin on hyvä turvautua pakastettuihin soseisiin. Tee ruokaa kerralla suurempi määrä ja pakasta kerta-annoksina. Jos vauva syö vielä pieniä maisteluannoksia, on sose kätevä pakastaa jääpalamuoteissa, josta sitten siirrät pakastetut kuutiot pussiin tai rasiaan, josta on helppo ottaa tarvittava määrä kuutioita sulamaan.

Ei turhia aineita

Kuten jo aiemmin todettu itsetehdyt soseet eivät sisällä turhia aineita. Vaikka ylimääräinen vesi ja tärkkelys vauvanruoissa ei ole haitaksi vauvalle, ei niistä myöskään mitään hyötyä ole. Lisäksi vältyt paremmin turhan sokerin antamiselta.

Jäte

Sosepurkeista menee usein osa hukkaan, kun alkuun lapsi syö niin pieniä määriä. Itsetekemällä soseita voi pakastaa pieninä annoksina, jolloin käyttöön saa vain tarvittavan määrän.

Myös jätettä syntyy valmisruokapurkeista paljon, vaikka onneksi lasi- ja metallijäte ovatkin kierrätettäviä. Jos kuitenkin ostat joitain valmisruokapurkkeja, pese ja säästä ne, jolloin voit käyttää niitä omien soseiden purkitukseen.

Monipuolisempi ruokavalio

Itse tekemällä ja maustamalla saa ruoasta monipuolisempaa kuin valmisruoat. Monen valmisruoan ainoa kasvis-raaka-aine on peruna, jolloin vaarana voi olla ettei lapsi opi syömään monipuolisesti eri kasviksia.

Lisäksi jos antaa pelkkää purkkiruokaa, lapsen voi olla myöhemmin hyvin vaikea tottua perheen normaaliin ruokavalioon. Ovathan valmisruoat hyvin eri makuisia ja koostumuksellisia kuin itsetehty.

Me emme itsekään juuri syö valmisruokia, joten miksi antaisin niitä lapselle. Toki muuten monipuoliseen ruokavalioon nekin mahtuvat silloin tällöin.

 

Jos kaipaat reseptejä vauvan soseisiin katso esimerkiksi seuraavat linkit:

https://www.valio.fi/hyvinvointi/kokataan-vauvanruokaa/

https://www.martat.fi/marttakoulu/ravitsemus/lapsiperheen-ruoka/ruokaa-vauvalle/vauvanruokaohjeita/

 

LUE MYÖS:

KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA? – LAPSEN 1. VUODEN KULUT

PARHAIMMAT VAUVA-ARJEN SÄÄSTÖVINKIT

MITEN PIENENTÄÄ KAUPPALASKUA? LUE MITEN TEIN VIIKON RUOKAOSTOKSET ALLE 40 EUROLLA

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This